Hyppää sisältöön

Näin säästät matkalla – 10 helppoa vinkkiä, joiden avulla pysyt budjetissa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 27.10.2023
Matkabudjetti saattaa paisua suureksi halvoista lennoista huolimatta, jos tuhlailet paikan päällä. Nämä kymmenen vinkkiä auttavat pitämään matkakulut kohtuullisina.

1. Vältä turistirysiä

Valitse matkakohteesi kaikkein suosituimpien paikkojen ulkopuolelta. Esimerkiksi Kanariansaarilla ja Välimeren rannikolla on runsaasti rantakaupunkeja, jotka tarjoavat keskenään yhtä hyvät palvelut. Valitsemalla hieman tuntemattomamman lomakaupungin voit säästää huomattavasti hotellien sekä ruokailun hinnoissa, ja saat samalla aidon lomakokemuksen.

Mikäli haluat lomailla tunnetussa lomakohteessa, voit säästää huomattavasti shoppailemalla ja ruokailemalla suosituimpien turistikatujen ulkopuolella. Hinnat voivat tippua huomattavasti jo korttelin päässä rantakadulta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Pakkaa hyvissä ajoin

Järkevällä pakkaamisella on mahdollista säästää rahaa, sillä hyvin ennakoitu ja suunniteltu pakkaaminen takaa, että mukanasi on kaikki tarvittava. Jos jätät pakkaamisen viime tippaan, saatat unohtaa ottaa mukaan jonkin tärkeän tavaran, jonka joudut lopulta hankkimaan uutena matkakohteessa. Rahan tuhlaaminen kotiin unohtuneeseen tuotteeseen voi tehdä suuren loven budjettiin.

ShutterstockMatkailijan säästövinkit
Kun pakkaat harkiten ja hyvissä ajoin ennen reissua, ei matkalla tarvitse tehdä kalliita pakkohankintoja.

Parhaiten pystyt varautumaan tulevalle matkalle tutustumalla matkasuunnitelmaan sekä reissun aktiviteetteihin etukäteen ja pakkaamalla mukaan tarvitsemasi varusteet. Varaudu myös säätilojen muutoksiin!

3. Vaihda rahaa harkiten

Lomaillessasi euroalueen ulkopuolella voit säästää huomattavia summia vertailemalla valuuttakurssien hintoja. Huomioi hintoja vertaillessa myös vaihtopisteiden vaihtelevat maksut.

Matkailijoita on hyvin helppo huijata rahanvaihdon yhteydessä, joten pyydä vaihtopisteestä kuitti ja tarkista saamasi setelit paikan päällä vielä itse. Jos mahdollista, tutustu seteleihin jo ennakkoon välttyäksesi seteliväärennöksiltä.

ShutterstockMatkailijan säästövinkit
Erityisesti vieraan valuutan kanssa on syytä olla tarkkana, ja paras niksi onkin tutustua kolikoihin ja seteleihin jo ennen matkaa.

Mikäli nostat paikallista valuuttaa automaatista ota huomioon, että jokaisesta nostosta paitsi pankki myös automaatinhaltija veloittavat lisämaksun. Saat pidettyä lisämaksut minimissä, kun lasket matkalle budjetin jo alussa ja vierailet automaatilla ainoastaan yhden kerran.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Pidä pikkurahaa käsillä

Matkalle kannattaa varautua paikallisella valuutalla, mutta lompakkoon on syytä hankkia myös pikkurahaa. Ellet saa pieniä seteleitä tai kolikoita heti rahanvaihdon yhteydessä, pyri rikkomaan pikkurahaa mahdollisimman nopeasti.

Suuret setelit eivät ole aina toivottuja esimerkiksi torilla tai bussissa maksaessa. Lisäksi kun maksat tasarahalla, sinua ei myöskään voida huijata antamalla vaihtorahaa väärin.

5. Syö eväitä ja hyödynnä hotellin minibaari

Lentojen ja majoituksen lisäksi ruokailut vievät usein matkabudjetista suurimman osan. Mikäli tapanasi on syödä ulkona kaksi tai jopa kolme kertaa matkapäivän aikana ei ole ihme, jos budjetti tuntuu hupenevan yllättävän nopeasti.

Säästät ruokailuissa ostamalla esimerkiksi aamiaisen tai piknik-lounaan ruokakaupasta. Hotellin minibaari pitää välttämättömät tuotteet viileinä ja helpottaa budjetissa pysymistä.

ShutterstockMatkailijan säästövinkit
Omien eväiden ja halpojen katuruoka-annosten syöminen matkalla säästää ison summan matkabudjetissa.

Mikäli juot hotellin täydestä minibaarista juoman tai pari, käy seuraavana aamuna ostamassa kaupasta vastaava tuote juomasi tilalle. Näin vältyt hotellin kalliilta minibaarimaksuilta.

6. Älä hämäänny vieraista mitoista

Opettele paikalliset mittayksiköt ennen matkan alkua ja lataa matkapuhelimeen sovellus, jonka avulla voit muuttaa tuntemattomat mitat tutuiksi. Hintojen vertailu ja edullisten ostosten tekeminen on huomattavasti helpompaa, mikäli paikalliset mittayksiköt kuten paunat, naulat, pintit, gallonat, jaardit ja jalat ovat tuttuja.

7. Tutustu hintatasoon

Paikalliseen hintatasoon tutustuminen kannattaa, vaikka saattaa olla vaivalloista. Kun tiedät minkä verran tuotteista tulisi maksaa, tunnistat huijausyritykset hetkessä. Todellisesta hintatasosta tietämätön matkailija maksaa tuotteista usein selvästi ylihintaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paikallisen hintatason saa parhaiten selville kyselemällä. Mikäli osallistut seuramatkoille, tietävät matkaoppaat parhaiten tuotteiden hinnat. Jos taas matkustat omatoimisesti, kiertely torilla ja saman tuotteen hinnan kysyminen usealta eri kauppiaalta auttaa ymmärtämään, minkä verran tuotteesta pyydetään keskimäärin.

8. Shoppaile paikallisten seurassa ja hyödynnä tinkimiskulttuuri

Kun teet ostoksia, pyri näyttämään paikalliselta ja jos mahdollista, shoppaile paikallisen seurassa. Tällöin kauppias olettaa helposti sinun olevan perillä maan hintatasosta ja kaupankäyntitavoista, eikä välttämättä yritä huijata sinua.

ShutterstockMatkailijan säästövinkit
Shoppaile paikallisilla markkinoilla äläkä unohda tinkiä – sillä tavalla voit säästää tuotteen hinnassa ison osan!

Suomalaiselle vieras tinkimiskulttuuri on voimissaan useissa matkakohteissa, missä hinnoissa on joskus yllättävänkin paljon tinkimisvaraa. Hinnoissa saattaa olla jopa yli puolet ilmaa, ja sopivasta hinnasta neuvottelu voi viedä hyvin paljon aikaa.

9. Hyödynnä ikä- ja opiskelija-alennukset

Tarkista ikärajat sekä mahdollinen opiskelija-alennus ostaessasi matkalippuja tai pääsylippuja. Nuoret, tavallisesti alle 25-vuotiaat matkailijat voivat saada tuntuvia etuja tai jopa ilmaisia sisäänpääsyjä pelkästään henkilökorttia vilauttamalla.

10. Käytä ilmaisia vessoja

Matkakohteissa wc-tilojen käyttö voi olla maksullista, ja saattaa maksaa euron käyntiä kohden. Ilmaisia vessoja on kuitenkin saatavilla kohteessa kuin kohteessa, kunhan tietää mistä etsiä.

Lentoasemilla, lentokoneissa ja junissa on ilmaiset vessat, kun taas juna-asemilla wc-tilojen käyttö on usein maksulista. Kahviloiden ja ravintoloiden vessat ovat usein ilmaisia asiakkaille, joten kahvihetki kannattaa päättää vessavierailuun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lisäksi suuret ostoskeskukset, huoltoasemat, museot ja hotellit tarjoavat usein asiakkaidensa käyttöön ilmaisen vessan.

>> Lue myös: Halpa äkkilähtö odottaa! Näiden viiden vinkin avulla pääset lomalle pikkurahalla

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tippaus Yhdysvalloissa

Näin jätät tippiä Yhdysvalloissa – matkailijan juomarahaopas

Tippaaminen Kreikassa

Lomailijan tippausvinkit Kreikkaan – näin annat juomarahaa oikein

Barcelona

Tähän arkiseen esineeseen et olisi ikinä keksinyt piilottaa rahaa matkalla – ja juuri siksi se suojaa sinua varkailta

Tippi Espanjassa

Pitääkö Espanjassa jättää tippiä? Näin annat juomarahaa lomalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja