Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Italia

Tunnelmallinen Trieste sopii kulttuurinnälkäiselle

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 05.02.2015
Koillis-Italian viehättävä Trieste on kulttuurien kohtauspaikka.

Tunnelmallinen satamakaupunki

Pohjoisessa Italiassa Adrianmeren rannalla, aivan Slovenian rajalla sijaitseva Trieste on tunnettu erityisesti arkkitehtuuristaan. Friuli-Venezia Giulian autonomisen alueen pääkaupungilla on pitkä historia merkittävänä satamakaupunkina, joka on imenyt vaikutteita useista eri kulttuureista.

Trieste sopii hyvin kulttuurinnälkäiselle ja historiasta kiinnostuneelle. Kaupunki on myös erittäin romanttinen kohde ja sen vanha charmi on kautta aikojen inspiroinut kirjailijoita ja muita taiteilijoita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Miramaren linna, kaupungin keskusaukio Piazza Unità d’Italia sekä Roomalainen teatteri ovat Triesten kuuluisimpia nähtävyyksiä. Kaupungissa on myös useita teattereita, joista tunnetuin on kuuluisan oopperasäveltäjä Giuseppe Verdin mukaan nimetty.

Triesten arkkitehtuuria

Lämpimät kesät ja leudot talvet

Triesten sijaitsee subtrooppisella ilmastovyöhykkeellä, joten kesät ovat pitkiä ja kuumia ja talvet leutoja ja lyhyitä. Lämpimintä on heinäkuussa, jolloin keskilämpötila on noin 24 astetta, mutta elohopea kipuaa helposti lähemmäs 30 lämpöastetta.

Kylmin kuukausi Triestessä on tammikuu, jolloin keskilämpötila on noin 5 astetta. Rannikolla puhaltava tuuli voi olla ajoittain hyvinkin kylmä ja voimakas.

Leudon ilmaston ansiosta Trieste on kuitenkin miellyttävä kohde kaikkina vuodenaikoina.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Historiallinen kulttuurikohde

Ilmastostaan ja sijainnistaan huolimatta Trieste ei ole varsinainen rantakohde. Jos kaupungin kuumuus yltyy tukalaksi, löytyy Barcolan kylästä alkava kivetty ranta, jossa ihmisten on tapana ottaa aurinkoa ja pulahtaa mereen.

Rantojen sijasta Triestessä kannattaa keskittyä kulttuuriin ja historiaan. Trieste on aikoinaan kuulunut Rooman valtakuntaan ja myöhemmin sen ovat valloittaneet itävaltalaiset. Italiaan Trieste liitettiin vasta vuonna 1954.

Kaupungin sijainti useiden eri valtioiden kainalossa on tehnyt siitä kulttuurisesti monimuotoisen. Triesten arkkitehtuuri muistuttaa Itävallasta ja arkeologiset aarteet sekä linnat ja kirkot aikaisemmista ajoista.

Päiväretkiä läheisiin kaupunkeihin

Sijaintinsa ansiosta Triestestä on helppo tehdä päiväretkiä muihin kaupunkeihin. Helpointa on vuokrata auto, ja yhdessä päivässä kiertää useammankin kaupungin.

Slovenian pääkaupunkiin Ljubljanaan ajaa reilussa tunnissa ja matkan varrella sijaitsevat Postojnan kuuluisat tippukiviluolat sekä Predjaman linna.

Automatka Triestestä Venetsiaan kestää alle kaksi tuntia ja Kroatian Zagrebiin alle kolme tuntia.

Paikallisia herkkuja

Triestessä on omat perinneruokansa ja paikallinen keittiö on imenyt vaikutteita niin itävaltalaisesta, slaavilaisesta kuin unkarilaisestakin ruokakulttuurista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokeilemisen arvoisia ovat erityisesti paikalliset kalaruoat sekä juustot ja viinit.Trieste on todellinen kahvin ystävän mekka, sillä satamakaupunki on yksi tärkeimmistä kahvintoimittajista Italiassa. Kaupungista löytyy valtava määrä tunnelmallisia kahviloita.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN TRIESTESSÄ

Triesten kaunis kanaali

Ei suoria lentoja Suomesta

Suomesta ei ole suoria lentoja Triesteen. Kaupunkiin pääsee helpoiten lentämällä Ljubljanaan tai Venetsiaan, joihin on suorat lentoyhteydet Suomesta. Kummastakin kaupungista pääsee junalla perille asti. Lentojen hinnat vaihtelevat suuresti noin 200 eurosta 500 euroon ja junamatka esimerkiksi Venetsiasta Triesteen maksaa noin kymmenen euroa.

Lähin lentokenttä on noin 30 kilometrin päässä sijaitseva Friuli-Venezia Giulian kenttä, johon lennetään esimerkiksi Lontoosta, Genevestä sekä Münchenistä.

Useista Italian suurista kaupungeista on Eurostar-junayhteys Triesteen ja matka maksaa lähtökaupungista riippuen noin 30-60 euroa.

Majoitus kaupungissa

Triestessä on kymmeniä hotelleja, joista osa sijaitsee hieman kauempana keskustasta. Majoitusvaihtoehdoissa on mistä valita; halvimmillaan yö hostellissa maksaa noin 20 euroa ja hotellihuoneen voi saada noin 60 eurolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hotellien taso vaihtelee perustarpeet täyttävästä vaatimattomasta hostellista aina hienoihin viiden tähden hotelleihin saakka.

Liikkuminen paikan päällä

Trieste on melko pieni, joten kaupungissa on helppo liikkua kävellen paikasta toiseen. Kaupungissa on myös toimiva ja edullinen julkinen bussiliikenne ja lippu maksaa hieman yli euron.

Helpoin tapa tutustua ympäröiviin kaupunkeihin ja nähtävyyksiin on vuokrata auto. Autoilu Triestessä voi kuitenkin olla hieman haasteellista, sillä alas kaupunkiin ajetaan yli 300 metriin kohoavalta vuorelta mutkittelevaa tietä pitkin ja kaupungissa on paljon yksisuuntaisia kapeita katuja.

TRIESTEN NÄHTÄVYYDET

Miramaren linna

Pyhän Justuksen katedraali

Kaupungin tunnetuin kirkko on Pyhälle Justukselle omistettu katedraali, joka sijaitsee kukkulalla aivan keskustan kupeessa.

Triesten symboliksi noussut katedraali on rakennettu 1300-luvulla kahden vanhan kirkon raunioista. Katedraalin pihalla voi ihailla roomalaisen aikakauden muistomerkkejä ja sisällä kirkossa upeita mosaiikkeja.

Raitiovaunulla kaupungin ylle

Jokaisen Triesten kävijän on ehdottomasti tutustuttava kaupunkiin sitä ympäröivältä vuorelta käsin. Keskustasta pääsee ihailemaan maisemia hyppäämällä Opicinan kylään menevään raitiovaunuun.

Kyytiin voi hypätä keskustasta Piazza Oberdanilta tai Piazza Scorcolalta ja ajaa vaunulla ylös asti aina yli 300 metrin korkeuteen. Näköalatasanteelta on hieno näkymä yli Triesten ja Triestenlahden pohjukan.

Miramaren linna

Läheisessä Barcolassa on yksi alueen upeimmista linnoista. Itävallan arkkiherttua Maximilianille rakennettu Miramaren linna on valmistunut vuonna 1860. Merenrannalla sijaitsevan linnan sisään pääsee tutustumaan muutaman euron pääsymaksulla ja sitä ympäröi suuri puisto.

Triestestä Miramareen pääsee helposti ja nopeasti paikallisbussilla.

TRIESTEN PARHAAT

Roomalainen amfiteatteri Triestessä

Triesten parhaat nähtävyydet

  1. Pyhän Justuksen katedraali
  2. Grotta Gigante -luolat
  3. Miramaren linna
  4. Museo Revoltella
  5. Roomalainen teatteri

Lisätietoja: Friuli-Venezia Giulian matkailusivusto

Teksti: Anni Moilanen
Kuvat: Flickr / The Bode, ho visto nina volare, ppz, Davide “Dodo” Oliva, FranzPisa