Kuva: Shutterstock
Roomasta on helppo vierailla minivaltio Vatikaanissa

Kun matkustat Italiaan, löydät kolme maata yhden sisältä – joko ehdit käydä kaikissa?

Italiassa on helppo unohtaa, että maan rajojen sisäpuolelta löytyy kaksi muutakin maata.

Roomasta minivaltio Vatikaaniin

Harrastatko maabongausta tai oletko ehkä asettanut itsellesi tavoitteeksi käydä kaikissa Euroopan maissa? Italia on maita laskevalle reissaajalle varsinainen herkkupala: maan rajojen sisäpuolella sijaitsevat myös minivaltiot Vatikaani ja San Marino.

Täysin toisen maan rajojen ympäröimät valtiot ovat harvinaisia. Vatikaanin ja San Marinon lisäksi vastaavanlainen maa on ainoastaan Lesotho, joka sijaitsee Etelä-Afrikan sisällä.

Vatikaanivaltio on maailman pienin itsenäinen valtio, joka lasketaan käytännössä Rooman nähtävyydeksi. Minivaltion rajojen sisälle saapuu vuosittain yli viisi miljoonaa turistia.

Pyhiinvaeltajien lisäksi Vatikaani houkuttelee kulttuurista, historiasta ja arkkitehtuurista kiinnostuneita matkailijoita. Monet ovat vain yksinkertaisesti uteliaita näkemään uuden maan. Erityisesti kesän lomakausi sekä uskonnolliset pyhäpäivät tuovat Vatikaaniin pitkät jonot.

Vatikaanin tärkeimmät nähtävyydet ovat Pietarinkirkko, Vatikaanin museo sekä Sikstuksen kappeli. Rooman lisäksi Vatikaaniin on helppo tehdä retki esimerkiksi Napolista tai Toscanan lomakohteista.

Kuvauksellinen San Marino yllättää

San Marinoon matkustetaan yleisimmin läheisistä Riminin, Riccionen ja Cattolican rantakohteista tai esimerkiksi Bolognan ja Firenzen kaupungeista. Roomasta matkaa on yli 300 kilometriä.

Helppo päiväretki houkuttelee paljon pikavisiittejä, mutta varsinaista lomaa San Marinoon harvoin lähdetään viettämään. Maailman matkailujärjestön (UNWTO) virallisten tilastojen mukaan San Marinossa käy vähiten turisteja Euroopassa.

San Marino yllättää kävijät kauneudellaan ja Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvalla vanhallakaupungilla. Guaitan linnoitus on dramaattinen näky vuoristoisessa minivaltiossa. Ostokset ovat San Marinossa verovapaita.

Italiasta käsin on helppo vierailla myös sellaisissa maissa, jotka eivät sijaitse Italian rajojen sisäpuolella. Suosittuja reittejä ovat esimerkiksi rannikko Italian Rivieralta Ranskan Rivieralle ja Monacoon tai siirtyminen Pohjois-Italiasta Sloveniaan ja Kroatiaan.

Lue myös: Arvaatko? Nämä ovat maailman ainoat maat, joissa ei ole lentokenttää – tuttuja myös suomalaisille

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 3.9.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (1 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia