Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Italia

Viiniä ja taidetta Toscanan upeissa maisemissa

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 10.08.2019
Keski-Italiassa sijaitseva Toscanan maakunta on yksi Italian suosituimmista matkailualueista, jonka matkailuvaltteja ovat kiehtovat kaupunkikohteet ja tunnelmallinen maaseutu.

Toscanasta löytyy koettavaa kaikenlaisille matkailijoille. Kulttuurinnälkäiset lomailijat eivät kyllästy taidetta tihkuvaan Firenzeen, kun taas ruoka- ja juomaintoilijat nauttivat viinialueiden tunnelmasta.

Autoloma upeissa maisemissa

Upeat vanhat villat ja idyllinen maaseutu ovat Toscanan tyypillisiä maisemia. Yhtä lailla perinteitä edustaa eloisa Firenze museoineen, taidegallerioineen ja luksusputiikkeineen. Parasta alueella onkin se, että lyhyiden välimatkojen päästä löytyy vaihtelevia maisemia ja erilaisia kokemuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Firenzen lisäksi Toscanan suosituimpiin kaupunkikohteisiin kuuluvat Pisa ja Siena. Muita suosittuja vierailukohteita ovat esimerkiksi tunnelmalliset Arezzon ja Luccan kaupungit. Chianti taas on yksi koko Italian tunnetuimmista viinialueista ja sen vehreät maisemat ja keskiaikaiset linnat tekevät siitä ehdottomasti vierailun arvoisen kohteen.

Toscana on klassinen autoilukohde – sen pienissä kylissä ja kuuluisissa kaupungeissa riittää näkemistä kaikenlaisille seurueille. Alueella matkailevan ei kannata tyytyä vain yhteen kohteeseen, sillä auton ikkunasta tai pyörän selästä aukevat mahtavat näkymät paikasta toiseen liikuttaessa. Toscana sopii erinomaisesti kohteeksi myös koko perheen autolomalle.

Suunnittele loma alkukesälle tai syksylle

Kesäkuukaudet ovat matkailusesongin huippu Toscanassa, ja etenkin elokuussa italialaisten ja muiden eurooppalaisten loma-aikaan autostradat saattavat olla tukossa ja hotellit täynnä. Elokuu on myös vuoden kuumin kuukausi, jolloin lämpötilat saattavat käydä tukaliksi.

Toscanaan kannattaakin matkustaa keväällä, alkukesällä tai syksyllä, jolloin lämpötilat ovat miellyttävämmät ja matkailijoita vähemmän. Talviaikaan alueella voi olla varsin kylmä, ja monilla nähtävyyksillä on rajoitetut aukioloajat.

Shutterstock
Firenze on Toscanan matkakohteista tunnetuin.

Herkuttelua ruoalla ja viinillä

Monille Toscanan-matkan tärkein osa on ruoka ja viini. Viinin ystäviä hemmotellaan Chiantin alueen punaviineillä, joiden päärypälelajike on sangiovese. Chiantit sopivat erinomaisesti nautittaviksi monien eri herkkujen kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Useilla Toscanan viinitiloilla järjestetään maistelukierroksia, joilla pääsee tutustumaan tilojen historiaan ja toimintaan sekä maistelemaan niiden tuottamia viinejä. Kierrokset on usein varattava etukäteen ja hinnat alkavat noin paristakymmenestä eurosta.

Perinteisten italialaisherkkujen lisäksi paikallisella keittiöllä on monia omia erikoisuuksia. Toscanalaisen keittiön helmiin kuuluvat esimerkiksi bistecca alla fiorentina eli firenzeläiseen tapaan valmistettu paksu pihvi sekä ribollita- ja pappa al pomodoro -keitot. Makeista herkuista kannattaa kokeilla ainakin castagnaccio-kakkua, joka valmistetaan kastanjajauhoista.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN TOSCANASSA

Toscanan alue on mainio kohde autolomailuun, sillä pikkukaupungit ja maaseutu tarjoavat paljon nähtävää.

Lentäen, junalla tai autolla Toscanaan

Toscanan tärkeimmät lentokentät sijaitsevat Firenzessä ja Pisassa. Suomesta ei ole Firenzeen suoria lentoja, mutta vaihdollisia yhteyksiä on useiden Euroopan kaupunkien, kuten Münchenin, Frankfurtin ja Pariisin kautta. Edullisimmillaan lennot saa hieman alle 200 eurolla.

Pisaan pääsee kesäkaudella Norwegianin suorilla lennoilla kerran viikossa. Edullisimmillaan suorat lennot saa 150-200 eurolla. Muina kuukausina Pisaan pääsee kätevimmin yhdellä vaihdolla Saksan kautta.

Toscanan kohteisiin pääsee eri puolelta Italiaa, kuten Roomasta ja Bolognasta, myös junalla tai autolla. Auton vuokraaminen on järkevää erityisesti, jos aikoo kiertää kohteita ympäri Toscanaa.

Majoitus Toscanassa

Alueen suurimmista kaupungeista löytyy sekä luksusta että vaatimattomampaa majoitusta kuten hostelleja sekä tunnettuja ketjuhotelleja. Pienemmissä kylissä autoillessa majapaikat ovat yleensä pensione-tyyppisiä viehättäviä majataloja.

Suosittu majoitusmuoto on vuokrattu loma-asunto. Villa Toscanassa on muodostunut jo käsitteeksi, josta moni haaveilee. Loma-asunnon vuokraaminen sopii erityisesti perheille ja isoille seurueille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maakuntaa kierrellessä voi kokeilla myös maatilamatkailua. Maaseudulta löytyy farmeja tai villoja, joiden yhteydessä on pari vuokrattavaa huonetta. Majoitus ja palvelu ovat usein hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia.

Liikkuminen Toscanassa

Paras tapa liikkua Toscanassa on auto. Pikkuteineen ja kauniine maisemineen alue on kuin luotu autoretkeä varten – matkan varrella näet niin isommat kaupungit kuin pienet kylätkin.

Jos Toscanassa haluaa matkustaa ilman autoa, kannattaa liikkua junalla. Italiassa on hyvä rautatieverkosto – junat ovat edullisia, miellyttäviä ja yleensä aikataulussa. Toscanassa voi myös liikkua polkupyörällä. Hitaampi matkanteko tarkoittaa enemmän aikaa ihailla maisemia.

TOSCANAN NÄHTÄVYYDET

Shutterstock
Viehättävä Siena on yksi Toscanan kiehtovista kaupunkikohteista.

Firenzen taideaarteet

Renessanssiromanttinen Firenze on yksi Italian tunnetuimmista kaupungeista ja Toscanan alueen pääkaupunki. Jo tavallinen kävelyretki Firenzen keskustassa saattaa tuntua ulkoilmamuseossa liikkumiselta – kaupunki on täynnä upeita aukioita, katedraaleja ja maisemia. Firenzeä halkovan Arno-joen ylittävä silta Ponte Vecchio on myös yksi kaupungin maamerkeistä.

Firenzen tärkeimpien museoiden joukkoon kuuluvat muun muassa Galleria dell’Accademia, josta löytyy Michelangelon kuuluisa David-veistos, sekä renessanssitaiteen kehto Gallerie degli Uffizi. Pakollinen nähtävyys on Santa Maria dei Fiorin katedraali, toiselta nimeltään vain Duomo. Katedraali tunnetaan valtavasta kupolistaan, joka kohoaa Firenzen kattojen ylle.

Jos taide ja arkkitehtuuri eivät kiinnosta, voi loman Firenzessä pyhittää myös vaikka shoppailulle ja kaupungin lukuisten ravintoloiden toscanalaisherkuille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pisan kalteva torni

Pisan kaupunki on parhaiten tunnettu kaltevasta tornistaan, joka kuuluukin useimpien matkailijoiden lomasuunnitelmaan. Ainutlaatuinen rakennus sijaitsee Campo dei Miracolin roomalaistyyppisellä aukiolla, joka tunnetaan myös nimellä Piazza del Duomo. Puolituntisella kierroksella vierailijat pääsevät kipuamaan lähes 300 porrasta tornin huipulle.

Tiedemies Galileo Galilein kotikaupunki Pisa on myös vilkas yliopistokaupunki, jonka historiallisen keskustan baarit ja ravintolat täyttyvät iltaisin.

Viehättävä Siena

Siena on erinomainen esimerkki pittoreskista toscanalaiskaupungista. Pienet kujat, majesteettiset aukiot ja keskiaikaiset tornit muodostavat Sienan keskustan, mutta läheltä löytyvät myös kumpuilevat maalaismaisemat. Piazza del Campon komea aukio on kaupungin keskus, josta löytyy myös Palazzo Pubblicon yli 300-metrinen kellotorni.

Kesällä Sienassa järjestetään kahdet hevosajot, jotka tunnetaan kaupungissa nimellä Palio di Siena tai Il Palio. Ratsastajat kiitävät hevosilla ilman satulaa kolmasti Piazza del Campon ympäri eikä onnettomuuksiltakaan aina vältytä. Palio järjestetään 2. heinäkuuta sekä 16. elokuuta.

Chiantin viinialue

Chianti on Italian tunnetuin viinintuotantoalue, joka sijaitsee Sienan ja Firenzen välimaastossa. Chiantin kumpuileva maasto keskiaikaisine linnoineen ja ikivanhoine kylineen on klassista Toscanaa – täältä monet haluavatkin vuokrata loma-asunnon.

Pääosaa Chiantissa näyttelee viini. Erilaiset viininmaisteluretket ovat suosittu tapa tutustua alueeseen ja sen antimiin.

Chiantin alueella kannattaa vuokrata polkupyörä ja tehdä rentoja retkiä viiniviljelmien ja Toscanan vihreiden kukkuloiden halki. Päivä Chiantissa päättyy tietysti herkulliseen illalliseen paikallisen viinin kera.

TOSCANAN PARHAAT

Shutterstock
Toscanassa kannattaa tutustua alueen viinitiloihin.

Parhaat vierailukohteet

  1. Tutustu Firenzen taide- ja kulttuuriperintöön.
  2. Maistele viinejä Chiantissa.
  3. Ihastu Arezzoon ja Luccaan.
  4. Näe Pisan kalteva torni.
  5. Kulje Sienan pikkukujia ja koe Palio–hevosajot.

LISÄTIETOA

Toscanan viralliset matkailusivut

Teksti: Maria Hietala, Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock