hero taustakuva

Helsinki

Istockphoto
Helsinki

Helsinki – kaupunkilomailua kotimaassa

Suomen pääkaupunki Helsinki on monipuolinen kohde, jossa riittää tapahtumia ja aktiviteetteja vuoden ympäri.
Päivitetty: 13.05.2020
next
prev
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva

Helsinki on monelle tuttu kohde, mutta sen monipuolisuus saattaa yllättää paikallisenkin. Tässä eläväisessä pääkaupungissa ei tule tylsää – siitä lukuisat tapahtumat, ostosmahdollisuudet, ravintolat ja kulmakuppilat pitävät huolen.

Helsinkiä ei kannata suorittaa, vaan siihen kannattaa tutustua avoimin mielin. Poikkea kahville uuteen kahvilaan, tee kävelylenkki Kauppatorilta Punavuoreen tai Kallioon ja astu kuppilaan kuuntelemaan musiikkimaailman uusia tulokkaita. Matkailijan lisäksi myös helsinkiläisen kannattaa tehdä tutkimusmatka kotikaupunkiinsa.

Kaupunkiympäristössä monipuoliset mahdollisuudet

Yli 600 000 asukkaan Helsingissä yhdistyvät sympaattisuus sekä suurkaupungin tarjoamat mahdollisuudet.

Suomen pääkaupungille leimallisia ominaisuuksia ovat merellisyys, runsas kulttuuritarjonta ja pienemmille alueille tyypillinen yhteisöllisyys. Helsinki sopii siis yhtä hyvin niin lapsiperheille kuin urbaaneja elämyksiä etsiville matkailijoillekin. Kaupungin ydinalueet on helppo koluta läpi muutamassa päivässä, mutta nähtävää ja tehtävää riittää pidemmäksikin aikaa.

Visit HelsinkiHelsingin Tuomikirkon ympärillä riittää vilinää.
Kesäisen Helsingin kadut ovat täynnä elämää ja ihmisiä.

Merellinen ympäristö

Helsinkiä leimaa sen merellisyys. Kesäisin sekä kaupunkilaisten että matkailijoiden kestosuosikkeja ovatkin muun muassa Kauppatori, Kaivopuisto sekä Suomenlinna, joissa kaikissa on helppo vierailla vaikka samalla kertaa.

Kaivopuiston rannassa on useita viihtyisiä kahviloita, joiden terassit täyttyvät aurinkoisina päivinä. Kaivopuistosta on lyhyt kävelymatka Etelärannassa sijaitsevalle Kauppatorille, jonka kojuissa myydään perinteisien herkkujen lisäksi muun muassa kotimaisia käsitöitä. Kauppatorin laidalta lähtee myös ympäri vuoden liikennöivä Suomenlinnan lautta.

Helsinki tarjoaa oivia mahdollisuuksia rantapäivän viettoon. Kesäisin valvottuja ja kunnossapidettyjä rantoja löytyy jokaiseen makuun. Keskustan lähellä sijaitseva Hietaniemen uimaranta on ehkäpä kaupungin suosituin, ja se täyttyykin kesäisin auringonpalvojista.
Hietaniemeen kävelee Kampista nopeasti, mutta perille pääsee myös esimerkiksi keskustan Sokoksen edestä bussilla numero 24.

Mikäli kaipaa rantapyyhkeelleen enemmän tilaa, on Mustikkamaan uimaranta vähemmän ruuhkainen vaihtoehto. Rautatieasemalta Mustikkamaalle pääsee helposti bussilla numero 16.

Monipuoliset ostosmahdollisuudet

Helsingissä on erinomaiset ostosmahdollisuudet halusi sitten huippumuotia, kierrätystavaraa tai jotain niiden väliltä. Helsingin suurimpia ostoskeskuksia ovat Itis sekä Kampin keskus, joista molemmista löytyy laajasti kansainvälisiä vaate- ja vapaa-ajanliikkeitä sekä ruokapaikkoja. Kampin keskus sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, ja Itäkeskuksessa sijaitsevaan Itikseen pääse helposti metrolla.

Huippumuotia metsästävän kannattaa suunnata Esplanadille. Kadun varrelta löytyy muun muassa Louis Vuittonin sekä Marimekon liikkeet. Myös Bulevardi palvelee merkkitietoista shoppailijaa.

Taloudellisia ja ekologisia shoppailijoita varten myös kirpputoritarjontaa on runsaasti. Helsingin jäähallilla järjestetään usein viikonloppuisin suuri kirpputori, jonne kannattaa suunnata heti aamusta. Kesäviikonloppuisin ei kannata jättää väliin Hietaniemen tai Hakeniemen torin kirpputoreja, joilla voi nauttia aidosta toritunnelmasta. Sateisena päivänä Kaivarin kanuuna -itsepalvelukirpputori Kaivopuiston rannan lähistöllä palvelee kirppishaukkaa.

Tunnelmalliset kauppahallit Hakaniemessä, Kauppatorilla ja Hietaniemessä ovat mainioita paikkoja vaikka matkamuistojen etsimiseen tai lounaalle.

Urbaaneja kaupunginosia

Visit HelsinkiTeurastamo on Helsingin trendikkäimpiä kaupunkialueita.
Entinen teurastamoalue toimii nykyään urbaanin kaupunkikulttuurin keskuksena.

Helsingin nuorekkaimpia alueita ovat entiset työläiskaupunginosat Kallio ja Punavuori. Aiemmin pahamaineisina tunnetut, lähellä keskustaa sijaitsevat työläiskorttelit ovat houkutelleet keskustaa edullisempien vuokrien perässä kulkevia nuoria asukkaita ja pieniä kivijalkaliikkeitä. Sittemmin alueen vuokrat ovat nousseet jo varsin korkealle tasolle.

Nykyään kumpainenkin alue on täynnä pieniä ja viihtyisiä ravintoloita, kahviloita ja putiikkeja. Yöelämässä viihtyvän kannattaa tarkastaa myös alueiden runsas baaritarjonta. Kallioon suuntaavan kannattaa käydä vierailemassa myös vieressä sijaitsevalla Teurastamolla. Vanhat teurastamorakennukset ovat muuntuneet ravintoloiksi, kahviloiksi ja liiketiloiksi, ja alue on nykyään todellinen kaupunkikulttuurin keskittymä lukuisine tapahtumineen.

Kallioon pääsee keskustasta muutamassa minuutissa ajamalla metrolla Hakaniemen tai Sörnäisten asemalle. Myös ratikat kuljettavat Kallion sydämeen. Teurastamo puolestaan sijaitsee Kalasataman metroaseman vieressä.

Ympärivuotinen kaupunkikohde

Helsinki on ympärivuotinen kohde runsaine kulttuuritapahtumineen ja nähtävyyksineen, mutta kuten moni muukin Suomen kaupunki, on se ehdottomasti parhaimmillaan kesäisin. Kesän lämpimät päivät houkuttelevat kaupunkilaiset ja matkailijat ulos puistoihin ja terasseille. Kesäiset viikonloput ovat myös usein täynnä viihtyisiä ilmaistapahtumia, kuten kaupunginosien omia kyläjuhlia. Tutustu Helsingin tapahtumatarjontaan täällä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN HELSINGISSÄ

Visit Helsinki / Esko JämsäRatikka on Helsingin tunnelmallisin kulkupeli.
Kallion kaupunginosaan pääse parhaiten ratikalla.

Hyvät kulkuyhteydet kaikkialta Suomesta

Helsinkiin pääsee helposti kaikkialta Suomesta lentäen, junalla tai linja-autolla. Monilta paikkakunnilta on päivittäiset lentoyhteydet Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Vantaan puolella sijaitsevalta lentokentältä pääsee helposti julkisen liikenteen bussilla tai P- ja I-paikallisjunilla Helsingin keskustaan ruuhkista riippuen noin puolessa tunnissa seutulipun hinnalla. Helsingin rautatieasema sekä Kampin bussiterminaali sijaitsevat aivan kaupungin ydinkeskustassa.

Majoitusvaihtoehtoja laidasta laitaan

Helsingissä matkailija voi valita majoituksensa monien hotelli- ja hostellivaihtoehtojen joukosta. Hintahaitari on laaja, ja valinnanvaraa on vaatimattomammista hostelleista viidentähden hotelleihin.

Kaupunki on etenkin kesäsesonkina kansainvälisestikin suosittu kohde, joten majoitus on hyvä varata etukäteen. Kesäisin edullista majoitusta voi olla hankala löytää. Pienellä budjetilla matkustavan kannattaakin hostellien sijaan tarkistaa Airbnb:n tarjonta.

>> Lue Rantapallon hotellivinkit Helsinkiin!

Julkinen liikenne toimii mainiosti

Helsingin julkinen liikenne on maailman tasolla huippuluokkaa. Kaupungissa pääseekin vaivatta liikkumaan paikasta toiseen niin bussilla, lähijunalla, metrolla kuin raitiovaunullakin.

Keskusta-alueella kaikkein helpointa paikasta toiseen liikkuminen on raitiovaunulla, kun taas itäiseen Helsinkiin pääsee kätevästi metrolla. Kertalipun voi ostaa helpoiten lippuautomaatista ja vielä toistaiseksi myös kuljettajilta – tästä käytännöstä ollaan kuitenkin luopumassa. Metroa varten lippu on ostettava etukäteen automaatista tai tilattava matkapuhelimeen. Huomioi, että matkapuhelinlippu ei pääsääntöisesti kelpaa bussiliikenteessä.

Muutaman päivän visiitillä edullisimmaksi lippuvaihtoehdoksi tulee todennäköisesti vuorokausilippu, joista kolmen vuorokauden versio maksaa 16 euroa. Tällä lipulla saa suhata rajattomasti Helsingin sisällä 72 tuntia. Kortin voi ostaa HSL:n toimipisteestä, R-kioskilta tai lippuautomaatista.

Kaupunkilaiset ja turistit ovat myös ottaneet innokkaasti käyttöön uudet kaupunkipyörät eli Alepa-fillarit. Keltaiset polkupyörät voi lunastaa käyttöönsä rekisteröitymällä kaupunkipyöräpalvelun käyttäjäksi tai muutamalta pyöräasemalta myös pankkikortilla. Kausimaksua vastaan pyörää saa käyttää kauden ajan useita kertoja, mutta vain puoli tuntia kerrallaan. Pidemmästä ajasta peritään lisämaksu. Päiväksi pyörän saa käyttöön 5 eurolla, kun taas kuukauden kausi maksaa huokeat 25 euroa.

HELSINGIN NÄHTÄVYYDET

Visit Helsinki / Kalle KatailaVallisaari haastaa Suomenlinnan retkikohteena.
Helsingin Vallisaareen pääsee tutustumaan merkittyjä reittejä pitkin.

Historialliset retkikohteet Suomenlinna ja Vallisaari

Suomenlinna on Ruotsin vallan aikainen merilinnoitus, joka on rakennettu 1700-luvun puolivälissä. Asutettu saari on myös UNESCOn maailmanperintökohde. Linnoitus on näkemisen arvoinen, ja Suomenlinnassa on voi myös ruokailla ravintolassa tai tutustua museoon.

Kauniilla säällä Suomenlinnaan kannattaa pakata mukaan piknik-kori ja etsiä saarelta rauhaisa kolkka tai suunnata Kustaanmiekkaa kohti saaren uimarannalle. Suomenlinnasta löytyy myös ruokakauppa, mutta edullisemmalla selviät tekemällä ostokset mantereen puolella.

Suomenlinnan naapuriin on hiljattain avattu toinen historiallinen saarikohde: Vallisaari. Vallisaari on Suomenlinnan tapaan koko perheen kohde, jossa pääsee tutustumaan historiaa henkiviin linnoituksiin ja nauttimaan lumoavista maisemista merelle ja Helsinkiin. Luontobongarin ei kannata jättää vierailua saarella väliin, sillä täältä löytyy saariston monimuotoisin luonto – lepakoita, mäyriä ja lintulehtoja.

Sekä Suomenlinnaan että Vallisaareen pääsee noin 20 minuutissa Kauppatorin laidalta lähtevillä lautoilla. Vallisaaren lautta kulkee paluumatkalla Suomenlinnan kautta, joten molempiin voi tutustua kätevästi samalla matkalla. Suomenlinnaan pääsee matkustamaan paikallisliikenteen lipulla, mutta Vallisaareen lippu on ostettava erikseen, ja aikuisen meno-paluu maksaa 7 euroa.

Tuomiokirkko on Helsingin kuvatuimpia nähtävyyksiä

Helsingin keskustan historiallisista rakennuksista monet ovat Carl Ludvig Engelin käsialaa. Kaupungissa vierailevan kannattaakin suunnata Senaatintorille, jota ympäröivät kauniit empiretyyliset rakennukset. Tuomiokirkon portailla viihtyvät aurinkoisena päivänä turistien lisäksi myös paikalliset.

Senaatintorin yllä kohoaa Engelin suunnittelema, vuonna 1852 valmistunut Helsingin tuomiokirkko, joka on Helsingin kuvatuimpia nähtävyyksiä. Myös torin laidoilla sijaitsevat Helsingin yliopiston päärakennus, Kansalliskirjasto sekä Valtioneuvoston linna ovat Engelin suunnittelemia.

Linnanmäki on lasten suosikki

LinnanmäkiLinnanmäen Valokarnevaalit valaisevat huvipuiston.
Hämärän aikaan Linnanmäki on tunnelmallinen kokemus.

Helsinki on oiva kohde lapsiperheille. Korkeasaaren eläintarha ja Linnanmäki ovat klassikoita, jotka toimivat kerta toisensa jälkeen.

Linnanmäen huvipuisto sijaitsee Olympiastadionin läheisyydessä. Lapsiperheiden ja koululuokkien suosikkikohteessa on laitteita pienille ja isoille, mutta tunnelmallisessa huvipuistossa kannattaa vierailla, vaikka härveleissä hurvittelu ei innostaisikaan. Sisäänpääsy on ilmainen, joten tunnelmasta pääsee nauttimaan myös kukkaron kevenemättä.

Linnanmäellä järjestetään läpi kesän ilmaiskonsertteja, ja merimaailma Sea Life on auki ympäri vuoden. Linnanmäki kannatta kokea myös ilta-aikaan, jolloin tunnelma on riehakkaan sijaan satumaisempi.

Maailmanpyörä Helsingin parhaalla paikalla

Katajanokalla sijaitseva 40-metrinen maailmanpyörä SkyWheel tuo ripauksen Lontoota Helsinkiin. Suomen suurin maailmanpyörä tarjoaa lyömättömät näkymät Helsingin ja meren ylle. Aivan halpaa lystiä maailmanpyörässä pyörähtäminen ei ole, sillä yhdestä 12 minuutin ajelusta saa pulittaa 12 euroa.

Kulttuuria vuoden jokaiselle päivälle

Helsingin vilkkaasta kulttuurielämästä löytyy jokaiselle jotain. Lukuisat museot, kuten Kiasma ja Ateneum tuovat kaupunkiin kiinnostavia maailmanluokan näyttelyitä ympäri vuoden. Kannattaa kuitenkin huomioida, että maanantaisin suurin osa museoista on suljettu. Joka kuun ensimmäisenä perjantaina sen sijaan pääsee moniin näyttelyihin ilmaiseksi.

Myös konsertteja järjestetään laidasta laitaan sinfoniakonserteista rockspektaakkeleihin ja pienten aloittelevien bändien keikkoihin. Helsingin merkittäviä keikkapaikkoja ovat esimerkiksi Olympiastadion, Kulttuuritalo ja Tavastia-klubi. Kesäisin järjestetään myös paljon ulkoilmakonsertteja ja -festivaaleja – usein myös ilmaiseksi.

HELSINGIN PARHAAT

Visit Finland / Nikolai AlinGondolisauna Helsingissä
Helsingin maailmanpyörässä pääsee myös saunomaan.

Helsingin parhaat museot

 1. Ateneumin taidemuseo
 2. Nykytaiteen museo Kiasma
 3. Suomen kansallismuseo
 4. Amos Rex -taidemuseo
 5. Helsingin taidemuseo Tennispalatsi

Helsingin parhaat puistot

 1. Kaivopuisto
 2. Hesperian puisto ja Töölönlahti
 3. Esplanadin puisto
 4. Sinebrychoffin puisto
 5. Vanha kirkkopuisto eli Ruttopuisto

Helsingin parhaat torit

 1. Kauppatori
 2. Hietalahden tori
 3. Hakaniemen tori
 4. Töölön tori

Klassiset Helsinki-kokemukset

 1. Retki Suomenlinnaan
 2. Korvapuusti Café Esplanadissa
 3. Jäätelö Kauppatorilla
 4. Päivä Linnanmäellä
 5. Keikka Tavastialla

Helsingin parhaat festivaalit

 1. Flow Festival
 2. Tuska
 3. Maailma kylässä -festivaali
 4. Weekend Festival
 5. Sideways

Lisätietoja: Helsingin kaupungin virallinen matkailusivusto
Helsingin seudun liikenne HSL

Teksti: Anni Moilanen ja Anna Mäkelä
Kuvat: Istockphoto, Visit Helsinki: Lauri Rotko, Jussi Hellsten, Esko Jämsä, Kalle Kataila, Linnanmäki, Nikolai Alin, Julia Kivelä

Lue kommentit (7) Jätä kommentti

 1. On kyllä mukava lukea näitä matkustamiseen liittyviä juttuja.


 2. Sama täällä! Ikinä en ole ulkomailla matkustanut. Kotimaassa on ihan tarpeeksi paljon nähtävää :)


 3. Katsokaa ihmiset ihmeessä Helsinkiä mereltä. Se näyttää aivan erilaiselta kuin tutuissa TV-kuvissa. Lyhyitä noin1,5-2 tunnin pienristeilyjä lähtee Kauppatorilta.
  Helsinkihän on nimenomaan saaristokaupunki, jossa on valtava määrä saaria ja kanavia ja muuta merellistä.


 4. Meillä viereili esimmäistä kertaa sohvasurffareita ja kiersin Helsinkiä vaihteeksi turistin silmin. Pääkaupunkiseudulla olen asunut jo pitkään ja edellisestä kerrasta ”turistina” täällä on jo pitkä aika. Jännä miten paljon sitä jää huomaamatta itseltä vaikka asuu kaiken tämän keskellä. Pitäisi useammin lähteä turistimatkalle omaan kotikaupunkiin. Suomenlinnassakaan en ollut käynyt sitten lapsuusvuosien.


 5. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.