Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Italia

Marche on Italian salainen paratiisi

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 05.02.2015
Kun suurimmat turistijoukot suuntaavat Toscanaan, voi rauhallisempaa Italiaa etsivä lähteä kohti Marchea.

Uusi Toscana

Marche on kuin Toscana, mutta pienempi ja ilman turistilaumoja. Vertausta on vaikea välttyä kuulemasta, kun keskustelee Marchessa vierailleiden kanssa. Marchen naapurimaakunta Toscana on kaikkien tuntema ja monien rakastama unelmien lomakohde, josta voi vuokrata vanhan talon ja nauttia kauniista maisemista. Myös Marche on kaikkea tätä.

Adrianmeren rantakohteista sisämaan kauniisti aaltoileville kukkuloille ulottuva Marchen maakunta tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia. Marcheen voit lähteä ranta-, kaupunki- tai maaseutulomalle. Siellä voi keskittyä monipuoliseen kulttuuriin, kulinaristisiin nautintoihin tai vuorilla vaeltamiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Italian rauhallinen Marche on uusi Toscana

Marchen kaupungit

Kaupunkilomalla Marchessa voi tutustua arkkitehtuuriin, taiteeseen tai paikalliseen kahvilakulttuuriin. Kaupunkikohdetta valitessa kannattaa huomioida ainakin seuraavat paikat.

 • Ancona

  Anconan otimme listalle lähinnä siksi, että se on Marchen maakunnan pääkaupunki. Muuten tämä vilkas satamakaupunki ei ole erityisen viehättävä, ja suurin osa Anconassa kävijöistä onkin matkalla pois Anconasta. Kaupungista nimittäin lähtee paljon laivaliikennettä esimerkiksi Kroatiaan.

  Ravintolasuositus: La Moretta 1897 (Piazza del Plebiscito 52)
  Saman perheen vuodesta 1897 asti (kuten nimestä saattaa arvata) pyörittämä ravintola tarjoilee perinteisen Marchelaisen ruoan lisäksi myös erityisesti Anconalle tunnusomaista ruokaa.

 • Urbino

  Urbino on ehkäpä Marchen tunnetuin kaupunki, eikä suotta. Urbino on täynnä Renesanssin ajan taidetta ja historiaa. Kaupungin kapeat kadut ovat tunnelmallisia ja päivän saa hyvin kulumaan vain katsellen yliopistokaupungin kuhinaa tunnelmallisissa kahviloissa.

  Myös Unesco on huomannut kaupungin viehätyksen. Koko Urbinon keskusta on Unescon Maailmanperintöaluetta.

  Ravintolasuositus: Osteria L’Angolo Divino (Via Sant’Andrea 14)
  Ravintola on täynnä tunnelmaa. Mahdollisuus maistella viinejä ja syödä herkullisia pastoja.

 • Ascoli Piceno

  Ascoli Piceno on vielä melko tuntematon kaupunki, vaikka paikka voisi historiallisella arvollaan haastaa lähes minkä tahansa muun Italian kaupungin. Tämä hurmaava keskikokoinen kaupunki on helposti tutkittavissa kävellen. Kannattaa käydä nauttimassa espressot esimerkiksi Piazza del Popolo -aukiolla, joka on ollut paikallisten olohuone jo Rooman valtakunnan ajoista asti.

  Ravintolasuositus: Rua dei Notari (Via Cesare Battisti 3)
  Ravintola yhdistelee onnistuneesti vanhan maailman charmia ja nykyaikaista tyylikkyyttä.

 • Macerata

  Macerata on mukava kaupunki jossa on helppo kulkea ympäriinsä ihaillen paikan tunnelmaa. Kukkulakaupungista avautuu upeat näkymät. Maisemien lisäksi kaupungista löytyy kulttuuria ja museoita, joiden tutkimiseen voi kuluttaa useitakin päiviä. Erityisesti Macareta tunnetaan maailmankuulusta ulkoilmaoopperafestivaalista.

  Ravintolasuositus: Da Secondo (Via Pescheria Vecchia 26/28)
  Jos haluat tutustua paikalliseen ruokakulttuuriin, Da Secondo on oikea paikka. Kesäisin käytössä on romanttinen ulkoilmaterassi.

Jos käytössä on vuokra-auto, Marchesta voi käydä helposti tutustumassa päiväretkin myös Toscanan tai Umbrian helmiin. Sopivan matkan päästä löytää muun muassa Cortonan, Perugian, Firenzen ja Sienan.

Rantaelämää Marchessa

Koska Marche sijaitsee kauniin Adrianmeren rannalla, maakunnassa on myös useita kauniita rantakohteita. Vaikka moni rannoista on valjastettu pelkästään turistikäyttöön korkeine hotelleineen, Marchesta voi edelleen löytää myös rauhallisemman kaistan rantaa.

Tunnetuimpia rantakaupunkeja on Pesaro, jonka sijainti on lähes täydellinen: toisella puolella meri ja toisella puolella vuoret, välissä kaunis kaupunki ja rannat. Harmi vain, että myös monet muut tietävät tämän. Pesaro täyttyykin Eurooppalaisten kesäloma-aikaan Speedo-asuisista lomailijoista, jotka makaavat rannalla kylki kylkeä vasten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos haluat välttää turistimassat, kannattaa suunnata Pesaron sijaan Civitanova Marcheen, jossa voi edelleen viettää lokoisaa rantaelämää. Kaupungin ilmapiiri on Pesaroa nuorekkaampi ja trendikkäämpi.

Retki vuorille

Kun rannat ja kaupungit on nähty, kannattaa Marchen matkaajan suunnata vuorille. Hyvä paikka tutustua luontoon on Monti Sibillini vuoristossa sijaitseva kansallispuisto Parco Nazionale dei Monti Sibillini. Julkisilla kulkuvälineillä puistoon pääseminen on liki mahdotonta, eli kannattaa ottaa alle vuokra-auto.

Matka vuorille palkitsee. Kauniit lehdot, mystiset laaksot ja korkeat vuoret ovat huikea kokemus. Kymmenen vuoren huipuista ylettyy yli 2000 metrin korkeuteen.

Alue on jaettu turisteja varten neljään osaan: kukkiva, taianomainen, pyhä ja historiallinen. Alueita kiertelevät lukuisat polut ja tasaisin väliajoin olevat Rifugit, eli vuoristomajat, tarjoavat ruokaa ja majoitusta. Alue on paratiisi kenelle tahansa ulkoilusta ja luonnosta kiinnostuneelle.

Viva Le Marche!

Miten matkata Marcheen?

Mielenkiintoisin tapa nähdä Marche on lähteä omatoimimatkalle. Suomesta lento kannattaa ottaa Roomaan, josta on noin kolmen tunnin ajomatka Marcheen (tietullit 17 euroa). Rantapallon kautta voit etsiä halvat lennot, hotellit ja vuokra-autot. Hotellin sijaan suositeltava vaihtoehto on vuokrata talo tai asunto esimerkiksi viinitilan yhteydestä. Hyviä vaihtoehtoja tarjoaa esimerkiksi Interhome tai Holiday Rentals.

Lukemista matkalle

Katso suosittelemamme matkaoppaat ja kirjat Italiaan. Erityisesti matkalaukkuun kannattaa pakata Kirsi Pihan kirja Medicien naapurissa, joka sijoittuu Marcheen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuva: Flickr / pizzodisevo (therapy – terapia – Therapie)

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Gondoliajelu Venetsiassa

Tätä asiaa jokainen pohtii Venetsiassa: onko kallis gondoliajelu hintansa arvoinen elämys?

Espanjalaiset portaat

Espanjalaiset portaat kuhisevat turisteja Roomassa – tiesitkö, mistä niiden nimi johtuu?

Käytännön vinkit Venetsiaan

Venetsia on kaupunki, jollaista et löydä muualta – uusi pääsymaksu ja 9 muuta käytännön vinkkiä

Cinque Terre, Italia

Italian kolme kauneinta paikkaa ovat saaneet matkailijat pauloihinsa – voitko sinä vastustaa näitä maisemia?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja