Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Suomi

Espoo on luontokohde Helsingin syleilyssä

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 15.05.2020
Espoon valtteja ovat lyhyt etäisyys Helsingistä, upeat luontokohteet aivan kaupungin kupeessa sekä mielenkiintoinen kulttuuritarjonta.

Espoo sopii monelle

Aivan Helsingin kupeessa pääkaupunkiseudulla sijaitseva Espoo on oivallinen kohde ulkoilijalle, sillä kaupunki tarjoaa kilometreittäin vaellusreittejä, kauniita maisemia sekä kansallispuiston, jossa riittää vierailijoita.

Luontokohteiden lisäksi Espooseen matkustetaan kaupungin hyvien shoppailumahdollisuuksien sekä kulttuurikohteiden perässä. Lyhyt etäisyys Helsinkiin tekee Espoosta suositun matkakohteen myös pääkaupungissa vieraileville, sillä piipahdus naapurikaupungissa kesken kaupunkiloman tarjoaa mukavaa vaihtelua Helsingin-matkalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Espoon tunnetuimmat nähtävyydet ovat Nuuksion kansallispuiston lisäksi lapsiperheiden rakastama Serena-vesipuisto, Espoon tuomiokirkko sekä useasta museosta koostuva WeeGee-näyttelykeskus.

Visit Espoo / Joni ViitanenEspoo, Suomi
Aivan Helsingin kainalossa sijaitseva Espoo on loistava luontokohde.

Etelä-Suomen ilmasto hellii erityisesti kesäisin

Espoo on parhaimmillaan kesäkuukausina, mutta kaupunki sopii mainiosti matkakohteeksi ympäri vuoden. Eteläisen sijaintinsa vuoksi Espoossa on melko lämmintä verrattuna vaikkapa Pohjois-Suomen kohteisiin.

Kesäkuukausina lämpömittari kohoaa komeasti yli 20 lämpöasteen, talvisin taas mittari painuu kunnolla nollan alapuolelle. Pakkasta voi olla talvesta riippuen jopa 25 astetta.

Syksyt ovat erityisen kaunista aikaa Espoossa, kun ruska värjää luontokohteet näyttävillä värisävyillä.

Paljon kiinnostavaa tekemistä

Espooseen matkustetaan perinteisesti shoppailemaan, luontoretkelle tai kulttuurikierrokselle. Suurimmat ostoskeskukset Sello ja Iso Omena tarjoavat hyvän kauppavalikoiman, mutta kaupungissa on myös monia muita pienempiä ostoskeskuksia ja -keskittymiä. Matkabudjetin voi tuhlata esimerkiksi myös Espoontorilla, Kauppakeskus Ainoassa tai Kauppakeskus Entressessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ulkoilijalle ja aktiivilomailijalle Espoo on loistava matkakohde, sillä luonto on kaupungissa lähellä. Loputtomien puistojen ja rantakallioiden lisäksi Espoossa kannattaa vierailla myös Keskuspuistossa sekä Nuuksion kansallispuistossa. Kaupungin satamat ovat myös purjehtijoiden suosiossa.

Espoossa on runsaasti kulttuurikohteita, joiden korkea taso voi yllättää vierailijan. Paitsi viidestä museosta koostuva näyttelytila WeeGee myös esimerkiksi Suomen kansallistaiteilija Akseli Gallen-Kallelan Espoossa sijaitsevaan ateljeekotiin perustettu taidemuseo ovat suosittuja vierailukohteita.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ESPOOSSA

Visit Espoo / Joni ViitanenEspoo, Suomi
Kalliot ovat merkittävä osa espoolaista saaristomaisemaa.

Helppo matka Espooseen

Espoota lähin reittilentoasema on Suomen päälentokenttä, Vantaalla sijaitseva Helsinki-Vantaan lentoasema. Lentoasemalle on mainiot lentoyhteydet ympäri Suomea, mikä helpottaa merkittävästi myös matkailua Espoossa.

Lentojen lisäksi Espooseen voi matkustaa myös linja-autolla ja junalla. Junayhteydet ovat hyvät, ja Helsingin päärautatieaseman kautta kulkevat lähijunat kuljettavat matkustajat Espooseen hyvin nopeasti. Myös linja-autoverkosto Espoosta on kattava, joskin useimpiin pitkän matkan busseihin päästäkseen on matkustettava ensin Helsinkiin.

Majoitu Espoossa

Matkailijaa hemmotellaan Espoossa loistavilla majoitusmahdollisuuksilla, sillä kaupungissa on runsaasti hotelleja. Valikoimaan kuuluvat muun muassa kotimaiset ja kansainväliset ketjuhotellit, tunnelmalliset yksityisomisteiset hotellit sekä kätevät huoneistohotellit.

Pienen budjetin matkailijoiden kannattaa tutustua Espoon tarjoamiin kotimajoitusmahdollisuuksiin. Tarjolla on lukuisia vaihtoehtoja matkailijalle, joka haluaa yöpyä Espoossa mahdollisimman halvalla.

Liiku kaupungin sisällä

Espoo on laajalle levittynyt kaupunki, jossa kaikkia välimatkoja ei välttämättä jaksa taittaa jalan, mistä syystä kannattaa turvautua muihin kulkupeleihin. Ympäri Espoota pääsee liikkumaan kätevästi polkupyörällä, sillä kaupungissa on mainio polkupyöräverkosto.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös julkinen liikenne toimii Espoossa mainiosti, ja paikasta toiseen pääsee kätevästi linja-autolla. Espoon Kivenlahteen on rakenteilla myös Länsimetro, joka valmistuessaan tuo kaupunkiin 11 metroasemaa ja mahdollistaa nopean kulun Espoosta suoraan Helsingin keskustaan. Länsimetron kaavaillaan valmistuvan lopullisesti aikaisintaan vuonna 2020.

ESPOON NÄHTÄVYYDET

Visit Espoo / Joni ViitanenEspoo, Suomi
WeeGee-museokeskus tarjoaa kävijöille erikoisia kokemuksia.

Kesäiloa Serenassa

Yksi kesäisen Espoon suurimmista houkutuksista on vesihuvipuisto Serena. Sisäaltaat vesiliukumäkineen ja lämmitetyt ulkoaltaat hurjine ratoineen viihdyttävät hurjapäitä. Lisäksi lastenaltaat ja auringonottoalueet takaavat, että puistosta löytyy jokaiselle jotakin.

Talvisin Serenassa toimii hiihtokeskus, jossa on seitsemän rinnettä ja kuusi hissiä.

Reippailijan Nuuksio

Toinen Espoon tunnetuista ulkoilmakohteista on Nuuksion kansallispuisto. Merkittyjä retkeilyreittejä on lähes 30 kilometriä, ja niin lyhyet kävelyt kuin yön tai vaikka viikonlopun yli kestävät patikointiretket ovat mahdollisia.

Puiston alueella voi yöpyä omassa teltassa, laavuissa tai varaustuvissa. Alueeseen voi tutustua myös pyöräillen, ratsailla tai vaikkapa kalliokiipeilyn myötä.

Kansallispuiston tuntumassa sijaitseva Suomen luontokeskus Haltia tarjoaa mahdollisuuden tutustua Suomen luonnon monimuotoisuuteen mieleenpainuvassa rakennuksessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kulttuuria ja kauniita rakennuksia

Tapiolassa sijaitseva Näyttelykeskus WeeGee toimii kustantamo Weilin & Göösin entisessä kirjapainossa. Tiloissa toimivat modernin taiteen museo EMMA, Espoon kaupunginmuseo KAMU, Futuro-talo, Studio Suuronen, Suomen kellomuseo sekä Suomen lelumuseo Hevosenkenkä. Yksi päivä ei riitä kaiken kokemiseen, kun tarjolla on näyttelyitä, työpajoja, opastettuja kierroksia ja perheen pienimmille suunnattuja satutuokioita ja tapahtumia.

Myös upeaan Akseli Gallen-Kallelan museoon kannattaa tutustua. Taiteilija suunnitteli ja rakennutti Laajalahden rannalla sijaitsevan Tarvaspään ateljeekodin 1910-luvulla, ja se avattiin museoksi 1960-luvulla. Kaunis valoisa rakennus esittelee sekä taiteilijan tuotantoa että henkilökohtaista esineistöä, ja lisäksi esillä on vaihtuvia näyttelyitä. Pihapiirissä sijaitseva kahvila-ravintola toimii vanhassa puuhuvilassa, joka 1800-luvulla kuului Albergan kartanoon.

Kaupungin rakennushistorian muistomerkkinä toimii Espoon Tuomiokirkko. Kirkko on kaupungin vanhin säilynyt rakennus, ja sen vanhimmat osat ovat 1400-luvun lopulta.

ESPOON PARHAAT

Visit Espoo / Joni ViitanenEspoo, Suomi
Espoossa sijaitsevaan Nuuksion kansallispuistoon voi tutustua esimerkiksi melontaretkellä.

Espoon parhaat shoppailukohteet

  • Iso Omena
  • Sello
  • Espoon keskus
  • Ainoa

Kiinnostavimmat kulttuurikohteet

  • Gallen-Kallelan museo
  • Espoon modernin taiteen museo EMMA
  • Suomen lelumuseo
  • Lagstadin koulumuseo

Vinkkejä ja ideoita

Espoo, Suomi

Koe Espoon luontokohteet uusin silmin – kaupunkisoutuveneet sopivat kesään

Yö puussa Espoossa

Onko tässä Etelä-Suomen erikoisin majapaikka? Vietä yö puussa

Nuuksio, Espoo

Uskoisitko, että aivan Helsingin kupeesta löytyy tällaista erämaata? Katso kuvat ja lähde luontoretkelle

Lisätietoa

Espoon kaupungin matkailusivusto

Teksti: Anne Ventelä ja Inka Khanji
Kuva: Visit Espoo / Joonas Vinnari, Joni Viitanen sekä Visit Finland / Joni Viitanen, Hendrik Morkel, Marjaana Tasala, Aku Pöllänen ja Marko Oikarinen