Hyppää sisältöön

Miksi lennoille myydään liikaa lippuja? Ylibuukkaus voi yllättää kentällä – tästä se johtuu

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 21.04.2024
Lentokoneiden ylibuukkaus on yleinen käytäntö. Useimmilla lennoilla matkustajat eivät edes huomaa sitä. 

Lentokone täyttyy harvoin

Sinullekin on ehkä joskus käynyt näin. Olet ostanut lipun lennolle, mutta et pääsekään kyytiin koneen ylibuukkauksen takia.

Kyseessä ei ole harvinainen ilmiö, sillä ylimääräisten lippujen myyminen lennolle on lentoyhtiöiden yleinen käytäntö. Vuosittain kymmenet tuhannet lentomatkustajat joutuvat jäämään pois lennolta siksi, ettei koneessa ole vapaita paikkoja kaikille matkustajille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Miksi lentoja sitten ylibuukataan? Vastaus on yksinkertainen: jokaisen matkustajan saapuminen lennolle on erittäin epätodennäköistä. 

Kun kyseessä on koneellinen matkustajia, joukosta löytyy aina peruutuksia, myöhästymisiä ja muuttuneita matkasuunnitelmia. Tulojen maksimoimiseksi lippuja myydään enemmän, kuin koneessa on paikkoja.

Miten laskelmat tehdään?

Lentoyhtiöt joutuvat miettimään myymiensä lippujen määrää tarkasti. Jos lippuja myydään liian vähän, menettää yhtiö potentiaalisia tuloja. Jos taas lippuja myydään liikaa, koituu ylibuukatun lennon ylimääräisistä matkustajia ei-toivottuja kuluja kuten hotellimajoituksia ja korvausmaksuja.

Lentoyhtiöt laskevat matkustajien todennäköisen määrän monen eri tekijän perusteella. Laskelmiin vaikuttavat muun muassa sää, vaihtoyhteydet ja vanhat tilastot reitiltä.

Inka KhanjiLentojen ylibuukkaus
Kun lentokone on viimeistä paikkaa myöten täynnä, osa matkustajista voi jäädä kyydistä.

Reilulta käytäntö ei välttämättä kuulosta – varsinkaan silloin, kun matkustajan olisi todella päästävä matkustamaan valitsemallaan lennolla. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lentoyhtiöt yrittävät ensin etsiä vapaaehtoisia, joita lennon siirtyminen korvausta vastaan ei haittaa. Lähes aina mukana on matkustajia, joilla ei ole kiire mihinkään ja jotka ottavat mielellään rahallisen korvauksen. 

Finnair kertoo verkkosivuillaan, että on harvinaista joutua vaihtamaan lentoa vastoin tahtoaan.

Mitä tapahtuu, jos et pääse lennolle?

Lentoyhtiö saattaa ilmoittaa ylibuukkaustilanteesta jo etukäteen esimerkiksi tehdessäsi verkossa lähtöselvitystä lennolle. Vaihtoehtoisesti lentokentän lähtöselvitystiskillä voidaan kysellä vapaaehtoisia. Finnair kertoo ottavansa yhteyttä matkustajiin myös sähköpostein ja tekstiviestein.

Kun alkuperäisellä lennolla ei ole tilaa kaikille matkustajille, on lentoyhtiön vastuulla järjestää vaihtoehtoinen reititys mahdollisimman nopeasti. Kohteesta ja reitistä riippuen kyse voi olla vain muutamasta tunnista tai esimerkiksi seuraavasta päivästä. 

Lentoyhtiö kertoo etukäteen ehdot, joita tilanteessa noudatetaan. Korvaus voi olla esimerkiksi tietty rahasumma tai lentoyhtiön lahjakortti. Korvaus riippuu myöhästymisen kestosta.  

Jos vaihtoehtoista lentoa joutuu odottelemaan pidempään, on lentoyhtiön tarjottava hotellihuone ja ateriakuponkeja. 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Käsimatkatavarat

Näin pakkaat oikein lennolle – mitä käsimatkatavaroissa saa kuljettaa?

Lennot Kööpenhaminaan

SAS avaa uuden reitin Rovaniemeltä

Helsinki-Vantaan erikoiset palvelut

Tässä ovat Helsinki-Vantaan yllättävimmät palvelut – tiesitkö näistä?

Lentokoneeseen noustaan vasemmalta puolelta

Miksi lentokoneeseen noustaan aina vasemmalta puolelta? Tässä syy

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja