Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Italia

Matkaopas: Comojärvi

Iira Hartikainen Päivitetty: 26.08.2023
Comojärvi tarjoaa lumoavan kauniit puitteet niin ylelliseen lomaan kuin pienemmänkin budjetin reissuun. 

Rauhallisempi vaihtoehto Gardajärvelle

Pohjois-Italiassa lähellä Sveitsin rajaa sijaitseva Comojärvi on Italian tunnetuimpia lomakohteita. Se on kuuluisa erityisesti postikorttimaisemistaan ja idyllisistä, järveä reunustavista pikkukaupungeista.

Aivan Alppien tuntumassa sijaitseva Comojärvi sopii upeaa luontoa ja leppoisaa lomailua arvostavalle matkailijalle, ja se onkin rauhallisempi vaihtoehto toiselle suositulle Pohjois-Italian järvikohteelle Gardajärvelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suurin kaupunki alueella on reilun 80 000 asukkaan Como, jonka nähtävyyksiin kuuluvat esimerkiksi museot, puutarhat ja palatsit sekä näyttävä tuomiokirkko. Comossa on myös runsaasti kulttuuritarjontaa sekä shoppailumahdollisuuksia. 

Pienemmistä rantakaupungeista ja -kylistä suosituimpia ovat Bellagio, Menaggio ja Varenna.

ShutterstockComojärven parhaat kohteet
Menaggio on yksi Comojärven suosituimmista tukikohdista matkailijoille.

Comojärvi ei ole rantalomakohde, mutta järvellä voi harrastaa monipuolisesti vesiurheilulajeja kuten surffausta ja vesihiihtoa. Suosittu tapa tutustua järven upeisiin maisemiin ovat myös risteilyt tai purjeveneen, leijalaudan tai kajakin vuokraaminen.

Ympäröivät metsät ja mäkinen maasto tarjoavat mainiot puitteet ulkoiluun koskemattoman luonnon keskellä. Suosittuihin kesäaktiviteetteihin alueella kuuluvatkin patikointi, pyöräily ja kiipeily. Comojärven ympäristöstä löytyy myös useita golfkenttiä. 

Comojärvellä viihtyvät sulassa sovussa niin jet set -väki kuin reppureissaajatkin, ja se on valikoitunut usean Hollywood-tähden suosikkikohteeksi Euroopassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Comojärvi on Italian kolmanneksi suurin järvi Gardan ja Maggioren jälkeen.

Comojärven ilmasto

Parhaat matkustusajankohdat Comojärvelle ovat alkukesä sekä alkusyksy. Silloin matkailijoita on vähemmän kuin keskikesällä, ja sää on miellyttävän lämmin.

Heinä-elokuussa lämpötila kohoaa usein yli +30 asteen, ja kuumuus voi tuntua tukalalta. 

Shutterstock
Comojärvi hurmaa matkailijan upeilla maisemilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koska Comojärvi sijaitsee Alppien välittömässä läheisyydessä, säätila voi vaihdella nopeasti ja sade saattaa yllättää äkkiä. Myös lämpötila voi tällöin laskea hetkellisesti reilusti. Sateita tulee ympäri vuoden, mutta eniten keväällä.

Talvella on sää on leuto lämpötilojen pysytellessä useimmiten reilusti plussan puolella.

Comojärven hintataso

Pohjois-Italian hintataso on suurin piirtein sama kuin Suomessa. Comojärvellä on maine kalliina kohteena, sillä siellä on paljon luksushotelleja ja -palveluja. Niitä välttämällä loma onnistuu kuitenkin kohtuuhintaan.

Käteistä on syytä olla mukana jonkin verran, sillä pienet ostokset kuten jäätelö, kahvi tai pizzapala oletetaan edelleen maksettavan käteisellä. Myös paikallisbusseissa kelpaa ainoastaan käteinen.

ShutterstockComojärven hintataso
Comojärvellä lomaa on mahdollista viettää ylellisissä puitteissa, jotka sopivat esimerkiksi häämatkalle tai juhlapäivän viettoon.

Juomarahan jättäminen ravintoloissa ja kahviloissa ei ole välttämätöntä, mutta on silti kohteliasta antaa tarjoilijalle noin 5–10 prosentin tippi hyvästä palvelusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ostosmahdollisuuksia tarjoaa erityisesti Comon kaupunki, josta löytyy niin isoimpien kansainvälisten ketjujen myymälöitä kuin hienostunutta italialaista muotia.

Como on tunnettu erityisesti laadukkaista silkkituotteista, joita kannattaa ostaa vaikkapa tuliaisiksi.

Tapakulttuuri ja turvallisuus Comojärvellä

Italia on edelleen melko konservatiivinen maa, tosin vähemmän maan pohjoisosissa. Italian
väestöstä 80 prosenttia kuuluu katoliseen kirkkoon.

Vaatetuksen olisi suotavaa peittää olkapäät sekä polvet esimerkiksi kirkoissa vierailtaessa. Myös
ravintolaan pukeudutaan Italiassa siististi, eli ranta-asussa ei kannata mennä ulos syömään.

ShutterstockComojärven kirkot
Comon tuomiokirkko Santa Maria Assunta on alueen tunnetuin kirkko.

Lounas syödään Pohjois-Italiassa noin 12.30–13 aikoihin ja illallinen kello 19 jälkeen. Tällä välin
ravintolat ovat yleensä suljettuna. Monet baarit tarjoilevat noin viidestä lähtien aperitiivejä eli
pientä naposteltavaa juoman hinnalla, ja nämä happy hourit ovatkin suosittu tapa viettää aikaa
ja herätellä ruokahalua ennen varsinaista illallista.

Comojärven lomakohteet ovat lähtökohtaisesti turvallisia turisteille, myös ilta- ja yöaikaan. Lähistön isommista kaupungeista Milanossa matkailijan riski joutua taskuvarkaan ryöstämäksi on isompi kuin Comojärvellä.

Milanon ruuhkaisilla ostoskaduilla, toreilla ja markkinoilla, rautatieasemilla ja suosituissa nähtävyyksissä kuten tuomiokirkossa kannattaa pitää erityistä huolta omaisuudestaan. 

Esteetön liikkuminen ei ole itsestäänselvää Comojärveä reunustavissa pikkukaupungeissa ja kylissä, mutta alueella järjestetään esteettömiä kiertoajeluja ja retkiä. Myös lautoille pääsee yleensä esteettömästi.

Comojärven alue on suvaitsevaista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan kuten Pohjois-Italia muutenkin. Lähellä sijaitseva Milano on ollut pitkään edelläkävijä LGBTQIA+-matkailijoille suunnatuissa
klubeissa, majoituksessa sekä muissa aktiviteeteissa. Siellä erityisesti Porta Venezian alue on
tunnettu eläväisestä LGBTQIA+-kulttuurista.

Lennot Comojärvelle

Comojärven kohteisiin pääsee parhaiten lentämällä Milanoon ja jatkamalla sieltä matkaa joko junalla, bussilla tai vuokra-autolla. 

Finnair lentää suoraan Milanoon ympäri vuoden ja lentoja on kahdelle lentokentälle, Malpensaan ja Linateen. Lisäksi Ryanairilla pääsee Helsingistä suoralla lennolla Bergamoon. 

Lentokentistä lähimpänä Comojärveä on Malpensa, josta matka Comon kaupunkiin kestää autolla tai bussilla alle tunnin. Junalla Malpensan lentoasemalta pääsee Comoon nopeimmillaan reilussa tunnissa. 

Linatesta sekä Bergamosta liikenneyhteydet ovat noin 30–60 minuuttia pidemmät. 

Shutterstock
Comojärven maisemiin ei voi olla ihastumatta.

Auto on kätevä valinta mikäli aikoo suunnata pienempiin kohteisiin tai vierailla useammassa paikassa loman aikana. Myös juna-, bussi- ja lauttayhteydet toimivat Comojärven alueella sujuvasti.

Halvimmillaan suorat meno-paluulennot voi saada noin sadalla eurolla. Tyypillisesti edestakaiset lennot Milanoon maksavat kuitenkin noin 200–300 euroa. 

Milanoon voi lentää myös yhdellä vaihdolla lukuisten Pohjois- ja Keski-Euroopan kaupunkien kautta. 

Majoitus Comojärvellä

Comojärvellä on runsaasti eri tasoista majoitustarjontaa luksushotelleista leirintäalueisiin.

Seutu on tunnettu tasokkaista hotelleista, sillä se houkuttelee myös jet set -matkailijoita. Viiden ja neljän tähden hotelleja on siis runsaasti.

Yö laadukkaassa hotellissa maksaa noin 200 eurosta ylöspäin. Hinta toki riippuu paljolti matkan ajankohdasta sekä siitä, kuinka aikaisin on oman varauksensa kanssa liikenteessä. Kalleinta majoitus on yleensä Bellagiossa.

Shutterstock / Diego BonacinaComojärven hotellit
Grand Hotel Tremezzo on kelluvine uima-altaineen yksi Comojärven tunnetuimpia luksushotelleja.

Kalleimmissa hotelleissa yökohtaiset hinnat mitataan tuhansissa euroissa. Luksusmajoitusta tarjoavat esimerkiksi Grand Hotel Tremezzo, Villa d’Este ja Mandarin Oriental.

Comojärvellä voi lomailla myös pienemmällä budjetilla, sillä vaihtoehtona on majoittua esimerkiksi bed & breakfast -paikassa, hostellissa, Airbnb-majoituksessa tai vaikkapa leirintäalueella.

Liikkuminen Comojärvellä

Comojärven alueen lomakohteissa kannattaa liikkua jalan, sillä etäisyydet ovat melko lyhyitä.

Jos käytössä on vuokra-auto, on syytä varmistaa että majoituksen yhteydessä on pysäköintimahdollisuus. Parkkipaikkojen löytyminen voi olla hankalaa. 

Comojärven ympäristössä voi liikkua kätevästi ja edullisesti myös paikallisbussilla, junalla tai lautalla. Osalle lautoista voi ottaa mukaan myös auton. Ota kuitenkin huomioon, että lautat eivät kulje myöhään illalla. 

ShutterstockLiikkuminen Comojärvellä
Comojärven suosituimpien kohteiden välillä on toimivat lauttayhteydet.

Bussissa voi maksaa ainoastaan käteisellä. Juna- ja lauttaliput kannattaa ostaa etukäteen netistä, mutta niitä voi ostaa myös laiturien ja asemien lippukassoilta.

Taksit ovat alueella hintavia ja taksikyyti on parasta tilata etukäteen.

Comojärveltä pääsee myös päiväretkelle Sveitsin puolelle, esimerkiksi Luganoon, junalla tai bussilla.

Ravintolat ja ruoka Comojärvellä

Comojärvellä on niin Michelin-tähdin palkittuja ravintoloita kuin paikallisia herkkuja tarjoilevia ruokapaikkojakin. 

Ravintoloita löytyy nimillä ristorante, trattoria että osteria. Perinteisesti trattoriat ja osteriat ovat edullisempia vaihtoehtoja tarjoten kotiruokatyyppistä syötävää, mutta välttämättä nimi ei tänä päivänä enää viittaa hintatasoon tai ravintolan tarjontaan.

Shutterstock / arkantoComojärven ravintolat
Comojärvi on täynnä pieniä tunnelmallisia ravintoloita.

Tyypillistä Pohjois-Italian järvialueen ruokaa on risotto, polenta, gnocchi sekä tuore kala. Liharuoista tarjolla on yleisimmin vasikan- ja sianlihaa. 

Lombardia on myös tunnettu juustoistaan kuten mascarponesta, gorgonzolasta sekä Grana Padana -juustosta. 

Kasvissyöjälle Italiassa syöminen ei ole ongelma. Ravintoloista löytyy yleensä useita lihattomia antipastoja eli pieniä alkuruokia sekä tuoreista raaka-aineista tehtyjä ruokaisia salaatteja. Myös pizzaa ja pastaa on yleensä saatavilla ilman lihaa.

Vegaaniruokavaliota noudattavan voi olla vaikeampi löytää vaihtoehtoja, sillä juustoja käytetään paljon. Pohjois-Italiassa myös voi on yleinen raaka-aine ruuanvalmistuksessa. Yhä enemmän etenkin isommissa ravintoloissa kuitenkin otetaan huomioon myös vegaanit.

Perinteisistä italialaisista ruoista esimerkiksi minestrone-keitto on vegaaninen vaihtoehto, samoin Pohjois-Italian tyypillinen lisäke polenta perinteisesti valmistettuna. Jos haluat tilata pizzan ilman juustoa, pyydä pizza marinara.

ShutterstockVilla Monastero
Kauniit maisemat ja hyvä ruoka houkuttelevat Comojärvelle.

Pizzan ja pastan luvatussa maassa otetaan gluteenitonta ruokavaliota noudattavat huomioon
erittäin monipuolisilla gluteenittomilla vaihtoehdoilla, joten keliaakikon ei kannata epäröidä
matkustamista Italiaan.

Erityisen maittavasta ruuasta ja hyvästä palvelusta on kohteliasta jättää noin 5–10 prosentin tippi.

Comojärven nähtävyydet

Comojärvellä riittää nähtävää ja koettavaa niin arkkitehtuurin, historian, luonnon, liikunnan kuin kulinarismin ystäville. 

Suosittu ajanviete on myös vain istuskella järveä reunustavissa kahviloissa ja ravintoloissa ihailemassa paikallista elämänmenoa sekä järven pintaan heijastuvaa vuoristomaisemaa.

Comon tuomiokirkko

Comon kaupungin tärkein nähtävyys on monumentaalinen tuomiokirkko, jota rakennettiin yli viiden vuosisadan ajan. Kirkon sisältä löytyy myös paljon arvokasta taidetta useilta eri aikakausilta.

Comojärven villat

Comojärvi on tunnettu sitä ympäröivistä romanttisista 1700-luvun villoista, jotka ovat
majoittaneet aikanaan kirjailijoita, tiedemiehiä sekä muita merkkihenkilöitä aina Napoleonista
lähtien.

ShutterstockComojärven huvilat
Aiemmin luostarina toimineen Villa Monasteron alueelta löytyy puutarha ja museo.

Villoissa on vaihtuvia näyttelyitä, ja niitä ympäröivät upeat puutarhat – Villa del
Balbianellon puutarha on toiminut muun muassa Star Wars -elokuvan kuvauspaikkana.

Comossa sijaitsevaan Villa Olmoon on maksuton sisäänpääsy, Villa Carlottaan Tremezzossa ja
Villa del Balbianelloon Lennossa on sisäänpääsymaksu. Osa villoista on suljettuna maanantaisin.

Ossuccion vuori

Näköaloista kiinnostuneille Unescon maailmanperintökohde Ossuccion vuori (Sacro Monte)
tarjoaa upeat näköalat Comojärvelle. Kävelypolku on paikoin jyrkkä, mutta ei kovin
vaativa, ja sille pääsee Lennon kaupungin keskusaukiolta.

Brunate

Jos kapuaminen jalan ei kiinnosta, upea näköala järvelle avautuu myös Brunaten kylästä, jonne pääsee historiallisella funikulaarilla eli kiskoköysiradalla Comon kaupungista.

Comon kaupunki

Comon kaupungissa monet kiinnostavat nähtävyydet sijaitsevat järven rannan läheisyydessä. Sieltä löytyvät esimerkiksi Life Electric -monumentti ja fyysikko Alessandro Voltalle omistettu museo. Järven rantaa pitkin voi jatkaa kävellen noin 15 minuutin matkan hulppealle Villa Olmo -huvilalle.

Bellagio

Y:n muotoisen Comojärven haarautumiskohdassa sijaitsee upeista maisemistaan ja kauniista huviloistaan tunnettu Bellagio. Alueen tunnetuin lomakohde sopii erityisesti tasokkaan loman viettoon.

Lukijoiden kokemuksia

  1. Keväällä 2024 lähdin ystäväni kanssa omatoimimatkalle Comojärvelle Bellaggioon. Keväällä oli kaunista kun luonto heräsi kukkaan. Maisemat oli ihaillun kohteena ja puistot kauniisti vehreinä. Kuin lumotusta sadusta. Ruoka oli hyvää ja gluteenitonta ruokaa oli tarjolla. Hotelli oli keskeisellä paikalla ja pikkukaupat ja kahvilat tarjosivat päivittäin ihania makuja ja silmän iloa näyteikkunoissa. Täällä pärjäsi hyvin englannin kielellä vaikka pelkäsimme miten meidän käy. Vaikea kuvailla kuinka kaunis tämä paikka oli. Sielu lepäsi ja rauha laskeutui sydämeen. Unelmien täyttymys jota tuskin voi unohtaa.

    Sari Kajander

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Fontana di Trevin suihkulähde Roomassa

Mitä tapahtuu kolikoille, joita turistit heittävät Rooman kuuluisimpaan suihkulähteeseen? Vuodessa yli miljoona euroa

Gondoliajelu Venetsiassa

Tätä asiaa jokainen pohtii Venetsiassa: onko kallis gondoliajelu hintansa arvoinen elämys?

Espanjalaiset portaat

Espanjalaiset portaat kuhisevat turisteja Roomassa – tiesitkö, mistä niiden nimi johtuu?

Käytännön vinkit Venetsiaan

Venetsia on kaupunki, jollaista et löydä muualta – uusi pääsymaksu ja 9 muuta käytännön vinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja