Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Italia

Monipuolinen Calabria ihastuttaa rannikolla ja sisämaassa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 03.02.2020
Etelä-Italiassa saappaankärjessä sijaitseva Calabrian matkailualue hemmottelee rentoa lomaa etsiviä matkailijoita.

Kuvankaunis matkakohde

Calabrian kiinnostavimpia matkailukaupunkeja ovat Reggio Calabria, Tropea, Scilla, Capo Vaticano, Pizzo ja Zungri.

Inka KhanjiCalabria, Italia
Rantakaupungit ovat hyvin rauhallisia suosituimman lomakauden ulkopuolella.

Matkusta keväällä ja syksyllä

Calabriassa vallitsee välimerenilmasto, ja sää on parhaimmillaan keväällä ja syksyllä. Lämpimintä on toukokuusta lokakuulle. Kesäkuukaudet ovat pahimmillaan todella kuumia, sillä päivän keskilämpötila on parhaimmillaan 35–40 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomalaisittain paras matkustusaika onkin huhti–toukokuussa sekä syksyllä. Paikalliset matkailijat täyttävät Calabrian elokuussa.

Monipuolinen lomakohde

Calabria on matkailualueena monipuolinen, ja tarjoaa tekemistä niin ranta-, luonto-, ruoka- kuin kaupunkimatkailijallekin. Rooman kaltaisia miljoonakaupunkeja ei Calabriasta löydä, sillä metropolien sijasta alueella voi nauttia rennosta pikkukaupunkitunnelmasta. Calabrian pääkaupungissa Reggio Calabriassa on lähes 200 000 asukasta.

Turkoosit vedet ja valkohiekkaiset rannat ovat Calabrian merkittävin matkailuvaltti, ja aurinkoisista päivistä voi nauttia alueen lukuisilla pienillä rantakaistaleilla. Korkeiden kallioiden vieressä sijaitsevat rannat ovat hyvin näyttäviä, ja loman aikana kannattaakin vierailla useammalla kuin yhdellä rannalla. Rantaviivaa riittää, sillä Calabrian alueella sijaitsee noin kymmenen prosenttia koko Italian rannikosta.

Rantaelämysten lisäksi Calabria tarjoaa muun muassa hulppeita luontomaisemia. Alueella on neljä vuorijonoa, joiden huiput lukeutuvat Italian korkeimpien joukkoon reilun kahden tuhannen metrin korkeuteen. Luontokohteet tarjoavat rutkasti tekemistä, ja vaelluksien, kiipeilyn ja ratsastuksen lisäksi Calabriaan voi tehdä myös kalastusmatkan.

Kuten muualla Italiassa, myöskään Calabriassa ei voi vierailla nauttimatta paikallisista erikoisuuksista. Alueen suosituimpiin erikoisherkkuihin lukeutuvat mausteinen lihatahna nduja, paikalliset punasipuliherkut sekä bergamottilla maustetut tuotteet, kuten vaikkapa suklaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Opettele italiaa ennen matkaa

Matkailija pärjää Calabriassa samoilla kulttuurisilla ohjeilla kuin muuallakin Italiassa. Paikalliset suhtautuvat matkailijoihin suopeasti, mutta englanninkielen taito saattaa olla paikoin melko huonoa tai jopa olematonta. Opettele siis ennen matkaa perusfraasit ja kohteliaisuussanat italiaksi, äläkä epäröi käyttää niitä kaikissa mahdollisissa tilanteissa.

Naapurisaaren Sisilian tavoin myös Calabriassa mafia on vahvasti läsnä. Matkailijalle se ei näy, mutta vaikutus paikallisten elämään on selvä. ‘Ndrangheta-mafian lonkerot ulottuvat erityisesti paikallisiin yrityksiin, joita se pitää pihdeissään. Mafiasta huolimatta Calabria onkin matkailijalle hyvin turvallinen kohde, eikä esimerkiksi pikkurikollisuus tai näpistely ole ongelma, kunhan maalaisjärki on mukana.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN CALABRIASSA

Inka KhanjiCalabria, Italia
Turkoosi merivesi on tuttu näky Calabriassa.

Suorat lennot Sisiliaan

Helpoin tapa matkustaa Suomesta Calabriaan on Aurinkomatkojen lomalennolla.

Toinen vaihtoehto on lentää vaihdon kautta suoraan Calabriaan, esimerkiksi Lamezia Termen lentoasemalle, joka sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Tropean rantakaupungista. Perille pääsee noin kuudessa tunnissa muun muassa Lufthansan lennoilla. Vaihdolliset lennot maksavat halvimmillaan noin 350 euroa.

Myös Reggio Calabriassa on oma lentokenttä, jonne lentää muun muassa Alitalia.

Tunnelmallisia hotelleja

Kun kaipaat tunnelmallisia perhehotelleja ja vaihtoehtoja kansainvälisille jättiketjuille, on Calabria erinomainen valinta. Rannat on rauhoitettu hotelleilta, joten kaikki majapaikat sijaitsevat sisämaassa, mutta vaihtoehtoja on myös kävelymatkan päässä rannoilta.

Turismi on Calabriassa melko tuore ilmiö, sillä ensimmäiset matkailijamassat saapuivat alueelle vasta 1970-luvulla. Vasta myöhemmin alueella alettiin panostaa matkailuun, ja erityisesti italialaismatkailijoiden suosiman telttailun vuoksi Calabriassa on rutkasti leirintäalueita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hintatasoltaan majoittuminen Calabriassa on edullista. Neljän tähden hotellin voi saada jopa 60 eurolla yötä kohden, ja valikoimaa on melko mukavasti. Hotelleja löytyy niin kaupungeista kuin rantakohteista. Pienellä budjetilla matkailevat voivat valita kotimajoituksen, sillä Calabrian hostellitarjonta rajoittuu suurimpiin kaupunkeihin.

Vuokra-autolla paikasta toiseen

Calabria sopii mainiosti automatkailijalle, ja vuokra-auto onkin paras tapa ottaa kaikki irti kuvankauniista matkailualueesta. Italialainen liikennekulttuuri poikkeaa hieman suomalaisesta, sillä paikalliset suhtautuvat liikennesääntöihin pikemminkin ohjeena kuin tiukkana sääntönä. Rento suhtautuminen sääntöihin ja muun liikenteen mukana ajaminen on paras tapa selvitä italialaisesta liikenteestä.

Isojen kaupunkien välillä liikennöinti onnistuu myös junalla, minkä lisäksi paikkakuntien välillä voi liikkua myös bussilla. Linja-autojen aikataulut löytyvät esimerkiksi kansainväliseltä Check my trip -sivustolta.

CALABRIAN NÄHTÄVYYDET

Inka KhanjiCalabria, Italia
Tropean tunnelmallinen vanhakaupunki on täynnä kauniita maisemia ja pikkuruisia kujia.

Tropean kuvankaunis kaupunki

Calabria on täynnä kiehtovia kaupunkeja, mutta matkailijan kannalta antoisin on vierailu Tropean rantakaupungissa. Tyrrhenanmeren rannalla sijaitseva Tropea on paikka, jossa kymmenien metrien korkuiset kalkkikivikalliot laskevat lähes suoraan turkoosinsiniseen mereen. Pienet rantapoukamat sijaitsevat aivan tunnelmallisen keskustan alapuolella, joten välimatkat ovat lyhyitä ja kaupunki itsessään on melko kompakti.

Rantojen lisäksi Tropean suosikkeihin lukeutuu kaupungin keskusta, joka on kuin missä tahansa italialaisessa kaupungissa: tunnelmallisia katuja, värikkäitä kerrostaloja ja erinomaisia ravintoloita. Pizzerioita ja gelaterioita riittää, joten Tropea sopii erityisesti matkailijalle, joka rakastaa italialaista tunnelmaa ja kulttuuria.

Kaupungin tunnetuimpiin kohteisiin lukeutuu Santa Maria dell’Isolan kirkko, jonka alapuolella poukamassa on myös näyttävä uimaranta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Reggio Calabria tunnetaan laajalti

Välimerin keskikohdassa 38. leveyspiirillä sijaitseva Reggio Calabria tarjoaa kiinnostavia museoita, upean rantabulevardin ja maailmanluokan gelato-jäätelöä. Reggio Calabrian kaupunki tuhoutui 68-prosenttisesti vuonna 1908 maanjäristyksessä, jonka jälkeen kaupunki piti rakentaa uudelleen.

Reggio Calabrian suosituimpiin kohteisiin lukeutuu muun muassa Museo Nazionale della Magna Grecia, kaupungin pääkatu Corso Giuseppe Garibaldi sekä koko Italian parhaaksi gelateriaksi vuonna 2016 palkittu Cesare-jäätelöbaari.

Kaupungissa on myös koko Italian kauneimmaksi kilometriksi kehuttu rantapromenadi, jota ei kannata jättää välistä.

Scillan pieni kalastajakylä

Noin tunnin ajomatkan päästä Tropeasta sijaitseva Scillan pieni kaupunki on sympaattinen vierailukohde, jossa kannattaa vierailla aurinkoisella säällä. Tunnelmallinen kalastajakylä on täynnä kapeita katuja ja värikkäitä italialaisia taloja. Rannikolla on runsaasti hotelleja ja ravintoloita, minkä lisäksi kuvankauniissa kylässä on myös useita matkamuistomyymälöitä. Kesäisin se täyttyy matkailijoista, mutta suosituimman matkailusesongin ulkopuolella Scilla on kuin mikä tahansa italialaiskylä.

Noin viiden tuhannen asukkaan kylä on saanut nimensä myyttisen Skylla-merihirvön mukaan. Kylän suosituin matkailunähtävyys liittyykin tiiviisti mereen, sillä Scillan suosituin paikka on ehdottomasti Tyrrhenanmerelle avautuva ranta.

Rauhallinen rantakaupunki Pizzo

Calabriassa on lukuisia ruokaerikoisuuksia, jotka ovat peräisin tietyistä kaupungeista. Yksi tällainen on makea jäätelöherkku tartufo, joka valmistetaan hasselpähkinä- ja suklaajäätelöstä, suklaakastikkeesta ja kaakaojauheesta. Pizzon kävelykatu onkin täynnä kahviloita, joista jokainen väittää keksineensä italialaisherkun.

Tartufon lisäksi Pizzossa ihastuttaa paitsi värikkäiden talojen täyttämä katukuva myös ranta, jossa voi nauttia auringosta pitkälle syksyyn.

Historiallinen Zungri

Sisämaakaupunki Zungrin maisemat poikkeavat täysin Calabrian rantakaupunkien näkymistä, sillä turkoosin meriveden ja valkohiekkaisten rantojen sijaan Zungrissa maisemaa hallitsevat vuoristo ja vehreys.

Kaupunki on tunnettu erityisesti kallioon kaiverretuista luolia-asunnoista, joista vanhimmat ovat peräisin 500-luvulta. Luolat ovat säilyneet hyvin lukuisista maanjäristyksistä huolimatta, ja niissä vieraillessaan on helppo kuvitella, millaista elämää niissä asuneet perheet ovat eläneet.

CALABRIAN PARHAAT

Inka KhanjiCalabria, Italia
Italialainen ruoka on parhaimmillaan paikan päällä. Calabriassa nautitaan rutkasti mereneläviä, mutta lautaselta löytyy muutakin.

Herkullisimmat ruokaerikoisuudet

  • Punasipulijäätelö ja -hillo
  • Nduja-tahna
  • Tartufo-jäätelö
  • Bergamottituotteet

Upeimmat kohteet

  • Tropea
  • Pizzo
  • Scilla
  • Zungri
  • Reggio Calabria

Lisätietoja

Italian valtion matkailuviranomaisen Calabria-vinkit

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää