New York, Yhdysvallat

Anna tippiä oikein – matkailijan juomarahaopas Yhdysvaltoihin

Juomarahan antaminen voi tuntua suomalaismatkailijasta erikoiselta erityisesti ensimmäisellä matkalla. Katso ohjeet, kuinka tippaat lomamatkallasi oikein!

Tippaaminen on paikallinen tapa

Juomarahan antaminen on Yhdysvalloissa käytännössä pakollista, sillä monissa palveluammateissa tipit muodostavat valtaosan työntekijän palkasta. Siitä syystä juomarahan antaminen on paikallinen tapa, mikä myös matkailijan kannattaa omaksua heti matkan alusta alkaen.

Yleisin juomarahan suuruus on 15–20 prosenttia laskun loppusummasta. Se pätee esimerkiksi ravintolassa, baarissa, taksissa, parturissa ja kampaajalla sekä opastetulla kierroksella. Laskun loppusummasta laskettu noin 15 prosentin suuruinen tippi on varsin sopiva, mutta jos palvelu on ollut erityisen hyvää, kannattaa kukkaronnyörejä höllentää 20 prosentin suuruisen juomarahan verran.

Yhden tai kahden dollarin suuruinen tippi tulee antaa hotellien ovimiehille, siivoojille, ruokaläheteille, auton tankkaajille ja parkkeeraajille sekä kengänkiillottajille. Sama riittää laukunkantajalle, mutta jos laukut ovat erityisen painavia, tulee seteleitä lyödä kouraan useampi yhtä laukkua kohden.

Mikäli palvelumaksu sisältyy ravintoloissa automaattisesti hintaan, on ravintolan ilmaistava se selvästi. Avokätinen tippaaja muistetaan myös seuraavalla kerralla, joten jos suunnitelmissasi on vierailla samassa paikassa useita kertoja, kannattaa juomarahaa jättää tuntuvasti.

Matkan aikana taskussa on hyvä säilyttää jatkuvasti muutamia pieniä seteleitä tippaamista varten, sillä juomarahaa edellyttäviä tilanteita voi tulla vastaan yllättäen. Juomarahan antaminen tulisi hoitaa mahdollisimman huomaamattomasti, joten taskusta toisen käteen sujautettu seteli on helppo kiitos hyvästä palvelusta.

>> Lue lisää vinkkejä Yhdysvaltoihin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Flickr / Tom Roeleveld

Päivitetty: 15.2.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (4 votes, average: 4,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

4 kommenttia

Olin Vappuna NYC:ssä ja 5% tipillä pärjäsi koko viikon eikä kukaan juossut perään valittamaan. Ei se hullu ole joka pyytää…

Siis, kaikkia USA:ssa vierailiota ohjeistetaan rikollisuuteen? Tipin antaminen on jo nyt USA:n matalapalkkaisissa ammateissa toimivien IHMISTEN alentamista. Tipillä on vain ja ainoastaan tarkoitus laskea työantajan kustannuksia ja pienentää työntekijän palkkaa ja lisätä riippuvuutta työnantajaan = orja. Mutta se rikollisuus? Massiivinen veron kierto jossa käytetään hyväksi kaikkia jotka vierailee USA:ssa.
Näin ei käyttäydytä SIVISTYNEISSÄ valtioissa = Eurooppa.

Voisitteko tehdä ihan taulukkomuotoisen yleisen tippausohjeen. Kuinka paljon tippiä missäkin maassa missäkin tilanteessa.

Erilaisista palveluksista annettavan tipin määrään on hyvä nyrkkisääntö, että tippiä annetaan yksi euro tai dollari per minuutti palvelua. Minuuttihinta luonnollisesti laskee palveluksen keston kasvaessa, ja 15 min palvelus voi yhä olla 10 €/$ arvoinen. Laukunkannosta respasta hotellihuoneeseen on kuitenkin kohtuulinen tippi 5 €/$ per iso laukku ja 7 per kaksi laukkua kestosta riippumatta.

Huom! Palvelun käyttöehdot ovat uudistuneet. Katso uudet käyttöehdot täältä.
SULJE