Hyppää sisältöön

Tiesitkö tämän turbulenssista? 6 faktaa tavallisesta ilmiöstä, joka voi säikäyttää lennolla

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 06.04.2024
Turbulenssi saa monen lentomatkustajan pelkäämään, mutta lentäjille ilmiö on arkipäivää.

1. Mikä aiheuttaa turbulenssia?

Kuoppainen lento nostaa lentopelkoisen karvat pystyyn, vaikka monet tietävätkin faktat: turbulenssi on varsin tavallinen osa lentomatkaa.

Turbulenssi on lennon aikana tapahtuva ilmiö, jota aiheuttavat epätasaiset ilmavirtaukset. Turbulenssiin vaikuttavat muun muassa rajut lämpötilojen vaihtelut sekä isot korkeuserot. Säällä on aina vaikutusta lento-olosuhteisiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Lentäjät eivät turbulenssista hätkähdä

Lentäjät eivät pienestä hätkähdä turbulenssin aikana. Ammattilaiset tietävät, että koneen putoaminen turbulenssin takia on lähes mahdotonta. Lentäjien suurimmat huolenaiheet turbulenssin aikana liittyvätkin lähinnä läikkyvään kahviin.

Vaikka matkustajista tuntuisi, että kone huojuu ja tärisee hallitsemattomasti, on totuus yleensä toinen. Lentäjä ja kirjailija Patrick Smith kertoo Daily Mirror -uutissivustolle, että lentokoneet eivät juuri poikkea tavalliselta radaltaan pahankaan turbulenssin aikana.

>> Lue lisää: Voiko lentokoneen siipi katketa turbulenssissa?

3. Tietyillä reiteillä on enemmän turbulenssia

Turbulenssia voi esiintyä kaikkialla maailmassa, mutta on tiettyjä reittejä, joilla on selkeästi otollisimmat olosuhteet turbulenssille. Kuoppaista kyytiä saadaan usein esimerkiksi päiväntasaajan läheisyydessä sekä isojen vuoristojen kuten Alppien ja Kalliovuorten yläpuolella. Myös Euroopan ja Yhdysvaltojen välisillä reiteillä kannattaa varautua turbulenssiin.

>> Lue lisää: Näillä reiteillä turbulenssi iskee todennäköisimmin – Top 10

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Turbulenssi voi aiheuttaa loukkaantumisia

Turbulenssi on yleisin syy lennon aikana tapahtuneille loukkaantumisille, kertoo matkailusivusto Travel + Leisure.

Yhdysvaltojen ilmailuhallinto Federal Aviation Administration (FAA) kirjasi vuosien 2009 ja 2012 valillä noin 160 turbulenssista johtuvaa loukkaantumista matkustamossa. Määrä on pieni, sillä FAA:n vastuulla on noin 45 000 lentoa päivässä.

Helppo keino huolehtia omasta turvallisuudesta lennon aikana on pitää turvavyö kiinnitettynä koko matkan ajan – aivan kuten lentäjätkin tekevät.

5. Turbulenssia voidaan ennakoida – joskus

Lentäjä Patrick Smith kertoo Daily Mirrorille turbulenssin ennustamisen onnistuvan jossain määrin sääkarttojen ja tutkan avulla. Lentäjät osaavat varautua turbulenssiin myös esimerkiksi vuoristojen yli lennettäessä tai havaitessaan tietynlaisia pilvimassoja. Joskus turbulenssi onnistuu kuitenkin yllättämään sekä matkustajat että miehistön.

6. Näin turbulenssiin reagoidaan

Turbulenssin iskiessä matkustajia pyydetään palaamaan paikoilleen ja kiinnittämään turvavyöt. Lentokapteeni hidastaa koneen lentovauhtia ja muuttaa tarvittaessa lentokorkeutta. Tämän tarkoituksena on taata matkustajille tasaisempi kyyti. Matkustajille vauhtieron havaitseminen on kuitenkin hankalaa.

Lähde: Daily Mirror, Travel + Leisure, Travel + Leisure


Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suorat lennot Egyptiin ja Marokkoon

Norwegian avaa kolme uutta reittiä Helsingistä – eksoottisia kohteita talveksi

Yölento

Mitä lentäjät näkevät yöllä ohjaamosta? Toisin kuin ehkä luulit, ajovalot eivät valaise reittiä

Käsimatkatavarat

Näin pakkaat oikein lennolle – mitä käsimatkatavaroissa saa kuljettaa?

Lennot Kööpenhaminaan

SAS avaa uuden reitin Rovaniemeltä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja