Hyppää sisältöön

Tutustu Helsingin ihaniin saariin – 10 paikkaa, joihin pääsee helposti päiväretkelle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 11.08.2023
Helsingin saaristo on kaupungin houkuttelevimpia matkailuvaltteja, sillä pääkaupungin kiireinen tunnelma vaihtuu nopeasti ja helposti saaren rauhalliseen ilmapiiriin. Tunnetko jo kaikki nämä saaret?

1. Suomenlinna

Helsingin tunnetuimpiin nähtävyyksiin lukeutuva Suomenlinna on monelle kävijälle tuttu Helsinki-elämys. Useasta saaresta koostuva Suomenlinna on tunnettu historiallisesta linnoituksesta, kauniista merimaisemista ja rennon leppoisasta tunnelmasta. Suomenlinna on myös Unescon maailmanperintökohde.

Suomenlinnaan matkustaminen on helppoa, sillä Helsingin Kauppatorilta lähtevä lautta liikennöi väliä tiuhaan vuoden ympäri. Suomenlinnan lautta on osa Helsingin seudun liikennettä, ja lauttamaksu on sama kuin muissakin HSL:n julkisen liikenteen kulkuneuvoissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockHelsingin saaret
Suomenlinna on näyttävä linnake ja kansainvälisesti tunnettu Unesco-kohde.

Suomenlinnassa on runsaasti palveluja, sillä saarilla toimii paitsi ruokakauppa, kahviloita ja ravintoloita myös museoita ja kirjasto. Saaret ovat myös suosittuja piknikalueita, minkä lisäksi Suomenlinnassa on myös uimaranta.

2. Seurasaari

Töölön edustalla sijaitseva Seurasaari on suosittu ulkoilualue, jonne pääsee helposti mantereelta sillan avulla. Kaunis luontokohde tarjoaa mainiot lenkkeilyreitit, kauniit kalliot, hyviä uimapaikkoja sekä grillauspaikan. Seurasaaressa toimii myös ulkomuseo.

ShutterstockHelsingin saaret
Seurasaareen vie pitkä silta.

Saaren palveluihin kuuluvat myös kyykkä- ja juhlakentät sekä kioski, kahvila ja ravintola. Saaren itärannikolla toimii vuonna 1906 rakennettu uimala, jonne on vapaa pääsy. Uimala on naturistien käytössä kaikkina muina päivinä paitsi keskiviikkoisin ja sunnuntaisin, jolloin uima-asu on kävijöille pakollinen. Talvisin uimalassa on avantouintimahdollisuus.

Seurasaareen pääsee helposti myös vesiteitse, sillä kesällä 2018 Helsingin Kauppatorilta avattiin vesibussiyhteys Seurasaareen.

3. Pihlajasaari

Noin kymmenen minuutin matkan päässä Helsingin keskustasta sijaitseva Pihlajasaari koostuu kahdesta saaresta: itäisestä ja läntisestä Pihlajasaaresta. Helsinkiläisten kesäsuosikki tarjoaa mainiot uimarannat, kauniita kallioita, leirintäalueen ja keittokatoksia. Saarella on myös ravintola, kahvila ja kioski.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Entinen huvilasaari on tunnettu erityisesti kauniista hiekkarannasta, jota reunustaa värikkäiden pukukoppien rivistö.

Inka KhanjiHelsingin saaret
Pihlajasaaren hiekkarannat hurmaavat.

Saarelle on vesibussiyhteys Helsingin Merisatamasta sekä Ruoholahdesta. JT-Line liikennöi saarelle toukokuusta syyskuulle.

>> Lue myös: Alle vartin päässä Helsingin keskustasta! Pihlajasaari tarjoaa vaihtelua pääkaupungin kesälomaan

4. Tervasaari

Kruunuhaan edustalla sijaitseva Tervasaari on vehreä saari, minne pääsee näppärästi mantereelta vain ylittämällä Tervasaarenkannaksen, joka yhdistää saaren Kruunuhakaan.

Helsingin saaret
Tervasaari on suosittu ulkoilualue Kruunuhaan tuntumassa.

Merellinen ulkoilualue ja puisto tarjoavat mainiot puitteet kesäpiknikille, mutta Tervasaaressa toimii myös ravintola ja kesäteatteri. Saaressa sijaitsee myös koirapuisto ja koirien uimaranta.

5. Lammassaari

Vehreä ja tunnelmallinen Lammassaari sijaitsee Viikissä Vanhankaupunginkoskella. Saarelle on kulku pitkospuita pitkin Pornaistenniemeltä. Vierailuun on helppo yhdistää monta kiinnostavaa kohdetta, sillä Vanhankaupunginkoski sekä Lammassaaren vieressä sijaitseva Kuusiluoto ovat vain kivenheiton päässä Lammassaaresta.

Tunnetut pitkospuut ja kauniit ulkoilualueet ovat tunnelmallisen saaren valtteja. Suojeltu Lammassaari on mökkisaari, mistä syystä vierailijoiden toivotaan pysyttelevän poluilla. Maisemia kannattaa nousta katselemaan lintutornista, mistä käsin saaresta saa hyvän kokonaiskuvan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Vallisaari

Vuonna 2016 matkailijoille avattu Vallisaari sijaitsee Santahaminan sekä Suomenlinnan välissä ja tarjoaa mahdollisuuden uppoutua koskemattomaan luontoon. Vallisaari on melko tuore kohde, sillä se oli pitkään Puolustusvoimien käytössä olevaa sotilasaluetta. Saaren vierailuja piti rajoittaa pitkälle myös räjähteiden vuoksi, joita saarella oli 1930-luvulla sattuneen räjähdeonnettomuuden jälkeen.

Visit Helsinki / Kalle KatailaHelsingin saaret
Vallisaaren-vierailun aikana pääsee tutustumaan kahteen saareen.

Saarella on monia hyvin säilyneitä linnoituksia ja näyttäviä luonnonpaikkoja. Vallisaaren-vierailun aikana kannattaa piipahtaa myös naapurissa sijaitsevalla Kuninkaansaarella, minne on siltayhteys. Palvelut ovat hyvät, sillä kesäaikaan Vallisaaressa toimii muun muassa kahvila ja ravintola.

Vallisaareen pääsee noin 20 minuutissa Helsingin Kauppatorilta. Vesibussiyhteyksiä tarjoavat JT-Lines sekä Aava Lines.

>> Lue myös: Tunnetko jo tämän luontokohteen Helsingin edustalla? Suositussa Vallisaaressa on yhä paremmat palvelut vierailijoille

7. Uunisaari, Liuskasaari ja Liuskaluoto

Helsingin Merisataman ja Kaivopuiston edustalla sijaitsevat kolme saarta Uunisaari, Liuskasaari ja Liuskaluoto on helppo kokea samalla kertaa. Uunisaareen on keväästä syksyyn laivayhteys Merisatamantorilta ja talvisin saareen pääsee jalkaisin ponttoonisiltaa pitkin. Uunisaarelta taas on silta Liuskasaareen, josta on pääsy Liuskaluotoon niin ikään jalan.

Visit Helsinki / Jussi HellstenHelsingin saaret
Suosittu Skiffer-ravintola sijaitsee Liuskaluodolla.

Uunisaari koostuu kahdesta saaresta, eteläisestä ja pohjoisesta Uunisaaresta. Saarella on jännittävä historia, sillä Uunisaaressa on tehty ruumisarkkuja, mutta saarella on toiminut 1800-luvulla myös merikylpylä. Nykyisin Uunisaaren pitkä hiekkaranta ja hyvät palvelut ovat tehneet siitä suositun piknik- ja virkistyskohteen. Saaressa on useita saunoja, kahvila, ravintola ja uimaranta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uunisaaren vieressä sijaitseva Liuskasaari, missä toimii HSS Boathouse -pursiseuran kerhorakennus. Matkailijoiden kannalta Liuskasaarta kiinnostavampi on sen vieressä sijaitseva Liuskaluoto, missä toimii suosittu Skiffer-ravintola, joka tarjoilee herkullisia liuskoiksi nimettyjä pizzoja.

8. Harakka

Harakan saari kohoaa Kaivopuiston edustalla Uunisaaren vieressä, ja on mainio ulkoilualue. Saarta kiertää polku, jota pitkin saarella on helppo seikkailla. Harakan saarella sijaitsee Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen luontotalo, joka tarjoaa opastettuja retkiä. Niiden avulla voi tutustua alueen monimuotoiseen luontoon.

Saarella pesii poikkeuksellisen paljon lintuja, ja osa saaresta on rauhoitettu lintujen pesintäaikaan. Tästä syystä kävijöiden toivotaankin pysyvän tarkasti merkityillä poluilla. Harakan saari on myös monien taiteilijoiden tukikohta, sillä saaren päärakennusta kutsutaan taiteilijataloksi. Siellä järjestetään yleisölle avoimia näyttelyjä kesäisin.

Harakan saarelle on veneyhteys Kaivopuiston rannasta. Yhteysvene liikennöi saarelle päivisin noin puolen tunnin välein.

9. Lonna

Entinen miinanraivaussaari Lonna avautui kävijöille vuonna 2014, ja on siitä lähtien ollut suosittu vierailukohde. Rantakalliot ja pienen saaren tunnelma viehättävät monia, mistä syystä vain 150 metriä pitkällä saarella on koostaan huolimatta mainiot palvelut.

Helsingin saaret
Lonnan saarella toimii muun muassa yleisölle avoin sauna.

Lonnassa toimii ravintola, tapahtumapaikka Merimakasiinit, yleinen sauna sekä vohvelibaari. Saari on avoinna vain kesäisin, jolloin Lonnassa järjestetään myös monia tapahtumia kuten joogafestivaali Magnesia.

Suomenlinnan kaupunginosaan kuuluvaan Lonnaan pääsee JT-Linen vesibussilla Kauppatorilta. Saari sijaitsee kymmenen minuutin matkan päässä Kauppatorin ja Suomenlinnan välissä. Etäisyys mantereelta on vain 1,5 kilometriä.

10. Isosaari

Santahaminan eteläpuolella Helsingin ulkosaaristossa sijaitseva Isosaari on yli sata vuotta vanha linnakesaari, jonne pääsee noin puolessa tunnissa Kauppatorilta. Saarella on hyvät palvelut, sillä siellä toimii kaksi ravintolaa, minkä lisäksi Isosaarella on kolme saunaa, hiekkarantoja, vierasvenesatama ja jopa golfkenttä.

Visit Finland / Julia KiveläHelsingin saaret
Helsingin ulkosaaristossa sijaitsevaan Isosaareen on reilun puolen tunnin matka.

Lähes Suomenlinnan kokoinen saari on nimensä mukainen. Saaressa voi myös yöpyä, sillä saarella on telttailualue ja karavaanikylä. Kesäisin saarelle liikennöivällä aluksella voi majoittua hyteissä.

Isosaareen pääsee tammi–kesäkuussa ja elo–joulukuussa viikonloppuisin ja keskikesällä tiistaista sunnuntaihin Helsingin Kauppatorilta.

Lue myös: Rantapallon matkaopas Helsinkiin

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Söderskärin majakka

Tiesitkö tästä paikasta? Muumien majakkasaarta inspiroineelle Söderskärille pääsee helposti retkelle

Suomen parhaat kesäkohteet

Kotimaan klassikot ja salatut helmet – 38 ihanaa kesäkohdetta Suomessa

Tikkurila, Suomi

Lomailetko kotimaassa? Katso heinäkuun menovinkit ja parhaat tapahtumat

Viitostien parhaat taukopaikat

Valtatie 5:n parhaat taukopaikat – katso 22 kohteen lista ja suunnittele autoreissu

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja