Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Italia

Ainutlaatuinen Napoli on kesäisin helteinen kulttuurikohde

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 10.01.2020
Etelä-Italian Napolissa on helppo yhdistää kaupunki- ja rantaloma.

Italian kolmanneksi suurin kaupunki

Etelä-Italian suurin kaupunki Napoli tarjoaa mielenkiintoisen kontrastin Pohjois-Italian teollisuuskaupungeille. Napolin seutu on Euroopan vanhinta ihmisen asuttamaa aluetta ja nykyisin kaupungissa on asukkaita noin miljoona. Napolin metropolialueella asukkaita on kolmisen miljoonaa.

Napoli sijaitsee Italiassa, noin 200 kilometriä Roomasta etelään. Napolinlahden ympärille Vesuvius-tulivuoren kupeeseen levittäytyvä kaoottinen metropoli tarjoaa tekemistä niin kulttuurinähtävyyksien ystäville kuin auringon lämpöä hakevillekin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Napolista sanotaan, että sitä joko rakastaa tai vihaa. Omintakeinen piirre Napolille on sen rujo, ehkä likainenkin ulkokuori, joka jakaa ihmiset kahteen leiriin.

Lauhaa talvisin, kesällä kuumaa

Napolissa vallitsee Välimeren ilmasto. Talvet ovat melko lauhoja ja sateisia, kun taas kesät ovat kuivia ja kuumia. Napoliin voi matkustaa mihin aikaan vuodesta tahansa, mutta kovimmat sateet ja pahimmat ihmismassat välttääkseen on parasta olla liikkeellä keväällä ja syksyllä.

Kesäisin Napolin päivälämpötilat nousevat keskimäärin liki 30 asteeseen.

Shutterstock
Napoli tunnetaan pizzan kotikaupunkina.

Historiaa, arkkitehtuuria, taidetta sekä kulinaristisia elämyksiä

Napoli on monipuolinen ja eloisa kapunki, josta löytää tekemistä moneen eri makuun. Pohjois-Italiaan verrattuna elämä Napolissa on kaoottisempaa ja samaan aikaan se voi vaikuttaa huolettomalta.

Napolin jätehuollossa on toivomisen varaa ja ajoittain kaduille kerääntyy isojakin roskasäkkien röykkiöitä. Tämä saattaa antaa kaupungista aluksi negatiivisenkin kuvan. Napoli kätkee sisäänsä kuitenkin lukuisia museoita ja kauniita kirkkoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mikäli historia ja kulttuuri ei kiinnosta, löytää Napolin alueelta myös puitteet rannalla rentoutumiseen ja shoppailuun.

Pizzan kotikaupunki

Perimätietojen mukaan pizza on Napolin lahja maailmalle. Pitsaa onkin kaupungissa runsaasti tarjolla. Perinteinen italialainen pizza kantaa nimeä Margherita ja siinä on täytteinä tomaattikastiketta, mozzarellaa ja tuoretta basilikaa.

Eräs italialaisittain tyypillinen tapa on myydä pitsaa pienissä pizzeroissa yksittäisinä siivuina. Pizzerioiden lisäksi Napolista löytyy runsaasti ravintoloita myös moneen muuhun makuun.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN NAPOLISSA

Istockphoto
Napolista on helppo tehdä päiväretkiä myös muihin kiinnostaviin kohteisiin.

Kausittain suoria lentoja

Finnair lentää Suomesta suoraan Napoliin kesäkaudella toukokuusta lokakuuhun. Edullisimmillaan suorat lennot voi löytää noin 200 eurolla, mutta erityisesti kesän vilkkaimpina loma-aikoina voivat hinnat olla myös huomattavasti korkeammat.

Vaihtoehtona on myös lentää Roomaan, jonne on Suomesta suorat lennot ympäri vuoden. Roomasta Napoliin pääsee kätevimmin autolla tai junalla. Autolla matka kestää reilut kaksi tuntia, kun taas junalla matka taittuu hieman yli tunnissa.

Majoitusta laajassa hintahaarukassa

Napolin majoitustarjonta on varsin laaja. Kaupungista löytyy hotelleja vaativampaankin makuun, mutta myös budjettimatkailija yöpyy kaupungin hostelleissa edullisesti.

Kävely kaoottisessa metropolissa

Liikenne Napolissa on kaoottista ja kaupunki tunnetaankin siitä, että liikennevalot ovat siellä lähinnä koristeena. Kaupunki on usein pahasti ruuhkien seisauttama ja monesti paras keino liikkua paikasta toiseen on kävellä, sillä kaupungin ruuhkat saattavat tehdä autolla liikkumisesta tökkivää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Napolissa on myös metroverkosto. Lähikaupungit ovat näppärästi saavutettavissa junalla tai vuokra-autolla.

Lisäksi Napolista on lauttayhteydet esimerkiksi läheiselle Caprin saarelle.

NAPOLIN ALUEEN NÄHTÄVYYDET

Shutterstock
Napolissa on useita vaikuttavia kirkkoja.

Vieraile italialaisessa kirkossa

Italian kirkot ovat vaikuttavia taiteellisia kokonaisuuksia, joiden rinnalla kotimaiset kirkot vaikuttavat vaatimattomilta. Jopa pienimmät kirkot on usein tyylitelty yksityiskohtaisen kauniiksi. Italian reissulla kirkossa piipahtamista voikin suositella myös niille, joita kirkot eivät muutoin juuri kiinnosta.

Kirkkoihin on pääsääntöisesti vapaa pääsy vaihtelevien kellonaikojen puitteissa, mutta pukeutumisen suhteen katolilaisessa Italiassa ollaan Suomea tiukempia. Kirkkoon mentäessä on siis syytä olla shortseja ja toppia pidempää vaatetta päällä.

Veusuvius

Vesuvius on edelleen aktiivinen tulivuori, joka voi purkautua käytännössä minä hetkenä hyvänsä tuhoisin seurauksin. Vesuviuksen mahdollisen purkautumisen vaikutusalueella asuu miljoonia ihmisiä. Tunnetuin Vesuviuksen purkauksista tapahtui vuonna 79, jolloin purkaus tuhosi Pompeijin ja Herculaneumin kaupungit surmaten samalla tuhansia ihmisiä. Vesuviuksen viimeisin purkaus tapahtui vuonna 1944.

Kaikesta huolimatta tulivuori on suosittu retkikohde ja sen huipulta avautuu huikeat näkymät Napolin metropolialueen ylle. Vesuvius on mainittu myös populaarikulttuurissa ja se on Aku Ankassa seikkailevan Milla Magian kotipaikka.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pompeiji

Pompeiji oli muinainen roomalainen kapunki, joka hautautui tuhkaan Vesuviuksen purkautuessa vuonna 79. Nykyään Pompeiji on merkittävä arkeologinen tutkimuskohde ja myös turistien on mahdollista vierailla siellä.

Tuhkakerrostumista esiin kaivettu kaupunki on hämmästyttävän hyvin säilynyt ja siellä vieraillessaan tuntee astuneensa ajassa taaksepäin. Pompeiji on myös tunnettu sieltä runsaasti löytyneestä eroottisesta taiteestaan.

Capri

Monille Caprin saarelle suuntaavalle Napoli on pelkkä kauttakulkukaupunki. Napolinlahden edustalla sijaitseva saari soveltuu kuitenkin näppärästi vaikka päiväreissun tekemiseen. Caprin kauniista luonnosta saa parhaiten irti patikoimalla, mutta saarelta löytää tekemistä myös verkkaisempaan makuun.

Sorrento

Sorrento on viehättävä pikkukaupunki noin tunnin matkan päässä Napolista etelään. Se tarjoaa rauhallisen vaihtoehdon kaoottiselle Napolille. Se on oiva kohde päiväretkelle tai pidemmäksikin ajaksi. Sorrenton nähtävyyksiin kuuluu muun muassa rotkon pohjalla sijaitseva hylätty vanha mylly.

NAPOLIN PARHAAT

Shutterstock
San Martinon luostari ja museo on yksi Napolin kiinnostavista nähtävyyksistä.

Napolin parhaat museot

  1. Galleria Borbonica
  2. LAES – La Napoli Sotterranea
  3. Certosa e Museo di San Martino Napoli
  4. Museo del Tesoro di San Gennaro
  5. National Archaeological Museum of Napoles
  6. Sant’Anna dei Lombardi
  7. Gallerie di Palazzo Zevallos Stigliano
  8. Il Metro dell’Arte
  9. Farmacia Storica degli Incurabili
  10. Museo Nazionale di Capodimonte

LISÄTIETOA

Lue lisää vinkkejä Napolin alueen matkailuun

Teksti: Sami Nurmi ja Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock ja Istockphoto