Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Suomi

Levi - paljon muutakin kuin laskettelua

Kirjoittajan oletuskuva
Heikki Siljamäki Päivitetty: 07.09.2022
Levi on noussut 2000-luvulla Suomen johtavaksi laskettelukeskukseksi, josta löytyy tekemistä niin aktiviilomailijoille kuin bilettäjillekin.

Suomen suurin laskettelukeskus

Kittilässä sijaitseva Levi on varsinkin talvella täynnä elämää. Levitunturin ympärille on kasvanut monipuolinen matkailukohde joka vetää vuosittain tuhansia ja tuhansia matkailijoita puoleensa.

Laskettelusta kiinnostuneelle Levi tarjoaa yhteensä 27 hissiä ja 43 rinnettä, joiden joukosta löytyy myös vaativampia mustia rinteitä. Levillä järjestetään myös alppihiihdon maailmancupin osakilpailu vuosittain. Maastohiihtoon latuja löytyy parhaimmillaan 230 kilometrin verran.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hiihtokausi niin rinteissä kuin ensilumenladuilla alkaa yleensä marraskuussa ja jatkuu pitkälle kevääseen saakka. Usein parhaimmat hiihto- ja laskettelukelit osuvatkin maalis-huhtikuuhun ja pääsiäisenä Levi pullistelee matkailijoista.

Vaikka Levi tunnetaan ennen kaikkea hiihtokohteena, on alueella nykyään aktiviteetteja ympäri vuoden. Kesällä ja syksyllä Levillä voi muun muassa golfata ja nauttia Lapin yöttömästä kesäyöstä tai ruskan väreistä esimerkiksi vaeltaen, meloen ja ratsastaen.

Lennot ja junat Leville

Kittilän lentoasema on noin 15 minuutin bussimatkan päässä Levikeskuksesta. Kittilään lentävät Helsinki-Vantaalta Finnair ja Norwegian.

Sesonkien ulkopuolella lennot Helsingistä Kittilään voi saada jopa alle 150 eurolla, mutta sesonkiaikoina – kuten koulujen hiihtolomaviikkoina ja pääsiäisenä – hinnat voivat nousta yli 300 euroon. Lentoaika Helsingistä Kittilään on noin puolitoista tuntia.

>>Katso tästä halvat lennot Kittilään (Leville)

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Leville voi suunnata myös junalla. Lähin asema on Kolarissa, josta on noin tunnin bussimatka Leville.

Majoitus Levillä

Levillä on laaja tarjonta niin hotelleja kuin vuokramökkejäkin.

Hotellit ovat keskittyneet alppikylämäiseen Levikeskukseen, josta on kävelymatka rinteisiin. Levikeskuksesta löytyy tarjontaa perinteikkäästä tunturihotelli Sirkantähdestä aina uudempiin design-hotelleihin. Toisaalta Leviltä löytyy eksoottisempiakin vaihtoehtoja, kuten jäähotelli. Lue lisää Levin hotelleista täältä. Mökkejä on tarjolla laajasti ympäri tunturia. Korkeimpien sesonkien ulkopuolella hotelliyön hinnat alkavat noin 100 eurosta.

Hiihtolomien sekä joulun ja pääsiäisen aikana hinnat nousevat ja myös saatavuus voi muodostua haasteeksi – sesonkiaikoina Leville suuntaavaan kannattaa tehdäkin majoitusvaraukset mielellään reilusti etukäteen.

>>Levin parhaat hotellitarjoukset pääset katsomaan tästä

Afterski Levillä

Talviurheilun lisäksi Levistä puhuttaessa ei voi olla mainitsematta biletystä.

Levin legendaarisin after ski löytyy eturinteiden kupeessa sijaitsevasta V’inkkarista, jonka terassille kerääntyy varsinkin kevättalvella usein väkeä jonoksi asti. Tämä kannattaa kokea ehdottomasti. V’Inkkarin after ski ajoittuu iltapäivällä kolmen ja kuuden väliin. Myös tunturissa sijaitsevassa Tuikku-ravintolassa järjestetään jo alkuiltapäivästä  “tunturihumpat”.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Levillä vierailee myös paljon artisteja, ja esimerkiksi Hullu Poro Areenalla on usein tunnettuja esiintyjiä.  Levikeskuksesta löytyy kuppiloita ja yökerhoja joka makuun – kokeilla vaikka Ihkun karaokea tai Pub Hölmölää.

Ravintolat Levillä

Hyvän ruoan ystävien iloksi myös Levin ravintolatarjonta on kehittynyt viime vuosina hyvään suuntaan. Ketjupaikkojen lisäksi Levikeskuksesta löytyy esimerkiksi pororuokiin erikoistunut Niliporo sekä tuoretta kuningasrapua akvaariosta tarjoilevan King Crab House. Uudempaa a lá carte -tyylistä tarjontaa edustaa myös vuonna 2019 avattu  Gastro K.

Pizzan ystäville Ristorante Renna on hyvä kohde. Rennompaa “korttelikuppilaa” etsivän kannattaa tutustua myös Levin Panimon tarjontaan.

Varsinkin vilkkaimman sesongin aikaan illallispaikkoihin on hyvä varata pöytä.

Matkat ja äkkilähdöt Leville

Leville ja muihin kotimaan hiihtokohteisiin voi matkustaa nykyään myös valmismatkalle, jossa paketin hintaan kuuluvat niin lennot kuin majoituskin.

Valmismatkoja Leville tarjoavat vaivattoman ja usein myös hinnaltaan kilpailukykyisen vaihtoehdon hiihtoreissulle. Matkanjärjestäjät tarjoavat Leville niin koko viikon paketteja kuin pidennettyjä viikonloppureissuja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>>Katso äkkilähdöt Leville

Levin parhaat

  • World Cup -rinne ja gondolihissi kelpaavat myös alppihiihdon maailmancupin näyttämöksi.
  • Vinkkarin after ski – tämä täytyy kokea.
  • Kätkätunturin hiihtolenkki tarjoaa pääosin loivia mäkiä, ja kesken matkaa kannattaa nauttia lettukahvit.
  • NiliPoro – tottahan Lapissa pitää poroa syödä, ja NiliPoro on siihen paras paikka.