Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Italia

Firenze huokuu renessanssin romantiikkaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.03.2020
Uskomattomia taideaarteita, ostoksia ja vilkasta italialaista kaupunkielämää.

Aikoinaan kaupunkia hallinneen Medicin suvun perintö näkyy edelleen, ja matkailijalle Firenze on kuin suuri ulkoilmamuseo ympäri kaupunkia kohoavine historiallisine rakennuksineen, patsaineen ja taideteoksineen.

Taidetta ja renessanssin loistoa

Firenze sijaitsee Toscanassa Italian keskiosassa ja on tunnettu ennen kaikkea taiteesta. Kaupunki sopiikin kohteeksi erityisesti historiasta, taiteesta ja arkkitehtuurista kiinnostuneelle matkailijalle. Tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat muun muassa yksi maailman suurimmista kirkoista Santa Maria del Fiore, Arno-joen ylittävä Ponte Vecchion silta, Uffizin taidemuseo sekä Michelangelon Daavid-patsas.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos haluaa nähdä kaikki kaupungin tärkeimmät nähtävyydet, kannattaa Firenzelle varata useampi päivä. Viikon loman aikana nähtävyydet ehtii kiertää rauhassa sekä levätä välillä ihanissa italialaisissa kahviloissa.

Firenze kerää vuosittain useita miljoonia matkailijoita ihailemaan renessanssin ajan taideaarteita. Lomalla kannattaa muistaa hyvät kengät, vesipullo sekä kärsivällinen asenne, sillä suosituimmat kohteet saattavat erityisesti vilkkaimman sesongin aikaan olla ruuhkaisia.

Firenze on kaupunkikohde, joka sopii hyvin pariskunnille ja kaveriporukoille. Perheillekin löytyy kyllä tekemistä, mutta vilkas liikenne, suuret ihmismassat ja kapeat jalkakäytävät saattavat tehdä liikkumisesta haastavaa.

Suunnittele matka keväälle tai syksylle

Keskikesällä Firenzessä voi olla hyvin kuumaa ja kosteaa. Heinä- ja elokuussa lämpötilat voivat kohota yli 30 asteeseen. Parhaimmillaan kaupunki onkin keväällä ja syksyllä, jolloin sää on miellyttävän lämmin ja matkailijoita aavistuksen vähemmän.

Sateita kaupungissa voi tulla ympäri vuoden, mutta eniten talvikuukausien aikana. Talvella lämpötilat laskevat Firenzessä noin 10 asteen tuntumaan ja joskus jopa lähelle nollaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Shutterstock
Erityisesti historian ja kulttuurin ystävät viihtyvät Firenzessä.

Ostoksia, tapahtumia ja italialaisia herkkuja

Taide-elämysten lisäksi Firenze tarjoaa myös paljon hyviä ostosmahdollisuuksia. Ostoskaupunkina se ei ole aivan Milanon tai Rooman veroinen, mutta euroista pääsee taatusti eroon. Hintatasoltaan kaupunki vastaa eurooppalaista keskitasoa. Firenzestä voi ostaa esimerkiksi muotivaatteita tai laadukkaita käsitöitä.

Shoppailijoiden lisäksi Firenzessä hemmotellaan myös herkullisen ruoan ja laadukkaiden viinien ystäviä. Ympäri kaupunkia voi löytää viihtyisiä ravintoloita, viinibaareja ja jäätelökahviloita. Firenzen ympärille levittäytyvä Toscanan alue on tunnettu erityisesti Chianti-punaviinistä.

Firenzessä järjestetään ympäri vuoden kiinnostavia kulttuuritapahtumia, kuten festivaaleja. Erityisesti kesä- ja heinäkuussa kaupungissa riittää koettavaa. Kesäkuun 24.päivä kaupungissa juhlitaan kaupungin suojeluspyhimystä Johannes Kastajaa esimerkiksi paraatilla ja ilotulituksilla.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN FIRENZESSÄ

Shutterstock
Jos haluaa kierrellä myös Firenzen ympäristöä, on auton vuokraaminen järkevää.

Perille muiden kaupunkien kautta

Firenzeen ei ole Suomesta suoria lentoja, mutta vaihdollisia yhteyksiä on useiden Euroopan kaupunkien, kuten Münchenin, Frankfurtin ja Pariisin kautta. Edullisimmillaan lennot saa hieman alle 200 eurolla.

Firenzeen pääsee myös lentämällä lähellä sijaitseviin kohteisiin ja jatkamalla matkaa autolla tai junalla. Finnairilla on kesäkaudella suorat lennot Bolognaan, josta matka Firenzeen taittuu junalla alle tunnissa ja autolla noin 1,5 tunnissa. Suorien lentojen hinnat ovat 200 eurosta ylöspäin. Kesäkaudella Norwegianin suorilla lennoilla pääsee Pisaan, josta on myös kätevät yhteydet Firenzeen. Junalla Firenzeen pääsee myös Italian pääkaupungista Roomasta.

Firenzen lentokenttä sijaitsee noin viiden kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Kentältä on bussiyhteys keskustaan.

Majoitus Firenzessä

Firenzestä löytyy runsaasti eri majoitusvaihtoehtoja eri kokoisille budjeteille. Hotellitarjonta ulottuu aina keskustassa tai joen rannassa sijaitsevista luksushotelleista hieman vaatimattomampiin keskitason hotelleihin. Kaupungissa voi majoittua myös edullisemmin hostellissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koska Firenze on todella suosittu kohde erityisesti kesäkuukausina, on majoitus syytä varata hyvissä ajoin, jotta sen saa kohtuullisella hinnalla.

Kävellen näkee eniten

Paras tapa liikkua Firenzessä on kävellen. Keskusta-alue on kohtuullisen pieni, joten nähtävyyksiä ja katujen ihmisvilinää näkee parhaiten kulkemalla omin jaloin.

Pidempiä välimatkoja kaupungissa voi taittaa bussilla. Lippuja voi ostaa muun muassa kioskeista tai Piazza Stazionella olevasta lipunmyyntipisteestä. Lippuja saa tasarahalla myös suoraan kuljettajalta, mutta se tulee kalliimmaksi kuin ennakkoon ostettu lippu.

FIRENZEN NÄHTÄVYYDET

Firenzessä riittää upeaa arkkitehtuuria ja historiallisia nähtävyyksiä.

Uffizissa Italian taiteen helmet

Uffizin taidemuseo on yksi maailman hienoimmista ja pitkistä jonoista huolimatta se on ehdottomasti vierailun arvoinen. Museo on kooltaan valtava ja yhdellä käynnillä ehtii nähdä vain pienen osan koko valtavasta kokoelmasta. Kannattaakin suunnitella etukäteen, mitkä teokset haluaa ehdottomasti nähdä. Kokoelmista löytyy muun muassa Michelangelon, Raffaellon, Botticellin ja lukuisien muiden taiteen suuruuksien teoksia.

Sisäänpääsy museoon maksaa aikuiselta parikymmentä euroa. Talvikaudella hinta on edullisempi. Liput kannattaa ostaa netistä etukäteen, jotta pääsee museoon varmasti toivomanaan ajankohtana.

Kauppa käy Ponte Vecchiolla

Arno-joen ylittävä Ponte Vecchion silta kuuluu Firenzen nähtävyyksiin erikoisen arkkitehtuurinsa ansiosta. Sillan päälle on rakennettu taloja, joissa kauppaa tekevät tätä nykyä lukuisat jalokivi- ja korukauppiaat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Silta on rakennettu 1300-luvulla ja se on selvinnyt muun muassa tulvista ja sodista. Ponte Vecchio oli ainoa Firenzen silta, jota saksalaiset eivät tuhonneet Toisessa maailmansodassa.

Santa Maria del Fioren katedraali mykistää suuruudellaan

Keskellä Firenzeä kohoaa Santa Maria del Fioren katedraali, joka on yksi maailman suurimmista kirkoista. Ulkopuolelta katedraalia peittää vaaleanpuna-vihreä-valkoinen marmori, joka jo itsessään on typerryttävä ilmestyessään näkökenttään kadunkulman takaa. Myös kirkon koko mykistyttää katsojansa ja maan tasalta onkin vaikea tajuta Duomon suuruutta.

Katedraali on avoinna vierailijoille päivittäin, mutta aukioloajat vaihtelevat. Itse katedraaliin on ilmainen sisäänpääsy, mutta jos haluaa vierailla sen kupolin huipulla, josta aukeavat huikeat näköalat, on vierailu maksullinen ja aika varattava etukäteen. Vierailu ylhäällä ei sovi kaikille, sillä sinne on noustava yli 400 porrasta.

Daavid-patsas on Galleria dell’Accademian vetonaula

Galleria dell’Accademiaan tullaan katsomaan ennen kaikkea Michelangelon kuuluisaa Daavid-patsasta, jonka nähdäkseen voi joutua jonottamaan. Patsas on kuitenkin vaikuttava ja ehdottomasti näkemisen arvoinen. Galleriassa on myös paljon muita upeita taideteoksia firenzeläisiltä taiteilijoilta.

Galleria on auki tiistaista sunnuntaihin. Aikaa ja hermoja säästääkseen liput kannattaa varata etukäteen netistä. Sisäänpääsy aikuiselta maksaa hieman yli 10 euroa.

FIRENZEN PARHAAT

Shutterstock
Firenzessä on lukuisia upeita näköalapaikkoja, jonne kannattaa kivuta katselemaan näkymiä.

Kiinnostavimmat nähtävyydet

  1. Uffizin taidemuseo
  2. Santa Maria del Fioren katedraali
  3. Galleria dell’Accademia ja Daavid-patsas
  4. Ponte Vecchion silta
  5. Palazzo Vecchio -palatsi

Upeimmat näköalapaikat

  1. Piazzale Michelangelo -aukio
  2. Santa Maria del Fioren kupoli
  3. Giotton kellotorni

LISÄTIETOJA

Firenzen kaupungin matkailusivut
Uffizin taidemuseo

Teksti: Suvi Huttunen, Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää