Hyppää sisältöön

Lomailetko kotimaassa? Oulun 10 parasta kesäkokemusta

Elina Venttola Päivitetty: 11.06.2019
Oulun valoisat kesäyöt ja vilkas tapahtumatarjonta houkuttelevat lomailijoita. Tutustu kaupungin parhaisiin kesäkokemuksiin!

1. Vieraile torinrannassa

Poikkisenväylän rannalla sijaitseva torinranta on kesäisen Oulun sydän. Suuri torialue täyttyy päivisin aktiivisesta kauppatunnelmasta, ja iltaisin torin laiturit sekä ranta-aittojen terassit ovat pullollaan ilta-auringon valossa seurustelevia ihmisiä.

Torille tulijoita tervehtii tunnettu Toripolliisi-patsas, joka vartioi Oulun toria Kauppahallin edustalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Visit OuluOulun kesävinkit
Torinranta on parhaimmillaan kesällä, kun kojut tuovat elämää aukiolle.

Aitoon oululaiseen kesäpäivään kuuluu syödä jäätelöä torinrannassa, ja palata illalla takaisin rannan aittojen terasseille. Torinrannassa on useita aittoja, jotka ovat hyvin suosittuja erityisesti kesäiltoina. Ellei terasseilta löydy tilaa omalle seurueelle, ovat torinrannan laiturit myös mainio paikka viettää lämmintä ja valoisaa kesäiltaa ystävien seurassa.

2. Hyppää Potnapekan kyytiin

Potnapekka on oululainen minijuna, joka kuljettaa matkustajia tärkeimpien oululaisten nähtävyyksien äärelle. Keskustan pyöräteillä liikennöivä juna kulkee kahta reittiä, ja minijunamatkan määränpääksi voi valita Nallikarin tai Hupisaaret.

Punakeltainen Potnapekka liikennöi kesäkuukausien aikana päivittäin, ja matka kestää noin puoli tuntia. Ajelu Potnapekalla on erityisesti lasten mieleen, mutta myös aikuiset viihtyvät minijunan kyydissä.

3. Vietä rantapäivä Nallikarissa

Oulun paras ranta sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä kaupungin keskustasta Nallikarissa Pohjanlahden rannalla, ja leveä sekä matala hiekkaranta on niin lasten kuin aikuistenkin mieleen. Ranta-alueelta löytyvät esimerkiksi rantalentopalloverkot, ravintola ja kopit vaatteiden vaihtoa varten. Ranta-alue uudistettiin vuonna 2014, jolloin rakennettu rantapromenadi tuo Nallikariin kansainvälisen ranta-alueen tuntua.

Visit OuluOulun kesävinkit
Nallikarin uimaranta tarjoaa rantatunnelmaa vuorokauden ympäri. Yötön yö luo kesään oman tunnelmansa.

Nallikarin vetonaula on hiekkarannan lisäksi pieni majakka, jonne voi kivuta katselemaan maisemia merelle päin. Nallikarin rannan yhteydessä sijaitsevat myös leirintäalue ja hotelli. Muita hyviä uimarantoja Oulussa ovat esimerkiksi Tuiran ranta sekä Lämsänjärven ranta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Koe kesä-Oulun tapahtumat

Oulun kesä on varsin tapahtumarikas, sillä kaupungin alueella järjestetään runsaasti erilaisia tapahtumia. Kesän tärkeimpiä tapahtumia ovat heinäkuun lopussa Kuusisaaressa järjestettävä Qstock-musiikkifestivaali, elokuun Elojazz sekä kesän loppupuolelle sijoittuvat ilmakitaransoiton maailmanmestaruuskilpailut.

Visit OuluOulun kesävinkit
Pohjois-Suomen säät eivät aina hemmottele matkailijaa, mutta Oulussa kesätapahtumistakin on helppo nauttia kehnollakin säällä.

Koko kesän tapahtumakalenteri on luettavissa Oulun kaupungin verkkosivuilta.

5. Pyöräile ympäri Oulua

Oulu on mainio pyöräilykohde, sillä tasaisessa kaupungissa pyöräillään ympäri vuoden. Pyörätieverkosto on paitsi kattava myös hyvässä kunnossa, ja kaupungissa pääsee kulkemaan kätevästi pyöräteitä pitkin kaupunginosasta toiseen.

Koska Oulussa pyöräillään runsaasti, on paikallisten suhtautuminen pyöräilijöihin varsin suopeaa. Jos siis haluat ottaa kaupungin haltuun paikallisten tavoin, hyppää pyörän selkään ja lähde tutustumaan Ouluun polkien ympäri kaupunkia.

6. Lähde piknikille puistoon

Oulussa on runsaasti puistoja, jotka sopivat mainiosti lämpimän kesäpäivän piknik-paikoiksi. Suosituin piknik-puisto on keskustan tuntumassa sijaitseva Ainolan puisto.

Muita hyviä eväsretkipaikkoja ovat esimerkiksi kävelymatkan päässä keskustasta sijaitseva Hollihaan puisto, Torinrannan vierestä löytyvä Linnansaaren puisto sekä Lammassaari.

Visit OuluOulun kesävinkit
Ainolan puisto on Oulun suosituimpia puistoalueita, ja soveltuu piknikiin aivan mainiosti.

Kesän herkullisimmat eväät saa tietysti torilta, mutta aito oululainen kokemus syntyy hakemalla evääksi pizzan eli oululaisittain känkyn jostain kaupungin lukuisista pizzerioista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

7. Rotuaari on Oulun sydän

Oulun keskustan kävelykatualue Rotuaari herää kesäisin eloon, kun kahvilat ja baarit levittävät terassinsa ja jäätelökioskit avautuvat kävelykaduilla. Suurin osa oululaisista liikkeistä sijaitsee nimenomaan Rotuaarin varrella.

Rotuaarilla on järjestetty muun muassa suosittu Rotuaari Piknik, joka laajeni vuonna 2018 ja siirtyi Oulun Kuusisaareen Suomipop Festivaalin nimellä. Rotuaarilla järjestetään lukuisia tapahtumia pitkin kesää, ja lava on kesäviikonloppuisin käytössä vähän väliä. Myös tunnettu tapaamispaikka pallo sijaitsee Rotuaarilla.

8. Vieraile oululaisilla saarilla

Oulussa on useita saaria, jotka ovat parhaimmillaan juuri kesällä. Esimerkiksi taiteilijoiden asuinalue Pikisaari ja sen värikkäät puutalot henkivät vanhan ajan idylliä aivan keskustan tuntumassa. Myös muun muassa Turkansaari ulkomuseoineen sekä pitkin kaupungin edustaa sijaitsevat pikkusaaret ovat kokemisen arvoisia.

Visit OuluOulun kesävinkit
Luonto on lähellä, kun lomailet Oulussa. Rantakaupungin vesiurheilumahdollisuudet ovat hyvät, mutta kiinnostavia kohteita löytyy myös kaupungin ulkopuolelta.

9. Koe Koitelin kosket

Oululle kuuluvassa Kiimingissä noin 30 kilometrin päästä keskustasta sijaitsevat Koitelin kosket ovat luontonähtävyys, jota ei kannata jättää väliin Oulun-kesälomalla. Koskien yhteydestä löytyy Koitelin virkistysalue, jossa voi liikkua luonnossa ja paistaa makkaraa nuotiopaikoilla, mutta myös meloa, kalastaa ja patikoida. Koitelissa voi kokeilla myös esimerkiksi koskenlaskua.

Koitelissa järjestetään tapahtumia pitkin kesää, ja Koiteli elää -festivaaleilla on omaa ohjelmaa kesän mittaan niin lauluillan, lasten oman tapahtuman kuin akustisen festivaalin muodossa.

10. Tee päiväretki Hailuotoon

Oulun edustalla, noin 50 kilometrin päässä kaupungista sijaitseva Hailuodon saari on todellinen kesäkohde. Saaren päässä sijaitseva pitkä Marjaniemen hiekkaranta ja sen edustalla sijaitseva valkoinen majakka punaisine kalastajamökkeineen luovat idyllisen postikorttimaiseman.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockOulun kesävinkit
Hailuodon saari on erinomainen päiväretkikohde.

Hailuoto on mainio ulkoilukohde, sillä saarella on useita vaellusreittejä, joiden varrella voi tutustua saaren luontoon. Saarelle on ilmainen lauttayhteys, joka liikennöi useita kertoja päivässä. Kesäisin Hailuodossa järjestetään lukuisia kesätapahtumia, muun muassa musiikkifestivaali Bättre Folk.

>> Lue lisätietoa Oulusta Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Visit Oulu ja Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Oulun parhaat ravintolat

Oulun parhaat ravintolat: 20 vinkkiä kotimaanmatkailijalle

Sokos Hotel Arina

Tyylikkäät huoneet ja Oulun paras sijainti: tällainen on uudistettu Sokos Hotel Arina

Kotimaan syyslomavinkit 2022

Kotimaan syyslomavinkit – viisi kaupunkia, joissa vietät onnistuneen loman

Koivurannan saunalautta

Koe kesän parhaat löylyt keskellä jokea! Oulun tunnelmallinen saunalautta on todellinen Suomi-kesän elämys

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja