Hyppää sisältöön

Sinäkin syöt pizzaa – mutta tiesitkö, mikä on kaikkien rakastaman klassikon todellinen tarina?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 01.10.2018
Lähes kaikki herkuttelevat joskus pizzalla. Joko tunnet klassikkoruoan alkuperän?

Pizzan historia pähkinänkuoressa

Kun seuraavan kerran istut pizzeriassa, yllätä seuralaisesi kertomalla tälle nippelitiedot pizzan alkuperästä. Moni tietää italialaisherkun tulevan Napolista, mutta arvaatko kuinka pizzan suosio todella räjähti käsiin?

Historioitsijoiden mukaan on vaikea sanoa, missä pizzaa tai sen kaltaisia ohutleipiä todella syötiin ensimmäisen kerran. Erilaisten ohutleipien historia ulottuu kauas neoliittiselle kaudelle, ja niitä on syöty muun muassa Kreikassa, Turkissa ja Lähi-idässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pizza-nimellä pizzaa alettiin kuitenkin kutsua Italiassa. Tuleva klassikkoherkku sai nimensä 1500-luvun Napolissa, mutta sellaisena, kuin me sen tunnemme tänä päivänä, sitä alettiin valmistaa vasta 1800-luvulla.

Aluksi pizza oli nimenomaan köyhemmille kaupunkilaisille suunnattu ruoka, jota myytiin Napolin kaduilla. Pienissä ja vaatimattomissa huoneissa asuvien oli helppo ostaa pala pizzaa ja syödä se välittömästi.

Pizzan päällä ei myöskään aluksi ollut tapana käyttää tomaattikastiketta, vaan tomaatit löysivät tiensä pizzaan tiettävästi vasta vuonna 1760. Sitä ennen täytteet olivat hyvin yksinkertaisia kuten esimerkiksi öljyä ja valkosipulia.

Yksi merkittävä käännekohta pizzan historiassa on vuosi 1889, jolloin kuningas Umberto I ja tämän puoliso Margherita vierailivat Napolissa. Tarinan mukaan kuningattaren huomio kiinnittyi herkullisen näköiseen katuruokaan, ja tämä osoitti kiinnostuksensa annosta kohtaan.

Arvovaltaisille vieraille suunniteltiin oma pizza Italian lipun väreissä: punaista tomaattia, vihreää basilikaa ja valkoista mozzarellaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuningatar Margherita tykästyi pizzaan, joka nousi hiljalleen uuteen arvoon. Tänä päivänä kuningattaren mukaan nimetty pizza on tietysti kaikkien tuntema klassikko – suomalaisittain Margarita.

Pizza on levinnyt ympäri maailmaa

Pizzaa syödään kaikkialla Italiassa, mutta Napolia pidetään edelleen pizzan kotina ja synnyinpaikkana. Aidon napolilaisen pizzan syöminen on kaupungissa kuuluisampi aktiviteetti kuin yhteenkään nähtävyyteen tutustuminen. Myös Suomesta pääsee kesäkaudella Napoliin suorin lennoin.

Napolin vanhimpana pizzeriana pidetään kaupungissa edelleen toimivaa Antica Pizzeria Port’Albaa, joka avattiin vuonna 1830. Muita legendaarisia pizzerioita ovat muun muassa L’Antica Pizzeria da Michele sekä Gino Sorbillo.

Maailmalta löytyy muitakin pizzakaupunkeja, joista yksi yllättävimmistä on Argentiinan Buenos Aires. Liharuoistaan tunnetussa maassa paikallinen pizza on lähes pihvien veroinen kansallisruoka.

Yhdysvalloissa New York ja Chicago tunnetaan omista tunnuspizzoistaan: paloittain myytävä New York Style Pizza on ohut ja rapeapohjainen, kun taas Chicagossa keksittiin tuhdimpi pannupizza.

New Yorkissa edelleen toimiva Grimaldi’s oli Yhdysvaltojen ensimmäinen pizzeria, joka avattiin jo vuonna 1905. Ravintola paistaa edelleen kuuluisat pizzansa perinteisessä hiiliuunissa.

Lue myös: Maailman 10 parasta ruokaa listattiin – kuinka monta olet jo ehtinyt maistaa?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: Food & Wine
Kuva: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Venetsian tärkeimmät nähtävyydet

Venetsian nähtävyydet – 16 vinkkiä kaupunkilomaan

Milano

Milanon parhaat nähtävyydet – vieraile lomallasi ainakin näissä kohteissa

Rooma, Italia

Rooman parhaat nähtävyydet – 18 kiinnostavaa paikkaa

Scaligeron linna Italiassa

Italialainen linna näyttää siltä, kuin se vajoaisi Gardajärven syvyyksiin – katso kuvat Scaligeron uppoavasta linnasta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja