Hyppää sisältöön

Pitääkö all inclusive -hotellissa antaa tippiä? Tätä sinäkin mietit ennen lomaa

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 17.03.2024
Kun lähdet all inclusive -lomalle, kaikki on maksettu etukäteen. Vai onko?

Tippaus all inclusive -hotelleissa

Lähes aina lomailijoiden painavin syy valita all inclusive -hotelli on helppous. Reissu on maksettu etukäteen, eikä lomalla tarvitse tiirailla ruokalistojen hintoja. Lapsille on tarjolla välipalaa aina, kun iskee nälkä.

Perillä saatat kuitenkin huomata, että lomasta ei selvitäkään ilman ylimääräisiä kuluja. Tippikäytännöt saattavat hämmentää ja jopa aiheuttaa stressiä silloin, kun pitäisi päästä rentoutumaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Joskus all inclusive -hotellit kertovat suoraan, kuuluuko juomaraha paketin hintaan. Palvelutilanteessa voi kuitenkin epäilyttää, mitä henkilökunnalle jää käteen.

Lomakohteen tai oman all inclusive -hotellin tippikäytännöstä voi kysyä suoraan esimerkiksi matkanjärjestäjältä jo ennen lomaa tai matkaoppaalta tai vastaanottovirkailijalta perillä kohteessa. Isot ketjut saattavat myös tiedottaa asiasta hotellin verkkosivuilla.

Näin tippaat henkilökuntaa

Hotellin laukunkantajien ja huonesiivoojien kohdalla tavat eivät juuri eroa all inclusive -hotellissa. Molemmille voit jättää itse sopivaksi määrittelemäsi juomarahan. Toiset tippaavat siivoojaa päivittäin, kun taas osa jättää mieluummin loman lopuksi isomman summan.

Kinkkisempi tilanne on esimerkiksi hotellin baareissa tai ravintoloissa. Jos koko all inclusiven idea tuntuu olevan se, että lompakon voi jättää huoneeseen, voi tippien laskeminen tuntua turhauttavalta. Pitääkö allasbaariinkin kuljettaa käteistä?

Euroopassa – esimerkiksi Espanjassa – sijaitsevissa all inclusive -hotelleissa monilla vierailla on tapana jättää tippiä loman viimeisenä päivänä. Viikon tai kahden lomalla henkilökunta tulee tutuksi, ja heitä halutaan usein muistaa juomarahalla. Kaikki eivät kuitenkaan jätä juomarahaa ollenkaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockTippi all inclusive -hotellissa
All inclusiven tippauskäytännöt vaihtelevat hotelleittain. Asiaa voi selvittää jo ennen lomaa.

Tippi voidaan osoittaa koko tiimille tai tietylle henkilölle. Monissa hotelleissa on tosin olemassa käytäntö, jonka mukaan tipit jaetaan ravintolan tai baarin henkilökunnan kesken huolimatta siitä, kuka ne on ottanut vastaan.

Summa voi olla mitä tahansa seurueesta, budjetista, hotellista ja loman tyypistä riippuen. Viikon lomalla esimerkiksi ravintolahenkilökunnalle jätetyn tipin yleisin hintahaitari on Euroopassa noin 20–100 euroa.

Juomarahoissa on isot alueelliset erot

Karibian kohteissa kuten Meksikossa ja Dominikaanisessa tasavallassa lomailee paljon amerikkalaisia turisteja. Tämä näkyy myös tippaamisessa, sillä amerikkalaiset ovat tottuneet jättämään juomarahaa. Myös henkilökunta on saattanut alkaa pitää tapaa itsestäänselvyytenä.

Suomalaiselle saattaa nousta tuskanhiki amerikkalaisten asiointia tarkkaillessa. Setelit lentelevät jokaisesta kanssakäymisestä henkilökunnan kanssa. Voit kuitenkin hyvin tipata itsellesi luontaisella tavalla, eikä rahaa tarvitse aina kuljettaa mukana.

ShutterstockAll inclusive -hotelli
Moni matkailija haluaa all inclusive -lomalla nauttia hotellin allasalueesta ilman tippeihin liittyvää päänvaivaa.

Egyptin lomakohteissa on paljon all inclusive -hotelleja. Juomaraha kuuluu yleensä asiaan jo henkilökunnan matalien palkkojen takia. Hyvästä palvelusta on mukava palkita joko loman aikana tai sen päätteeksi.

Joskus all inclusive -hotelleilla on selkeä linja, jossa tippaaminen on kielletty. Esimerkiksi Karibian kohteissa toimivan Sandals-ketjun hotelleissa henkilökunta ei saa ottaa vastaan juomarahaa, vaan se kuuluu paketin hintaan. Tarkoituksena on tarjota loma, jonka aikana raha-asioita ei tarvitse miettiä lainkaan.

All inclusive -hotelleissa voi soveltaa samaa nyrkkisääntöä kuin lomalla muutenkin. Huonosta palvelusta ei tarvitse jättää erikseen tippiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Tiesitkö, miten all inclusive -hotellit syntyivät? Alku oli jotain aivan muuta kuin nykyään

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Solo Sokos Hotel Pier 4

Sokos Hotels avaa uuden hotellin Helsinkiin – aamiaiselle luvataan “kaupungin kiinnostavin puurovalikoima”

Mitä tarkoittaa mannermainen aamiainen?

Selitys yleiselle hotellitermille: mitä mannermainen aamiainen tarkoittaa?

Seychellien hotellit Mainos

Seychellien ihanat hotellit – 3 vinkkiä unelmien lomasaarille

Hobo Hotel Helsinki

Tältä näyttää Helsingin uusin hotelli – Tukholmasta tuttu Hobo Hotel avautui ydinkeskustaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja