Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kanada

Luonnon, kulttuurin ja urheilun Kanada

Elina Venttola Päivitetty: 10.10.2019
Vuoria, tundraa ja miljoonakaupunkeja – valtavassa Kanadassa on tarjolla lomaelämyksiä laidasta laitaan.

Valtava Kanada

Kanada on kokonaispinta-alaltaan maailman toiseksi suurin valtio. Maan ainoa rajanaapuri on etelässä sijaitseva Yhdysvallat. Pohjoisessa vastaan tulee puolestaan Jäämeri, kun taas itä-länsi –akselilla Kanada rajoittuu Atlanttiin ja Tyyneen valtamereen.

Koska maa on valtava, nähtävää riittää joka lähtöön. Matkailija löytää miljoonakaupunkien lisäksi muun muassa villiä ja koskematonta preeriaa, korkeita vuoria ja karua tundraa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös maan väestö on monimuotoista. Eurooppalaisen siirtomaavillityksen aikaan Ranska ja Iso-Britannia tavoittelivat kumpikin Kanadan herruutta. Englantia puhuvan enemmistön lisäksi Kanadassa onkin laaja ranskankielinen vähemmistö, joka on keskittynyt etenkin Quebecin provinssiin.

Jasperin kansallispuisto
Kanadan Albertassa sijaitseva Jasperin kansallispuisto on kokemisen arvoinen vaelluskohde.

Neljä vuodenaikaa

Ilmasto vaihtelee Kanadassa kuumista kesistä kylmiin talviin. Myös maantieteellinen sijainti vaikuttaa säävaihteluihin.

Läntisessä Vancouverissa kesän keskilämpötila nousee 25 asteeseen, jolloin kaupungin rannoilla voi nauttia rantalomasta. Myös idän Montréalissa ja Torontossa lämpötilat nousevat kesäisin keskimäärin 26 asteeseen.

Talvella lämpötilat ovat pitkin maata melko viileitä, ja esimerkiksi Vancouverissa sataa paljon lunta, mikä tekee siitä hyvän laskettelukaupungin. Myös Ottawassa voi luistella joen jäällä, ja Quebecissa voi ihailla lumiveistoksia tammi–helmikuussa.

Kanadalle tyypillistä ovat erottuvat vuodenajat, minkä vuoksi maassa voi ihailla syksyn ruskaa, vehreää kevättä, lumista talvea ja kuumaa kesää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Urheilua, kulttuuria ja historiaa

Toronto on Ontarion pääkaupunki ja Kanadan suurin kaupunki, jonka metropolialue toimii reilun viiden miljoonan ihmisen kotina. Matkailijalle on tarjolla unohtumattomia kokemuksia niin kulttuurin, historian kuin urheilunkin parissa.

Kaupungin tunnetuin nähtävyys on koko Kanadan symbolina toimiva CN Tower. Lähestulkoon kaksi vuosikymmentä maailman korkeimman rakennuksen titteliä pitänyt torni hallitsee Toronton taivaanrantaa. Tornin ravintolassa voi myös illastaa 350 metrin korkeudessa.

Tornin lisäksi Torontossa on syytä tutustua ainakin historialliseen Casa Loman linnaan ja Hockey Hall of Fame -museoon, jossa voi ihailla jääkiekkosuuruuksien saavutuksia. Täysin omanlaisensa kokemus on myös surffaaminen sisätiloissa Richmond Hillin aaltoaltaassa.

Kulttuuritarjonnan kärjessä ovat sen sijaan Ontarion taidemuseo ja Ontarion kuninkaallinen museo. Ostosten perässä kannattaa puolestaan suunnata Eaton Centeriin, jonka yli 250 kauppaa tyydyttävät kovemmankin luokan shoppailufriikin tarpeet.

Ranskalaista charmia Montréalissa

Montréal on ranskalaisen Kanadan suurin kaupunki, jota kutsutaan pariisilaiseksi New Yorkiksi. Vaikka lempinimi lienee kaupunkilaisten itse keksimä, on siihen totuuden siemen haudattuna.

Ranskalaiseen kulttuuriperintöön ja tunnelmaan pääsee heittäytymään erityisen hyvin Montréalin vanhassakaupungissa. Champ de Mars vanhoine rakennuksineen on hyvä paikka aloittaa kiertely alueella, jonka tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa Notre-Damen basilika sekä Kanadan ensimmäinen pilvenpiirtäjä, New York Life Building.

Ranskalaista perintöä lienevät myös lukuisat romanttiset ravintolat, joiden tunnelma sulattaa romantikon sydämen siinä, missä kulinaristi herkistyy jo pelkästä ruokalistasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Niagaran putoukset, suurten järvien luonnonihme

Reilun sadan kilometrin päässä Torontosta kaupunkimaisema vaihtuu täysin toisenlaiseen, mutta vähintäänkin yhtä vaikuttavaan ilmestykseen. Niagaran putoukset ovat yksi maailman suosituimmista nähtävyyksistä – täysin ansaitusti.

Vaikka osa veden valtavasta on valjastettu voimalaitosten käyttöön, säväyttää Niagara massiivisuudellaan paatuneemmankin matkailijan. Visiitti putouksilla on täysin ohittamaton nähtävyys Kanadan-matkalla.

Luontomatkailijan maa

Laajasta Kanadasta löytää valtavasti luonnon nähtävyyksiä, kuten esimerkiksi Banffin kansallispuiston kalliovuoret, Jasperin kansallispuisto, järvimaisemat ja laajan preeria. Kanada on vuorien, järvien ja preerian maa, jonka voi ottaa haltuun esimerkiksi road tripillä.

Aktiivinen ja varsinkin erähenkinen matkailija viihtyy Kanadassa ulkona, sillä maassa pääsee melomaan, vaeltamaan ja retkeilemään sydämensä kyllyydestä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KANADASSA

Toronto, Kanada
Kanadan Torontoon saa lentoja jopa alle 300 eurolla.

Lennot Kanadaan

Vaikka matkaa Kanadaan kertyy reippaasti, on matka mahdollista taittaa varsin sutjakkaasti: Torontoon pääsee Finnairin reittilennolla kesäaikaan konetta vaihtamatta. Matka-aika on kohtuullinen, reilut kahdeksan tuntia.

Myös yhden koneenvaihdon kanssa lennot saa kohtuullisen vaivattomasti, ja halpoja lentoja myyvät esimerkiksi Icelandair, Air France ja KLM. Halvimmillaan edestakaisten lippujen hinnat Torontoon voivat olla noin 250 euroa, mutta usein lippuihin ei sisälly ruumamatkatavaraa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Finnair Holidays järjestää myös pakettimatkoja Torontoon ja Vancouveriin. Pakettimatkojen hinnat ovat usein noin 1 000–1 300 euroa.

Majoitus Kanadassa

Kanadan suurimmissa kaupungeissa, ja samalla suosituimmissa matkakohteissa, ei yöpymispaikan löytämisen suhteen ole yleensä ongelmia. Kansainvälisten hotelliketjujen lisäksi etenkin budjettimatkailijan kannattaa selvittää esimerkiksi paikallisten hostellien tarjonta.

Syrjäseuduille siirryttäessä valikoima luonnollisesti heikkenee ja omin päin matkaavan on syytä tarkistaa etukäteen sekä tarjonta että saatavuus.

Liikkuminen Kanadassa

Suuremmissa kaupungeissa liikkuminen on varsin mutkatonta, sillä julkinen liikenne toimii niissä pääosin hyvin. Tieverkosto Kanadassa on kaupunkien ulkopuolellakin hyvässä kunnossa.

Maailman toiseksi suurimmassa valtiossa ongelmia saattavat kuitenkin tuottaa pitkäksi venyvät välimatkat. Lentämisen mahdollisuutta kannattaakin harkita etenkin, jos loman pituus ei ole pisimmästä päästä, sillä vähää aikaa on turha käyttää autossa tai junassa istuen.

KANADAN MATKAKOHTEET

Niagaran putoukset, Kanada
Niagaran putoukset ovat kenties Kanadan tunnetuin nähtävyys. Putoukset voi nähdä sekä Yhdysvaltojen että Kanadan puolelta.

Keski-Kanadan suuret kaupungit

Ontarion ja Quebecin provinssit muodostavat Kanadan keskiosan. Alue on maan teollistunein ja väkirikkain. Kanadan suurimmat ja taloudellisesti tärkeimmät kaupungit, Toronto ja Montréal, sijaitsevat pääkaupunki Ottawan tavoin juuri tällä seudulla.

Toronto on koko Kanadan suurin kaupunki, joka tunnetaan erityisesti CN Towerista, joka on yli 500 metriin kohoava torni. Tornin näköalatasanteelta aukeaa hengästyttävä näkymä. Kaupunkikuvan lisäksi kaupungissa kannattaa käydä ihastelemassa jääkiekkosuuruuksia Hockey Hall Of Fame -museossa.

Mykistävä luonto

Ontarion provinssista löytyy Toronton ja Ottawan asutuskeskittymien lisäksi myös Niagaran putous, joka houkuttelee vuosittain miljoonia turisteja ihailemaan tätä ainutlaatuista luonnonihmettä. Putouksen pauhua ei Ontarion-kierroksella kannatta missään nimessä ohittaa.

Suurten järvien alueella matkailevan on syytä tutustua myös seudun viinitiloihin, jotka sykähdyttävät kauneudellaan, vaikka itse viinien maistelu ei niin kiinnostaisikaan.

Tutustu ranskalais-kanadalaiseen kulttuuriin

Ontario ja Quebec sijaitsevat maantieteellisesti lähekkäin, mutta kulttuurisesti ne ovat yllättävänkin kaukana toisistaan.

Quebec on nimittäin vahvasti ranskalais-kanadalaisen kulttuurin värittämä provinssi, jonka ainoana virallisena kielenä on ranska. Etenkin suuremmissa kaupungeissa pärjää toki englannilla, mutta ranskalaisten kädenjälki on edelleen läsnä muun muassa Quebecin keittiön antimissa.

Vuorten hallitsema länsi

Tyynenmeren rannalla sijaitseva Brittiläinen Kolumbia sekä sen itänaapuri Alberta muodostavat Kanadan läntisen osan, jonka maisemaa hallitsevat Kalliovuoret. Vuoret tarjoavat valokuvaukselliset olosuhteet esimerkiksi patikoinnille ja laskettelulle.

Vuoriston lisäksi lännessä sijaitsee myös muutama merkittävä metropoli. Vancouver on alueen kulttuurikeskus ja samalla suurin kaupunki, jonka eläväisellä metropolialueella asuu reilut kaksi miljoonaa ihmistä.

Muita merkittäviä kaupunkeja ovat muun muassa Pohjois-Amerikan suurimmasta ostoskeskuksesta tunnettu Edmonton sekä Kalliovuorten juurella sijaitseva Calgary.

Preerioiden karu kauneus

Preeriaprovinsseja, Manitobaa ja Saskatchewania, asuttivat intiaanit tuhansia vuosia ennen eurooppalaisten saapumista. Nykyään aluetta hallitsevat laajat vehnäpellot, vehreät havumetsät sekä eteläosan asutuskeskittymät.

Winnipeg on preeria-alueen suurin kaupunki yli puolella miljoonalla asukkaallaan. Kaupunki sijaitsee käytännössä keskellä Kanadaa ja on logistisesti hyvin tärkeä risteysasema. Ilmastoltaan Winnipeg on puolestaan yksi maailman kylmimmistä suurkaupungeista.

Preeriaprovinssien pohjoisosissa ihmisasutusta on vähän. Sen sijaan muun muassa hirvet, sudet ja peurat viihtyvät alueella, jonka eläinkunnan kiistämätön kuningas on kuitenkin jääkarhu. Näitä jaloja eläimiä pääsee ihailemaan alueen lukuisissa kansallispuistoissa.

Harvaanasuttu Pohjois-Kanada

Kanadan pohjoisosissa sijaitsevista Yukonin, Nunavutin sekä Luoteisterritorioista lähdetään useimmiten etsimään kaunista luontoa. Koko alue on hyvin harvaan asuttua ja alueen väestöstä noin puolet on alkuperäiskansojen, pääasiassa inuiittien, edustajia.

Napapiirin pohjoispuolella suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa näyttävät revontulet, Kanadan korkein vuori Logan sekä kaivokset, joista etenkin Yukonin seutu tunnetaan.

Pohjois-Kanadassa matkailijan on mahdollista käydä ihailemassa myös valaita ja pingviinejä näiden luonnollisessa elinympäristössä.

Merellinen itä

Atlantin rantaviivaa hallitsevat Newfoundlandin, Nova Scotian ja New Brunswickin provinssit sekä Prinssi Edwardin saari, jotka kukin ovat varsin harvaan asuttuja. Alueen ilmasto on Atlantilta puhaltavan tuulen vuoksi karu.

Reippailijalla ei alueella käy aika pitkäksi. Vuoroveden raju nousu tarjoaa unohtumattomat apajat koskenlaskijalle Fundyn lahdessa. Cape Bretonin saaren golfkenttä on sen sijaan rankattu yhdeksi maailman kauneimmista väylistä. Myös patikoijalle riittää tarvottavaa, mikäli voimakas viima ei häiritse.

Vuoroveden laskiessa kannattaa kuitenkin suunnata Atlantin rannalle ja kerätä talteen koruissa käytettäviä violetteja ametistikiviä.

KANADAN PARHAAT

Toronto, Kanada
Gooderham-talo tunnetaan toiselta nimeltään myös Flatiron-talona. Historiallisesti Toronton Flatiron rakennettiin aiemmin kuin New Yorkin kuuluisampi vastine.

Kanadan kiinnostavimmat kaupungit

  1. Toronto
  2. Montréal
  3. Ottawa
  4. Calgary
  5. Vancouver

Kanadan parhaat luontokohteet

  1. Niagaran putoukset
  2. Kalliovuoret
  3. Preeriat
  4. Nahanni-kansallispuisto
  5. Fundyn lahti

Lisätietoa

Kanadan virallinen matkailusivusto

Teksti: Kalle Jokinen ja Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Missä ananaspizza keksittiin?

Suomalaisten rakastamalla kinkku-ananaspizzalla ei ole mitään tekemistä Italian kanssa – vain harva tietää, missä se keksittiin

Iguazun vesiputous, Brasilia

Tältä näyttävät maailman upeimmat vesiputoukset – kuvat kertovat mahtavista luonnonvoimista

Toronto, Kanada

Norwegian aloittaa lennot Kanadaan – helppo yhteys Dublinista myös suomalaisille

Vaucouver

Upeaa luontoa ja kaupunkielämää – tällainen matkakohde on Kanadan Vancouver

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja