Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Turkki

Merellinen Marmaris on suosittu rantakohde

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 24.04.2019
Turkin kauneimmaksi rantalomakohteeksi kutsuttu Marmaris on tunnettu etenkin pitkästä rannastaan, joka vie aina naapurikaupunkiin saakka.

Kauniista ympäristöstään tunnettu Marmaris on monipuolinen lomakohde, joka tarjoaa puuhaa niin aktiivisille lapsiperheille kuin iltaelämästä nauttiville auringonpalvojillekin. Marmaris on oiva kohde myös saarihyppelyä harrastaville, sillä Kreikan saaristo ei ole kaukana.

Satamakaupunki ja rantalomakohde

Marmaris sijaitsee Egeanmeren rannikolla kauniilla Marmariksenlahdella. Marmariksella on pitkä historia satamakaupunkina ja se on ajan saatossa tunnettu monilla eri nimillä. Nykyisin kaupunki elää lähinnä turismista, sillä matkailijoita on virrannut Turkin rannikolle jo vuosikymmenien ajan. Marmaris on kuitenkin yhä tärkeä satamakaupunki, jossa poikkeavat sekä suuret risteilyalukset että lähisaarille kulkevat veneet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Marmaris on monipuolinen lomakohde. Pitkä, pehmeähiekkainen ranta sopii erinomaisesti rantalomailijoille ja vesipuistot lapsiperheille. Kulttuurin ystävä voi tutustua kaupungin vanhoihin rakennuksiin ja retkeillä Efesokseen. Yöeläjät voivat juhlia aamun pikkutunneille asti.

Kaupungin tunnetuin nähtävyys on Marmariksen linna. Kuuluisia retkikohteita ovat Pamukkalen kalliot ja Efesoksen kaupunki. Kun kyse on Turkista, eivät historialliset nähtävyydet ole koskaan kaukana. Marmariksesta voi tehdä retkiä esimerkiksi kiveen hakatuille Lyykian haudoille Dalyaniin tai vaikka Efesoksen muinaiskaupunkiin.
Vaikka Marmaris onkin varsin moderni, löytyy sieltäkin pieni vanhakaupunki. Lomakohteen tärkein historiallinen nähtävyys on sulttaani Suleiman Suuren 1520-luvulla rakennuttama linnoitus, jossa toimii nykyään museo. Paikalla uskotaan olleen alkuperäinen linnoitus jo 3 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Marmariksen satamakaupunki on yksi Turkin suosituimpia ja perinteikkäimpiä lomakohteita, mutta matkailijat saavat samassa paketissa myös toisen lomakeskuksen. Aivan Marmariksen vieressä sijaitseva Içmeler on kasvanut yhteen vilkkaamman naapurinsa kanssa.

ShutterstockMarmaris, Turkki
Marmaris on kaunis rantakaupunki, jossa riittää tekemistä monenlaiselle matkailijalle.

Ihanteellinen kesäkohde

Marmaris on erityisesti kesäkauden lomakohde. Päivälämpötilat kohoavat 20 asteen yläpuolelle toukokuusta lokakuuhun, ja erityisen lämmintä on keskikesällä. Heinä–elokuussa elohopea kohoaa Marmariksessa yli 30 asteen.

Talvet ovat Marmariksessa viileitä ja sateisia. Kylmintä on tammi-helmikuussa, jolloin päivälämpötilat pysyttelevät keskimäärin reilussa kymmenessä asteessa. Viileään säähän ja sateisiin kannattaa varautua myös keväällä ja myöhäissyksystä, jolloin etenkin yöt voivat olla koleita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kesäaurinkoa ja rantalomaa

Marmaris on etenkin rantalomailijoiden suosikki. Ranta on pitkä ja pehmeähiekkainen, ja vieressä kimmeltävä meri kristallinkirkas. Marmaris on kesäisen ilmastonsa puolesta oiva kohde aurinkoa palvoville lomailijoille.

Paikka sopii rantalomakohteeksi myös lapsiperheille. Lapset ja lapsenmieliset voivat polskia niin Marmariksen rannalla kuin vesipuistoissakin. Aikuisempaan makuun sopivia vesileikkejä tarjoavat jokisafarit ja sukeltaminen.

Rantapäivien ohessa aikaa voi Marmariksessa kuluttaa myös shoppaillen. Kaupungissa on hyvät ostosmahdollisuudet ja basaareilta löytyy varmasti kotiinviemisiä. Suosittuja tuliaisia ovat esimerkiksi mausteet, korut ja matot. Tinkiminen kuuluu etenkin basaareilla olennaisena osana kaupantekoon.

Yökukkujien iloksi löytyy runsaasti iltaelämää. Monet yökerhot ovat avoinna aamun pikkutunneille saakka.

Linnoja ja rauniokaupunkeja

Vaikka Marmaris tunnetaan pääasiassa auringonpalvojien suosikkina, on kaupungilla paljon tarjottavaa myös kulttuurin ystäville. Marmariksessa voi vierailla monilla nähtävyyksillä, joilla on pitkä historia ja suuri kulttuurinen merkitys. Itse kaupungissa on vielä löydettävissä vanhoja osia, jotka henkivät vuosisatojen takaista tunnelmaa.

Vaikuttavin historiallinen rakennus kaupungissa on Marmariksen linna, jolla on nykyisin ikää huimat 5 000 vuotta. Pari tuhatta vuotta ennen ajanlaskun alkua rakennettu linnoitus on kokenut historiansa aikana paljon ja linna on hävitetty useammin kuin kerran. Viimeisin suuri jälleenrakennus tehtiin 1500-luvulla. Uudelleenrakentamisen ja viime vuosikymmenien restaurointitöiden tuloksena Marmariksen linnassa toimii nykyään museo.

Marmariksesta voi yhä löytää vilahduksia kaupungin pitkästä historiasta – vanhat kaupunginosat ja kaupungit ovatkin Marmariksen loman parhaita kulttuurielämyksiä. Ephesus on Marmariksen parhaiten säilynyt muinaiskohde, joka oli aikanaan tärkeä tieteen, taiteen ja kulttuurin keskus. Ephesuksen suurin temppeli on vaikuttava Artemis.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockMarmaris, Turkki
Tuhansia vuosia vanha linna on Marmariksen vaikuttavimpia rakennuksia.

Löydä luonnon rauha Marmariksesta

Marmariksen kaupungilla on vilkas maine, mutta tiesitkö, että aivan läheltä löytyy myös kansallispuisto? Luonnon rauhaa voi hakea vain kuuden kilometrin päässä lomakeskuksesta.

Marmariksen kansallispuistossa voi patikoida metsäteillä ja varta vasten kävelijöille rakennetuilla reiteillä. Puistosta löytyy myös ranta, jossa voi uida. Kansallispuistossa kasvaa esimerkiksi harvinaisia idänambrapuita. Kävijöiltä peritään pieni pääsymaksu.

Kaupungin alueella on myös muita kiinnostavia luonnonpaikkoja. Esimerkiksi Caunos on muinainen satamakaupunki, joka sijaitsee kahden veden, järven ja meren, välissä. Eräs satamakaupungin hellyttävimmistä nähtävyyksistä ovat harvinaiset Caretta caretta -kilpikonnat.

Veikeiden kilpikonnien lisäksi Marmaris tarjoaa muitakin luonnon omia kohteita. Esimerkiksi Pamukkalen kalliot ovat mielenkiintoinen nähtävyys. Pamukkalen kalliot muodostuivat, kun jyrkänteen reunalta valuva vesi muutti kalliot valkoisiksi.

Vauhdikasta menoa koko perheelle

Marmariksesta löytyy paljon hauskaa nähtävää ja tehtävää, ja myös lasten kanssa matkustavan on helppo löytää ajanvietettä. Pitkän rannan lisäksi Marmariksessa on kaksi vesipuistoa, joista varsinkin Atlantis-vesipuisto on lasten mieleen. Vesipuistossa voi laskea huimia vesiliukuja, keilata ja ajella törmäysveneillä.

Jännitystä riittää myös aikuisille, mikäli he päättävät Marmariksen lomallaan osallistua joki- tai jeeppisafareille, sukeltaa turkoosiin mereen tai leijailla liitovarjolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tuliaisostoksia Marmariksen basaareissa

Shoppailu on yksi parhaista tavoista kuluttaa lomapäivä. Kauppojen hieromiseen kannattaa käyttää aikaa, eikä tinkimistä saa unohtaa. Tuliaisiksi kannattaa napata seudun omaa, timjamilta tai appelsiinin kukilta tuoksuva hunajaa.

Aivan kaupungin keskustasta löytyy jättimäinen Grand Bazaar, jossa myydään muun muassa mausteita, makeisia, vaatteita, koruja ja hajuvesiä. Basaarissa kannattaa huomioida, että tarjolla on paljon piraattituotteita eikä laatu välttämättä lunasta odotuksia. Merkkituotteita kaipaavien matkailijoiden kannattaa suunnata sataman ostoskeskukseen.

Paras tapa tutustua Marmarikseen ja sen ympäristöön on apostolinkyyti. Jalan kulkeminen vie niin basaareille, vanhaan kaupunkiin kuin rannalle. Marmariksen pitkää rantakatua voi kävellä aina sisarkaupunki Içmeleriin asti.

Kauniiden rantojen Içmeler

Vaikka Marmariksen kaupungistakin löytyy hiekkarantoja, kannattaa rantapäivänä tehdä retki naapurikaupunki Içmeleriin. Rauhallisen lomakeskuksen kultahiekkainen uimaranta on puhdas ja sopii hyvin lapsiperheille. Rannalla voi harrastaa myös erilaisia vesiurheilulajeja.

Noin kahdeksan kilometrin päässä Marmariksesta sijaitseva Içmeler tunnetaan kauniin rantamaisemansa lisäksi myös vehreistä puutarhoistaan. Leppoisasta lomakohteesta löytyy niin ikään riittävästi ravintoloita ja ostosmahdollisuuksia.

Totuus paikallisilta: mitä mieltä suomalaisista ollaan Turkin Marmariksessa?

Suomalaismatkailijat ovat tehneet hyvän vaikutuksen Turkin Marmariksessa asuviin paikallisiin.

Aurinko, edullinen hintataso sekä Marmariksen rento tunnelma houkuttelevat myös suomalaisia. Marmariksessa suomalaismatkailijat ovatkin niin tuttu näky, että kaupungista löytyy jopa Suomi-katuna tunnettu kadunpätkä.

Rantapallo vieraili Marmariksessa ja jututti kaupungissa asuvia suomalaisia. Marmariksen hyvin tuntevat Susanna Ryynänen ja Seppo Kanerva kertovat mitä paikalliset ajattelevat suomalaismatkailijoista ja millainen on suomalaisten maine lomakohteessa.

Entä miten suomalaiset itse muuttuvat saapuessaan lomalle Turkkiin? Katso haastattelu videolta!

Helppo matkakohde suomalaiselle

Marmariksessa, kuten muuallakin Turkissa, pääuskonto on Islam. Kulttuuri näkyy lomakohteissa matkailijalle käytännössä vain muutamina moskeijoina siellä täällä, mutta muutoin tavallisen lomailijan ei tarvitse juuri miettiä kulttuurieroja. Pukeudu peittävästi jos vierailet uskonnollisissa kohteissa, mutta esimerkiksi rannalla voi pukeutua samaan tapaan kuin muissakin rantakohteissa.

Matkailijan ei ole pakko osata turkkia loman onnistumiseksi Marmariksessa. Englannin kielellä ja paikoitellen jopa suomeksi pärjää mainiosti.
Marmariksella on pitkät perinteet suomalaismatkailijoiden suosikkikohteena. Kaupunkiin saavutaan viettämään kesälomaa tai vaikka talvehtimaan pakkasia pakoon, ja monilla suomalaisia onkin Marmariksessa loma-asuntoja.
Marmariksessa on jopa katu, joka tunnetaan paikallisten ja suomalaisturistien keskuudessa Suomi-katuna. Täältä löytyy esimerkiksi turkkilaisen Bekon pyörittämä Suomi-baari, jossa voi seurata jääkiekkoa, juoda suomalaisia juomia ja laulaa karaokea omalla kielellä.

Näitä juomia suomalaiset tilaavat eniten Marmariksen Suomi-baarissa

Mitä suomalaiset kaipaavat laseihinsa Turkissa? Jopa legendaarisiin mittasuhteisiin noussut Bekon baari pitää huolen, ettei koti-ikävä pääse iskemään Marmariksen-loman aikana.

Baarin suomea puhuva omistaja Beko tietää, millaiset juomat suomalaisille lomalla maistuvat. Esimerkiksi kotimaassakin suositut salmari ja fisu ovat suomalaisten mieleen myös etelänlomalla, mutta todellinen ykkössuosikki on hieman eksoottisempi.

Katso videolta, onko oma suosikkijuomasi suomalaislomailijoiden lempidrinkkien joukossa!

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MARMARIKSESSA

ShutterstockMarmaris, Turkki
Marmariksen maisemien äärelle pääsee Suomesta mukavan helposti.

Lennot Suomesta

Suomesta on hyvät lentoyhteydet Turkkiin. Marmariksen lähin lentokenttä on noin 90 kilometrin päässä sijaitseva Dalaman Airport. Lennot Marmarikseen maksavat noin 300–500 euroa.

Marmaris on suosittu valmismatkakohde ja pakettimatkoja sekä usein myös äkkilähtöjä on hyvin saatavilla.

Hotellit ja majoittuminen Marmariksessa

Marmaris on jo vuosikymmeniä ollut suosittu rantalomakohde, joten kaupunkiin on ehtinyt nousta monia hotelleja. Marmariksessa voi majoittua hienosti luksushotellissa tai vaatimattomammin edullisessa majatalossa. Kaupungissa on myös paljon tasokkaita ja lapsiystävällisiä hotelleja.

Hotelliyö maksaa keskimäärin 50–70 euroa, mutta hienommissa hotelleissa sänkypaikan hinta voi olla jopa 200–300 euroa. Edullisimmillaan Marmariksessa majoittuu parillakymmenellä eurolla.

Liikkuminen ja autonvuokraus

Kävely on helppo keino tutustua Marmarikseen ja sen ympäristöön. Pitkä ranta johdattaa kulkijan aina naapurikaupunki Icmeleriin asti.

Bussit ovat edullinen ja vaivaton tapa liikkua Marmariksessa ja rannikkoalueella. Bussit kulkevat aamuvarhaisesta iltamyöhään, eikä matka kaupunkialueella maksa kuin alle euron. Naapurikaupunki Icmeleriin pääsee alle parilla eurolla.

Marmariksesta voi halutessaan vuokrata myös auton, mutta suomalaisesta poikkeava liikennekulttuuri vaatii usein totuttelua. Vilkkaassa keskustassa varovaisuutta tarvitsevat autoilijoiden lisäksi myös jalankulkijat. Vuokra-autolla on kuitenkin helppo lähteä tutustumaan kauempana sijaitseviin nähtävyyksiin, kuten Pamukkalen kallioihin ja Efesoksen kaupunkiin.

Suosittuna satamakaupunkina Marmariksessa on tietenkin tarjolla myös venekyytejä. Venematka Icmeleriin maksaa muutaman euron. Vene- ja laivamatkoja tehdään myös naapurimaihin ja kesäisin Marmariksesta pääsee esimerkiksi Rodokselle edulliseen hintaan.

MARMARIKSEN NÄHTÄVYYDET

ShutterstockMarmaris, Turkki
Pamukkalen kalkkikivikalliot ovat Marmariksen alueen upeimpia luontokohteita.

Marmariksen linna

Marmariksen linna on alun perin rakennettu jo 5 000 vuotta sitten, mutta nykyasunsa se sai 1500-luvulla. Nykyisin linnassa toimii museo, jonne peritään pieni pääsymaksu.

Sataman kupeessa sijaitsevassa museossa voi tutustua esimerkiksi arkeologisiin löytöihin sekä paikalliseen taiteeseen ja kansanperimään. Linnasta aukeaa myös hieno maisema valokuvia varten.

Atlantis-vesipuisto

Marmariksen rannalla sijaitseva Atlantis-vesipuisto on lomakohteen suosituimpia uimapaikkoja. Vesipuistossa on esimerkiksi useita uima-altaita, vesiliukumäkiä, laitteita ja leikkipaikkoja.

Pääsymaksu Atlantis-vesipuistoon on noin 15 euroa aikuiselta ja 10 euroa lapsilta.

Atlantis Waterpark

Pamukkalen kalliot

Vaihtelua tavallisiin rantapäiviin tuovat eksoottiset Pamukkalen kalliot, jotka tarjoavat luonnon mineraalikylpyjä. Erikoisen luontokohteen lähteestä pulppuava lämmin vesi on varsin kalsiumpitoista, ja jäähtyessään vesi muodostaa kovan kalkkikivipinnan.

Kalkkikivi on kovettunut altaiden muotoon, mikä helpottaa vierailua ja tekee alueesta varsin valokuvauksellisen uimapaikan.

Pamukkalen kalliot ovat yksi lähialueen suosituimmista retkikohteista. Virtaavan veden valkoiseksi kalkitsemat kalliot ovat valokuvauksellinen uimapaikka ja mineraalipitoisen veden kerrotaan tekevän ihmeitä.

Pamukkale sijaitsee noin 200 kilometrin päässä ja sinne järjestetään päivän mittaisia retkiä. Kallioiden kupeesta löytyy myös historiallisen amfiteatterin rauniot sekä kaunis luonnonallas – pakkaa siis uimapuku mukaan!

Efesoksen rauniokaupunki

Efesoksen historiallinen kaupunki tarjoaa koko loman edestä kulttuuria, sillä muinaisen kaupungin raunioissa riittää valtavasti tutkittavaa. Nykyisin ulkoilmamuseona toimivassa kaupungissa tiedetään olleen asutusta jo 8 500 vuotta sitten ja vuosituhansien aikana muun muassa muinaisen Rooman valtakunnan keisarit ovat kuljeskelleet Efesoksen kaupungin kaduilla.

Historiallinen Efesos sijaitsee noin 250 kilometrin päässä Marmariksesta, ja sinne on tarjolla päiväretkiä. Efesoksessa voi bongata myös arkeologeja kaivamassa uusia löytöjä.

Vedenalainen savupiippu

Marmaris on sukeltajien suosiossa, ja lomakohteen läheltä löytyy kymmeniä sukelluspaikkoja.

Marmariksen kenties tunnetuin ja erikoisin sukelluskohde on Bacan luola, jota kutsutaan muotonsa takia leikkimielisesti savupiipuksi. Baca sopii kokeneille sukeltajille ja vedenalaisesta valokuvauksesta kiinnostuneille harrastajille.

Tee päiväretki Rodokselle

Viikon mittaisella Marmariksen-lomalla matkaan ehtii hyvin yhdistää myös toisen maan – Kreikan suosituimpiin saariin kuuluva Rodos sijaitsee nimittäin vain lyhyen lauttamatkan päässä.
Marmariksesta on helppo tehdä päiväretki Rodokselle, sillä matka katamaraanilla kestää alle tunnin. Yhdessä päivässä ehtii nähdä esimerkiksi Rodoksen tunnelmallisen vanhankaupungin tai tehdä retken Lindoksen kylään.

MARMARIKSEN RANNAT

ShutterstockMarmaris, Turkki
Içmelerin ranta on Marmariksen suosituimpia rantapaikkoja.

Marmariksen pitkä rantaviiva on mutkaton valinta

Marmariksen pitkän rantabulevardin ympäriltä löytyy ravintoloita, kahviloita ja putiikkeja. Marmariksen ranta on usean kilometrin mittainen, ja moni nauttiikin merimaisemasta kävelylenkin lomassa.

Rannalla on myös mahdollista harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja, kuten vesihiihtoa tai vetovarjoilua. Tämä ranta on varmasti tuttu useimmille Marmariksessa vierailleille matkailijoille.

Içmeler sopii erityisesti lapsiperheille

Içmeler sijaitsee laakson pohjalla vuorten ympäröimänä. Pikkukaupungin sydän on sen pitkä rantaviiva, jolla riittää runsaasti tilaa erityisesti sesonkiajan ulkopuolella.

Matkaa vilkkaampaan Marmariksen kaupunkiin noin kahdeksan kilometriä. Matka taittuu helposti paikallisbussilla, omalla vuokra-autolla tai vaikka veneellä.

Içmeler on etenkin lapsiperheiden suosima rauhallisempi lomakohde, jossa riittää all inclusive -hotellitarjontaa sekä aktiviteetteja perheen pienimmille.

Turunç tarjoaa rauhallista rantalomailua

Turunçin ranta sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Marmariksen keskuksesta. Ranta on rauhallinen, varsinkin vilkkaimman sesongin ulkopuolella. Mikäli täyteen ahdetut rannat eivät innosta, kannattaakin vuokrata auto ja suunnata hiekkarannalle hieman Marmariksen ulkopuolelle.

Turunçista löytyy peruspalveluita ja jonkin verran ravintoloita. Varsinaisen ravintolakeskuksen perässä kannattaa palata Marmariksen puolelle.

MARMARIKSEN PARHAAT

Nella RahkonenMarmaris, Turkki
Palmujen reunustamat rantabulevardit vievät lomatunnelmaan.

Marmariksen parhaat nähtävyydet

 • Marmariksen ranta
 • Marmariksen linna
 • Marmariksen vanha osa

Marmariksen parhaat aktiviteetit

 • Auringonpalvonta
 • Purjehdus
 • Päiväretket nähtävyyksille
 • Vesiurheilu
 • Shoppailu

Marmariksen parhaat retkikohteet

 • Pamukkale
 • Efesos
 • Iclemer

Lisätietoja

Turkin Valtion Matkailutoimisto

Teksti: Jenna Lehkonen, Maria Hietala ja Nella Rahkonen
Videot: Nella Rahkonen
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto ja Nella Rahkonen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää