Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Suomi

Matkaopas: Vantaa

  • Ella Vuolasto
Ella Vuolasto Päivitetty: 25.08.2023
Pääkaupunkiseudulla on paljon muutakin nähtävää kuin Helsinki.

Heureka ja Flamingo ovat Vantaan matkailuvaltteja

Suomen neljänneksi suurin kaupunki Vantaa sijaitsee pääkaupunkiseudulla aivan Helsingin kupeessa.

Kaupunki tunnetaan paitsi kansainvälisesti palkitusta Helsinki-Vantaan lentokentästä, myös monipuolisesta kulttuuritarjonnasta ja vehreistä ulkoilualueista. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupungin rikas historia ulottuu tuhansien vuosien taakse, ja sen edeltäjän, Helsingin pitäjän, historia juontaa juurensa ainakin 1300-luvulle. Vantaasta tuli kaupunki vuonna 1974.

FinaviaHelsinki-Vantaan lentoasema
Suurin osa suomalaisten ulkomaanmatkoista alkaa Helsinki-Vantaan lentoasemalta.

Perheille Vantaa tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia viihtyä. Tiedekeskus Heureka on suosittu kohde, jonka näyttelyiden lumo perustuu niiden toiminnallisuuteen. Heurekassa tiede on kaikkien ulottuvilla, ja asioista opitaan kokeilemalla.

Flamingon viihdekeskus taas on yksi Pohjoismaiden suurimmista ja tarjoaa laajan valikoiman aktiviteetteja, kuten vesipuiston, spa-alueen, keilailua, elokuvateatterin ja laadukkaita ravintoloita.

Vantaan ympäristössä on myös paljon tutkittavaa. Historiallisesti arvokkaat kohteet, kuten Sotunki ja Helsingin pitäjän kirkonkylä, tuovat esille alueen kulttuuriperinnön.

Vantaa / Markus KetolaVantaan ulkoilualueet
Tammiston luonnonsuojelualue on suosittu ulkoilupaikka Vantaalla.

Ulkoilijat ihastuvat monipuolisiin luontokohteisiin, kuten Tammiston luonnonsuojelualueeseen ja Kuusijärven virkistysalueeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ravintoloiden ja kahviloiden monipuolisuus kertoo Vantaan kansainvälisestä ilmapiiristä. Voit herkutella perinteisillä suomalaisilla mauilla tai maistella eri maiden keittiöiden herkkuja. Erityisesti Tikkurila on tunnettu sen nepalilaisista ravintoloista.

Vantaan ilmasto

Vantaan säät ovat Etelä-Suomelle tyypillisesti melko leutoja. Talvella lämpötilat voivat käydä pakkasen puolella, keskilämpötila tammikuussa on -6 astetta.

Vaikka lumiset talvimaisemat eivät välttämättä ole koko talven kestävä ilmiö Vantaalla, useimmiten talvet tarjoavat ainakin jonkin verran lumipeitettä ja paikoin myös kirpeitä pakkaspäiviä.

Kesät ovat lämpimiä ja aurinkoisia, ja lämpömittari voi nousta yli 20 asteen. Sateet eivät ole harvinaisia kesälläkään, mutta runsaiten sateita saadaan elokuusta marraskuulle.

Hintataso ja ostokset Vantaalla

Vantaan hintataso on yleisesti ottaen samankaltainen kuin muualla Suomessa. Ruoka, majoitus ja palvelut seuraavat pääkaupunkiseudun hintatasoa.

Useat Vantaan museot tarjoavat ilmaisen sisäänpääsyn, mikä on mukava etu kulttuurista kiinnostuneille. Esimerkiksi Vantaan kaupunginmuseo sekä Vantaan taidemuseo Artsi tarjoavat näyttelyitä maksuttomasti.

Vantaa / Juhani RätyVantaan hintataso
Vantaan taidemuseo Artsiin pääsee tutustumaan ilman sisäänpääsymaksua.

Julkisella liikenteellä on helppo liikkua kaupungin eri osissa ja hinnat noudattavat HSL-alueen lippuhintoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Korttimaksaminen on yleistä ja useimmissa paikoissa hyväksytään laajasti eri maksukortit. Käteistä rahaa voi tarvittaessa nostaa pankkiautomaateista, joita löytyy runsaasti etenkin kauppojen yhteydestä.

Vantaalta löytyy monia ostoskeskuksia ja kauppoja. Länsi-Vantaalla shoppaillaan Kauppakeskus Myyrmannissa ja Itä-Vantaalta löytyy Jumbo-Flamingo, joka on yksi Suomen suurimmista ostoskeskuksista.

Vantaa / Sakari ManninenOstokset Vantaalla
Myyrmäessä on paljon ostosmahdollisuuksia ja muita palveluja.

Vantaan Porttipuistossa sijaitsee suosittu huonekalukauppa Ikea, ja lähellä voi myös vierailla edullisia merkkituotteita tarjoavassa Helsinki Outlet -ostoskeskuksessa.

Tammiston alueelta löytyy runsaasti suomalaisia erikoisliikkeitä, joista voi tehdä tuliaisostoksia. Esimerkiksi Vallilan, Iittalan ja Marimekon kaltaiset tunnetut brändit ovat edustettuina Tammiston liiketiloissa.

Tapakulttuuri ja turvallisuus Vantaalla

Jos pelkää, ettei ymmärrä Helsingin slangiin pohjautuvaa puhetta, voi Vantaalla hengähtää helpotuksesta. Vantaalaisten puhe on selkeää eikä sisällä voimakkaita murrepiirteitä. Arkikielessä käytössä ovat “mä”- ja “sä”-pronominit.

Vantaa on yleisesti ottaen turvallinen paikka niin asukkaille kuin vierailijoillekin. Kaupunki pyrkii jatkuvasti parantamaan turvallisuutta tukemalla paikallisyhteisöjen yhteistoimintaa ja toteuttamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä yhdessä muiden viranomaisten kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Vantaa / Anni HaaparantaVantaan turvallisuus
Vantaalla on useita lapsiperheiden suosimia mukavia asuinalueita.

Esteettömyys on tärkeä osa Vantaan kaupunkiympäristöä. Monet julkiset tilat ja liikenneyhteydet on suunniteltu huomioimaan erilaiset liikkumis- ja toimintarajoitteet. Kaupungin tavoitteena on tarjota esteetön ympäristö kaikille asukkaille ja vierailijoille, ja tätä varten on kehitetty Vantaan esteettömyysohjelma.

Vantaa tarjoaa turvallisen ympäristön seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille, ja Pride-tapahtumaa juhlitaan sateenkaarilipuin kesäkuussa. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön kehittäminen on osa kaupungin strategiaa.

Saapuminen Vantaalle

Vantaalle matkustaminen on kätevää, sillä alueelle on hyvät yhteydet eri puolilta Suomea niin junalla, henkilöautolla kuin lentäen. Myös bussilla pääsee suurimmista kaupungeista Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Tikkurilan juna-asema on yksi Suomen vilkkaimmista ja sinne pysähtyvät lähes kaikki kaukojunat. Tikkurilasta pääsee lisäksi helposti ympäri Vantaata ja noin 15 minuutissa Helsinkiin.

Vantaa / Sakari ManninenMatkustaminen Vantaalle
Tikkurilan asemalta on helpot yhteydet ympäri Suomea.

Vantaalle pääsee suorilla lentoyhteyksillä muun muassa Oulusta, Rovaniemeltä, Joensuusta ja Savonlinnasta. Suurimmaksi osaksi näitä reittejä liikennöi Finnair, mutta myös esimerkiksi Norwegianin siivin pääsee Vantaalle Rovaniemeltä ja Kittilästä. 

Helsinki-Vantaan lentokentältä matkaa voi jatkaa I-junalla Länsi-Vantaalle tai P-junalla Itä-Vantaalle. Jos suunnitelmissa on matkustaa junalla, kannattaa tarkistaa aikataulut ja hinnat etukäteen VR:n verkkosivuilta.

Lentoasemalla on myös runsaasti takseja heti ulko-ovien läheisyydessä odottamassa matkustajia. Hinnat vaihtelevat, mutta keskimäärin esimerkiksi Tikkurilaan pääsee noin 20–30 eurolla.

Majoitus Vantaalla

Vantaalla on monipuolinen valikoima majoitusvaihtoehtoja, jotka sopivat erilaisiin tarpeisiin ja budjetteihin. Alueelta löytyy niin perheystävällisiä hotelleja, viihtyisiä lomahuoneistoja kuin edullisia hostellejakin.

Hinnat vaihtelevat riippuen majoitusmuodosta, sijainnista ja palveluista. Edullisen hostellin tai kotimajoituksen voi löytää yöksi alle 50 eurolla. Keskivertohotellit ja lomahuoneistot maksavat noin 80–150 euroa per yö, kun taas korkeamman tason hotellit voivat nousta 200 euroon tai enemmän.

Visit FinlandVantaan hotellit
Flamingo on hotelli ja monipuolinen viihdekeskus Vantaalla.

Vantaan eri alueilla on omat piirteensä ja nähtävyytensä, joten majoituksessa on hyvä huomioida sen sijainti. Jos haluat olla lähellä lentokenttää, lentokenttähotellit ovat kätevä vaihtoehto.

Tikkurilan alue tarjoaa monipuoliset palvelut ja hyvät yhteydet moniin nähtävyyksiin, lentokentälle sekä Helsingin keskustaan. 

Liikkuminen Vantaalla

Matkustaminen Vantaalla on vaivatonta, sillä alueella on kattava julkisen liikenteen verkosto.

Helsingin seudun liikenne (HSL) vastaa liikenteestä, joka sisältää bussit ja lähijunat. Auton vuokraamista ei yleensä tarvita, ellei suunnittele retkeä Vantaan ulkopuolelle.

Matkaliput jaetaan vyöhykkeisiin, ja Vantaalla liikkuessa tulee ostaa BC-vyöhykkeiden lippu, sillä lippuja ei voi ostaa yksittäisille vyöhykkeille. Helsinkiin pääsee ABC-lipulla. Vuonna 2023 aikuisten kahden vyöhykkeen matkalippu maksaa 3,10 euroa ja kolmen vyöhykkeen lippu 4,10 euroa. 

Lippu on voimassa 80–90 minuuttia riippuen vyöhykkeiden määrästä, ja sen voi hankkia lippuautomaatista tai HSL:n sovelluksella, joka kannattaa ladata etukäteen.

Vantaa / Alisa KaukioLiikkuminen Vantaalla
Vantaalla on toimiva julkinen liikenne.

Myös vuorokausilippuja on tarjolla, kuten esimerkiksi kahden vyöhykkeen kahden päivän lippu, joka maksaa noin 14 euroa.

Kesäaikaan helpotusta matkustamiseen tuovat kaupunkipyörät, jotka ovat osa HSL:n verkostoa. Pyöräasemia löytyy ympäri Vantaata, ja päivän käyttö maksaa viisi euroa. Pyörillä voi ajaa 60 minuuttia kerrallaan.

Vantaalla näkee myös sähköpotkulautoja, ja niitä tarjoavat useat toimijat. Turvallisuus on kuitenkin huomioitava, kun käyttää sähköpotkulautoja.

Lisäksi taksipalvelut, kuten Bolt, ovat käytettävissä Vantaalla. Taksin voi tilata ja maksaa Boltin omalla sovelluksella.

Perinteisiä taksitolppia löytyy eri puolilta kaupunkia, kuten ostoskeskusten ja rautatieasemien läheisyydestä.

Ravintolat ja yöelämä Vantaalla

Vantaan ravintolatarjonta on kokenut huomattavaa kasvua ja monipuolistumista viime vuosien aikana. Tarjolla on laaja kirjo erilaisia makuja, aina kotimaisista tutuista mauista kansainvälisiin keittiöihin. 

Vuoden 2023 alussa avattu Vintero Tikkurilassa tuo Vantaalle hienostunutta bistrotunnelmaa. Hinnat vaihtelevat ravintolasta riippuen, mutta esimerkiksi lounaasta voi odottaa maksavansa yleisesti noin 12–15 euroa.

Vantaalta löytyy ravintoloita runsaasti eri puolilta kaupunkia, mutta erityisesti Tikkurilan ja Myyrmäen alueilla on laaja valikoima ruokapaikkoja. Lisäksi kauppakeskukset tarjoavat pikaruokaloiden lisäksi monipuolisesti à la carte -ravintoloita. 

Vantaa / Dani RönnqvistVantaan ravintolat
Laurentius on sympaattinen kahvitupa, joka tarjoaa italialaisia makuja lähellä lentokenttää.

Erikoisruokavaliot ovat hyvin huomioitu monissa ravintoloissa, ja listoilta löytyy usein vaihtoehtoja esimerkiksi vegaanista tai gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.

Vantaa ei ole niinkään tunnettu suurista yökerhoista, mutta maineikkaita pubeja ja rentoja baareja löytyy ympäri kaupunkia. Vantaan yöelämästä ei voi puhua mainitsematta legendaarista Original Sokos Hotel Vantaan tiloissa sijaitsevaa Tulisuudelmaa.

Vantaan nähtävyydet

Vantaalla on nähtävää ja koettavaa niin kulttuurinnälkäiselle, luontokohteissa viihtyvälle kuin historiasta viehättyvälle.

Vuoden 2023 Euroviisujen myötä ilmiöksi noussut Käärijä, joka on kotoisin Vantaan Ruskeasannasta, saa kunniakseen näyttävän muraalin Tikkurilaan.

Heureka: Heurekassa tarjotaan interaktiivisia näyttelyitä ja tiedeaktiviteetteja kaikenikäisille vierailijoille.

HeurekaTiedekeskus Heureka
Tiedekeskus Heureka on kaikenikäisille sopiva vierailukohde.

Fazer Experience -vierailukeskus: Fazerin vierailukeskuksessa pääsee tutustumaan suklaan valmistusprosessiin.

Vantaan kaupunginmuseo: Toimii Tikkurilan vanhassa asemarakennuksessa, joka on jo itsessään historiallisesti merkittävä kohde. Asemarakennus valmistui, kun Helsingistä Hämeenlinnaan kulkeva Suomen ensimmäinen rataosuus avattiin 1860-luvulla.

Håkansbölen kartano: Håkansbölen kartano on historiallinen rakennus, jonka vanhimmat osat ovat 1840-luvulta.

Vantaa / Markus KetolaVantaan nähtävyydet
Håkansbölen kartano on Hakunilan tärkeimpiä nähtävyyksiä.

Sotungin kylä: Luontopolkuja, pyöräilyreittejä, veistospuisto ja eläimiä vilisevä maatila.

Pyhän Laurin kirkko: Pääkaupunkiseudun vanhin rakennus, osa siitä on peräisin 1450-luvulta.

Ilmailumuseo: Ilmailumuseossa voi oppia Suomen ilmailuhistoriasta ja tutustua lentokoneisiin ja ilmailuun liittyviin näyttelyihin.

Vantaan taidemuseo Artsi ja “Myyrjork” -teos: Vantaan taidemuseo Artsissa voi nauttia taiteesta, ja “Myyrjork” on Vantaan kaupunkikuvaa rikastuttava teos.

Käärijä-muraali: Suuri seinämaalaus tulee Tikkurilaan ilmiöksi nousseen Käärijän kunniaksi (muraali valmistuu syyskuussa 2023).

Lasten kanssa Vantaalla

Vantaalla riittää monipuolista tekemistä kaikenikäisille lapsille. Lyhyet etäisyydet mahdollistavat paljon nähtävää ja koettavaa jo viikonlopun aikana, mutta tarjolla on myös runsaasti aktiviteetteja viikon mittaiselle lomalle.

Robert Örthén / Super Otus OyFazerin vierailukeskus
Fazer Experience -vierailukeskus on hauska kohde herkkusuille.

Vantaan alueen majoitustarjonta ottaa perheet hyvin huomioon, ja monissa hotelleissa on perhehuoneita. Tiedekeskus Heurekan lähellä sijaitsevassa Sokos Hotel Vantaassa on leikkihuone ja lapsille oma aamiaispöytä. Vantaalla on myös useita perheille sopivia lomahuoneistoja.

Lastenvaunujen kanssa liikkuminen on Vantaalla helppoa, kiitos hyvin suunniteltujen kävelyreittien ja esteettömien alueiden. Julkisen liikenteen käyttö lastenvaunujen kanssa on maksutonta, ja alle 7-vuotiaat eivät tarvitse matkalippua.

Vantaan kirjastoissa (Tikkurila, Lumo, Hakunila, Myyrmäki, Pähkinärinne, Pointin kirjasto) lapset on huomioitu hyvin.

Suosittuja leikkipuistoja ovat esimerkiksi Varistonniityn leikkipaikka, Kivistössä sijaitseva Kenraalinpuiston kenttä, Tikkurilanrannan Åvikin leikkipuisto, Tikkurilan Kirjastopuisto sekä Leikkipaikka Illenpuisto Kartanonkoskella.

Lapsiperheille sopivia kohteita ovat esimerkiksi:

Tiedekeskus Heureka
Flamingo Spa -vesipuisto
Fazer Experience Vierailukeskus
Sisäleikkipuistot: HopLop Vantaa, Funpark -sisäleikkipuisto, Superpark Vantaa
Kuusijärven ulkoilualue
Vantaan Kaupunginmuseo
Vantaan Taidemuseo Artsi
Luontoreitit: Vantaankosken luontopolku, Tammiston luonnonsuojelualue
Eläinten ystäville kesäisin: Katrinebergin kotieläinpiha sekä Koivuhaan lammasaitaus Tikkurilan keskuspuistossa
Lentokoneiden bongaukseen: Lentokentän katseluterassi sekä Lemminkäisen kallio
Suomen Ilmailumuseo
Bio Grand -elokuvateatteri

Vantaan alueet

Vantaa on jaettu seitsemään suuralueeseen, joista jokaisella on oma erityispiirteensä. Virallista keskustaa ei ole, mutta esimerkiksi Tikkurilaa usein kutsutaan Vantaan keskustaksi. Myös Myyrmäki on vilkas palveluiden keskittymä ja suosittu kohtaamispaikka.

Aviapoliksen suuralue: Yritystoimintaan ja työhön keskittynyt nopeasti kasvava alue lähellä lentokenttää.

Hakunilan suuralue: Hakunila tarjoaa asukkailleen viihtyisää asumista vehreine puistoineen ja monipuolisine palveluineen.

Kivistön suuralue: Kivistö on uudempi ja kehittyvä alue Vantaanjoen kulttuuriympäristössä.

Koivukylän suuralue: Koivukylässä voi ihailla erilaisia katutaideteoksia, jotka tuovat alueelle väriä.

Korson suuralue: Lämminhenkinen omakotitaloalue, jossa luonto on lähellä.

Myyrmäen suuralue: Myyrmäki on eloisa palveluiden ja kulttuurin keskittymä, joka erottuu urbaanilla katutaidekulttuurillaan.

Tikkurilan suuralue: Suomen kolmanneksi vilkkaimman rautatieaseman ympäriltä löytyy monipuolisesti palveluita ja kulttuuria.

Ella on freelancer-kirjoittaja, jolle matkailu on intohimo ja elämäntapa.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vantaan ulkoilualueet

Ravintolavinkit Vantaalle – 25 ruokapaikkaa, joissa makuelämys on taattu

Fazerin vierailukeskus, Vantaa

Herkkusuu, kuulitko jo tästä makeasta kohteesta? Fazerin vierailukeskus Vantaalla on helppo yhdistää Helsingin-lomaan

Asuntomessut

Parhaat tärpit asuntomessuille – kymmenen vinkkiä onnistuneeseen messupäivään

Tältä näyttää Vantaan asuntomessuilla – katso kuvat

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja