Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Suomi

Eteläinen Hanko houkuttelee matkailijoita erityisesti kesäisin

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 20.07.2020
Hangolle on suotu kunnia olla Suomen eteläisin kaupunki.

Merellisiä maisemia Hangossa

Suomen eteläisin kaupunki Hanko sijaitsee noin 130 kilometrin päässä Helsingistä ja on kesäisin hyvin suosittu kohde. Hanko se tunnetaan idyllisestä kaupunkitunnelmasta sekä kauniista hiekkarannoista. Hanko on nimenomaan kesäkohde, mutta kaupunki on vierailun arvoinen myös muina vuodenaikoina.

Kesän kuukausina Hankoon suunnistaa niin matkailijoita kuin kesäasukkaitakin, ja runsas tapahtumatarjonta pitää huolen siitä, ettei vierailijan aika käy pitkäksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Meri on yksi Hangon vallitsevimmista elementeistä, sillä se ympäröi kaupunkia etelästä, lännestä ja pohjoisesta. Meri lukuisine rantoineen on myös yksi kaupungin nähtävyyksistä. Hangolla on roimasti yli sata kilometriä rantaviivaa, josta hiekkarantaa riittää 30 kilometrin matkalle. Rantalomailun ystävien kannattaa siis suunnata Hangon rannoille loikoilemaan.

Visit Finland / Jussi HellstenHanko, Suomi
Hangon satamat ovat suosittuja, ja kaupungissa sijaitsee muun muassa Suomen suurin vierasvenesatama.

Hanko on kesäkohde

Paras aika matkustaa Hankoon on kesäkuukausina, jolloin kaupunki herää eloon. Osa Hangon palveluista on avoinna myös muina vuodenaikoina, mutta esimerkiksi kaupungin 13:sta ravintolasta vain neljä on avoinna vuoden ympäri.

Talvisin Hanko hiljenee, mutta se ei tarkoita etteikö kaupunki tarjoaisi matkailijalle elämyksiä myös talvikuukausina. Hangon kaupunkipuisto, luontopolut sekä kaupungin tunnelma eivät katoa mihinkään kesän ulkopuolella, ja kohteissa kannattaakin vierailla kaikkina vuodenaikoina.

Kotimaan rantaloma Hangossa

Hankoon matkustetaan tyypillisesti rennolle rantalomalle, jonka aikana herkutellaan paikallisissa ravintoloissa, nautitaan Suomen eteläisimmän kaupungin lämpimästä ilmastosta sekä aistitaan merihenkistä tunnelmaa. Hangossa on yhteensä kahdeksan uimarantaa, joten rantaloma onnistuu helposti myös suosittuina loma-aikoina.

Uimisen ja rantaelämän lisäksi meri ulottuu Hangossa melkein kaikkialle, sillä pienen kaupungin satamaravintolat sekä Itäsataman kesäpuodit henkivät meritunnelmaa kesäkuukausina.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hanko on myös hyvä shoppailukohde, sillä kaupungin keskustassa on runsaasti tunnelmallisia pieniä kivijalkaputiikkeja, jotka ovat avoinna vuoden ympäri. Kesäkuukausina kaupunkiin nousee myös monia pop up -kauppoja.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN HANGOSSA

Visit Finland / Jussi HellstenHanko, Suomi
Hangon kadut heräävät eloon kesäisin.

Matkusta Hankoon

Hangolla ei ole omaa lentoasemaa, ja kätevimmin kohteeseen pääsee lentämällä ensin Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja jatkamalla sieltä maitse Hankoon. Noin 130 kilometrin mittainen matka taittuu kätevästi esimerkiksi junalla tai autolla. Hangossa on myös oma rautatieasema, ja junamatka Helsingistä Hankoon kestää hieman alle kaksi tuntia.

Satamakaupunki on myös purjehtijoiden suosiossa, ja Hangon Itäsatama on koko Suomen vierasvenesatama. Kaupungissa on kolme vierasvenesatamaa sekä kuusi muuta satamaa.

Mukavasti majoitusmahdollisuuksia

Hangossa on 11 hotellia, jotka tarjoavat kävijöille mahdollisuuden yöpyä esimerkiksi tunnelmallisessa pitsihuvilassa, vanhassa poliisitalossa tai vaikkapa kauniissa putiikkihotellissa.

Hotellien lisäksi kaupungissa voi majoittua myös paikallisten luona, vuokramökeissä tai vaikkapa leirintäalueella.

Hanko on pieni kaupunki, jonka keskusta on helposti käveltävissä. Jos tulee tarve taittaa pidempi matka, kannattaa välimatkat kulkea polkupyörällä.

HANGON NÄHTÄVYYDET

Visit Finland / Jussi HellstenHanko, Suomi
Rannat ovat Hangon tärkeimpiä kohteita.

Retkeile kauniissa luonnossa

Hiekkarantojen ohella meri tarjoaa myös muita monimuotoisia maisemia. Retkiä voi oppaan johdolla tehdä esimerkiksi Suomen eteläisimpään kärkeen Uddskatanin luonnonsuojelualueelle. Alueen luonto on todella monipuolinen: kalliot, hiekkarannat ja poukamat yhdistyvät vehreisiin saariin ja kauniisiin niittyihin, taustanaan aava ulappa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hangon maisemia voi ihailla myös monista näköalatorneista. Vartiovuorella sijaitsevasta vesitornista on upeat näköalat kaupunkiin ja maisemia voi tiirailla myös kiikarilla. Vesitorni on kesällä kesä-elokuussa avoinna joka päivä. Merellisiä maisemia löytyy erityisesti Länsisatamasta, missä sijaitsee kaksi hyvää näköalapaikkaa: myrskytorni ja Aurinkosilta-näköalatasanne.

Kesäiset risteilyt

Kun Itäsatamasta lähtevät ensimmäiset risteilyt Bengtskäriin, Russaröön ja Hauensuoleen, tietää Hangon kesän saapuneen.

Bengtskärin majakka on yksi Hangon kuuluisimmista nähtävyyksistä. Pohjoismaiden korkein majakka on rakennettu vuonna 1906, ja se sijaitsee Bengtskärillä, joka on Suomen eteläisin asuttu saari. Saarella sijaitsee myös majakkamuseo ja näyttely Bengtskärin taistelusta sekä majakkaposti ja kahvila.

Russarön saarella sijaitsee vuonna 1863 valmistunut viisikerroksinen kivimajakka, jota kutsutaan nimellä Hangon silmä tai Hankoniemen silmä. Majakka on yksi Suomen vanhimmista säilyneistä majakoista. Majakan lisäksi Russarön saarella kannattaa tutustua myös ainutlaatuiseen saaristoluontoon.

Hauensuoli on mielenkiintoinen ja ainutlaatuinen nähtävyys. Kahden luodon väliin jäävän kapean salmen kallioihin on kaivettu satoja nimiä ja vaakunakilpiä, jotka kertovat ihmisten merimatkoista 1500-luvulta alkaen.

HANGON PARHAAT

Visit Finland / Jussi HellstenHanko, Suomi
Hangon-matkan aikana kannattaa piipahtaa ainakin yhdellä kaupungin lukuisista hiekkarannoista.

Parhaat satamat

 1. Itäsatama
 2. Länsisatama
 3. Hauensuoli

Koe nämä uimarannat

 • Plagenin uimaranta
 • Silversandin ranta
 • Bellevue
 • Slaktis
 • Hangonkylän ranta

Parhaat risteilyt Hangosta

 • Majakkaristeily Bengtskäriin
 • Russarön risteilyt
 • Saaristoristeilyt
 • Hyljesafarit ulkosaaristoon

Vinkkejä ja ideoita

Hanko

Onko tässä kotimaan paras rantakohde? Tältä näyttää Suomen eteläisimmässä kaupungissa Hangossa

Russarön majakka

Hangon edustalla sijaitseva Russarö on tiukasti valvottu kohde – linnakesaarelle pääsee edelleenkin vain valikoidusti

Regatta Spa, Hanko

Kesäkaupunki saa jälleen oman kylpylän – Regatta Spa avattiin Hankoon

Naantali, Suomi

Kolme ihanaa kesäkaupunkia Suomessa – oletko jo käynyt näissä paikoissa?

Lisätietoa

Hangon kaupungin matkailuvinkit

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Visit Finland / Jussi Hellsten, Shutterstock, Henry Lo, Peter Lunqvist, Tapio Kekkonen, Inka Khanji ja Regatta SPA