hero taustakuva

Ruokamatkailijan Italia – saapasmaan parhaat klassikot

Italia on täynnä rakkaudella tehtyjä perinneruokia ja maakunnille ominaisia klassikkoannoksia. Katso mitä sinun matkakohteessasi kannattaa maistaa ja kokeile reseptejä myös kotona!
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 05.03.2018
facebook   whatsapp

Italialaisen keittiön monet kasvot

Italiassa ei oikeastaan voida puhua yhdestä yhtenäisestä ruokakulttuurista, vaan saapasmaan ruokaperinteet jakautuvat moneen erilaiseen paikalliseen keittiöön.

Pohjoisessa ruoanlaittoon käytetään voita ja viiniä, kun taas etelässä suositaan öljyä ja tomaattipohjaisia kastikkeita. Pohjoisessa syödään riisiä ja polentaa, etelässä sen sijaan käytetään enemmän pastaa.

Kaikille Italian alueellisille ruokakulttuureille yhteistä ovat laadukkaat paikalliset raaka-aineet, perinteiden kunnioittaminen sekä rakkaudella valmistettu ruoka. ”Italialaiset eivät syö elääkseen, vaan elävät syödäkseen” – tämä sanonta pätee kaikkialla Italiassa.

Pohjois-Italia: klassikkojuomia, risottoa ja pestoa

Venetsian kuuluisasta Harry’s Barista on lähtöisin sekä persikkaa ja kuohuviiniä yhdistelevä juoma Bellini että ohueksi leikattua raakaa lihaa sisältävä carpaccio. Molemmat ovat saaneet nimensä taidemaalarin mukaan: Bellini on nimetty Giovanni Bellinin ja carpaccio Vittorio Carpaccion maalausten innoittamana.

Milanon tunnetuin erikoisuus lienee punainen ja kitkerä Campari-juoma. Se on peräisin Giuseppe Camparin isännöimästä milanolaisesta Campari Caffé -kahvilasta, ja juoman reseptiä pidetään yhä salassa.

Toinen Milanon paikallisherkku on sahramilla maustettu risotto alla milanese, jota kutsutaan sen kauniin keltaisen värin ansiosta myös keltaiseksi risotoksi eli risotto gialloksi

Bellinin ja Camparin lisäksi pohjoisista maakunnista tulee myös kolmas tunnettu italialainen juoma eli grappa, joka on viininteosta jäljelle jääneistä rypäleen osista puristettua kirkasta viinaa. Pohjoisitalialaisten sanotaan kestävän kylmän vuoristotalven nimenomaan grappan avulla.

ShutterstockItalialainen ruoka
Italialaisherkut maistuvat parhaimmalta paikan päällä.

Pohjois-Italia tunnetaan myös viineistään, joista kenties laadukkaimpia ja halutuimpia ovat Piemonten barolot ja barbarescot. Piemontessa voi nauttia hyvän viinin lisäksi myös gorgonzola-juustoa sekä alueella kasvavia valkoisia tryffeleitä. Piemonteen matkaavan kannattaa maistaa myös perinteistä bagna caudaa eli vihanneksia sardellidipin kera.

Ligurian rannikolla sijaitsevasta Genovan kaupungista tulee yksi Italian tunnetuimmista ruoista. Pesto alla genovese sisältää basilikaa, oliiviöljyä, valkosipulia, pinjansiemeniä sekä juustoa, ja sitä voidaan käyttää vaikkapa pastakastikkeena.

Keski-Italia: viiniä, suklaata ja juustoja

Chianti on Toscanan ehdottomasti kuuluisin viini. Chiantin alueen viinien kera voi Firenzessä nauttia bistecca alla fiorentinaa eli laadukkaasta naudanlihasta tehtyä t-luupihviä, jonka valtava koko saattaa yllättää. Korkealaatuista lihaa paistetaan usein vain nopeasti molemmin puolin siten, että pihvi jää keskeltä reilusti punaiseksi tai jopa raa’aksi.

Emilia-Romagnan maakuntaa kutsutaan ruokamaakunnaksi – tuleehan siellä sijaitsevasta Parmasta maailmankuulu ilmakuivattu kinkku prosciutto di Parma, parmesaanijuusto Parmigiano Reggiano sekä balsamietikka eli aceto balsamico. Ja kukapa ei olisi kuullut Bolognan nimikkokastikkeesta pasta bolognesesta?

Keskellä Italiaa sijaitsevassa Umbriassa on kaikkien suklaan ystävien lempikaupunki Perugia, jossa järjestetään vuosittain Euroopan suurin suklaafestivaali Eurochocolate. Tapahtuma ajoittuu lokakuulle.

Myös saltimbocca alla romana kuuluu roomalaisiin erikoisuuksiin. Annos pitää sisällään salvialla ja ilmakuivatulla kinkulla maustettua vasikanleikettä sekä valkoviinistä tai marsalasta tehtyä kastiketta.

Etelä-Italia: pastaa, pizzaa ja jäätelöä

Italian saappaankorossa Apuliassa tuotetaan paljon pastaa. Maakunnan tunnetuin pastalaji on pientä korvaa muistuttava orecchiette. Paikalliset rouvat tekevät orecchiette-pastaa käsityönä ja tavallisesti valmiin pastan kanssa tarjoillaan tomaatista, basilikasta ja juustosta tehtyä kastiketta.

Apulian yläpuolella sijaitsevat Abruzzon ja Molisen maakunnat, joissa rakastetaan chilipaprikaa. Alueen erikoisuuksiin kuuluu yksinkertainen mutta maukas valkosipulia, oliiviöljyä ja chilipaprikaa sisältävä pastaruoka spaghetti aglio, olio e peperoncino.

Campanian alueen ja kenties koko Italian tunnetuin ruoka ovat Napolista kotoisin olevat pizzat. Viereisellä Caprin saarella kannattaa maistaa tomaattia, basilikaa ja mozzarellaa sisältävää insalata capresea ja toisella Napolia lähellä sijaitsevalla saarella Ischialla consiglio all’ischinataa eli jänistä yrttien ja tomaatin kera. Campaniassa sijaitsee myös sitruunalikööri limoncellosta tunnettu Sorrenton kaupunki.

ShutterstockItalialainen ruoka
Italiassa kannattaa herkutella paikallisissa ravintoloissa, missä ateriat ovat parhaimmillaan.

Etelä-Italiassa sijaitsevat Italian suurimmat saaret Sardinia ja Sisilia. Sardinian rannikkoalueilla syödään monipuolisesti mereneläviä, kaloja sekä äyriäisiä ja sisämaassa lammasruokia, makkaroita, juustoja ja leipää.

Sisilian erikoisuuksiin kuuluvat lihatäytteiset riisipallot arancinit sekä makeaa ricottajuustotäytettä sisältävät friteeratut taikinarullat cannolit. Sisilialaiset myös väittävät keksineensä kuuluisan italialaisen jäätelön eli gelaton, ja olipa se totta tai ei, kannattaa niin Sisiliassa kuin muuallakin Italiassa piipahtaa gelateriassa herkuttelemassa.

Nappaa reseptit talteen

Kokeile näitä helppoja reseptejä ja valmista italialainen ateria omassa kotikeittiössäsi!

Risotto alla milanese

  • sipuli
  • 1 l kasvislientä
  • 2 dl risottoriisiä
  • 1 sitruunan mehu
  • 1 dl valkoviiniä
  • 0,5 tl sahramia
  • nokare voita
  • parmesaania
  • granaattiomena

Pilko sipuli pieneksi ja kuumenna kasvisliemi. Kuullota sipulia hetki pannulla, lisää sitten risottoriisi ja sekoittele vähän aikaa. Kun riisi on hieman läpikuultavaa lisää sitruunan mehu ja valkoviini.

Kun neste on imeytynyt lisää pari kauhallista lientä sekä sahrami. Sekoittele ja lisää aina kauhallinen lientä kun neste on imeytynyt melkein kokonaan. Jatka tätä kunnes riisi on pehmennyt niin että siinä on vielä hieman purutuntumaa.

Sekoita lopuksi risottoon nokare voita ja pari kourallista parmesaania. Tarjoile granaattiomenan siemenien kera.

Pesto

  • nippu basilikaa
  • 1 dl pinjansiemeniä
  • 1 dl parmesaania
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 1 dl öljyä
  • suolaa

Paahda pinjansiemenet kuumalla pannulla ilman öljyä. Pilko valkosipuli ja raasta parmesaani. Survo pinjansiemenet, valkosipuli ja parmesaani tasaiseksi massaksi joko morttelissa, tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää öljyä mukaan vähitellen, niin että saat paksuhkoa kastiketta. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa.

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

  • 400 g spagettia
  • yksikyntinen valkosipuli tai 4 valkosipulin kynttä
  • kaksi punaista chiliä
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria

Pilko valkosipuli sekä chilit ja kuullota niitä pannulla öljyssä. Laita spaghetti kiehumaan suolattuun veteen. Kun spagetti on al denteä eli keskeltä vielä hieman raakaa, valuta se ja lisää pannulle valkosipulin ja chilin kanssa. Sekoita hyvin ja lisää tarvittaessa öljyä tai pastan keitinvettä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Teksti: Martina Häkkinen
Kuvat: Shutterstock

Kirjoittajan blogi Rantapallossa: Tasty travelissimo

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Italia on hyvää maa mutta italian suosituin paika on Sisilia ja Sardiniassa


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.