Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Italia

Matkaopas: Bergamo

 • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 20.03.2024
Kahdessa eri korkeudessa sijaitseva keskiaikainen kaupunki on helppo tukikohta Italian-lomalle: kaupungista on lyhyt matka niin järville, Milanoon kuin Veronaankin, joten Bergamon-matkaan on helppo yhdistää monta kohdetta.

Kuvankaunis kaupunki Alppien juurella

Pohjois-Italiassa Lombardian alueella sijaitseva Bergamo on täynnä mieleenpainuvia maisemia, sillä yhdessä suunnassa kohoavat Milanon pilvenpiirtäjät, toisessa Alpit ja kolmannessa Bergamon oma yläkaupunki. Milanoon on 50 kilometrin matka ja Gardajärvelle 1,5 tunnin ajo.

Jo 100-luvulla perustettu kaupunki nousi kukoistukseensa keskiajalla, mikä näkyy Bergamon arkkitehtuurissa vielä nykyisin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockBergamo, Italia
Bergamon kaupungin muuri ja sen ympärillä olevan puistoalueen vehreys tuo vaihtelua vanhankaupungin historialliselle arkkitehtuurille.

Bergamoon matkustetaan usein sen helppouden vuoksi: Suomesta on edullinen suora lentoyhteys Bergamon pienelle ja näppärälle lentoasemalle, ja kaupungista on erinomaiset kulkuyhteydet useisiin Pohjoisen Italian kohteisiin. 

Kaupungissa riittää kuitenkin nähtävää jo itsessään, sillä Bergamon ala- ja yläkaupunki, erinomainen kulttuurikohteiden valikoima ja kauniit maisemapaikat saavat loman etenemään nopeasti.

Bergamo on Bergamon maakunnan pääkaupunki, ja siellä asuu noin 120 000 ihmistä.

Matkailijan näkökulmasta kaupunki tarjoaa sopivasti kulttuurikohteita, hyvän ravintolavalikoiman ja vaihtuvia maisemia kaupunkilomaa varten. 

Ilmasto Bergamossa

Paras aika matkustaa Bergamoon on kesäkuukausina, sillä viileät säät jatkuvat kaupungissa pitkälle kevääseen. Kesäkuusta elokuulle keskilämpötilat keikkuvat 23 asteen tuntumassa. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Joulu- ja tammikuu ovat kylmimmät kuukaudet, ja silloin nollakelit ovat hyvin mahdollisia. Mukaan kannattaakin pakata sama paksu talvitakki, jota käyttää myös kotioloissa.

Inka KhanjiBergamo, Italia
Huono sää ei pilaa Bergamon-lomaa, sillä tekemistä riittää myös sisätiloissa.

Eniten sateita on touko-, loka- ja marraskuussa, jolloin matkalle ei kannata lähteä ilman sateenvarjoa tai sadetakkia.

Bergamon matkailukausi on kiihkeimmillään keväästä syksyyn, mutta kaupunkiin matkustetaan läpi vuoden. Suomesta on suorat lennot Bergamoon vuoden ympäri. 

Hintataso Bergamossa

Suomalaismatkailijalle Bergamo ei ole merkittävän edullinen matkakohde, sillä esimerkiksi ravintoloissa ja hotelleissa hinnat ovat pitkälti samat kuin Suomessakin. Kahvilla käyminen ja julkisen liikenteen käyttäminen on suomalaisittain edullista: esimerkiksi cappuccino maksaa keskimäärin 1,5 euroa.

Bergamossa on muun Italian tavoin käytössä euro, mikä helpottaa hintojen vertailua.

Hyvästä palvelusta on tapana jättää 10–15 prosentin suuruinen tippi, mutta jos palvelu on ollut huonoa, ei tippiä tarvitse jättää. 

Kahviloissa tippikuppiin tai pöydälle voi jättää muutaman pienen kolikon, ja tippi on tapana jättää käteisellä myös niissä tilanteissa, missä maksu hoituu muutoin kortilla. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kortilla voi maksaa suurimmassa osassa paikoista pieniä kioskeja ja kahviloita lukuun ottamatta, mutta mukana kannattaa kuljettaa myös pientä määrää käteistä esimerkiksi juuri tippiä varten.

Inka KhanjiBergamo, Italia
Bergamon lomalle kannattaa ottaa mukaan pieni määrä käteistä.

Bergamon shoppailumahdollisuudet ovat erinomaiset, sillä kaupungin ulkopuolella, lyhyen matkan päässä lentokentältä sijaitsee koko Italian suurimpien ostoskeskusten joukkoon lukeutuva Orio Center -ostoskeskus. Sen lisäksi Bergamossa on monia pieniä ostoskeskuksia. 

Kaupungin parhaat ostoskadut ovat ketjuliikkeiden täyttämä Via XX Settembre, matkailijoiden suosima Corsarola sekä Via Colleoni, jossa riittää elämää pitkälle iltaan. Aprikoosihillolla täytetyt polenta e osei -keksit, paikalliset juustot sekä lihalla täytetty casoncelli-pasta ovat suosittuja ja Bergamolle erittäin tyypillisiä tuliaisia. 

Tapakulttuuri ja turvallisuus Bergamossa

Kun bergamolainen tapaa uuden tuttavuuden, hän kättelee vierasta ensimmäisellä kerralla. Toisella kerralla hän todennäköisesti tarjoaa jo poskipusuja, ja suukottaa muiden italialaisten tavoin molemmille poskille. 

Lounas syödään 12–14 välisenä aikana, illallinen tavallisimmin 19.30–21.30 välisenä aikana. Ennen illallista nautitaan usein aperitivo, joka on tyypillisesti jotain alkoholipitoista juomaa. Ravintoloissa aperitivon yhteydessä tarjotaan maksutta pikkupurtavaa.

ShutterstockBergamo, Italia
Katedraalit ja kappelit ovat tärkeässä roolissa Bergamossa, ja myös kaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä.

Harras katolilaisuus näkyy Bergamon alueella esimerkiksi pyhättöjen runsaana määränä, ja koko maakunnan alueella uskonnolliset juhlat ja pyhät ovat tärkeitä. Myös matkailija voi ottaa osaa kirkollisiin juhliin, maistelemalla paikallisherkkuja kirkollisten juhlien yhteydessä järjestettävillä markkinoilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bergamo on turvallinen matkakohde, eikä matkailijoiden tarvitse huomioida turvallisuuden suhteen mitään erityistä. Maalaisjärki kannattaa pitää mukana kaikissa tilanteissa, ja omasta omaisuudesta on syytä pitää kiinni erityisesti väkijoukoissa. 

Esteettömyyttä edellyttävä matkailija pääsee Bergamossa liikkumaan julkisen liikenteen välineillä melko hyvin, ja esimerkiksi bussit ja raitiovaunut ovat esteettömiä.

Kaupungin eri osiin vievissä funikulaareissa on kussakin yksi pyörätuolipaikka, mutta kannattaa muistaa, että erityisesti vanhoilla alueilla on rutkasti mukulakivikatuja.

Bergamon matkailutoimisto on koonnut listan esteettömistä ravintoloista ja nähtävyyksistä verkkosivuilleen. 

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille Bergamo on hyvä kohde, sillä sateenkaarilippuja tulee kaupungissa vastaan tiuhaan. Kaupungissa järjestetään vuosittain oma Pride-kulkue.

Lennot Bergamoon

Suomesta on helppo matkustaa Bergamoon, sillä Ryanair ja Norwegian lentävät Helsingistä suorilla lennoilla. Lisäksi Ryanairilla on reitit Bergamoon Lappeenrannasta ja Rovaniemeltä. Lentoajat ovat noin 3–4 tuntia.

Lentojen hinnat vaihtelevat tarjouskampanjoiden ja sesonkien mukaan, mutta lennot maksavat keskimäärin 130 euroa. Lennot voi saada pikkurahalla, jos matkustaa suosituimman matkailusesongin ulkopuolella ja tarttuu rivakasti tarjouskampanjoihin. 

Inka KhanjiBergamo, Italia
Ryanair lentää Bergamoon Helsingistä ympäri vuoden.

Bergamon Orio al Serion lentoasema sijaitsee kuuden kilometrin päässä Bergamon keskustasta. Taksimatka kestää kymmenen minuuttia ja maksaa 15–20 euroa. 

Lentoasemalle pääsee myös bussilla, joka liikennöi 20 minuutin välein Bergamon rautatieasemalta. Reitille tulee ostaa kolmen vyöhykkeen lippu, joka maksaa 2, 60 euroa. Lipun voi ostaa Azienda trasporti Bergamo -mobiilisovelluksella, lentoaseman bussipysäkin automaatilta tai lentokentän lipunmyyntipisteistä, esimerkiksi Visit Bergamon infopisteeltä.

Majoitus Bergamossa

Bergamossa on tarjolla majoitusvaihtoehtoja jokaiseen makuun ja kaikille budjeteille, mutta suurin osa majapaikoista sijaitsee alakaupungin alueella rautatieaseman läheisyydessä. Jos haaveilet yöpymisestä Città Altan puolella, on hyvätasoisia hotelleja myös siellä.

Matkailijan kannalta hotellien sijainnit ovat käteviä, sillä keskeisiltä paikoilta pääsee näppärästi tunnetuimpiin kohteisiin.

Inka KhanjiBergamo, Italia
Jos haluat kokea Bergamon paikallisten tavoin, varaa lomalla majapaikaksi Airbnb-asunto.

Hotellien hintataso Bergamossa on samaa linjaa kuin Suomessa, ja yö perustason hotellissa maksaa noin 120 euroa. Kaupungissa on saatavana myös Aribnb-majoitusta, jolloin oman huoneiston saa noin 60 eurolla.

Bergamossa on käytössä matkailijavero, joka maksetaan majoittumisen yhteydessä. Vero on kuusi prosenttia majoituksen hinnasta, mutta korkeintaan neljä euroa henkilöä ja yötä kohden. Hostelleissa vero on 50 senttiä yötä ja henkeä kohden.

Liikkuminen Bergamossa

Matkailijan kannalta Bergamossa on näppärää liikkua, sillä useimmat kiinnostavat kohteet sijaitsevat lähellä toisiaan, joten loman aikana voi liikkua pääasiassa jalkaisin. 

Shutterstock/Florin CnejeviciBergamo, Italia
Funikulaari kuuluu ikonisesti Bergamoon, ja se kannattaa kokea edes kerran loman aikana.

Harva matkailija kuitenkaan selviää Bergamon-lomasta täysin ilman julkisten liikennevälineiden käyttöä, sillä yläkaupunki houkuttaa useimpia. Ylös pääsee toki nousemaan jalkaisin, mutta useimmat haluavat päästä helpommalla ja kokea funikulaarin.

Kaikkiin Bergamon julkisen liikenteen välineisiin voi ostaa lipun helposti Azienda Transporti Bergamon ATB-sovelluksella. 

Lipun voi ostaa myös bussista ja sen voi maksaa myös kortilla. Matkailijan kannalta paras lippu on usein neljän euron hintainen päivälippu, jolla voi matkustaa rajoituksetta myös matkatavaran kanssa. 

Bergamon alueella liikennöivät funikulaarin lisäksi myös bussit ja raitiovaunut.

Ruokakulttuuri ja ravintolat Bergamossa

Kuten kaikkialla Italiassa, myös Bergamossa ruoka on paikalliskulttuurissa merkittävässä roolissa, eikä matkailija voi olla törmäämättä bergamolaisiin erikoisuuksiin.

Näitä ovat muun muassa paikallinen polenta, kaupungin ulkopuolella sijaitsevan juustolaakson tuottajien herkkujuustot, alueen omat salamit sekä jälkiruoat. 

Inka KhanjiBergamo, Italia
Juustot kuuluvat erityisen tiiviisti Bergamoon, sillä sen läheisyydessä sijaitsevat juustolaaksot, missä on valtavasti juuston tuottajia.

Maailmankuulu stracciatella-jäätelömaku keksittiin aikoinaan Bergamon La Marianna -gelateriassa, ja matkailijan kannattaakin valita jälkiruoaksi joku alla olevista herkuista: 

 • stracciatella-jäätelö La Marianna-gelateriasta
 • polenta e osei -kakku
 • donizetti-kakku
 • treviglio-kakku
 • San Pellegrino -keksit

Ravintoloiden hintataso on hieman Suomea edullisempi. 

Erikoisruokavalioiden osalta matkailija voi kokea haasteita, ja esimerkiksi vegaanista tai gluteenitonta ruokavaliota noudattavien kannattaa olla etukäteen yhteydessä ravintolaan ja tarkistaa tilanne. 

Kaupungissa on useita ravintoloita, joista saa gluteenitonta tai vegaanista ruokaa, joten jos haluat pelata varman päälle, vieraile niissä. Tavallisissa ravintoloissa esimerkiksi kasvisruoka saattaa olla täysin eri tasoista, kuin muu ruoka.

Bergamon nähtävyydet

Kaupungin nähtävyydet ovat perinteisiä italialaiskaupungin nähtävyyksiä: hulppeita katolilaiskirkkoja, korkeita maisemapaikkoja sekä luontonähtävyyksiä. Useimmat kohteet ovat ilmaisia, joten ne sopivat erinomaisesti myös budjettimatkailijalle. 

 • Cittá Alta: Bergamon yläkaupunki on tunnelmallinen mukulakivialue, jonka historiallinen arkkitehtuuri tarjoaa aikamatkan menneisyyteen. Kapeat kujat, tunnelmalliset putiikit ja ravintolat saavat matkailijan ihastumaan. 
 • Yläkaupungin muurit: Jos etsit vehreää ulkoilu- ja näköalapaikkaa Bergamosta, ota suunta yläkaupungin muureille. Unescon maailmanperintökohteiden listalle kuuluva muuri on yli kuusi kilometriä pitkä, ja onkin suosittu kävelyreitti.
 • Bergamon tuomiokirkko: Yläkaupungin alueella sijaitseva tuomiokirkko on katolilaiseen tyyliin mahtaileva kohde. Hulppeat freskot ja koristeelliset yksityiskohdat tarjoavat katseltavaa pitkäksi aikaa.
 • Accademia Carrara: Taidemuseo, joka tarjoaa laajan kokoelman italialaisten ja muiden eurooppalaisten mestareiden maalauksia ja veistoksia. Mukana on maailmankuuluja taiteilijoita, kuten Raffaellon Botticellin ja Caravaggion töitä. 
 • Palazzo del Podestan näköalapaikka: Arkeologinen museo, jonka tornista avautuu upea näkymä ympäri Bergamoa. 

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Fontana di Trevin suihkulähde Roomassa

Mitä tapahtuu kolikoille, joita turistit heittävät Rooman kuuluisimpaan suihkulähteeseen? Vuodessa yli miljoona euroa

Gondoliajelu Venetsiassa

Tätä asiaa jokainen pohtii Venetsiassa: onko kallis gondoliajelu hintansa arvoinen elämys?

Espanjalaiset portaat

Espanjalaiset portaat kuhisevat turisteja Roomassa – tiesitkö, mistä niiden nimi johtuu?

Käytännön vinkit Venetsiaan

Venetsia on kaupunki, jollaista et löydä muualta – uusi pääsymaksu ja 9 muuta käytännön vinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja