Hyppää sisältöön

Kun matkustat Italiaan, löydät kolme maata yhden sisältä – joko ehdit käydä kaikissa?

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 02.11.2023
Italiassa on helppo unohtaa, että maan rajojen sisäpuolelta löytyy kaksi muutakin maata.

Roomasta minivaltio Vatikaaniin

Harrastatko maabongausta tai oletko ehkä asettanut itsellesi tavoitteeksi käydä kaikissa Euroopan maissa? Italia on maita laskevalle reissaajalle varsinainen herkkupala: maan rajojen sisäpuolella sijaitsevat myös minivaltiot Vatikaani ja San Marino.

Täysin toisen maan rajojen ympäröimät valtiot ovat harvinaisia. Vatikaanin ja San Marinon lisäksi vastaavanlainen maa on ainoastaan Lesotho, joka sijaitsee Etelä-Afrikan sisällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vatikaanivaltio on maailman pienin itsenäinen valtio, joka lasketaan käytännössä Rooman nähtävyydeksi. Minivaltion rajojen sisälle saapuu vuosittain yli viisi miljoonaa matkailijaa.

Shutterstock
ShutterstockPyhän Pietarin aukio, Vatikaani
Minivaltio Vatikaanin tunnetuin vierailukohde on Pyhän Pietarin aukio.

Pyhiinvaeltajien lisäksi Vatikaani houkuttelee kulttuurista, historiasta ja arkkitehtuurista kiinnostuneita matkailijoita. Monet ovat vain yksinkertaisesti uteliaita näkemään uuden maan. Erityisesti kesän lomakausi sekä uskonnolliset pyhäpäivät tuovat Vatikaaniin pitkät jonot.

Vatikaanin tärkeimmät nähtävyydet ovat Pietarinkirkko, Vatikaanin museo sekä Sikstuksen kappeli. Rooman lisäksi Vatikaaniin on helppo tehdä retki esimerkiksi Napolista tai Toscanan lomakohteista.

Kuvauksellinen San Marino yllättää

San Marinoon matkustetaan yleisimmin läheisistä Riminin, Riccionen ja Cattolican rantakohteista tai esimerkiksi Bolognan ja Firenzen kaupungeista. Roomasta matkaa on yli 300 kilometriä.

Helppo päiväretki houkuttelee paljon pikavisiittejä, mutta varsinaista lomaa San Marinoon harvoin lähdetään viettämään. Maailman matkailujärjestön (UNWTO) virallisten tilastojen mukaan San Marinossa käy vähiten turisteja Euroopassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Shutterstock
ShutterstockSan Marino
San Marinon maisemat mykistävät.

San Marino yllättää kävijät kauneudellaan ja Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvalla vanhallakaupungilla. Guaitan linnoitus on dramaattinen näky vuoristoisessa minivaltiossa. Ostokset ovat San Marinossa verovapaita.

Italiasta käsin on helppo vierailla myös sellaisissa maissa, jotka eivät sijaitse Italian rajojen sisäpuolella. Suosittuja reittejä ovat esimerkiksi rannikko Italian Rivieralta Ranskan Rivieralle ja Monacoon tai siirtyminen Pohjois-Italiasta Sloveniaan ja Kroatiaan.

Lue myös: Arvaatko? Nämä ovat maailman ainoat maat, joissa ei ole lentokenttää – tuttuja myös suomalaisille

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Cinque Terre, Italia

Italian kolme kauneinta paikkaa ovat saaneet matkailijat pauloihinsa – voitko sinä vastustaa näitä maisemia?

Parhaat Italiassa kuvatut elokuvat

Italian kohteet, joissa on kuvattu tunnettuja elokuvia – nämä 7 paikkaa haluat nähdä omin silmin

Venetsian tärkeimmät nähtävyydet

Venetsian nähtävyydet – 16 vinkkiä kaupunkilomaan

Milano

Milanon parhaat nähtävyydet – vieraile lomallasi ainakin näissä kohteissa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja