Helsinki – kaupunkilomailua kotimaassa

Helsinkiä ei kannata suorittaa, vaan siihen kannattaa tutustua avoimin mielin. Poikkea kahville uuteen kahvilaan, tee kävelylenkki Kauppatorilta Punavuoreen tai Kallioon ja astu kuppilaan kuuntelemaan musiikkimaailman uusia tulokkaita. Matkailijan lisäksi myös helsinkiläisen kannattaa tehdä tutkimusmatka kotikaupunkiinsa.
Mitä tehdä Helsingissä?
Yli 600 000 asukkaan Helsingissä yhdistyvät sympaattisuus sekä suurkaupungin tarjoamat mahdollisuudet.
Suomen pääkaupungille leimallisia ominaisuuksia ovat merellisyys, runsas kulttuuritarjonta ja pienemmille alueille tyypillinen yhteisöllisyys. Helsinki sopii siis yhtä hyvin niin lapsiperheille kuin urbaaneja elämyksiä etsiville matkailijoillekin. Kaupungin ydinalueet on helppo koluta läpi muutamassa päivässä, mutta nähtävää ja tehtävää riittää pidemmäksikin aikaa.

Meri ja Helsingin rannat
Helsinkiä leimaa sen merellisyys. Kesäisin sekä kaupunkilaisten että matkailijoiden kestosuosikkeja ovatkin muun muassa Kauppatori, Kaivopuisto sekä Suomenlinna, joissa kaikissa on helppo vierailla vaikka samalla kertaa.
Kaivopuiston rannassa on useita viihtyisiä kahviloita, joiden terassit täyttyvät aurinkoisina päivinä. Kaivopuistosta on lyhyt kävelymatka Etelärannassa sijaitsevalle Kauppatorille, jonka kojuissa myydään perinteisien herkkujen lisäksi muun muassa kotimaisia käsitöitä. Kauppatorin laidalta lähtee myös ympäri vuoden liikennöivä Suomenlinnan lautta.
Helsinki tarjoaa oivia mahdollisuuksia rantapäivän viettoon. Kesäisin valvottuja ja kunnossapidettyjä rantoja löytyy jokaiseen makuun. Keskustan lähellä sijaitseva Hietaniemen uimaranta on ehkäpä kaupungin suosituin, ja se täyttyykin kesäisin auringonpalvojista.
Hietaniemeen kävelee Kampista nopeasti, mutta perille pääsee myös esimerkiksi keskustan Sokoksen edestä bussilla numero 24.
Mikäli kaipaa rantapyyhkeelleen enemmän tilaa, on Mustikkamaan uimaranta vähemmän ruuhkainen vaihtoehto. Rautatieasemalta Mustikkamaalle pääsee helposti bussilla numero 16.
Vinkkejä ja ideoita
Ostokset ja shoppailu Helsingissä
Helsingissä on erinomaiset ostosmahdollisuudet halusi sitten huippumuotia, kierrätystavaraa tai jotain niiden väliltä. Helsingin suurimpia ostoskeskuksia ovat Itis sekä Kampin keskus, joista molemmista löytyy laajasti kansainvälisiä vaate- ja vapaa-ajanliikkeitä sekä ruokapaikkoja. Kampin keskus sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, ja Itäkeskuksessa sijaitsevaan Itikseen pääse helposti metrolla.
Huippumuotia metsästävän kannattaa suunnata Esplanadille. Kadun varrelta löytyy muun muassa Louis Vuittonin sekä Marimekon liikkeet. Myös Bulevardi palvelee merkkitietoista shoppailijaa.
Taloudellisia ja ekologisia shoppailijoita varten myös kirpputoritarjontaa on runsaasti. Kantakaupungista löytyy lukuisia UFFin ja Fidan myymälöitä, ja edullisimmat löydöt saa Kaisaniemessä tai Arabiassa sijaitsevista kierrätyskeskuksista. Stockmannilla ja Töölöntorilla sijaitsevat Relove-ketjun myymälät ja Iso-Roobertinkadun Flea tarjoavat mahdollisuuden erityisesti vaate- ja asustelöytöihin. Kuratoidumpia second hand -löytöjä etsivien kannattaa suunnata esimerkiksi Ruutu-Rouvaan, Kaunis Veeraan, Fasaani antiikkiin tai esimerkiksi Play it again, Samiin.
Tunnelmalliset kauppahallit Hakaniemessä, Kauppatorilla ja Hietaniemessä ovat mainioita paikkoja vaikka matkamuistojen etsimiseen tai lounaalle.
Helsingin urbaanit kaupunginosat

Helsingin eläväisimpiä alueita ovat entiset työläiskaupunginosat Kallio ja Punavuori. Aiemmin pahamaineisina tunnetut, lähellä keskustaa sijaitsevat työläiskorttelit ovat houkutelleet keskustaa edullisempien vuokrien perässä kulkevia nuoria asukkaita ja pieniä kivijalkaliikkeitä. Sittemmin alueen vuokrat ovat nousseet jo varsin korkealle tasolle.
Nykyään kumpainenkin alue on täynnä pieniä ja viihtyisiä ravintoloita, kahviloita ja putiikkeja. Yöelämässä viihtyvän kannattaa tarkastaa myös alueiden runsas baaritarjonta. Kallioon suuntaavan kannattaa käydä vierailemassa myös vieressä sijaitsevalla Teurastamolla. Vanhat teurastamorakennukset ovat muuntuneet ravintoloiksi, kahviloiksi ja liiketiloiksi, ja alue on nykyään todellinen kaupunkikulttuurin keskittymä lukuisine tapahtumineen.
Kallioon pääsee keskustasta muutamassa minuutissa ajamalla metrolla Hakaniemen tai Sörnäisten asemalle. Myös ratikat kuljettavat Kallion sydämeen. Teurastamo puolestaan sijaitsee Kalasataman metroaseman vieressä.
Kaupunkiloma Helsingissä
Helsinki on ympärivuotinen kohde runsaine kulttuuritapahtumineen ja nähtävyyksineen, mutta kuten moni muukin Suomen kaupunki, on se ehdottomasti parhaimmillaan kesäisin. Kesän lämpimät päivät houkuttelevat kaupunkilaiset ja matkailijat ulos puistoihin ja terasseille. Kesäiset viikonloput ovat myös usein täynnä viihtyisiä ilmaistapahtumia, kuten kaupunginosien omia kyläjuhlia. Katso Helsingin tapahtumavinkit!
LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN HELSINGISSÄ

Hyvät kulkuyhteydet kaikkialta Suomesta
Helsinkiin pääsee helposti kaikkialta Suomesta lentäen, junalla tai linja-autolla. Monilta paikkakunnilta on päivittäiset lentoyhteydet Helsinki-Vantaan lentokentälle.
Vantaan puolella sijaitsevalta lentokentältä pääsee helposti julkisen liikenteen bussilla tai P- ja I-paikallisjunilla Helsingin keskustaan ruuhkista riippuen noin puolessa tunnissa seutulipun hinnalla. Helsingin rautatieasema sekä Kampin bussiterminaali sijaitsevat aivan kaupungin ydinkeskustassa.
Majoitusvaihtoehtoja laidasta laitaan
Helsingissä matkailija voi valita majoituksensa monien hotelli- ja hostellivaihtoehtojen joukosta. Hintahaitari on laaja, ja valinnanvaraa on vaatimattomammista hostelleista viidentähden hotelleihin.
Kaupunki on etenkin kesäsesonkina kansainvälisestikin suosittu kohde, joten majoitus on hyvä varata etukäteen. Kesäisin edullista majoitusta voi olla hankala löytää. Pienellä budjetilla matkustavan kannattaakin hostellien sijaan tarkistaa Airbnb:n tarjonta.
Vinkkejä ja ideoita
Julkinen liikenne toimii mainiosti
Helsingin julkinen liikenne on maailman tasolla huippuluokkaa. Kaupungissa pääseekin vaivatta liikkumaan paikasta toiseen niin bussilla, lähijunalla, metrolla kuin raitiovaunullakin.
Kantakaupungissa kaikkein helpointa paikasta toiseen liikkuminen on raitiovaunulla, kun taas itäiseen Helsinkiin pääsee kätevästi metrolla. Kaikkein kätevimmin lipun hankkiminen onnistuu HSL:n sovelluksen lataamalla. Sovellukseen tulee tallentaa omat maksutiedot, jonka jälkeen lipun voi ostaa nopeasti aina tarvittaessa. Kulkuneuvoissa lippuja ei myydä, joten lipun voi ostaa vaihtoehtoisesti lipunmyyntiautomaatista tai R-kioskilta.
Liput ostetaan vyöhykeittäin, ja edullisimpaan lippuun tulee vähintään kaksi vyöhykettä. Esimerkiksi ydinkeskusta on A-vyöhykettä ja metron päätepysäkin B-vyöhykettä. HSL:n vyöhykekartta on kätevä apu vyöhykkeiden tarkistamiseen.
Kuukausilippujen lisäksi tarjolla on niin kertalippuja kuin päivälippujakin. Päivälipun voi ostaa 2–13 vuorokaudelle omista tarpeista riippuen, ja hinnat vaihtelevat vyöhykkeistä riippuen.
Helsingissä on kätevää liikkua myös polkupyörällä, ja laina- sekä vuokrapyörien lisäksi HSL:n Alepa-pyörät ovat helppo tapa liikkua paikasta toiseen. Keltaiset polkupyörät voi lunastaa käyttöönsä rekisteröitymällä kaupunkipyöräpalvelun käyttäjäksi. Kausimaksua vastaan pyörää saa käyttää kauden ajan useita kertoja, mutta vain puoli tuntia kerrallaan. Pidemmästä ajasta peritään lisämaksu. Kesäkauden käyttö maksaa 30 euroa, ja lisäksi pyöriin voi ostaa käyttöoikeuden viikoksi tai yhdeksi päiväksi kerrallaan.
HELSINGIN NÄHTÄVYYDET

Historialliset retkikohteet Suomenlinna ja Vallisaari
Suomenlinna on Ruotsin vallan aikainen merilinnoitus, joka on rakennettu 1700-luvun puolivälissä. Asutettu saari on myös UNESCOn maailmanperintökohde. Linnoitus on näkemisen arvoinen, ja Suomenlinnassa on voi myös ruokailla ravintolassa tai tutustua museoon.
Kauniilla säällä Suomenlinnaan kannattaa pakata mukaan piknik-kori ja etsiä saarelta rauhaisa kolkka tai suunnata Kustaanmiekkaa kohti saaren uimarannalle. Suomenlinnasta löytyy myös ruokakauppa, mutta edullisemmalla selviät tekemällä ostokset mantereen puolella.
Suomenlinnan naapuriin on hiljattain avattu toinen historiallinen saarikohde: Vallisaari. Vallisaari on Suomenlinnan tapaan koko perheen kohde, jossa pääsee tutustumaan historiaa henkiviin linnoituksiin ja nauttimaan lumoavista maisemista merelle ja Helsinkiin. Luontobongarin ei kannata jättää vierailua saarella väliin, sillä täältä löytyy saariston monimuotoisin luonto – lepakoita, mäyriä ja lintulehtoja.
Sekä Suomenlinnaan että Vallisaareen pääsee noin 20 minuutissa Kauppatorin laidalta lähtevillä lautoilla. Vallisaaren lautta kulkee paluumatkalla Suomenlinnan kautta, joten molempiin voi tutustua kätevästi samalla matkalla. Suomenlinnaan pääsee matkustamaan paikallisliikenteen lipulla, mutta Vallisaareen lippu on ostettava erikseen, ja aikuisen meno-paluu maksaa 7 euroa.
Vinkkejä ja ideoita
Tuomiokirkko on Helsingin kuvatuimpia nähtävyyksiä
Helsingin keskustan historiallisista rakennuksista monet ovat Carl Ludvig Engelin käsialaa. Kaupungissa vierailevan kannattaakin suunnata Senaatintorille, jota ympäröivät kauniit empiretyyliset rakennukset. Tuomiokirkon portailla viihtyvät aurinkoisena päivänä turistien lisäksi myös paikalliset.
Senaatintorin yllä kohoaa Engelin suunnittelema, vuonna 1852 valmistunut Helsingin tuomiokirkko, joka on Helsingin kuvatuimpia nähtävyyksiä. Myös torin laidoilla sijaitsevat Helsingin yliopiston päärakennus, Kansalliskirjasto sekä Valtioneuvoston linna ovat Engelin suunnittelemia.
Linnanmäki on lasten suosikki
Helsinki on oiva kohde lapsiperheille. Korkeasaaren eläintarha ja Linnanmäki ovat klassikoita, jotka toimivat kerta toisensa jälkeen.
Linnanmäen huvipuisto sijaitsee Olympiastadionin läheisyydessä. Lapsiperheiden ja koululuokkien suosikkikohteessa on laitteita pienille ja isoille, mutta tunnelmallisessa huvipuistossa kannattaa vierailla, vaikka härveleissä hurvittelu ei innostaisikaan. Sisäänpääsy on ilmainen, joten tunnelmasta pääsee nauttimaan myös kukkaron kevenemättä.

Linnanmäellä järjestetään läpi kesän ilmaiskonsertteja, ja merimaailma Sea Life on auki ympäri vuoden. Linnanmäki kannatta kokea myös ilta-aikaan, jolloin tunnelma on riehakkaan sijaan satumaisempi.
Maailmanpyörä Helsingin parhaalla paikalla
Katajanokalla sijaitseva 40-metrinen maailmanpyörä SkyWheel tuo ripauksen Lontoota Helsinkiin. Suomen suurin maailmanpyörä tarjoaa lyömättömät näkymät Helsingin ja meren ylle. Aivan halpaa lystiä maailmanpyörässä pyörähtäminen ei ole, sillä yhdestä 12 minuutin ajelusta saa pulittaa 12 euroa.
Kulttuuria vuoden jokaiselle päivälle
Helsingin vilkkaasta kulttuurielämästä löytyy jokaiselle jotain. Lukuisat museot, kuten Kiasma ja Ateneum tuovat kaupunkiin kiinnostavia maailmanluokan näyttelyitä ympäri vuoden. Kannattaa kuitenkin huomioida, että maanantaisin suurin osa museoista on suljettu. Joka kuun ensimmäisenä perjantaina sen sijaan pääsee moniin näyttelyihin ilmaiseksi.
Myös konsertteja järjestetään laidasta laitaan sinfoniakonserteista rockspektaakkeleihin ja pienten aloittelevien bändien keikkoihin. Helsingin merkittäviä keikkapaikkoja ovat esimerkiksi Olympiastadion, Kulttuuritalo ja Tavastia-klubi. Kesäisin järjestetään myös paljon ulkoilmakonsertteja ja -festivaaleja – usein myös ilmaiseksi.
HELSINGIN PARHAAT

Helsingin parhaat museot
- Ateneumin taidemuseo
- Nykytaiteen museo Kiasma
- Suomen kansallismuseo
- Amos Rex -taidemuseo
- Helsingin taidemuseo Tennispalatsi
Helsingin parhaat puistot
- Kaivopuisto
- Hesperian puisto ja Töölönlahti
- Esplanadin puisto
- Sinebrychoffin puisto
- Vanha kirkkopuisto eli Ruttopuisto
Helsingin parhaat torit
- Kauppatori
- Hietalahden tori
- Hakaniemen tori
- Töölön tori
Klassiset Helsinki-kokemukset
- Retki Suomenlinnaan
- Korvapuusti Café Esplanadissa
- Jäätelö Kauppatorilla
- Päivä Linnanmäellä
- Keikka Tavastialla
Helsingin parhaat festivaalit
- Flow Festival
- Tuska
- Maailma kylässä -festivaali
- Weekend Festival
- Sideways
Lisätietoja: Helsingin kaupungin virallinen matkailusivusto
Helsingin seudun liikenne HSL
Vinkkejä ja ideoita
Teksti: Anni Moilanen ja Anna Mäkelä
Kuvat: Istockphoto, Visit Helsinki: Lauri Rotko, Jussi Hellsten, Esko Jämsä, Kalle Kataila, Linnanmäki, Nikolai Alin, Julia Kivelä