Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tähän eristäytyneeseen kylään johtaa vain yksi tunneli – silloin kun se on auki

Flickr / FairbanksMike artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Syrjäisen kylän palvelut ja asunnot löytyvät saman katon alta ja paikalle johtaa yksi ainoa tunneli.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 02.08.2015
facebook   whatsapp

Alaskan Whittier on omalaatuinen kylä

Millaista olisi asua kylässä, jonka lähes kaikki asunnot ja palvelut löytyvät saman katon alta? Alaskan etelärannikolla sijaitsevassa syrjäisessä Whittierissä eletään juuri näin.

Whittierin kylä koostuu muutamasta rakennuksesta, joista suurimmat ovat toisen maailmansodan jälkeen rakennetut Buckner Building ja Begich Towers. Buckner jäi tyhjilleen jo seitsemän vuotta valmistumisensa jälkeen, ja lähes kaikki Whittierin asukkaat asuvat nykyään Begich Towersin rakennuksessa.

Asuntojen lisäksi Begich Towers on käytännössä yhtä kuin Whittier. Rakennuksesta löytyy muun muassa ruokakauppa sekä poliisin ja postin toimipisteet.

Whittierin asukas- ja turistimäärissä on hurja kontrasti: kylän omien verkkosivujen mukaan Whittierissä asuu 218 ihmistä, mutta vierailijoita saapuu vuosittain huimat 700 000.

Matkailijoita houkuttelevat alueelle risteilyt sekä yhteys Prince William Sound -vesialueelle. Osa kävijöistä tulee myös katsomaan erikoista kyläyhteisöä ja sen hylättyjä rakennuksia.

Whittieriin johtaa yksi tie

Huonot yhteydet takaavat Whittierin eristyneisyyden. Kylään johtaa yksi ainoa tie – yksikaistainen tunneli, joka on avoinna yhdensuuntaiselle liikenteelle vuorotunnein. Vaihtoehtoisesti Whittieriin voi saapua vesiteitse.

Whittierissä asuvien tulee suunnitella menonsa tarkoin, sillä tunneli suljetaan yöksi. Vuodenajasta riippuen tunneli sulkeutuu noin yhdeltätoista illalla ja aukeaa jälleen puoli kuudelta aamulla.

Vuonna 1943 rakennettu Anton Anderson Memorial Tunnel tunnetaan yleisesti vain Whittierin tunnelina. 3,5 kilometriä pitkän tunnelin liikennejärjestelyitä hankaloittaa entisestään se, että autojen lisäksi tunnelia käyttävät myös satunnaiset junat.

Whittier on tiivis yhteisö

Asukkaiden syyt Whittieriin muuttamiselle ovat moninaiset. Osa on lähtenyt etsimään yhteisöä, kun taas osa haluaa erakoitua. Suurin osa asukkaista elää Whittierissä vain väliaikaisesti.

Verkkosivusto Gizmodon haastattelema valokuvaaja Jen Kinney kertoo Whittierin olevan tiivis yhteisö – jo siksikin, että muuta vaihtoehtoa ei ole.

– Jokaisen täytyy osallistua jollain tavalla, muuten kylä ei toimisi, sanoo Kinney.

Iltaisin sulkeutuvan tunnelin takia kyläläiset joutuvat vuorollaan päivystämään mahdollisten hätätilanteiden varalta. Mikäli kylään tarvitaan äkisti ambulanssi, tulee tunnelin avautua välittömästi.

Katso täältä valokuvaaja Jen Kinneyn otoksia Whittieristä ja sen asukkaista!

Lähde: Gizmodo, Whittier
Kuva: Flickr / FairbanksMike

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.