Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Suomi

Lahti

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 26.05.2016
Urheilukaupunkina tunnettu Lahti tarjoaa matkailijalle myös kulttuurielämyksiä.

Järvimaisemia ja urheilua

Lahti on monipuolinen matkakohde kotimaanmatkailijalle.

Kaupunki tunnetaan kansainvälisesti merkittävien urheilutapahtumien isäntäkaupunkina, ja samaan aikaan myös sen kulttuurielämä kukoistaa. Lisäksi kaunis Vesijärven järvimaisema ja luonnonläheisyys tasapainottavat tunnelmaa Lahdessa, josta kasvoi aikanaan tuottelias teollisuuskaupunki hyvien kulkuyhteyksiensä ansioista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lahden nähtävyyksiä

Lahti sai kaupunkioikeudet vuonna 1905. Edullisen sijaintinsa ansiosta kaupunkiin kehittyi muun muassa metalli-, lasi- ja tekstiiliteollisuutta. Vuosisadan alun jugendrakennukset muistuttavat kaupungin kasvuvaiheista, samoin kuin 1930-luvulla nopean kasvun myötä syntynyt rakennuskanta.

Lahden seudun kuvapankkiLahden keskustassa voi tehdä esimerkiksi ostoskierroksen.
Kesäisin Lahden keskustassa riittää vipinää

Merkittävä osa Lahden keskusta-alueen nykyisestä katukuvasta on arkkitehti Unto Ojosen käsialaa. Kun kaupunki 1950- ja 1960-luvuilla kasvoi maaltamuuton myötä, puutalot vaihtuivat kivisiin. Ojosen kädenjälkeä voi ihastella ympäri kaupunkia, mutta hänen päätyönään on nähty vuonna 1962 valmistunut Joutjärven kirkko.

Alvar Aallon jäljillä

Ojosen ohella Lahdessa pääsee ihailemaan Eliel Saarisen ja Alvar Aallon töiden muotokieltä. Saarisen 1910-luvulla suunnittelema jykevä kaupungintalo toimi valmistuttuaan paitsi hallinnollisena rakennuksena, myös palolaitoksen, poliisilaitoksen ja kaupunginvankilan tiloina.

Kaupungintalolta kauppatorin suuntaan siirryttäessä siintää horisontissa Alvar Aallon Ristinkirkko. Kirkon betoninen kellotorni nousee korkeuksiinsa Kolkanmäellä, mihin se rakennettiin korvaamaan vanhaa kirkkoa 1970-luvun lopulla.

Näiden ohella yksi Lahden ylpeydenaiheista on kongressi- ja konserttikeskus Sibeliustalo, joka on rakennettu satavuotiaan tehdasrakennuksen ympärille. Lasinen julkisivu paljastaa talon puiset rakenteet, ja talon ympäristöön levittäytyvä puuarkkitehtuuripuisto jatkaa perinteikkään rakentamisen tiimoilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Museokohteita Lahdessa

Lahden seudun kuvapankkiLahden taidemuseon näyttelyt ovat vaihtuvia.
Lahden taidemuseo ilahduttaa kulttuurinnälkäistä.

Lahden museot ja galleriat houkuttelevat vierailijoita kauempaakin.

Lahden kartanon päärakennuksessa toimiva Lahden historiallinen museo on näyttävä kohde, jonka ohella Taidemuseo ja sen yhteydessä toimiva Julistemuseo tarjoavat vaihtuvia kotimaisia ja kansainvälisiä näyttelyitä. Yksi keskeisimmistä taidetapahtumista on joka kolmas vuosi järjestettävä kansainvälinen julistetriennale, joka täyttää Taidemuseon tilat julistetaiteella seuraavan kerran vuonna 2017.

Kaupungista löytyvät myös Hiihtomuseo, Radio- ja TV-museo sekä Sotilaslääketieteen museo, jotka valottavat erikoisalojensa maailmaa. Näistä Radio- ja TV-museossa on myös toiminnallisia pisteitä, joissa pääsee kokeilemaan vaikka omia taitojaan tv-ohjelman tuottamisessa.

Lahen tori on kaupungin sydän

Lahden Kauppatori, eli tuttavallisemmin Lahen tori, on kaupungin keskus. Torilla järjestetään markkinoita, kirpputoreja sekä konsertteja. Torin ympäristöstä löytyy myös ravintoloita, kauppoja ja kahviloita, joissa kuluttaa aikaa.

Lisätietoa

www.lahdenseutu.net
www.lahtiguide.fi

Teksti: Anne Ventelä
Kuva: Lahden seudun kuvapankki