Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Italia

Bologna viettelee maisemillaan ja mauillaan

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 05.02.2015
Bologna on aina suositun Italian ruokapääkaupunki, joka viettelee hyvien makujen ystävät.

BOLOGNA MATKAKOHTEENA

Emilia Romagnan pääkaupunki

Bologna on vanha yliopistokaupunki

Emilia-Romagnan alueella sijaitseva noin 400 000 asukkaan Bologna on arkkitehtuuriltaan yksi Italian hienoimpia kaupunkeja, josta löytyy lukemattomia keskiaikaisia ja renessanssin ajan rakennuksia. Bologna on myös herkuttelijoiden paratiisi, sillä ruokakulttuuri on täällä vailla vertaa. Kaupunkia ei suotta kutsuta Italian ruokapääkaupungiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bolognassa sijaitsee maailman vanhin yliopisto, ja kaupungissa on paljon opiskelijoita. Erilaisia tapahtumia on runsaasti, ja kaupunki onkin vilkas ja eläväinen sekä kulttuuritarjonnaltaan että yöelämältään. Yksi Bolognan erikoisuuksista ovat katetut jalkakäytävät, joita on lähes 40 kilometriä.

Bologna sopii hyvin pitkän viikonlopun viettoon sekä yhdistettäväksi muihin lähialueen kohteisiin. Vuokraamalla auton pääsee helposti tutustumaan ympäröiviin kyliin ja maaseutuun. Myös junayhteydet muualle Italiaan ovat hyvät.

Kesällä kuumaa ja kosteaa

Bolognan ilmastossa on mannerilmaston piirteitä, ja kesät ovat yleensä hyvin kuumat ja talvet kylmät. Kesällä lämpötila nousee helposti yli +30 asteen ja talvisaikaan voi olla pakkasta. Sateita tulee ympäri vuoden, mutta eniten keväisin ja syksyisin.

Keskikesällä kuumuus voi tuntua tukalalta ilman suuresta kosteudesta johtuen. Parhaat ajankohdat Bolognan matkalle ovatkin keväisin ja syksyisin.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN BOLOGNASSA

Lennot, majoitus ja liikkuminen Bolognassa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Perille lentäen tai junalla

Suomesta ei ole suoria lentoja Bolognaan, mutta yhdellä välilaskulla perille pääsee useilla lentoyhtiöillä ja useiden Euroopan kaupunkien kautta. Lentohinnat vaihtelevat yleisimmin noin 250-400 euron välillä riippuen matkan ajankohdasta.

Bolognan lentokenttä sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä keskustasta. Lentokentältä keskustaan pääsee parhaiten bussilla tai taksilla. Kentän ja keskustan välillä liikennöi lentokenttäbusseja.

Lentämisen lisäksi Bolognaan pääsee hyvin junalla muualta Italiasta, joten yksi vaihtoehto on lentää esimerkiksi Firenzeen, Venetsiaan tai Roomaan ja jatkaa sieltä junalla perille.

Julkinen liikenne kaupungissa hoituu toimivalla bussiverkostolla. Myös taksi on kätevä tapa liikkua Bolognassa, vaikka parhaiten kaupunkiin tutustuukin kävellen. Välimatkat eivät nimittäin ole kovin pitkät. Autonvuokrausta kannattaa harkita, jos haluaa tutustua laajemmin Bolognan ympäristöön.

Majoitusta B&B:stä huippuhotelleihin

Erilaisia majoitusvaihtoehtoja Bolognasta löytyy runsaasti ja etenkin yksityisten vuokraamien huoneiden sekä bed & breakfast -tyylisen majoituksen tarjonta on laajaa. Hintataso on kohtuullinen.

Bologna on myös suosittu kongressikaupunki, jossa järjestetään paljon kansainvälisiä messuja ja seminaareja. Tämä saattaa ajoittain vaikuttaa hotellitarjontaan.

BOLOGNAN NÄHTÄVYYDET

Bolognan nähtävyydet

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Asinellin ja Garisendan tornit – Bolognan symbolit

Asinellin ja Garisendan 1100-luvulla rakennetut kaltevat tornit ovat Bolognan maamerkkejä. Vajaa 100 metriä korkea Asinelli on avoinna yleisölle ja huikeiden näkymien takia tornin lähes 500 rappusta kannattaakin kiivetä. Pääsymaksu on muutaman euron.

Garisendan torni on noin puolet matalampi, mutta myös kaltevampi. Siitä voi ihailla vain ulkoapäin. Tornit sijaitsevat vierekkäin Piazza di Porta Ravegnanalla Bolognan keskustassa. Bolognasta löytyy myös useita muita keskiajalla rakennettuja torneja.

Kirkoissa ja museoissa riittää nähtävää

Bolognasta löytyy monia upeita museoita, joiden kokoelmiin kuuluu töitä useilta merkittäviltä italialaistaiteilijoilta. Pinacoteca Nazionalesta löytyy bolognalaistaitelijoiden töitä aina 1300-luvulta alkaen.

Myös Palazzo Comunalen toisesta kerroksesta löytyvä Museo Morandi on näkemisen arvoinen. Piazza Maggioren laidalla sijaitseva, useita arkkitehtonisia tyylejä yhdistelevä Palazzo Comunale on myös itsessään nähtävyys.

Kirkoista kannattaa käydä katsastamassa ainakin Piazza Maggioren laidalla kohoava San Petronio, joka on yksi maailman suurimmista kirkoista. Myös muun muassa San Domenicon, San Giacomo Maggioren ja Santo Stefanon kirkot ovat pistäytymisen arvoisia.

Kaupungin sydän Piazza Maggiore

Piazza Maggiore on kaiken keskus. Aukion laidalla kohoaa edellä mainittujen Palazza Comunalen ja San Petronion kirkon lisäksi useita keskiaikaisia palatseja. Iso osa Bolognan keskustasta on kävelykatuja, ja katetut jalkakäytävät mahdollistavat pitkienkin matkojen kulkemisen kastumatta. Myös Piazza Maggioren ympäristö on rauhoitettu autoilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Linkit

Bolognan kaupungin matkailusivut

Teksti: Suvi Huttunen
Kuvat: Flickr / it might get loud, Flickr / generale, Flickr / Alessandro Capotondi, Flickr / b a m s h a d

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Fontana di Trevin suihkulähde Roomassa

Mitä tapahtuu kolikoille, joita turistit heittävät Rooman kuuluisimpaan suihkulähteeseen? Vuodessa yli miljoona euroa

Gondoliajelu Venetsiassa

Tätä asiaa jokainen pohtii Venetsiassa: onko kallis gondoliajelu hintansa arvoinen elämys?

Espanjalaiset portaat

Espanjalaiset portaat kuhisevat turisteja Roomassa – tiesitkö, mistä niiden nimi johtuu?

Käytännön vinkit Venetsiaan

Venetsia on kaupunki, jollaista et löydä muualta – uusi pääsymaksu ja 9 muuta käytännön vinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja