Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Suomi

Mikkeli on Etelä-Savon sydän

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 18.05.2020
Mikkeli ilahduttaa kotimaanmatkailijaa monipuolisuudellaan.

Etelä-Savon sydänmailla

Mikkeli sijaitsee Etelä-Savon maakunnassa vain noin parin kolmen tunnin ajo- tai junamatkan päässä pääkaupunkiseudulta. Se on Etelä-Savon maakuntakeskus, jossa maaseudun rauha on aina lähellä. Asukkaita Mikkelissä on noin 54 600.

Kaupungin tunnetuimpia käyntikohteita ja nähtävyyksiä ovat muun muassa Mikkelin tori, Päämajamuseo, Naisvuoren näkötorni sekä Kenkäveron pappila. Myös lähialueilta löytyy paljon nähtävää, kuten Astuvansalmen kalliomaalaukset Ristiinassa sekä viihtyisä Tertin Kartano vain seitsemän kilometrin päässä Mikkelin keskustasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Torilla tavataan

Mikkelin tori on kaupungin sydän. Torilla järjestetään lukuisia erilaisia tapahtumia, kuten markkinoita ja kirpputoreja. Monet vuoden suurimmista yleisötapahtumista – kuten Mikkelin raviradalla jännitettävät St Michel -ravit – näkyvät ja kuuluvat jossain muodossa myös torilla. Mikkelin tori löytyy myös Facebookista.

Visit FinlandMikkelin torilta löytyy niin käsitöitä kuin tuoreita vihanneksiakin,
Mikkelin tori on kaupungin keskus.

Toria reunustavan kävelykadun varrella sijaitsevat kaupungin laajimmat ostosmahdollisuudet. Kävelykadun reunalta ja torin laidalta löytyvät esimerkiksi kauppakeskukset Stella ja Akseli, sekä monet muut kaupat ja kahvilat. Kesäisin ostosten lomassa voi huilia myös torikahviloissa.

Saimaan rannalla

Saimaassa kiteytyy monen mikkeliläisen ja mökkiläisen mielessä koko kesän sielu. Tämä Suomen suurin järvi onkin alueen tärkeimpiä matkailuvaltteja. Mikkelissä vierailevan kannattaa ehdottomasti osallistua Saimaan-risteilylle ja nauttia kesästä kimaltelevan järven aalloilla.

M/S Kuutti -aluksen kyydissä pääsee esimerkiksi Anttolanhovista kuuluisille Astuvansalmen kalliomaalauksille. Edullisemmalle maisemaristeilylle voi osallistua Puumalan samasta M/S Kauniin Veeran kyydissä.

Visit MikkeliKesäinen Saimaa on kuin suoraan postikortista.
Saimaalla on paikka monen suomalaisen sydämessä.

LIIKKUMINEN JA MAJOITUS MIKKELISSÄ

Matkustus Mikkeliin

Mikkeliin voi saapua omalla autolla, linja-autolla tai junalla. Mikkelin matkakeskus, jossa sekä junat että linja-autot pysähtyvät, sijaitsee aivan keskustan vieressä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yöpymistä hotellissa, mökissä tai kartanossa

Mikkelin alueella on monipuolisesti majoitustarjontaa. Hotelleja löytyy aivan kaupungin keskustasta, mutta majoittua voi myös luonnon helmassa. Tarjolla on niin perinteisiä hotellihuoneita kuin vaikkapa kartanomajoitusta.

Keskustassa sijaitsevia hotelleja ovat Cumulus ja Sokos Hotel Vaakuna. Lähialueilla sijaitsevia majapaikkoja puolestaan esimerkiksi Anttolanhovi, Heimari ja Kekkolan kartano.

Mikkelin seutu on myös suosittua mökkeilyaluetta. Erilaisia vuokramökkejä onkin alueella tarjolla runsaasti.

Liikkuminen Mikkelissä

Kaupunkialueen käyntikohteisiin voi kesällä tutustua Mikke-junan kyydissä. Nähtävyyksiä kiertelevästä katujunasta voi jäädä pois mieleisellään pysäkillä ja nousta uudella kierroksella takaisin matkaan.

Mikkelissä voi liikkua myös paikallisliikenteen linja-autoilla ja taksilla. Paikallisliikenteen reittiopas löytyy Matkahuollon sivuilta. Myös Mikkelin taksi palvelee matkailijoita.

Omalla autolla kaupungin keskustaan suuntavat voivat pysäköidä autonsa esimerkiksi torin alta löytyvään Toriparkkiin.

MIKKELIN NÄHTÄVYYDET

Visit FinlandKenkävero on Mikkelin tärkeimpiä nähtävyyksiä.
Kenkäveron pappilassa voi tehdä ostoksia käsityöläispuodeissa tai herkutella ravintolassa.

Visulahti

Muutaman kilometrin päässä Mikkelin keskustasta sijaitseva Visulahden matkailukeskus on lapsiperheiden suosikkikohde vesi- ja moottoripuistoineen. Lisäksi Visulahden yhteydestä löytyy hurjapäille sopiva Xon-puisto. Visulahti toimii myös areenana vuosittain järjestettävälle Jurassic Rockille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Visulahti

Naisvuoren näkötorni

Naisvuori on suosittu maisemapaikka. Kaupungin keskustan vieressä sijaitsevasta Naisvuoren vanhasta vesitornista on hyvät näköalat yli kaupungin, ja näkötornin kahvilassa kuuluisat vohvelit tekevät kauppansa. Naisvuorella toimii myös Mikkelin kesäteatteri.

Naisvuoren näkötorni ja kahvila ovat avoinna kesä-elokuussa päivittäin.

Kenkävero

Keskustan tuntumassa sijaitseva Kenkäveron vanha pappila on Mikkelin suosituimpia käyntikohteita. Pappilan pihapiirissä järjestetään tapahtumia ympäri vuoden, ja kesäisin Kenkäveron puutarha on tutustumisen arvoinen. Kenkäveron myymälästä voi ostaa esimerkiksi suomalaisia käsityötuotteita ja Leivintuvasta puolestaan lämpimiä leipomuksia. Kenkävero on avoinna matkailijoille ympäri vuoden.

Kenkävero

Mikkelipuisto

Kenkäveron lähellä sijaitseva Mikkelipuisto on puutarhamatkailukohde, jossa voi tutustua esimerkiksi mallipuutarhoihin ja hakea ideoita omalle pihalle. Lähellä sijaitsee lisäksi Kaihun uimaranta, missä voi käydä polskimassa helteisenä kesäpäivänä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mikkelipuisto

Kivisakasti

Porrassalmenkadun keskellä sijaitseva Kivisakasti on yksi Mikkelin maanmerkeistä ja Savon vanhimpia rakennuksia. Sakastissa on esillä kirkollista esineistöä.

Kivisakasti on avoinna kesä-elokuussa päivittäin. Sisäänpääsy on maksuton.

Etelä-Savon museot: Kivisakasti

Päämajamuseo ja Jalkaväkimuseo

Talvi- ja jatkosodan aikana Mikkeli toimi päämajakaupunkina. Kaupungista löytyykin hyvä tarjonta sotamuseoita, kuten Jalkaväkimuseo ja Päämajamuseo.

Jalkaväkimuseo
Päämajamuseo

Mannerheimin salonkivaunu

Matkakeskuksen ja juna-aseman vierestä löytyy Mannerheimin salonkivaunu, joka on avoinna yleisölle vain yhtenä päivänä vuodessa, 4. kesäkuuta. Vaunuun voi kuitenkin tutustua myös verkossa.

MIKKELIN PARHAAT

ShutterstockMikkeli, Suomi
Mikkeli on parhaimmillaan kesäkuukausina.

Kokeile näitä Mikkelissä

  1. Osallistu markkinahulinaan Mikkelin torilla
  2. Vietä kesäinen päivä Visulahdessa
  3. Tutustu puutarhoihin Kenkäverossa ja Tertin kartanossa
  4. Risteile Saimaalla
  5. Ihaile maisemia Naisvuoren näkötornista

Lisätietoa

Mikkelin matkailusivusto
Mikkelin kaupungin sivusto

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Flikcr / Taneli Mielikäinen, Visit Mikkeli, Visit Finland ja Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää