Hyppää sisältöön

Sinäkin olet ihmetellyt näitä jälkiä taivaalla – miksi lentokoneen perään jää valkoinen juova?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 30.04.2019
Lentokoneiden valkoinen vana muodostuu tietynlaisissa olosuhteissa.

Näitkö taivaalla valkoisen juovan? Tästä on kyse

Olet varmasti joskus miettinyt, miksi taivaalla on lentokoneen jättämiä valkoisia juovia. Todennäköisesti olet myös nähnyt itse tilanteen, jossa valkoinen vana muodostuu lentokoneen perään sen kiitäessä ilmassa. Joskus taivaalla voi näkyä monia risteäviä juovia.

Mistä sitten oikein on kyse? Ovatko juovat pilviä tai ilmansaasteita? Matkailusivusto Travel + Leisuren mukaan Yhdysvalloissa salaliittoteoreetikot puhuvat jopa hallituksen salaa levittämistä kemikaaleista, mutta tämä vaihtoehto voidaan ainakin sulkea pois.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomen lentokenttiä ylläpitävä Finavia selittää ilmiön verkkosivuillaan. Valkoisia jälkiä kutsutaan tiivistymisjuoviksi, ja niiden muodostumista verrataan höyryävään hengitysilmaan pakkasella. Koneen moottorista erittyy vesihöyryä, joka sekoittuu kylmään ilmaan, tiivistyy ja jäätyy. Kiteet muodostavat pilvijuovan.

Millaisissa olosuhteissa juovia sitten ilmestyy? Kaikki lentokoneet eivät nimittäin jätä niitä jälkeensä, eikä niitä synny yhtäjaksoisesti matkan aikana. Eniten tiivistymisjuovia aiheuttavat suihkumoottorikoneet lämpötilan ollessa ilmassa alle 40 miinusastetta.

Finavian mukaan juovien syntymiseen tarvitaan myös tietty lentokorkeus noin 8–12 kilometrin korkeudessa. Lämpötilan lisäksi ilmiöön vaikuttaa ilmankosteus.

Osa juovista haihtuu muutamassa minuutissa, kun taas toiset voivat näkyä selvinä monta tuntia. Mitä kosteampi ilma, sitä pitempään juovat säilyvät. Lentäjä ja ilmailualan kirjailija Patrick Smith kertoo Travel + Leisurelle, että tiivistymisjuovat voivat kasvaa jopa 400-metrisiksi.

Lentopäästöjen puhuttaessa moni miettii varmasti myös tiivistymisjuovien ympäristövaikutuksia. Tutkijat eivät vielä ole päässeet selvyyteen siitä, onko sekä lämmittävällä että jäähdyttävällä ilmiöllä vaikutuksia esimerkiksi ilmastonmuutokseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Joko tiesit, miksi lentokoneet ovat lähes aina valkoisia? Taustalla monta syytä – tämän takia värillä on väliä

Lähde: Finavia, Travel + Leisure
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentokoneen ovi

Voiko lentokoneen ovi avautua kesken lennon? Ammattilainen kertoo, pitääkö kauhukuvaa pelätä

Yksin jätetty matkalaukku

Lentokentällä hylättynä seisova matkalaukku on kylmäävä näky – näin tilanteessa toimitaan

Mitä ovat lentokoneen spoilerit?

Tätä outoa näkyä sinäkin olet ihmetellyt lentokoneen ikkunasta – miksi siivestä aukeaa ilmassa huojuvia luukkuja?

Miksi lentokoneissa on pyöreäkulmaiset ikkunat?

Tiesitkö syyn? Tämän takia lentokoneissa on pyöreät ikkunat

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja