Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Italia

Apulia hurmaa aitoudellaan

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 27.09.2016
Saapasmaan kärjessä sijaitseva Apulian maakunta on sekoitus Italian idyllistä maaseutua, kulttuuriaarteita ja rantaelämää.

APULIA MATKAKOHTEENA

Keskeisimmät kaupungit

Etelä-Italian Apulia on omatoimimatkaajalle sopiva matkakohde. Vuokraa auto ja ulottuvillasi ovat koko maakunnan parhaat palat: historialliset kaupungit, kauniit rannat, herkulliset ruoat ja paikalliset viinit.

Kaupungin hulinaa ja ostosmahdollisuuksia kaipaavan matkailijan kannattaa suunnata alueen suurimpiin kaupunkeihin Bariin, Lecceen ja Brindisiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viehättävä Bari on täynnä kapeita kujia ja vanhoja rakennuksia. Barissa sijaitsee myös varsinainen pastantekokortteli, jossa apulialaisrouvat pyörittelevät vikkelin sormin korvanmuotoista orecchiette-pastaa. Lecce puolestaan on tunnettu kaupunkina, jossa on noin sata kirkkoa. Lecceä kutsutaankin joskus Etelän Firenzeksi. Brindisi on leppoisa rantakaupunki, josta löytyy vilkas satama-alue sekä kauniita vanhoja kortteleita.

Flickr / pandemiaRantaloma Apuliassa
Apuliassa voi viettää myös rantalomaa.

Rentouttavaa rantaelämää

Apuliassa riittää rantaviivaa – alueella on ihastuttavia rantakohteita sekä Adrianmeren että Joonianmeren puolella. Parhaina rantoina pidetään Joonianmereen laskeutuvia puhtaita ja hienohiekkaisia biitsejä.

Ugenton ja Salenton alueilla sijaitsee suosittuja rantakohteita, jotka sopivat niin auringonpalvojille kuin vesipedoillekin. Gallipolin historiallinen rannikkokaupunki on ehdoton käyntikohde rantaloman yhteydessä.

Kulinaristin kestosuosikki

Apuliassa ei varmasti tarvitse lomailla nälkäisenä – alueella on runsaasti tasokkaita ravintoloita, jotka miellyttävät vaativimmankin ruokaharrastajan makunystyröitä. Herkullista ruokaa tarjoillaan etenkin masserioissa, paikallisissa maatilaravintoloissa.

Tavallinen italialainen kotiruoka on kunnia-asemassa. Yksi alueen tyypillisimmistä aterioista on korvanmuotoinen orecchiette-pasta, jota nautitaan usein yksinkertaisesti tomaattikastikkeen, basilikan ja parmesanjuuston kera.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tuliaisina kotiin voi viedä vaikka paikallista oliiviöljyä, jota pidetään yhtenä maan parhaista.

Apulia on myös tärkeä viinialue. Viineistä kiinnostuneen matkailijan kannattaa varata aikaa viininmaistelutilaisuuteen tai kierrokseen viinitilalla. Tietysti paikallisia juomia voi testata myös illallisen yhteydessä.

Hyvä tietää

Apulia sopii erityisesti matkailijoille, jotka kiertävät kohteessa mielellään omatoimisesti. Alueella on paljon nähtävää, joten auton vuokraava lomailija saa matkastaan eniten irti.

Apulia on monipuolinen alue, josta löytyy kiinnostavaa tekemistä koko matkaseurueelle. Ruoka- ja viiniharrastajat ihastuvat kulinaristiseen puoleen, kun taas kulttuurimatkailijat viihtyvät historiallisissa kaupungeissa. Rantalomailijat pysyvät tyytyväisinä Joonianmeren rannalla sijaitsevilla puhtailla rannoilla.

Paras aika matkusta on alkukesä tai syksy. Kannattaa huomioida, että elokuu on italialaisten sekä keskieurooppalaisten loma-aikaa – hotellit ovat täynnä, teillä on ruuhkaa ja hinnat nousevat kattoon.

Apulia on yksi Italian kuumimpia ja kuivimpia alueita, jossa lämpöä riittää alkukeväästä pitkälle syksyyn. Keskikesällä lämpötila kohoaa helposti yli 30 asteen.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN APULIASSA

Flickr / dani36vOstunin valkoinen kaupunki Apuliassa
Ostuni tunnetaan Apulian valkoisena kaupunkina.

Lennot Apuliaan

Suurimmat matkanjärjestäjät eivät tällä hetkellä tee pakettimatkoja Apuliaan. Suomesta ei myöskään liikennöidä suoria lentoja Barin tai Brindisin lentokentille. Omatoimimatkailijat voivat lentää perille vaikka Rooman tai Napolin kautta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Majoitus Apuliassa

Alueella on paljon majoitusvaihtoehtoja tyylikkäistä kaupunkihotelleista perheille soveltuviin rantahotelleihin.

Ikimuistoisimman majapaikan löytää masseriasta eli maatilahotellista. Paikalliset masseriat eroavat kovasti toisistaan – on makuasia, viihtyykö paremmin hotellimaisessa majoituksessa luonnon helmassa vai aidolla maatilalla, jossa kotieläimet kirmaavat pitkin pihapiiriä. Masserioissa tarjoiltava ruoka on yleensä erinomaista.

Liikkuminen Apuliassa

Apulian kylät ja kaupungit ovat varsin pieniä, ja niissä voi mainiosti liikkua jalkaisin. Matkalla kannattaa kuitenkin ehdottomasti vuokrata auto – alueella on paljon nähtävää, ja parhaan kuvan siitä saa ajelemalla ympäriinsä. Autonvuokrausta suunnitellessa kannattaa muistaa, että Italiassa liikenne voi olla vilkasta pienissäkin kylissä.

Liikkua voi toki myös busseilla, jotka liikennöivät ahkerasti etenkin kesäaikaan.

APULIAN NÄHTÄVYYDET

Flickr / vitoabrusci Castel del Monten linna
Castel del Monte on yksi Apulian suosituimmista nähtävyyksistä.

Castel del Monten linna

Yksi Apulian tunnetuimmista nähtävyyksistä on Rooman keisari Frekrik II:n rakennuttama kahdeksankulmainen Castel del Monten linna. 1200-luvun puolivälissä valmistunut linna on nykyään Unescon suojelukohde.

Castel del Monten aarteet joutuivat aikoinaan varkaiden kynsiin, ja nyt tyhjä linna odottaa matkailijoita tyylikkään pelkistettynä. Kukkulan huipulla sijaitsevasta linnasta on kauniit maisemat alas laaksoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alberobellon trullitalot

Alberobellon kylä on tunnettu trulleistaan, suippokattoisista kivitaloista – jopa Alberobellon kirkossa on trullien tunnusomaiset tornit.

Trulleja rakennettiin aikoinaan varastorakennuksiksi, mutta nykyään ne ovat erittäin haluttuja loma-asuntoja. Trullien kattoihin on usein maalattu erilaisia symboleja kuten ristejä tai sydämiä. Trullit ovat varsin pieniä, joten perheet tapasivat yhdistää useamman eri rakennuksen kodikseen. Alberobellon noin 10 000 asukkaasta 3000 asuu edelleen trullitaloissa.

Alberobellon alue on hyvä tukikohta Apulian-matkalla, sillä kylä sijaitsee maakunnan keskiosassa. Halutessaan matkailija voi myös yöpyä trullissa.

Ostunin valkoinen kylä

Ostuni on viehättävä pikkukaupunki, joka on rakennettu kukkulan laelle oliivilehtojen kupeeseen. Ostuni tunnetaan “valkoisena kaupunkina”, jonka talot maalataan vuosittain puhtaanvalkoisiksi. Kaukaa katsottuna Ostunin siluetti näyttääkin hehkuvan.

Ostunissa on myös kaunis katedraali sekä pikkuliikkeitä matkamuistoja varten.

Tranin satamakaupunki

Tranin historiallisessa satamakaupungissa Adrianmeren rannalla voi tuntea aitoa italialaistunnelmaa. Kalastajaveneet ja huvipurret täyttävät vilkkaan sataman, kun taas pienillä kujilla kuhisee paikallisten hoitaessa päivittäisiä askareitaan.

Tranin tunnetuin nähtävyys on St. Nicholasille omistettu katedraali. Sisältä katedraali on yksinkertaisen kaunis, ja se sijaitsee hienolla paikalla veden ääressä.

Komea Gallipoli ihastuttaa

Historiallinen Gallipoli on Apulian Joonianmeren puoleisen rannikon helmi. Kaupunki on tunnettu barokkikatedraalinsa lisäksi myös bysanttilaislinnastaan sekä kauniista kirkoistaan. Gallipoli, jonka nimi tarkoittaa “kaunista kaupunkia” on jaettu uuteen ja vanhaan kaupunkiin.

APULIAN PARHAAT

Flickr / n_sapiensApulian rannat
Uimareita Apulian Salentossa.

Apulian parhaat elämykset

  1. Tutustu Alberobellon trullitaloihin.
  2. Herkuttele masseriassa – Apulian ruokakulttuuri on ainutlaatuinen.
  3. Koe apulialainen rantaelämä puhtaine vesineen ja hiekkarantoineen.
  4. Vieraile Ostunin vitivalkoisessa kylässä.
  5. Näe alueen monet kirkot ja katedraalit.

Apulian parhaat kaupungit

  1. Bari
  2. Lecce
  3. Brindisi

Lisätietoja

Apulian viralliset matkailusivut

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: iStockphoto, Flickr / pandemia, Flickr / dani36v, Flickr / vitoabrusci, Flickr / n_sapiens