Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Italia

Kuvankaunis Capri on silmäätekevien suosikkisaari

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 23.11.2016
Italian lomaparatiiseihin lukeutuva, Napolinlahden suulla sijaitseva Capri on pieni paratiisisaari keskellä Välimerta.

CAPRI MATKAKOHTEENA

Italian parhaat rannat

Caprin kiistämätön kauneus

Caprin kauneus perustuu luonnon suomiin yksityiskohtiin. Ympäröivä Välimeri hyväilee turkooseilla aalloillaan saaren pääosin kallioista rannikkoa. Pinnan alla asustaa toinen toistaan mielenkiintoisempia mereneläviä ja Välimeren kasvillisuus yhdessä kivisen maaperän kanssa tarjoaa kodin muun muassa sinisille liskoille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka Capri on varsin yksinäinen saari meren keskellä, ei sen kauneus ole jäänyt huomaamatta. Jo muutama vuosikymmen ennen ajanlaskun alkua Ceasar Augustus rakennutti huvilansa saarelle. Häntä seurasi keisari Tiberius, jonka näyttämän esimerkin mukaisesti monet Rooman myöhemmät imperiumin hallitsijat asuivat saarella.

Takaisin muotiin paratiisisaaren toivat myöhemmin kirjailijat ja taiteilijat. Edelleenkin saari toimii muusan kaltaisena inspiraation lähteenä monille taiteentekijöille – eikä ihme, sillä Capri on maisemiltaan yksi maailman maalauksellisimmista paikoista.

Parhaiten saaren uskomattomaan luontoon pääsee tutustumaan kulkemalla vanhaa muulireittiä, Passetiellon polkua. Reitti ei ole vaativuustasoltaan aivan helpoimmasta päästä, mutta näkymiensä puolesta se on yksi unohtumattomimmista kokemuksista.

Caprin-matkalla kannattaa ehdottomasti tutustua myös Grotta Azzurraan, siniseen luolaan, jonne pääsee vain vesireittiä pitkin. Nimensä luola on saanut aivan kirkkaansinisestä vedestä.

Capri on huviloiden saari

Keisari Augustus rakennutti aikoinaan saaren ensimmäisen huvilan. Sittemmin huvilakanta on kasvanut ja nykyisin näyttävät huvilat voidaan laskea ehdottomiin nähtävyyksiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yhteistä hienoimmille huviloille on niiden kaikkien merellinen ja varsin dramaattinen sijainti.

Casa Malapartea voidaan pitää malliesimerkkinä Capria leimaavista huviloista. Punainen, kolmeen kerrokseen jakautuva talo sijaitsee kivisen niemenkärjen nokassa, aivan jyrkänteen reunalla.

Valkoinen Villa Lysis on rakennettu edellä mainittua korkeammalle. Näkymät Villa Ferseninäkin tunnetusta huvilasta ovat satumaiset ja niitä pääsee myös matkailija todistamaan, sillä huvila on nykyisin kesäkaudella avoinna myös yleisölle.

Muita näkemisen arvoisia huviloita saarella ovat muun muassa kirkkaanpunainen Casa Rossa, ruotsalaisen fyysikon rakentama Villa San Michele sekä museonakin toimiva Villa Cerio.

Caprin sympaattiset taajamat

Caprin pääkaupunki jakaa nimensä saaren kanssa. Kaupunki on samalla saaren suurin asutuskeskus noin 7000 asukkaallaan. Anacaprissa, suomeksi siis Yläcaprissa asukkaita on hieman vähemmän, noin 6000.

Taajamista ensin mainittu on saaren viimeksi mainittua suositumpi matkakohteena. Erityisesti matkailijoita vetävät saaren pääsatama Marina Grande, kohtaamispaikkana toimiva Piazetta-aukio sekä kapeiden katujen ostosmahdollisuudet.

Anacaprin lähistöllä puolestaan sijaitsee Monte Solaro, saaren korkein huippu, jolta avautuva maisema on kokemisen arvoinen. Perille pääsee näppärästi tuolihissin kyydissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmasto ja sesongit Caprilla

Ilmastoltaan Capri on lauhkea ja välimerellinen. Talvellakaan lämpötila ei juuri alle kymmenen asteen laske. Kesällä puolestaan keskilämpötila on reippaasti yli kahdenkymmenen – samoin kuin merivesikin.

Ehdottomasti suosituimmillaan saari on heinä-elokuun aikana, jolloin sekä ulkomaiset että italialaiset matkailijat kansoittavat saaren. Ruuhkiin etenkin suosituimmilla nähtävyyksillä kannattaa varautua.

Mikäli siis haluat välttää huippusesongin, ajoita matkasi loppukevääseen tai alkusyksyyn. On kuitenkin hyvä huomioida, että viimeistään lokakuussa saari käytännössä menee kiinni: suurin osa ravintoloista sulkeutuu, eivätkä lautat kulje yhtä säännöllisesti kuin kesäisin.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN CAPRILLA

Caprin saarelle ei pääse lentäen

Matkat Caprille

Caprin saarelle ei pääse lentäen. Kätevin tapa taittaa matka mantereelta saareelle on lautalla Napolin kautta. Reilun kymmenen euron hintakaan ei päätä huimaa.

Suomesta matkaava joutuu väistämättä tekemään välilaskun matkalla Napoliin, sillä suoria reittilentoja ei valitettavasti ole tarjolla. Lentojen hinnat vaihtelevat varsin suuresti: hyvällä tuurilla liikkeelle pääsee jo noin 200 eurolla, kun taas pahimmillaan joutuu pulittamaan lähemmäs 500 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Toinen varteenotettava tapa lentää Roomaan ja jatkaa sieltä matkaa joko junalla tai autolla Napoliin. Reilun 200 kilometrin pituinen matka taittuu sutjakkaasti ja tarvittaessa autolautta kuljettaa menopelin saarelle.

Majoitus Caprilla

Yöpymispaikat paratiisisaarella ovat järjestäen laadukkaita, mutta varsin hintavia. Hotelleja löytyy joitain kymmeniä, joista halvimmissa yöpyy kahden hengen huoneessa sesonkiaikaan reilulla sadalla eurolla. Liikkeellä kannattaa olla ajoissa, sillä valikoima on rajallinen.

Toinen varteenotettava ja toisinaan hotellia halvempi vaihtoehto on vuokrata huoneisto tai jopa oma huvila. Saarelta löytyy myös muutamia tunnelmallisia bed and breakfast -tyylisiä yöpymispaikkoja.

Liikkuminen Caprilla

Rentoutumislomalla Caprin saarella, ja erityisesti Caprin kaupungissa, pärjää pääasiassa kävellen. Tunnetuimmat nähtävyydet sekä tarpeelliset palvelut ovat lähellä toisiaan.

Mikäli haluaa kuitenkin nähdä saarta laajemmin, on vuokra-auto kätevin kulkupeli. Auto kannattaa vuokrata jo mantereen puolelta ja ajaa autolautan kyytiin.

Lauttaliikenne toimii sesonkiaikaan säännöllisesti ja yhteydet ovat hyvät. Päiväretkelle pääsee helposti esimerkiksi Napoliin, Sorrentoon tai Amalfin rannikolle.

CAPRIN NÄHTÄVYYDET

Grotta Azzurran sininen luola

Grotta Azzurra on kauneudellaan mykistävä meriluola, jonka veden pinnasta heijastava aurinko värjää hypnoottisen siniseksi.

Luolan tavoittaa kätevästi moottooriveneellä, joita lähtee sesongin aikaan säännöllisin väliajoin Caprin pääsatamasta Marina Grandesta. Anacaprista perille pääsee puolestaan kätevimmin bussilla tai taksilla.

Itse luola on kuitenkin niin matala, ettei sisään mahdu kuin pieni, puinen soutuvene. Luolan suuaukolla on syytä varoa päätään – sisään ei mahdu kuin makaamalla selällään veneen pohjalla. Itse luolassa kuitenkin helpottaa ja selkä suorassa istuminen onnistuu.

Luolaretki on varmasti yksi matkan kohokohdista. Varaudu kuitenkin siihen, ettet ole luolansuulla ainoa sisään haluava. Sesonkiaikaan soutuveneitä on nimittäin ruuhkaksi asti.

Caprin keskusta sykkii

Kesäisin Caprin historiallisen keskustan täyttää jatkuva kuhina. Kahviloiden ja ravintoloiden terassit, kapeat kadut sekä vierekkäiset merkkikaupat houkuttelevat matkailijan auringonpaisteeseen.

La Piazzetta -aukio on suosituin keskustan näyttäytymispaikoista. Marina Grandesta matkan aukiolle taittaa vaivatta rinnettä pitkin nousevalla raitiovaunulla. Pienikokoisen Piazzetan jetset-ilmapiiri on käsinkosketeltavissa, ja hyvällä tuurilla ravintolan pöydästä voi bongata muutaman maailmantähden.

Valkoisten talojen välissä kiemurtelee kapeita kujia, joiden varsilta esteetikko löytää kauniita kukkalaitteita, shoppailija Pradan ja Louis Vuittonin luomuksia ja janoinen jääkylmiä coctaileja.

Passetiellon polku, reippailijan maisemareitti

Passetiellon polku on patikoijalle ohittamaton ohjelmanumero. Maisemiensa puolesta reitti hurmaa kenet tahansa, mutta korkeuserot tekevät tarpomisesta varsin rankkaa.

Caprin ja Anacaprin välillä kulkenutta ikivanhaa muulipolkua mukaileva Passetiello tarjoaa reippailijalle hyvin kattavan otoksen saaren luonnonantimista. Rinteiden ja laaksojen värittämän polun varrella tutustuu niin Välimeren kasvillisuuteen kuin ihastuttaviin merimaisemiinkin.

Reitti ei kuitenkaan ole aivan helpoimmasta päästä. Passetiellolle on syytä varata mukaan ainakin tarkoituksenmukaiset kengät, eikä aiemmasta patikointikokemuksestakaan haittaa ole.

CAPRIN PARHAAT

Caprin siniset maisemat

Parhaat nähtävyydet

  1. Grotto Azzurra – Sininen meriluola
  2. La Piazzetta – Caprin keskustan kohtaamispaikka
  3. Marina Grande – Saaren pääsatama
  4. Passetiello – Legendaarinen maisemareitti
  5. Via Krupp – Kallioon louhittu reitti Marina Piccolaan

Lisätietoa

Caprin virallinen matkailusivusto

Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: Flickr / david.nikonvscanon , Flickr / neth_ra, Flickr / archer10 (Dennis) Flickr / d_vdm