Hyppää sisältöön

Lentomatkustaja, tiesitkö tämän turbulenssista? 5 kiinnostavaa faktaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 12.08.2022
Turbulenssi saa monen lentomatkustajan pelkäämään. Lentäjille ilmiö on arkipäivää.

1. Lentäjät eivät turbulenssista hätkähdä

Matkustajat saattavat tuntea olonsa epämukavaksi turbulenssin alkaessa, mutta lentäjät eivät pienestä hätkähdä. Ammattilaiset tietävät, että koneen putoaminen turbulenssin takia on lähes mahdotonta. Lentäjien suurimmat huolenaiheet turbulenssin aikana liittyvätkin lähinnä läikkyvään kahviin.

Vaikka matkustajista tuntuisi, että kone huojuu ja tärisee hallitsemattomasti, on totuus yleensä toinen. Lentäjä ja kirjailija Patrick Smith kertoo Daily Mirror -uutissivustolle, että lentokoneet eivät juuri poikkea tavalliselta radaltaan pahankaan turbulenssin aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Yhdysvalloissa eniten turbulenssia

Turbulenssia voi luonnollisesti esiintyä kaikkialla maailmassa, mutta selkeästi otollisimmat olosuhteet turbulenssille esiintyvät Yhdysvalloissa. Erityisesti Kalliovuorten yläpuolella saadaan usein kuoppaista kyytiä.

3. Turbulenssi voi aiheuttaa loukkaantumisia

Turbulenssi on yleisin syy lennon aikana tapahtuneille loukkaantumisille, kertoo matkailusivusto Travel + Leisure. Kuolemantapaukset ovat äärimmäisen harvinaisia, mutta niitäkin on kirjattu muutamia.

Yhdysvaltojen lentoliikenteessä tapahtuvia onnettomuuksia ja vaaratilanteita tutkivan National Transportation Safety Boardin mukaan vuosien 1980 ja 2008 välillä tapahtui yhteensä 298 turbulenssista johtuvaa vakavaa loukkaantumista.

Helppo keino huolehtia omasta turvallisuudesta lennon aikana on pitää turvavyö kiinnitettynä koko matkan ajan – niin lentäjätkin tekevät.

4. Turbulenssia voidaan ennakoida – joskus

Lentäjä Patrick Smith kertoo Daily Mirrorille turbulenssin ennustamisen onnistuvan jossain määrin sääkarttojen ja tutkan avulla. Lentäjät osaavat varautua turbulenssiin myös esimerkiksi vuoristojen yli lennettäessä tai havaitessaan tietynlaisia pilvimassoja. Joskus turbulenssi onnistuu kuitenkin yllättämään sekä matkustajat että miehistön.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Näin turbulenssiin reagoidaan

Turbulenssin iskiessä matkustajia pyydetään kiinnittämään turvavyöt, ja lentokapteeni hidastaa koneen lentovauhtia. Tämän tarkoituksena on taata matkustajille tasaisempi kyyti. Matkustajille vauhtieron havaitseminen on kuitenkin hankalaa.

Lähde: Daily Mirror, Travel + Leisure

Löydä halvat lennot Rantapallon lentohaun avulla >>

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kymmenen asiaa, joita voit pyytää lennolla.

Yllätytkö? Kymmenen asiaa, joita et tiennyt voivasi pyytää lennolla

Miten allergiat vaikuttavat lentämiseen?

Toisille jokainen lento voi olla hengenvaarallinen riski – tiesitkö, millaisia uhkia allergioihin liittyy matkustamossa?

Mielenkiintoiset faktat alkoholista lennolla

Tiesitkö, että lentokoneessa humaltuminen on rikos? 8 faktaa alkoholista lennoilla

Viisi asiaa, joiden takia matkustaja voidaan poistaa lennolta

Lentoemäntä paljastaa 5 syytä, joiden takia matkustaja voidaan heittää ulos lennolta – yhteen et voi itse vaikuttaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja