Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Suomi

Seinäjoki

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 09.02.2015
Seinäjoki on monelle tuttu kesätapahtumistaan.

Tangomarkkinoiden kotikaupunki

Seinäjoki on vireä eteläpohjalainen kaupunki. Rautateiden solmukohdassa kehittymään lähtenyt ja nopeasti kasvava kaupunki kutsuu vierailijoita kesäisillä Tangomarkkinoilla ja Provinssirockilla.

Alvar Aallon suunnittelemat rakennukset kaupungin keskustassa ovat tunnettuja nähtävyyksiä, ja kaupungin ulkopuolella avautuvat luontokohteet sopivat koko perheen lomasuunnitelmiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupunkinähtävyyksiä Seinäjoella

Seinäjoen kaupunginmuseona toimiva Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo koostuu Törnävän museoalueesta, Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museosta sekä Peräseinäjoen riihimuseosta.

Törnävän kaupunginosassa Östermyran ruukin puistoalue on viihtyisä vierailukohde. Museoon kuuluvat Liinamaan talonpoikaistalo vuodelta 1837, maaseutuapteekki, vanha kauppa sekä ruutimuseo. Lisäksi museoalueen kivinavetassa on vaihtuvia näyttelyitä. Puistoalue ja Törnävänsaari ovat tuttuja myös kesäkuisen Provinssirockin tapahtumapaikkana.

Modernia taidetta tarjoaa Seinäjoen taidehalli, jossa on esillä kuukausittain vaihtuva nykytaiteen näyttely. Taidehalli sijaitsee keskustan tuntumassa, osoitteessa Upankatu 3. Kuukausittain vaihtuvia näyttelyitä järjestetään myös Varikkogalleriassa, joka sijaitsee keskustan läheisyydessä olevassa, 1930-luvulla rakennetussa veturihallissa. Gallerian osoite on Kuortaneentie 6 B.

Alvar Aallon kädenjälki

Kaupungin keskustassa sijaitseva, Alvar Aallon suunnittelema rakennuskokonaisuus on Seinäjoen ylpeydenaihe. Siihen kuuluvat kirkko, seurakuntakeskus, kaupungintalo, kirjasto, valtion virastotalo ja teatteri. Seinäjoen symbolina tunnettu Lakeuden risti, eli Aallon suunnittelema kirkko ja seurankuntakeskus, valmistui 1960. Lakeuden ristin torni on 65 metriä korkea ja toimii laakeilla lakeuksilla pitkälle näkyvänä keskustan maamerkkinä.

Seinäjoella on myös Aallon parhaiten säilynyt nuoruudentyö, suojeluskuntapiirin esikuntatalo vuodelta 1926. Rakennus sijaitsee osoitteessa Kauppakatu 17 ja toimii nykyään Suojeluskunta- ja Lotta Svärd-museona; lisätietoa kaupungin internetsivuilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Luonnon helmassa Seinäjoen seudulla

Nurmossa sijaitseva Paukaneva on yksi EU:n Natura 2000-suojeluohjelman kohteista. Alueella poltettiin tervaa 1700- ja 1800-luvuilla, ja nykyään se on luonnontilassa. Paukanevalla kulkee seitsemän kilometrin pituinen luonnonreitti, josta 5,5 kilometriä on pitkospuita. Reitille on kolme opastettua lähtöpaikkaa; Seinäjoella Heikkilän jokirannassa, Lehtisalossa Nurmo-Kiikkutiellä ja Nurmossa Isosalon pururadalla.

Peräseinäjoella sijaitseva Kalajärven virkistysalue tarjoaa tekemistä koko perheelle. Tarjolla on mökkimajoitusta, mutta alueella on myös laaja asuntovaunualue. Kalajärvellä toimii kesäteatteri, ja virkistysalueella on puistogolf-kenttä ja merkittyjä maastoreittejä. Ravintolassa myydään kalastuslupia, ja uimarannalla on ulkovesiliukumäki, joka 100 metrin pituisena on yksi Suomen pisimmistä.

Lisätietoa

www.seinajoki.fi
www.epmatkailu.fi

Teksti: Anne Ventelä
Kuva: Visit Finland