Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Oulu

Istockphoto
Oulu
Kohdeoppaat
 • Matkaopas

Oulu tarjoaa matkailijalle elämyksiä kaikkina vuodenaikoina

Pohjoisen valkea kaupunki Oulu sopii matkakohteeksi ympäri vuoden, ja siellä voi nauttia kaikista vuodenajoista. Tekemistä ja tapahtumia kaupungissa riittää kaikenikäisille.
Päivitetty: 05.09.2022

Oulu on vajaan 200 000 asukkaan kaupunki, joka levittyy laajalle. Ominaista Oululle on rento kaupunkitunnelma, johon matkailijan on helppo hypätä mukaan.

Oulu on yllättävän lähellä

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Oulu tunnetaan valoisista kesäöistä ja runsaslumisista talvista, mutta myös kivikasvoisesta Toripolliisi-patsaasta, Nallikarin pitkästä hiekkarannasta sekä rennosta oululaisesta elämänmenosta. Oulu sopii mainiosti paitsi perinteisen kaupunkiloman kohteeksi, mutta tarjoaa kaupunkipuuhastelun lisäksi myös upeita luontonähtävyyksiä, kaunista mökkimaisemaa sekä loistavia aktiviteetteja.

Oulu on perustettu Oulujoen suiston ikivanhalle kauppapaikalle 1600-luvun alussa, ja nykyisin kaupunki tunnetaan paitsi matkakohteena myös muun muassa teknologian osaamisestaan.

Ouluun on hyvät liikenneyhteydet niin Suomen kaupungeista kuin myös muualta Euroopasta. Ouluun voi saapua niin autolla, junalla kuin lentäen.

Visit OuluOulu, Suomi
Torinranta on Oulun suosituimpia illanviettopaikkoja.

Hyvä matkakohde läpi vuoden

Paras aika matkustaa Ouluun on kesä, mutta kaupunki sopii matkailijalle läpi vuoden. Kesäisin valoisat yöt, Torinrannan tunnelmalliset tapahtumat ja vehreät puistot tarjoavat parhaan mahdollisen Oulu-kokemuksen. Talvikuukausina valkoinen lumipeite peittää koko kaupungin, ja purevat paukkupakkaset tuovat Ouluun oman taikansa. Oululaiset eivät kuitenkaan pakkasia säikähdä, sillä tapahtumia järjestetään läpi vuoden.

Talven ja kesän välinen kontrasti näkyy Oulussa selvästi, sillä talvisin kaupungissa on tavallisesti runsaasti lunta, mutta aurinko laskee hyvin aikaisin. Kesällä taas aurinko ei juuri laske, mikä näkyy myös kaupunkilaisten vireystasossa: kesäisin oululaiset viihtyvät esimerkiksi Torinrannan laitureilla yömyöhään.

Monipuolinen loma Oulussa

Ouluun matkustetaan tyypillisesti kaupunkilomalle, sillä kompakti keskusta sekä hyvä palvelutarjonta tekevät siitä helppoa. Keskusta rakentuu kävelykatu Rotuaarin ympärille, missä sijaitsee suurin osa kaupoista, hotelleista, kahviloista ja ravintoloista. Kaupunkilomailun lisäksi Oulu tarjoaa matkailijalle kuitenkin myös paljon muuta.

Rantalomaa kaipailevan matkailijan kannattaa suunnata Oulun rannoille. Noin kilometrin mittainen Nallikarin uimaranta on Oulun suosituimpia, ja Hietasaaren tunnelmallisessa kaupunginosassa sijaitseva ranta täyttyykin kauniina kesäpäivänä nopeasti. Myös aivan keskustan tuntumassa sijaitseva Tuiran uimaranta on hyvin suosittu uimapaikka. Muita hyviä rantoja ovat esimerkiksi Lämsänjärven uimaranta, Värtön ranta sekä Maikkulan uimaranta.

Oulu sopii myös aktiivilomakohteeksi, sillä tekemistä riittää kaikkina vuodenaikoina. Talvisin Nallikarin uimarannalle avautuva talvikylä tarjoaa viihdettä koko perheelle, ja jäätyneellä merellä kävely on elämys monille. Kesäisin matkailijat voivat esimerkiksi laskeutua alas Tietomaan tornista, tutustua kaupungin lukuisiin saariin lenkkeillen ja tehdä vaellusretkiä muun muassa Hietasaareen ja Pilpasuolle. Oulussa toimiva purjelautailuseura tarjoaa mahdollisuuden kokeilla purjelautailua Nallikarissa.

Turvallinen matkakohde

Oulu vastaanottaa matkailijat lämmöllä, sillä kaupungin rentoon tunnelmaan pääsee helposti sisälle. Paikallinen murre voi kuulostaa aluksi hyvin erikoiselta, mutta puhetapaan tottuu nopeasti, ja monilla Oulun-matkailijoille saattaa tarttua kotiinviemisiksi myös muutama lisävokaali tai -konsonantti puheeseen. Tunnetuimpia oululaisia ilmaisuja on “pelekääkkönää polliisia” -kysymys, joka viittaa kaupungin tunnettuun Toripolliisi-patsaaseen.

Turvallisuus on Oulussa hyvällä tasolla, ja kaupungissa on melko turvallista liikkua myös öiseen aikaan. Suurten matkakohteiden perinteisiä riesoja, kuten vaikkapa taskuvarkaita, ei ole erityisen runsaasti, mutta omasta omaisuudesta kannattaa siitä huolimatta pitää huolta.

LENNOT, HOTELLIT JA LIIKKUMINEN OULUSSA

Visit OuluOulu, Suomi
Oululaiset pyöräilevät läpi vuoden.

Suoralla lennolla Ouluun

Ouluun on mainiot kulkuyhteydet kaikkialta Suomesta. Kaupungin lentoasema on koko Suomen toiseksi suurin heti Helsinki-Vantaan lentoaseman jälkeen, ja sieltä on hyvät lentoyhteydet Helsinkiin, sillä sekä Finnair että Norwegian liikennöivät kaupunkien välillä. Lentoaika on noin tunti, ja edestakaiset lennot voi saada halvimmillaan noin 50 eurolla. Oulun lentoasema sijaitsee Oulunsalossa, noin 15 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Lentokentältä keskustaan pääsee kätevästi bussilla.

Muihin kotimaan kaupunkeihin Oulusta pääsee junalla tai bussilla. Sekä Oulun rautatieasema että linja-autoasema sijaitsevat molemmat aivan keskustan vieressä.

Oulun hotellit ja majoitus

Oulun keskustassa on useita hotelleja, jotka majoittavat kaupunkiin saapuvia matkailijoita. Keskustan hotellien lisäksi majapaikkoja on myös ydinkeskustan ja rautatieaseman välisellä alueella sekä muun muassa Nallikarin uimarannan tuntumassa ja lähellä kaunista Ainolan puistoa. Hotellit ovat keskihinnaltaan samaa luokkaa muiden suomalaisten hotellien kanssa.

>> Katso Oulun hotellitarjoukset täältä!

Perinteisiä hostelleja Oulussa ei ole, mutta kaupungissa voi majoittua edullisesti halvoissa huoneistohotelleissa. Budjettimatkailija löytää hyviä majapaikkoja myös kotimajoituspalveluista, joiden kautta monet oululaiset ovat laittaneet huoneen tai kokonaisen asunnon vuokralle.

Oulun-loman aikana kannattaa harkita myös mökkimajoitusta kaupungin keskustan ulkopuolella. Luonnon keskellä sijaitsevat mökit tarjoavat aitiopaikan oululaisen luonnon äärelle. Nallikarin uimarannan vieressä on myös leirintäalue, jossa on teltta- ja asuntovaunupaikkoja mutta myös pieniä tunnelmallisia mökkejä.

Liikkuminen kaupungin sisällä

Oulu on pinta-alaltaan suuri kaupunki, sillä lukuisat ympäryskunnat ovat viime vuosien kuntaliitosten yhteydessä liittyneet osaksi Oulua. Se tuo haasteita Oulun kaupungin julkiselle liikenteelle, sillä paljon parjatut bussiyhteydet eivät ulotu kaikkiin uusiin kaupunginosiin. Kantakaupungin alueen bussiverkosto on kuitenkin melko kattava.

Linja-auton sijasta useimmat oululaiset liikkuvat mieluummin pyörällä, vuodenajasta riippumatta. Ei ole tavatonta nähdä työmatkapyöräilijöitä polkemassa lumisateessa tai paukkupakkasilla useiden kilometrien mittaisia matkoja. Siitä syystä kaupungissa onkin loistava pyörätieverkosto, josta huolehditaan melko hyvin myös talvella. Paras tapa tutustua Ouluun onkin polkupyörän selästä käsin.

Oulussa voi myös vuokrata auton loman ajaksi, sillä vuokraamoja on useita. Parkkipaikan löytäminen keskusta-alueelta on helppoa syksyllä 2015 avautuneen Kivisydän-kallioparkin vuoksi.

OULUN NÄHTÄVYYDET – MITÄ TEHDÄ OULUSSA?

Visit OuluOulu, Suomi
Nallikari on mainio matkakohde ympäri vuoden, mutta erityisen suosittu ranta on kesäisin.

Rotuaari on Oulun paras kauppapaikka

Vanhana kauppakaupunkina Oulussa osataan yhä arvostaa kaupankäyntiä. Kaupungin keskustassa sijaitseva Rotuaari on yksi Oulun ostostarjonnan keskipisteistä. Rotuaarin eloisa kävelykatu tarjoaa paljon kauppoja ja ostosmahdollisuuksia. Valoisasta kesästä voi pysähtyä nauttimaan kahviloihin ja ravintoloiden terasseille. Rotuaarilla järjestetään myös monia tapahtumia, esimerkiksi Ilmakitaransoiton MM-kilpailut.

Oulun Kauppatorilla kannattaa käyttäytyä, sillä Toripolliisi vartioi torin rauhaa jäyhänä paikaltaan yli satavuotiaan Kauppahallin edestä. Toripolliisin valvovan silmän alla voi kauppatorilla ja Kauppahallissa nauttia vanhan ajan ostostunnelmasta. Torikojut ja vanhat aitat ovat aikamatka menneeseen. Kesäisin torinrannasta kannattaa astua laivaan ja lähteä ihailemaan kaupungin maisemia mereltä, tai sitten vain istuskella laiturilla nautiskellen torinrannan kesätunnelmasta.

Muita hyviä shoppailupaikkoja ovat alueen ostoskeskukset: Ritaharjun Ideapark, Kempeleessä sijaitseva Zeppelin sekä keskustassa oleva Valkea.

Historiallisia ja arkkitehtonisia kohteita

Kurkistuksen Oulun historiaan tarjoavat Oulun linnan jäännökset ja Tähtitornin kahvila. Tuiran siltojen vieressä sijaitsevat jäännökset ovat kaupungin perustamisen aikaan uudelleen rakennetun linnan muistoja. Vuonna 1875 vanhojen perustusten päälle rakennettiin Oulun merikoulun tähtitorni ja nykyisin paikalta löytyy idyllinen Tähtitornin kesäkahvila.

Pikisaari on mielenkiintoinen tutustumiskohde ja se sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päässä Kauppatorilta. Entisessä teollisuusmiljöössä toimii nykyisin taiteilijoiden ja käsityöläisten taiteilijayhteisö. Saaressa voi tutustua vanhoihin, kunnostettuihin tehdasrakennuksiin ja Oulun vanhimmassa puurakennuksessa toimii Merimiehenkotimuseo.

Oulun useat puistot tarjoavat pakopaikan keskustan vilinästä, ja aivan keskustan tuntumassa sijaitseva Ainolan puisto on kaupungin suosituin. Muita mukavia puistoja ovat esimerkiksi Heinäpään tuntumassa sijaitseva Hollihaan puisto sekä torinrannan läheisyydessä oleva pieni Linnasaaren puisto. Oulun suosituimmat rannat ovat muutaman kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Nallikarin ranta sekä aivan keskustan tuntumassa oleva Tuiran ranta. Myös Värtön ranta on oululaisten suosiossa.

Lapsellinen loma

Oulussa riittää puuhaa myös lapsiperheille. Koko perhe voi suunnistaa esimerkiksi Hupisaarille. Hupisaaret sijaitsevat aivan keskellä kaupunkia ja tarjoavat mahdollisuuden niin eväsretkeen kuin leikkihetkeen suuressa leikkipuistossa. Hupisaariin lukeutuu myös Ainolan puisto, jossa voi piipahtaa Pohjois-Pohjanmaan museossa.

Loman vietossa kannattaa aina tilaisuuden tullen yhdistää huvi ja hyöty. Tiedekeskus Tietomaassa oppiminen on ilo. Tietomaan 150 kohdetta ja monet teemanäyttelyt tarjoavat hauskaa puuhaa koko päiväksi, ja siinä sivussa saattaa pieniin ja isompiinkin päihin tarttua uutta tietoa. Aika kuluu nopeasti jättielokuvateatterissa, tiedekauppa Siriuksessa ja näköalatornissa.

Paras tapa viettää kesäpäivää lasten kanssa Oulussa on astua Potnapekan, eli värikkään minijunan kyytiin. Potnapekka kiertää Oulun tunnetuimpia nähtävyyksiä ja piipahtaa esimerkiksi Nallikarissa ja Pikisaaressa.

Tervakaupungin historia esittäytyy Turkansaaressa

Oululla on pitkä historia tervakaupunkina, ja siihen kannattaa tutustua Oulujoen varrella sijaitsevassa Turkansaaren ulkomuseossa. Tervanpolton lisäksi idyllinen ulkoilmamuseo esittelee myös muita alueen vanhoja elinkeinoja.

Vaikka alueen historia ei tuntuisi kovin mielenkiintoiselta, on Turkansaari siitä huolimatta vierailun arvoinen. Vanhat rakennukset ja pysähtyneen ajan tunnelma luovat saarelle erikoisen ilmapiirin.

Turkansaari sijaitsee noin 15 kilometrin päässä kaupungin keskustasta, ja sinne voi matkustaa joko bussilla tai autolla tai vaihtoehtoisesti Oulu Linesin jokialuksella Oulujokea pitkin.

OULUN PARHAAT

Visit OuluOulu, Suomi
Oulun Kauppatorilla seisova Toripolliisi-patsas valvoo torin tapahtumia.

Oulun parhaat nähtävyydet

 1. Toripolliisi
 2. Rotuaarin kävelykatu
 3. Ainolan puisto
 4. Nallikarin uimaranta
 5. Torinranta

Oulun parhaat shoppailukohteet

 1. Rotuaari
 2. Ritaharjun Ideapark
 3. Kempeleen Zeppelin
 4. Kauppakeskus Valkea

Parhaat päiväretkikohteet

 1. Hailuodon saari
 2. Koitelin kosket
 3. Iin Hamina

Lisätietoa

Oulun kaupunki
Oulun matkailu

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto, Oulun matkailu

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

 1. Tosta shoppailupaikasta puuttuu Valkea :) muuten hyvä artikkeli!


 2. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.