Hyppää sisältöön

Kaikki mitä haluat tietää häämatkoista – morsiusparin ABC

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 08.03.2023
Rantapallon kymmenen kohdan häämatka-ABC auttaa elämäsi tärkeimmän matkan suunnittelussa.

1. Aloita ajoissa ja panosta suunnitteluun

Onnistunut häämatka on hieno alku yhteiselle elämälle. Ei ole olennaista minne matka tehdään ja milloin se tehdään, tai oliko se loistelias kaukomatka vai pienempi retki kotimaassa. Häämatkan on tärkeää olla juuri sinun ja rakkaasi näköinen.

Aloittakaa suunnittelu ajoissa ja panostakaa kaikissa matkaan liittyvissä ratkaisuissa siihen, että voitte molemmat muistella häämatkaanne onnellisina vielä monta vuotta. Häämatkan suunnittelusta ei kuitenkaan kannata ottaa stressiä, sillä turhat paineet vain pilaavat suunnittelun tuoman ilon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Mikä häämatkan kohteeksi?

Häämatkakohdetta valitessa lähtökohtana ovat vain ja ainoastaan morsiusparin toiveet. Jos haaveissanne on perinteinen rantaloma luksushotellissa, menkää sellaiselle. Jos taas nautitte jostain aivan toisenlaisesta yhteisestä tekemisestä, unohtakaa palmut ja rantabungalowit ja lähtekää vaikka Lappiin vaeltamaan tai reppumatkalle Eurooppaan.

Häämatkalla voi myös saada kaiken: yhdistäkää rento rantaloma romanttisessa bungalowissa kaupunkimatkaan tai eksoottiseen aktiivilomaan!

Kaksi tärkeintä tekijää häämatkakohdetta valitessa ovat aikataulu ja budjetti. Kauanko haluatte olla matkalla? Paljonko olette valmiita sijoittamaan matkaan rahallisesti?

Ota nämä huomioon häämatkakohdetta valitessasi:

 • Onko toisella teistä ehkä jo valmiina jokin haavekohde? Jos se sopii myös toisella osapuolelle, valinta on helppo. Vai onko teillä on jokin yhteinen haave, jonka toteuttamiseen häämatkan voi yhdistää?
 • Mihin vuodenaikaan häät järjestetään? Matkailusesonki vaihtelee eri puolilla maailmaa ja vaikuttaa siten myös häämatkakohteen valintaan. Esimerkiksi sadekaudella ei kannata matkustaa tropiikkiin ja talvella Välimerellä voi olla viileää. Häämatkaa ei myöskään ole pakko tehdä heti häiden jälkeen.
 • Miettikää yhdessä mitä haluatte häämatkaltanne: rantaelämää vai aktiivista tekemistä? Seikkailua vai rauhallista oleilua? Häämatkalla voi myös yhdistää erilaiset matkatyylit ja jakaa matkan eri osiin useassa kohteessa.
 • Häämatkakohteen valitseminen harrastusten perusteella ei yleensä kannata, jollei kyseessä ole selvästi yhteinen harrastus. Esimerkiksi golf-kohde ei ole hyvä valinta, jos vain toinen teistä golfaa ja katoaa koko päiväksi viheriölle.
 • Hotellivalinta on häämatkalla tärkeä päätös. Monet häämatkalaiset suosivat all inclusive -hotelleja, joissa ruokailut ja usein myös aktiviteetit kuuluvat pakettiin ja ne on maksettu jo ennakkoon. Kannattaa kuitenkin huomioida, että all inclusive -hotellit ovat usein myös lapsiperheiden suosiossa, mikä ei aina vastaa romanttista häämatkatunnelmaa.
 • Haluatko aikuisten loman ilman lasten meteliä? Useiden matkatoimistojen valikoimassa on nykyisin vain aikuisille tarkoitettuja hotelleja, jotka sopivat erinomaisesti häämatkalaisille.
ShutterstockHäämatkan ABC
Onnistunut häämatka on täynnä kahdenkeskisiä hetkiä.

3. Ajoitus: Milloin on hyvä aika häämatkalle?

Häämatkalle lähdetään perinteisesti pian häiden jälkeen. Elokuvissa ja tv-sarjoissa morsiuspari kiitää suoraan juhlista lentokentälle, jossa kone odottaa valmiina viemään rakastavaiset palmusaarelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ajoituksen suhteen on runsaasti vaihtoehtoja, joista kannattaa valita omalle luonteelle parhaiten sopiva. Jotkut haluavat lähteä häämatkalle suoraan häistä, toiset taas viettävät hääyön mielellään rauhassa ja suuntaavat matkalle vasta häistä seuraavana päivänä. Osalle taas paras vaihtoehto on hengähtää pari päivää ja lähteä vasta sitten häämatkalle, kun taas jotkut haluavat tehdä häämatkan vasta kuukausia juhlien jälkeen.

Oikeaa tai väärää vaihtoehtoa ei ole, sillä pääasia on lähteä matkalle juuri silloin kun se tuoreelle avioparille parhaiten sopii.

Jos lähdette häämatkalle nopeasti häiden jälkeen, muista hankkia passi oikealla nimellä. Jos häämatka odottaa heti hääpäivän aamuna, tulee matka varata vanhalla nimellä.

4. Vihkiminen ulkomailla onnistuu yllättävän helposti

Suunnitteletteko karkaamista naimisiin kahden kesken? Vihkiminen ulkomailla vaatii hieman ennakkovalmistelua, mutta suomalainen vihkiminen onnistuu etenkin Euroopassa yllättävän helposti. Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla on pappeja useissa eri maissa – yleensä suurissa kaupungeissa – ja he voivat vihkiä suomalaisia avioliittoon myös ulkomailla.

Lisätietoja ulkomailla vihkimisestä löydät evankelis-luterilaisen kirkon verkkosivuilta. Myös siviilivihkiminen onnistuu varsin helposti myös ulkomailla.

Useissa maissa ulkomaalainen voi järjestää myös paikallisen vihkimisen, jos on valmis pieneen paperirumbaan ja siihen, että avioliitto täytyy vielä Suomessa virallistaa erikseen. Maakohtaisia ohjeita paikalliseen vihkimiseen löytyy suurlähetystöjen ja usein myös eri maiden suomalaisyhdistysten kautta.

Jotkut erikoismatkatoimistot järjestävät vihkimisen sisältäviä matkoja myös valmiiksi suunniteltuina pakettimatkoina. Hääpaketteja voi tiedustella myös suoraan hotelleilta. Nämä paketit ovat usein varsin hinnakkaita, mutta helpottavat kun kaikkea ei tarvitse selvittää ja järjestää itse.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mikäli suunnittelet vihkimistä ulkomailla, järjestely on hyvä aloittaa vähintään puoli vuotta – tai jopa aiemmin – ennen lähtöä ja näissä tapauksissa on tarpeen olla erityisen tarkka kaikkien pyydettyjen papereiden suhteen.

ShutterstockHäämatkan ABC
Häämatkaa suunnitellessa kannattaa huomioida molempien osapuolien toiveet.

5. Kolmen budjetin kohdeideat

Mitkä kohteet sopivat millekin budjetille? Tästä löydät kohdeideoita kolmessa eri hintakategoriassa.

Listaa lukiessa on tärkeää pitää mielessä, että kunkin häämatkan lopulliset kokonaiskustannukset riippuvat aina lukuisista eri tekijöistä ja esimerkiksi hotellin taso vaikuttaa hintaan merkittävästi missä tahansa kohteessa. Lista on suuntaa-antava ja se on koottu perustuen oletukseen kahden hengen yhden viikon matkakuluista sisältäen lennot ja majoituksen 4–5 tähden hotellissa.

Matkan perushinnan lisäksi häämatkan kuluihin on budjetoitava ateriakulut sekä mahdolliset ostokset ja harrastukset matkan aikana. Kohteesta ja hääparin toiveista riippuen niihin kannattaa varata noin 50–100 euron budjetti matkapäivää kohden.

1 500 €

Kreikka: Kreeta, Samos, Kos, Rodos
Italia: Apulia, Firenze, Rooma
Ranska: Pariisi, Nizza
Espanja: Barcelona, Aurinkorannikko
Tunisia: Sousse
Egypti: Sharm el Sheikh
Kanariansaaret: Lanzarote, Teneriffa, Gran Canaria (mahdollista jopa alle 1 000 euron kustannuksin)
Bulgaria: Kultahietikko, Sunny Beach (mahdollista jopa alle 1 000 euron kustannuksin)
Turkki: Alanya, Side, Marmaris (mahdollista jopa alle 1 000 euron kustannuksin)
Suomi: Lappi, Helsinki, kylpyläloma kotimaassa

3 000 €

Portugali: Madeira, Azorit
Jordania: Aqaba
Yhdysvallat: New York, Los Angeles, Miami
Indonesia: Bali
Thaimaa: Hua Hin, Ao Nang, Phuket, Koh Samui
Intia: Goa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5 000 € tai yli

Malediivit
Tahiti: Bora Bora
Seychellit
Dominikaaninen tasavalta
Barbados
Kuuba
Karibian-risteily
Australia
Uusi-Seelanti
Mauritius
Etelä-Afrikka tai Afrikan safarimatkat

Jos listassa mainitut hinnat tuntuvat kalliilta, voit kulujen karsimiseksi harkita sopisiko vaihtoehdoksi vaatimaton hotelli. Usein häämatkalaiset eivät kuitenkaan tahdo tinkiä 4–5 tähden hotellitasosta. Toinen mahdollinen säästötapa on harkita matkan ajankohtaa: kesän suosituimmalla hääjuhlakaudella myös matkat ovat sesonkivaihtelun vuoksi kalliimpia kuin keväällä ja syksyllä.

6. Mistä rahat häämatkaan?

Häämatka on ainutkertainen kokemus, johon monet ovat valmiita panostamaan suuriakin summia. Mutta mistä taikoa tuhansia euroja unelmien häämatkaan, jos jo pelkän juhlan budjetti tekee tiukkaa opiskelijaparin tai pienituloisten kukkarolle?

Moni ratkaisee asian esittämällä häävieraille toiveen matkakassaan laitettavasta rahamuotoisesta lahjasta. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että rahalahjan pyytäminen on taitolaji, jossa huolimaton muotoilu voi aiheuttaa häävieraille päänvaivaa tai jopa pahaa mieltä.

Huomioi tämä jos pyydät rahalahjaa

 • Esitä toive painostamatta. Jätä mahdollisuus antaa myös jokin muu lahja.
 • Keksi omaperäinen ja kevyt tapa esittää pyyntö: pieni runo tai värssy toimii hyvin.
 • Älä esitä toivesummaa, vaan anna lahjan antajan päättää panoksensa oman varallisuutensa mukaan.
 • Ilmaise arvostuksesi pientäkin lahjaa kohtaan: “Suuri haaveemme on päästä matkalle ja jokainen euro vie meidät lähemmäs unelmaa New Yorkista”.
 • Tee rahalahjan antaminen helpoksi. Ilmoita tilinumero tai kerro kutsussa, että paikalle tuodaan matkasäästöpossu.

7. Matkan jälkeen

Onnistuneen häämatkan jälkeen paluu arkeen ei tunnu raskaalta. Ihanan matkan muistoihin on mukava palata vielä vuosien jälkeenkin, jos kokoat häämatkasta valokuva-albumin tai teetät otoksista oman valokuvakirjan.

Kirja kannattaa koota mahdollisimman pian matkan jälkeen, sillä silloin muistot ovat tuoreimmin mielessä!

Jos olet saanut matkan lahjaksi, on kohteliasta muistaa kustannuksiin osallistuneita esimerkiksi sujauttamalla hääkuvan ja kiitoskortin mukaan muutama iloinen otos häämatkalaisista rannalla.

8. Perustaisinko häämatkablogin?

Haluatko jakaa upeat häämatkakokemuksesi ystävien, sukulaisten ja muidenkin lukijoiden kanssa? Perusta Rantapalloon oma matkablogi! Blogin avulla voit kerätä ennen matkaa ja matkan aikana talteen paitsi haaveet ja suunnitelmat, myös kaikki ihanat yhteiset kokemukset. Blogin kautta pääsette myöhemminkin palaamaan matkan yhteisiin muistoihin.

Tallentamalla myös suunnitteluvaiheen ja kertomalla kokemuksesi kohteesta jälkikäteen autatte myös muita: teidän jälkeenne häämatkaa suunnittelevat saavat kullanarvoisia vinkkejä omaa matkaansa varten.

>> Perusta oma matkablogi

Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Powerpark

Esittelyssä kaikki Suomen huvipuistot – mikä sopii sinulle?

Tee näin jos lentosi peruuntui

Peruuntuiko lentosi? Toimi näin!

Esteetön matkailu

Esteettömän matkailun ABC – lue vinkit onnistuneeseen matkaan!

Tampere-Pirkkalan lentoasema

Tällainen on Tampere-Pirkkalan lentoasema – montako kertaa olet matkustanut Pirkanmaan maakuntakentältä?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja