Kuva: Norwegian
Suihkuvirtaukset nopeuttavat lentoja Yhdysvalloista Eurooppaan

Tiesitkö? Suositut kaukolennot ovat muuttumassa yhä nopeammiksi – taustalla yllättävä syy

Atlantin ylittävät kaukolennot liikennöivät yhä nopeammin – ainakin tiettyyn suuntaan.

Suihkuvirtaukset vaikuttavat lentoaikaan

Lentomatka Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä saattaa kuulostaa mielikuvissa uuvuttavan pitkältä, mutta lyhyimmät reitit ylittävät Atlantin yllättävän nopeasti.

Halpalentoyhtiö Norwegian on tehnyt vuoden 2018 aikana jo kaksi tavallisten matkustajakoneiden transatlanttista nopeusennätystä reitillään New Yorkista Lontooseen. Viimeisin ennätys rikottiin, kun yhtiön Dreamliner-kone liikennöi reitin viidessä tunnissa ja yhdeksässä minuutissa.

Ennätyslentoa ohjanneen kapteenin mukaan kone olisi voinut taittaa matkan vieläkin nopeammin, ellei reitille olisi ennustettu turbulenssia. Nopeimmillaan kone kiisi 1285 kilometrin tuntivauhtia. Keskimäärin Atlantin ylittävä lento New Yorkin ja Lontoon välillä kestää noin viisi tuntia ja 45 minuuttia.

Ennätysten takana on suurempi ilmiö, joka liittyy suihkuvirtauksiin. Lentonopeuteen vaikuttavat vahvasti suihkuvirtaukset, jotka voivat myötäisinä lyhentää lentoaikaa roimasti ja vähentää samalla myös polttoaineen kulutusta.

Reittiä nopeuttavat suihkuvirtaukset ovat tutkimusten mukaan voimistuneet, johon puolestaan vaikuttaa ilmaston lämpeneminen. Suihkuvirtaukset voimistuvat ja siirtyvät kohti napoja, kertoo Ilmatieteen laitoksen verkkolehti Atmos.

Atmoksessa julkaistussa artikkelissa selitetään ilmiötä. Ilmastonmuutoksen myötä voimistuvien suihkuvirtausten voidaan olettaa lyhentävän lentoaikaa Yhdysvalloista Eurooppaan, kun taas toiseen suuntaan lennettäessä matka voi pidentyä.

Ennätyksen rikkonut Norwegian on kasvattanut reittiverkostoaan Yhdysvalloissa huimalla tahdilla. Myös Suomesta pääsee helposti yhdellä vaihdolla lukuisiin amerikkalaiskaupunkeihin.

Kaikkien aikojen transatlanttinen nopeusennätys on kuitenkin tehty British Airwaysin yliäänikone Concordella, joka lensi Lontoon ja New Yorkin välisen reitin nopeimmillaan kahdessa tunnissa, 52 minuutissa ja 59 sekunnissa. Vuonna 2003 liikennöintinsä lopettanut konetyyppi rikkoi ennätyksen vuonna 1996.

Lue myös: Tässä selitys matkailijoiden kummastelemaan asiaan: miksi länteen lentäminen kestää kauemmin kuin itään?

Lähde: Travel + Leisure, Daily Mail, Atmos
Kuva: Norwegian

Päivitetty: 26.2.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (2 votes, average: 1,50 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Tuomokin vielä hengissä. Tässä artikkelissa tarkoitettiin varmaan matkustajakonetta eikä SR-71A tai muita militäärikäytön koneita. T. Puuseppä Nummelasta

The flight record is 1 hr 54 mins 56.4 secs by USAF Major James V. Sullivan, and Major Noel F. Widdifield, flying a Lockheed SR-71A Blackbird eastwards on 1 September 1974.