Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Ovatko tässä Suomen 10 erikoisinta nähtävyyttä? Tutustu ja vieraile kotimaan kiehtovissa kohteissa

Shutterstock artikkelin kuva
Suomen matkailu
Kotimaa on täynnä mielenkiintoisia vierailukohteita, ja Suomen erikoisien nähtävyyksien joukkoon lukeutuu muun muassa vankilamuseo sekä jättimäinen hiekkalinna. Katso, mitä kohteita ei kannata jättää väliin Suomen kesässä!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 03.06.2022
facebook   whatsapp

1. Hämeenlinnan vankilamuseo

Suomen suurin vankilamuseo sijaitsee Hämeenlinnassa. Kaupungissa on nykyäänkin kaksi toiminnassa olevaa vankilaa, mutta museoksi muutettu Hämeenlinnan lääninvankila lopetti toimintansa jo vuonna 1993. Kansallismuseo avasi vankilan uudistettuna yleisökohteena 2. toukokuuta 2019.

Entisen lääninvankilan tiloissa sijaitsevassa museossa voi tutustua muun muassa Suomen ensimmäiseen sellivankilaan, joka valmistui vuonna 1871 miesten kuritushuoneeksi. Nähtävillä on lisäksi monia sellejä, vankien irtaimistoa ja seinäkirjoituksia. Nykyisen vankilamuseon kävijäkokemusta on ollut kehittämässä kirjailija ja vankikarkuri Jan Jalutsi.

Hämeenlinnan kuritushuoneeksikin kutsun Vankilan esikuvana olivat amerikkalaisvankilat, joissa sellit ryhmiteltiin keskikäytävän molemmin puolin. Samantyylistä arkkitehtuuria edustaa myös Helsingissä hotelliksi muutettu Katajanokan vankila.

Hämeenlinnan vankilamuseo
Kustaa III:n katu 8, Hämeenlinna

2. Lappeenrannan Hiekkalinna

Lappeenrannan tärkein kesänähtävyys on valtava hiekkalinna, joka on rakennettu kaupungin satamaan jo yli 15 kertaa. Nimensä mukaisesti hiekkalinna on hiekasta rakennettu linna, jossa on monia erilaisia hiekasta rakennettuja veistoksia ja rakennuksia.

Hiekkalinnan teemat ovat vaihdelleet suomalaisista linnoista viidakkoon, meriseikkailuihin ja Kalevalaan, ja sen rakentamiseen käytetään vuosittain noin kolme miljoonaa kiloa hiekkaa.

Hiekkalinna avataan kesän alussa ja suljetaan elo-syyskuun vaihteessa.

Lappeenrannan hiekkalinna
Satamatie 11, Lappeenranta

3. Valamon luostari

Heinävedellä sijaitseva Valamon luostari on ortodoksisen uskonelämän ja kulttuurin keskus Suomessa. Luostari avoinna ympäri vuoden, mutta se on erityisen suosittu juuri kesäaikaan.

ShutterstockHeinävesi, Suomi
Heinävedelle siirretty Valamon luostari houkuttelee kesäisin paljon kävijöitä Itä-Suomessa.

Vuonna 1940 rajantakaisesta Karjalasta Heinävedelle muuttanut munkkiluostari on tunnettu matkailukohde, ja siellä voi muun muassa majoittua. Luostarissa on myös myymälä, jossa on kaupan Valamon kuuluisaa luostariviiniä.

Noin 10 kilometrin päässä Valamosta sijaitsee Lintulan nunnaluostari, joka niin ikään vastaanottaa vieraita. Lintulan luostarin kauppa on auki kesäisin, ja se myy muun muassa luostarissa tehtyjä kynttilöitä.

Valamon luostari
Valamontie 2, Uusi-Valamo

Lintulan luostari
Honkasalontie 3, Palokki

4. Outokummun kaivosmuseo

Outokummun kunta Pohjois-Karjalassa tunnettiin aikoinaan kuparikaivoksestaan, joka perustettiin yli 100 vuotta sitten. Nykyisin kaivoksen toiminta on jo loppunut, mutta sen tilalle on perustettu kaikenikäisille sopiva Vanha Kaivos -museo.

Kaivoksen maanalaiset tunnelit ovat kokemus, johon pääsee tutustumaan kypärä päässä. Kaivos on viileä vierailupaikka keskellä kesääkin, sillä tunnelin lämpötila on tasaisesti kahdeksan astetta. Jos maan uumenista tahtoo ylös, voi nousta ihastelemaan maisemia alueen kaivostorniin. Lapset viihtyvät lasten kaivoksella, jossa riittää tekemistä perheen pienimmillekin.

Kaivos on avoinna kesäaikaan, ja talvisin sinne on rajoitettu pääsy.

Vanha Kaivos
Tornikatu 1, Outokumpu

5. Kolmen valtakunnan rajapyykki

Ruotsin, Norjan ja Suomen rajat kohtaavat Kilpisjärvellä, jossa määriteltiin rajojen tarkka yhtymäkohta. Järveen rakennettiin rajaa merkkaamaan kivinen tekosaari, jonka päälle muovattiin 2,5 metriä korkea rajamerkki.

Jäät ja vesi rikkoivat alkuperäisen rakennuksen, minkä vuoksi paikalle muovattiin uusi rajapyykki, tällä kertaa betonista. Nykyinen rajapyykki vihittiin käyttöön heinäkuussa 1926.

Rajapyykille pääsee käymään kesäisin Kilpisjärven kylästä. Sinne liikennöi Koltalahteen kulkeva Malla-laiva, jonka päätepysäkiltä on alle kolmen kilometrin vaellus rajapyykille. Rajapyykille voi vaeltaa myös 11 kilometriä Mallan luonnonpuiston läpi. Pohjoismaiden kansalaiset eivät tarvitse rajapyykillä käyntiin passia.

Kansallista veteraanipäivää juhlitaan vuosittain kokoontumalla Kolmen valtakunnan rajapyykille 27. huhtikuuta. Sama päivä on Lapin sodan päättymisen muistopäivä, ja vuonna 1945 suomalaiset sotilaat pystyttivät Suomen lipun rajapyykin päälle, kun viimeiset saksalaiset sotilaat poistuivat maasta.

Kolmen valtakunnan rajapyykki
Kilpisjärvi

6. Seinäjoen Lakeuden risti

Tunnetun suomalaisen arkkitehdin Alvar Aallon rakennuksia voi ihailla niin pääkaupunkiseudulla kuin muualla Suomessakin. Yksi kenties tunnetuimpia kohteita sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla Seinäjoella.

Vuonna 1951 Seinäjoki etsi suunnittelijaa pienen kauppalan kirkolle. Kilpailutoimikunta valitsi suunnittelijaksi Alvar Aallon, jonka suunnittelutyön tulos erottuu tasaisilla peltolakeuksilla kauas vielä tänäkin päivänä: ristin muotoisen tornin näköalatasanne on noin 60 metrin korkeudessa, ja se on avoinna kävijöille kesäisin pientä pääsymaksua vastaan.

Lisää Alvar Aallon suunnittelutyön tuloksia voi etsiä Aallon töitä kokoavalta Visit Alvar Aalto -sivulta.

Lakeuden ristin kirkko
Koulukatu 24, Seinäjoki

7. Reposaaren puutalot

Ruosteenvärisiksi värjäytyneet tiet, värikkäät puutalot ja tuuliset rantakalliot odottavat matkailijaa Reposaaressa. Reposaari on Porille kuuluva idyllinen puutalosaari, jonne saapuessaan voi uskoa tulleensa ulkomaille. Noin tuhannen asukkaan kylä on erityisesti purjehtijoiden ja mökkeilijöiden suosiossa kesäisin.

Saarella on paljon kasveja, joita ei muualla Suomessa tapaa, sillä suojaisaan luonnonsatamaan on tuotu siemeniä vieraista maista. Kaupungissa kohoaa norjalaistyylinen tunturikirkko, jossa on vietetty muun muassa presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukion häitä vuonna 2009.

ShutterstockReposaari, Suomi
Reposaaren hauskasti suunniteltu kirkko on kiinnostava nähtävyys.

Saarella voi nähdä myös vanhan troolarin ja tutustua suomalaisen elokuvan Samurai Rauni Reposaarelaisen kuvauspaikkoihin. Rantalomailijalle myöskään Yyterin pehmeät hiekkadyynit eivät ole kaukana, sillä niille on Reposaaresta vain 20 minuutin ajomatka.

Reposaari
Reposaari, Pori

8. Raippaluodon silta

Suomen pisin silta löytyy Mustasaaren kunnasta läheltä Vaasaa. Yli kilometrin mittainen Raippaluodon silta saa pitää pisimmän sillan tittelin toistaiseksi, mutta Helsingin Kruunuvuoreen on suunnitteilla 1,2 kilometrin pituinen silta, joka valmistuu kenties jo 2020-luvulla.

Entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen on myöhemmin paljastanut, että päätös sillan lisäämisestä valtion budjettiin oli vahinko, joka tehtiin, kun valtionvarainministeri ei ollut paikalla.

Vuonna 1997 avatun Raippaluodon sillan voi ylittää autolla, jalkaisin tai polkupyörällä.

Raippaluodon silta
Raippaluoto, Mustasaari

9. Parikkalan patsaspuisto

Kenties koko Suomen erikoisin nähtävyys sijaitsee itärajalla Parikkalan kunnassa. Betonista muovattu äänetön väkijoukko tervehtii matkailijaa kaikille avoimessa patsaspuistossa.

Taiteilija Veijo Rönkkösen noin 560 betonista veistosta ovat nousseet niin kansallisiin kuin kansainvälisiinkin otsikoihin. Parikkalan patsaspuisto on aina avoinna kävijöille, ja sen pääsymaksu on vapaaehtoinen mutta suositeltava, koska puisto ei saa julkista rahoitusta. Maksamalla muutaman euron pääsymaksua tuet puiston ylläpitoa.

Vuonna 2012 patsaspuistoon lisättiin uusi sisäänkäynti Joogatarhaan. Joogatarha-veistosryhmässä on 256 joogahahmoa eri asennoissa.

Parikkalan patsaspuisto
Kuutostie 611, Parikkala

10. Maakallan itsehallintoalue

Tiesitkö, että Suomessa on Ahvenanmaan lisäksi toinenkin saari tai saaristo, jolla on itsehallinto-oikeus?

Maakalla sijaitsee 18 kilometrin päässä Kalajoen rannikolta, ja saaren ylintä valtaa käyttää karikokous. Itsemääräämisoikeuden taustalla on 250 vuotta vanha Ruotsin kuninkaan määrämä laki.

Maakallaan pääsee muun muassa taksiveneellä ja Kaljaasi Ansion purjehdusretkillä, minkä lisäksi myös läheiseen Ulkokallaan järjestetään retkiä. Ulkokallassa on majakka ja majakanvartijoiden talo. Ulkokallaan pääsee hyvällä säällä, minkä vuoksi retkiä järjestetään lähinnä kesäisin.

Maakalla ja Ulkokalla
Kalajoki

>> Lue lisää vinkkejä Suomen kesäkohteisiin!

Teksti: Inka Khanji ja Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock ja Instagram

Lue kommentit (4) Jätä kommentti

  1. Keskelle ei mitään kyläläisten perustama kesätoiri. Alueella asuu noin 300 taloutta, mutta kesälauantaisin hulina on uskomaton! Suosittelen.


  2. Ja tämä Rantapallon lista onkin sitten ainoa totuus…. eli heti pakettimatka Sunny Beachille tilaukseen. Suomessa ei ole mitään.


  3. Juurikin näin. Tässä syy, miksi matkustelen ulkomailla, en Suomessa. Jos nämä ovat 10 kiehtovinta ja erikoisinta nähtävyyttä, niin kiitos hei. Numero 5 oli ainoa, jossa voisi käydä.


  4. Hiljainen Kansa Suomussalmella


  5. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.