Hyppää sisältöön

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 15.04.2024
Pienen vauvan kanssa matkustaminen voi aluksi tuntua jännittävältä, mutta huolellisella valmistautumisella lento menee sujuvammin.

Minkä ikäisen vauvan kanssa voi lentää?

Lentäminen vastasyntyneen kanssa on mahdollista jo lähes heti sairaalasta kotiutumisen jälkeen, jos vauva on terve. Esimerkiksi Finnairin lennoilla voi lentää jo kahden päivän ikäisen terveen vauvan kanssa.

Ohjeistus vaihtelee lentoyhtiöstä riippuen, mutta pääsääntöisesti se, milloin on sopiva aika ensimmäiselle lennolle, onkin siis enemmän kiinni vanhemmasta kuin vauvasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue vinkit onnistuneeseen lentomatkaan vauvan kanssa!

1. Matkan varaaminen sylilapselle

Useimmat lentoyhtiöt katsovat sylilapseksi alle 2-vuotiaat lapset. Sylilapsi matkustaa vanhemman sylissä lentomatkan ajan eikä hänellä ole omaa istumapaikkaa.

Lentolipun voi sylilapselle varata useimpien lentoyhtiöiden kohdalla samalla muiden lentolippujen varaamisen yhteydessä. Jo matkustajamäärän valintaa ensimmäistä hakua varten tehdessä on yleensä mahdollisuus lisätä hakuun sylilapsi. Sylilapsen lentolipun hinta on lentoyhtiöstä riippuen noin kymmenen prosenttia aikuisen lentolipun hinnasta.

ShutterstockVauvan kanssa lennolla
Istuimen edessä olevaan seinään kiinnittyvä vauvankoppa helpottaa pitkällä lennolla niin vauvan kuin mukana matkustavan aikuisenkin lentoa.

Jos edessä on pitkä lento etkä usko vauvan viihtyvän sylissä koko lentomatkaa, voit konetyypistä riippuen varata vauvalle vauvankopan, jossa pieni matkustaja pääsee makuuasentoon. Koppapaikkoja on tarjolla usein vain matkustamon ensimmäisellä rivillä, joten se kannattaa varata mahdollisimman hyvissä ajoin.

>> Voit varata helposti lennon sylilapselle Rantapallon lentohaun kautta

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Vaunut ja turvakaukalo maksutta lennolle

Vauvan kanssa liikkuminen edellyttää lähes aina joko vaunujen tai turvakaukalon mukanaoloa, ja lentoyhtiöt ottavatkin pääsääntöisesti sylilapsen kanssa matkustaessa vaunut ja turvakaukalon ruumaan ilmaiseksi. Käytäntö vaihtelee lentoyhtiöittäin, esimerkiksi Ryanairilla koneeseen saa kaksi vauvan varustetta ruumaan ilmaiseksi.

Jos varusteet haluaa mukaan matkustamoon, tulee niiden mahtua joko edessä olevan istuimen alle tai matkustajien yläpuolella olevaan säilytyslokeroon. Jos vauvan haluaa turvakaukaloon viereiselle istuimelle, tulee sille ostaa oma istumapaikka. Pääsääntöisesti varusteet jätetään lähtöselvityksen yhteydessä ruumaan, mutta isommille lapsille on tarjolla matkarattaita, jotka mahtuvat hyvin lentokoneen säilytyslokeroon.

Helsinki-Vantaalla varusteet pakataan suuriin muovipusseihin, jotka suojaavat varusteita lentomatkan aikana. Useimmilla lentoasemilla pusseja ei kuitenkaan ole tarjolla, joten ne kannattaa säästää ja pitää mukana paluumatkaa varten.

Huomioithan, että vaunut ja turvakaukalo kuljetetaan erikoismatkatavarana, joten lentoasemasta riippuen ne saattavat löytyä lentokoneen laskeuduttua erikoismatkatavaroiden hihnalta.

3. Missä päin konetta on paras istumapaikka vauvan kanssa?

Kun valitset istumapaikkaa lennolle vauvan kanssa, huomioi omat mieltymyksesi, mutta mieti myös, miten saat lentomatkasta mahdollisimman vaivattoman.

Jos suunnitelmissa on saada vauva nukkumaan lennolla, voi istumapaikka koneen takaosassa olla etu- tai keskiosaa rauhallisempi vaihtoehto. Ota huomioon myös lentokoneen wc-tilojen sijainti: vauvan kanssa on hyvä jos vaipan pääsee vaihtamaan tarvittaessa nopeastikin, mutta istumapaikka aivan vessan vieressä ei ole paras mahdollinen melun vuoksi.

Koneen takaosa on hyvä valinta myös siitä syystä, että siellä on suurimmalla todennäköisyydellä myös tyhjiä paikkoja, joten saatat saada lisätilaa vauvan kanssa ilman lisämaksua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mieti myös, istutko vauvan kanssa mieluummin ikkuna- vai käytäväpaikalla. Käytäväpaikalta on nopea sujahtaa esimerkiksi vaihtamaan vaippaa, mutta vastaavasti ikkunapaikka tarjoaa mahdollisuuden rauhaan ja maisemien tarkasteluun.

4. Pakkaa käsimatkatavarat huolella

Vauvan kanssa matkustaessa käsimatkatavaran pakkaaminen on tavallista huolettomampaa, sillä vauvalle saa ottaa käsimatkatavaraan tarvittavan määrän ruokaa – myös nestemäisiä ruokia. Matkustamohenkilökunta lämmittää vauvanruoan tarvittaessa, ja esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoaseman lähtöporttien 39, 43, 45 ja 54 lähistöltä saa myös kuumaa vettä.

ShutterstockVauvan kanssa lennolla
Vauvalle lennon aikana viihdettä tarjoavat esimerkiksi lelut ja kirjat, mutta myös lentokoneen ikkunasta avautuva maisema.

Muutoin käsimatkatavaraan kannattaa pakata riittävästi vaihtovaatekertoja niin itselle kuin vauvallekin, vaippoja, puhdistuspyyhkeitä ja tarvittaessa vaipanvaihtoalusta. Myös kirjat ja lelut ovat hyviä lennolla siltä varalta, että vauva ei nuku koko lentomatkaa. Tutut lelut tuovat turvaa vieraassa paikassa.

Jos vauva viihtyy kantorepussa tai -liinassa, on se hyvä pakata mukaan käsimatkatavaraan. Näin saat rauhoitettua vauvan lennolla jos mikään muu ei auta, minkä lisäksi kantoreppu on kätevä niin lentokentällä kuin koneeseen nousussa ja koneesta poistuessa.

5. Vaipan vaihtaminen lentokoneessa

Ei ole tavatonta, että juuri lennolle osuu se kaikkein sotkuisin kakkakatastrofi, mihin kannattaa varautua niin henkisesti kuin varusteidenkin osalta. Lentokoneiden wc-tilat voivat konetyypistä riippuen olla hyvinkin pienet, mutta matkustajakoneista löytyy lähes poikkeuksetta vaipanvaihtopiste. Oli siis kyseessä pieni tai suuri vaihto-operaatio, onnistuu se lentokoneen wc-tiloissa.

Ennen vaipanvaihtoa on hyvä nostaa kaikki tarvittavat valmiiksi esimerkiksi vaippakassin päällimmäisiksi, jotta et joudu penkomaan tavaroita ahtaassa vessassa. Vauvalta voi riisua osan vaatteista jo ennen wc-tiloihin siirtymistä, ja istumapaikalle voi jättää esimerkiksi sukat ja housut vaipanvaihdon helpottamiseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tärkeintä on pysyä rauhallisena koko vaipanvaihdon ajan ja varautua siihen, että turbulenssi saattaa iskeä millä hetkellä hyvänsä, joten vauvasta on hyvä pitää kiinni koko ajan. Tarvittaessa saat matkustamohenkilökunnalta muovipussin käytettyä vaippaa varten.

Jos mahdollista, ajoita vaipanvaihto siihen hetkeen, kun kaikki muut koneen matkustajat eivät ole menossa vessaan. Vaihda vaippa esimerkiksi ennen ruokailua sen sijaan, että suuntaisit vessajonoon ruokailun päätteeksi.

6. Vauvan kanssa lennolla

Yleisin vinkki vauvan kanssa lentäessä on syöttää vauvaa juuri nousun ja laskeutumisen aikana – eli juuri silloin, kun korvat menevät helpoiten lukkoon. Nieleminen avaa lukkiutuneet korvat, mutta syöminen tuo myös turvaa jännittävässä tilanteessa. Jos vauva ei suostu syömään juuri toivomallasi hetkellä, voit rauhoitella vauvaa vaikkapa tutin ja sylin avulla nousun ja laskun aikana.

ShutterstockVauvan kanssa lennolla
Pieni vauva ei välttämättä ole lentomatkasta moksiskaan, eikä vanhempien kannata stressata matkaa etukäteen.

Vauvan tulee olla omassa turvavyössään sylissä nousun ja laskun aikana. Vyö kiinnitetään aikuisen turvavyöhön, ja matkustamohenkilökunta auttaa tarvittaessa vyön oikeaoppisessa käytössä.

Lennolle mennessä kannattaa varautua siihen, että vauva tulee itkemään lentomatkan aikana. Tiedät itse parhaiten, miten oma vauvasi rauhoittuu, joten pysy rauhallisena ja luota itseesi. Useimmat matkustajat suhtautuvat itkevään vauvaan hyvin ymmärtäväisesti, joten voit rauhassa keskittyä rauhoittelemaan vauvaasi.

7. Ota ilo irti lentokentän palveluista

Pienen matkustajan kanssa voi iloita siitä, että lentokentällä selviää jatkossa aiempaa lyhyemmillä jonoilla. Useimmilla lentoasemilla on turvatarkastuksen yhteydessä perheportti, jota kannattaa suosia lapsen kanssa matkustaessa.

Myös koneeseen noustessa pienten lasten kanssa matkustavat huomioidaan yleensä päästämällä heidät ensimmäisenä. Vaikka tätä ei kuulutettaisikaan, kannattaa vauvan kanssa hakeutua lähtöportin välittömään läheisyyteen hieman ennen koneeseennousun alkamista. Henkilökunta saattaa päästää vauvan kanssa matkustavat koneeseen ennen muita.

Lentoasemilla on usein lastenhoitopisteitä, joita kannattaa hyödyntää. Muista kuitenkin, että vauvaa voi ja saa syöttää – myös imettää – juuri siellä, missä se tuntuu teille kaikkein sopivimmalta.

>> Lue lisää vinkkejä lasten kanssa matkustamiseen!

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vuelingin lennot

Halpalentoyhtiö Vueling avaa uuden reitin Suomeen

Rovaniemen lentokenttä

Tiesitkö, että Rovaniemeltä pääsee suorin lennoin yli 30 kohteeseen? Katso kaikki reitit ja palvelut

Lentoyhtiö Sun Express

Halpalentoyhtiö Sun Express avaa uuden reitin Suomeen

Turku, Suomi

Mihin Turusta pääsee suorin lennoin? Katso lentoaseman reitit ja palvelut

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja