hero taustakuva

Kuhmo

Kuhmo
Kohdeoppaat
 • Matkaopas

Kamarimusiikkia ja luontoelämyksiä Kuhmossa

Päivitetty: 09.02.2015
next
prev

Kuhmo on Kainuussa, lähellä Venäjän rajaa sijaitseva kaupunki. Pienestä koostaan huolimatta Kuhmo vetää kävijöitä niin Suomesta kuin ulkomailtakin kulttuuritarjontansa ja vaikuttavan erämaaluontonsa ansiosta.

Kulttuuria luonnon helmassa

Kuhmo on noin 9000 asukkaan kaupunki Kainuussa. Kaupunki sijaitsee aivan Venäjän rajalla ja kaupunkia on koeteltu rankasti esimerkiksi Talvisodassa, jolloin Kuhmo oli pommitusten kohteena.

Pienestä koostaan huolimatta kaupunki tarjoaa laajan kattauksen kulttuuria, ja tapahtumista tunnetuin on Kuhmon Kamarimusiikkifestivaali, jota tullaan katsomaan kaikista maailman kolkista.

Alueen jylhä erämaaluonto runsaine vesistöineen tarjoaa monenlaisia harrastemahdollisuuksia aktiivilomailijalle melonnasta vaellukseen.

Kesän musiikkitapahtumat vetävät vierailijoita

Kuhmo on tunnettu erityisesti heinäkuun lopussa vuosittain järjestettävästä Kuhmon Kamarimusiikista. Vuonna 1970 ensimmäistä kertaa järjestetty kaksiviikkoinen musiikkitapahtuma on lajissaan Suomen suurin. Festivaali on maailmanlaajuisesti yksi arvostetuimmista klassisen musiikin tapahtumista.

Toinen kesäisin järjestettävä musiikkitapahtuma on Kainuun seudulla järjestettävä Sommelo, jonka pääpaikkana Kuhmo toimii. Sommelo esittelee kattauksen maailmanmusiikkia, kotimaista kansanmusiikkia sekä runolaulua.

Pohjoisen luonnon elämyksiä

Luonnon keskellä sijaitseva Kuhmo tarjoaa lomailijalle runsaasti aktiviteetteja. Kesäisin kaupungin ympäristössä voi harrastaa esimerkiksi koskenlaskua, melontaa, kalastusta ja vaellusta. Talvisin matkailija voi kokeilla vaikka retkihiihtoa ja huskysafaria, ja öisin katse kannattaa kiinnittää taivaalle – revontulet ovat yksi pohjoisen pallonpuoliskon upeimmista luonnonilmiöistä.

Kuhmossa villieläimiin voi tutustua Luontokeskus Petolassa, joka tarjoaa tietoa metsiemme asukeista. Alueen metsissä asustaakin eläimiä karhuista metsäpeuroihin, eikä niihin törmääminen ole lainkaan tavatonta.

Kalevalaa ja karelianismia

Kalevalan kulttuuriperintö sekä karjalaisuus elävät vahvana Kuhmossa, mikä näkyy esimerkiksi paikkojen nimistössä. Muun muassa Akseli Gallen-Kallela kuvaa Kuhmon maisemia teoksissaan. Kansanperinteestä kiinnostuneelle kulttuurikeskus Juminkeko vaihtuvine näyttelyineen sekä elämyspuisto Kalevala Spirit ovat mielenkiintoisia käyntikohteita.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KUHMOSSA

Kuhmon Kamarimusiikki on yksi maailman arvostetuimmista klassisen musiikin festivaaleista

Kajaanin kautta perille

Kuhmo sijaitsee noin sadan kilometrin päässä Kajaanista. Kajaaniin pääsee helposti junalla tai lentäen, ja Kajaanista matkaa Kuhmoon voi jatkaa linja-autolla. Linja-autojen aikataulut on ajoitettu jatkoyhteyksiä silmälläpitäen.

Omalla autolla matkustavalle liikkuminen paikan päällä on helpompaa, sillä monet kaupungin käyntikohteista sijaitsevat keskusta-alueen ulkopuolella. Helsingistä Kuhmoon ajokilometrejä kertyy noin 600 ja matka taittuu noin seitsemässä tunnissa.

Monipuoliset majoitusmahdollisuudet

Kuhmossa on kaksi hotellia. Hotelli Kainuu sijaitsee aivan kaupungin keskustassa ja omaleimainen Hotelli Kalevala muutaman kilometrin päässä Lammasjärven rannalla.

Lisäksi Kuhmossa on useampi leirintäalue ja lomakylä. Esimerkiksi Lentiiran lomakylä sijaitsee alle tunnin ajomatkan päässä Kuhmon keskustasta ja tarjoaa mökkimajoitusta kauniissa luonnonmaisemissa järven rannalla.

Kamarimusiikkifestivaalin aikaan kaupunki välittää myös yksityisasuntoja matkailijoille.

Liikkuminen paikan päällä

Varsinaista julkista liikennettä Kuhmossa ei ole. Paikallisella taksilla liikkuminen on helppoa ja vaivatonta.

KUHMON NÄHTÄVYYDET

Talvimaisema Kuhmossa

Juminkeko

Juminkeko esittelee kalevalaista ja karjalaista kulttuuriperintöä. Kulttuurikeskuksessa on esillä yksi maailman laajimmista Kalevala-aiheisista kokoelmista. Lisäksi Juminkeossa on vaihtuvia näyttelyitä sekä aiheeseen liittyviä tapahtumia.

Talvisotamuseo

Kuhmon historiaa leimaa vahvasti Talvisodan vaikutus. Siksipä kaupunkiin tutustuessa kannattaa poiketa Talvisotamuseossa. Museossa on esillä esimerkiksi valokuvia ja asiakirjoja sodan ajoilta.

Hiidenportin kansallispuisto

Soiden ja kankaiden täplittämä Hiidenportin kansallispuistossa kainuulaisen omaleimainen luonto pääsee oikeuksiinsa. Hiidenportin rotko on yksi Kainuun vaikuttavimmista luonnonnähtävyyksistä. Kansallispuistossa pääsee tutustumaan myös tervahautaan, uittopataan ja kaskenpolttoon, jotka ovat alueen kulttuurihistorian kannalta tutustumisen arvoisia.

Puistossa on kaksi merkittyä päiväretkireittiä: 3-5 kilomertin mittainen Hiidenkierros sekä noin kymmenen kilometrin pituinen Kitulankierros.

KUHMON PARHAAT

Kalastus on suosittu aktiviteetti Kuhmossa

  Kuhmon parhaat käyntikohteet

 • Kuhmon Kamarimusiikki
 • Hiidenportin kansallispuisto
 • Kalevala Spirit
 • Talvisotamuseo
 • Luontokeskus Petola

Lisätietoa: Kuhmon kaupungin viralliset internetsivut
Wild Taiga -matkailusivusto

Teksti: Anni Moilanen
Kuvat: Wild Taigan kuvapankki, Stefan Bremer / Kuhmon Kamarimusiikki, Flickr / jeppe2, Wild Taigan kuvapankki

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

 1. Yhteys Vartiuksen raja-aseman kautta Venäjälle kannattaisi ehkä mainita….


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.