Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kreikka

Matkaopas: Kos

 • Ella Vuolasto
Ella Vuolasto Päivitetty: 02.06.2023
Kos on monipuolinen lomakohde, joka hurmaa vierailijansa upeilla hiekkarannoilla, antiikin aikaisilla raunioilla sekä pitkillä pyöräilyreiteillä.

Kos on Egeanmeren kaunotar

Suomalaismatkailijoiden suosimiin kreikkalaisiin saarikohteisiin lukeutuva Kreikan Kos sijaitsee Egeanmeren itäosassa, ja se kuuluu Dodekanesian saariryhmään. Samaan saariryhmään kuuluvat  muun muassa Rodos, Tilos, Kalymnos, Leros ja Patmos. Kos tunnetaan pitkistä hiekkarannoistaan ja rikkaasta historiastaan. 

Kos sopii erityisesti aurinkoa rakastaville matkailijoille, jotka haluavat yhdistää rentoutumisen, kulttuurin ja liikunnan yhdellä matkalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saaren iltaelämä on kokenut muutoksen ja aiemmin nuorison bilekohteena tunnettu Kos on nykyään rauhallinen lomakohde. Sinne matkustetaan nauttimaan auringosta ja uimisesta, tutustumaan antiikin raunioihin sekä nauttimaan hyvästä ravintolatarjonnasta.

ShutterstockSininen ravintolarakennus kulmauksessa, jossa kasvaa värikkäitä kukkia.
Kos on suosittu ja helppo lomakohde suomalaisille.

Saari on Kreikan saarten joukossa keskikokoinen ja sillä asuu noin 33 000 ihmistä. Kos on monipuolinen matkakohde, jossa yhdistyvät kaupungin vilinä ja kauniit rannat. 

Luonnonkaunis saari vaihtelevine maastoineen on loistava paikka esimerkiksi patikointiin ja vuoristokiipeilyyn. Egeanmeren aalloille pääsee surffailemaan Psalidin rannalla. Kosilla voit tutustua myös vedenalaiseen maailmaan. Saarella toimii useita sukellusyrityksiä, jotka ovat PADI-sertifioituja.

Kosin ilmasto

Kosilla on Välimeren ilmasto, joten saarella on kuivat ja kuumat kesät sekä leudot ja kosteat talvet. Kesä on suosituin matkailukausi, jolloin lämpötila nousevat usein yli 30 asteen.

Jos kuumuus ei haittaa, kesä on paras aika nauttia Kosin upeista rannoista ja ulkoilma-aktiviteeteista. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockTurkoosi rantavesi ja isot aallot vaalealla rannalla.
Kosin saari tarjoaa monenlaisia rantoja. Lounaisrannikolla sijaitseva Agios Theologos -ranta on suosittu ranta ja auringonlaskun katselupaikka.

Kevät ja syksy ovat myös hyviä matkustusaikoja, jos haluaa välttää suuria matkailijamassoja. Keväällä saarella on viileämpää, mutta luonto on kaunista ja vihreää. 

Syksyllä lämpötila laskee, mutta merivesi on yhä lämmintä uimiseen. Talvella sateet ovat yleisiä, mutta lämpötila on edelleen leuto ja pysyttelee 15 asteen tienoilla. Saarella voi ajoittain olla varsin tuulista.

Hintataso Kosilla

Kosilla hintataso on yleisesti ottaen hieman edullisempi kuin Suomessa. Saari tarjoaa runsaasti historiallisia nähtävyyksiä, joihin lapset, opiskelijat ja eläkeläiset saavat usein alennusta sisäänpääsylipuista, joten alennuskortit kannattaa pitää mukana.

Saarella käytetään euroa, ja maksukortit hyväksytään laajalti, mutta käteistä kannattaa pitää mukana pienissä liikkeissä ja syrjäisemmillä seuduilla.

Ravintoloissa on yleistä jättää tippiä ja tyypillisesti 5-10 prosentin tippi on sopiva määrä.

Kosin kuuluisaa hunajaa ostetaan usein tuliaisiksi. Erityisen suosittua on aromikas ja täyteläisen makuinen timjamihunaja. Myös perinteiset käsityötuotteet, kuten keramiikka ja korut, ovat suosittuja tuliaisia.

Kreikassa on otettu 1.1.2018 alkaen käyttöön hotellivero, joka koskee kaikkia hotellimajoituksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tavat ja kulttuuri Kosilla

Kosin saaren kulttuurissa näkyy vahva kreikkalainen perinne. Paikalliset arvostavat ystävällisyyttä, vieraanvaraisuutta ja hyvää ruokaa.

Saari on yleisesti ottaen turvallinen matkakohde, mutta yleisiä matkaturvallisuusohjeita on hyvä noudattaa. Pidä arvotavarat turvassa, älä jätä niitä valvomatta rannoilla, ja ole varovainen taskuvarkaiden suhteen vilkkailla turistialueilla.

ShutterstockKos, Kreikka
Kosin lomasta voi nautiskella turvallisesti, mutta maalaisjärki on syytä pitää mukana.

Kosin saarella on viime vuosina tehty parannuksia esteettömyyden suhteen. Saarella on useita pyörätuoliystävällisiä rantoja. Kardamena on suosittu rantalomakohde, jossa esteettömyys on otettu huomioon. Lisäksi Tigakin hiekkarannalla on toteutettu esteetön pääsy rantaveteen.

Kreikka on yleisesti ottaen suvaitsevainen maa ja viime vuosien aikana on tapahtunut edistystä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa. Julkiset hellyydenosoitukset eivät ole harvinaisia Kosin saarella. 

Kosin saarella matkailuyritykset pyrkivät tarjoamaan ystävällistä palvelua kaikille vierailijoille ja saarella on myös muutamia LGBTQ+-ystävällisiä baareja ja klubeja.

Lennot ja pakettimatkat Kosille

Kosille on hyvät lentoyhteydet Euroopasta etenkin kesäkaudella, mutta suoria reittilentoja ei ole tarjolla Suomesta. Ympärivuotisia lentoja järjestetään esimerkiksi Ateenasta. Suomesta Kosin saarelle voi lentää esimerkiksi Berliinin, Wienin tai Ateenan kautta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kos on kesäkaudella suosittu pakettimatkakohde. Matkatoimistot, kuten Aurinkomatkat, Tui ja Tjäreborg, järjestävät suorat lennot, majoituksen ja usein myös kuljetukset Kosilla. 

Valmismatkoja tarjoavat matkatoimistot myyvät usein myös pelkkiä lentoja, ja tätä kautta Kosille voi saada suorat lennot edullisimmillaan jopa alle 200 eurolla.

Kansainvälinen lentokenttä, Hippokrateen lentoasema, sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Kosin kaupungista. Lentokentältä keskustaan pääsee helposti taksilla tai vuokra-autolla. Taksi keskustaan maksaa arviolta 35–45 euroa riippuen matkan ajankohdasta ja matkustajien määrästä.

Hotellit ja majoittuminen Kosilla

Kosin saarella on monipuolinen valikoima majoitusvaihtoehtoja matkailijoille. Tyypillisesti Kosin lomalla majoitutaan hotelleissa. Saarella on suurien hotellien lisäksi lukuisia perhevoimin pyöriviä pieniä hotelleja ja aamiaismajoituksia. 

Lisäksi saarella on Airbnb-asuntoja, joissa voi majoittua paikallisten tarjoamissa huoneissa tai kokonaisissa asunnoissa.

ShutterstockKos, Kreikka
Majapaikan sijainnilla on väliä Kosilla varsinkin, jos lyhyt matka rantaan on tärkeä kriteeri.

Kosin saarella majoituksen hinnat vaihtelevat sesongin ja majoitusvaihtoehdon mukaan. Keskitasoisen hotellihuoneen hintataso alkaa yleensä noin 40–50 eurosta per yö, ja samoihin hintaluokkiin asettuvat myös kodikkaat Airbnb-majoitukset.

Majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin, viimeistään muutama kuukausi etukäteen erityisesti, jos matkustaa suosituimpien matkailukuukausien aikana. Jos matkustaa sesongin ulkopuolella, voi varausta tehdä lyhyemmälläkin varoitusajalla.

Kosin kaupunki tarjoaa eloisan ilmapiirin ja monipuoliset palvelut, joten keskustassa majoittumista voidaan suositella niille, jotka haluavat olla lähellä ravintoloita, kauppoja ja nähtävyyksiä.

Rantakohteissa, kuten Kardamenassa ja Masticharissa, majoittuminen tarjoaa helpon pääsyn rannoille ja vesiaktiviteetteihin. Myös saaren pohjoisosa, kuten Tigaki ja Marmari, tarjoaa kauniita rantoja ja rauhallisen ilmapiirin.

Liikkuminen ja lauttayhteydet 

Kosilla pyöräily on erittäin suosittua, ja saarella on hyvin kehittynyt pyörätieverkosto. Voit helposti vuokrata myös skootterin tai auton ja kiertää saarta omassa tahdissasi.

Myös bussilla pääsee liikkumaan suhteellisen kätevästi ja edullisesti ympäri saarta. Kosin kaupungin keskustassa liikkuu paikallisbusseja, joiden kertalippu maksaa noin euron. Saaren muihin osiin pääsee KTEL-busseilla. Matkan hinta riippuu matkan pituudesta, mutta koska kyseessä on pieni saari, lipun hinta jää yleensä muutamaan euroon.

ShutterstockVärikkäitä taloja ja kukkien reunustama katu.
Kosin sisällä voi liikkua vaivatta vuokra-autolla, mutta myös paikallisbussit toimivat mainiosti.

Laivayhteydet kaikille lähisaarille ovat hyvät. Vaikka Kosilla riittää näkemistä ja tekemistä, on päiväretki toiselle Kreikan saarelle mukava piristys lomaan.

Kosin lomaan voi myös helposti yhdistää vierailun naapurimaahan Turkkiin. Saarelta pääsee lautalla Turkin puolelle antiikin Halikarnissokseen eli Bodrumiin vain 45 minuutissa. Tähän Turkin suosittuun lomakohteeseen ehtii tutustumaan mukavasti jo yhden päivän aikana. 

Kosin erityispiirteet

Koska saari on pieni, ehtii lyhyenkin loman aikana tutustua rantaelämän ohella läpikotaisin saaren nähtävyyksiin. Se myös ehdottomasti kannattaa, koska harvasta lomakohteesta löytyy näin monta kiintoisaa paikkaa samalla tavalla käden ulottuvilla.

IstockphotoTurkoosi merivesi ja valkoiset talot taustalla.
Kosin historiaan tutustuminen tuo syvyyttä rantalomaan, vaikka et haluaisi käyttää lomapäiviä kulttuurikohteiden kiertelyyn.

Saarella on värikäs menneisyys, josta kertovat useat hyvin säilyneet historialliset paikat. Monien antiikin suurmiesten kerrotaan syntyneen Kosilla, heistä tunnetuin lienee lääketieteen isä Hippokrates. Saaren tärkein nähtävyys onkin pyhäkköalue Asklepion, jossa Hippokrateen oppeja ensimmäisen kerran toteutettiin.

Kreikka on lukuisten myyttien lähde, ja tämä näkyy myös Kosilla. Tarujen mukaan saarella on ollut aikoinaan myös Apollonin temppeli, jonne ihmiset matkustivat kauempaakin palvomaan valon ja auringon jumalaa. Ja saaren kuuluisissa – uskomusten mukaan ihmeitä tekevissä – lähteissä kävi aikoinaan kuningatar Kleopatra kylpemässä Egyptistä saakka.

Ravintolat Kosilla

Kosin lomakeskuksissa voi nauttia paitsi perinteisestä kreikkalaisesta ruoasta myös kansainvälisistä keittiöistä ja erilaisista pikaruokaravintoloista. Sisämaan kylistä löytyy enemmän aitoja paikallisia tavernoja.

Kreikkalaisen keittiön ikoniset herkut, kuten moussaka ja souvlaki, ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia.

Maista myös krasotiria eli viinin kanssa kypsennettyä juustoa ja paikallista hapanta juustoa xinomitzithraa.

Kosin sijainti lähellä Turkin rannikkoa on tuonut mukanaan myös turkkilaisen keittiön vaikutteita.

Tippaaminen ravintoloissa on suotavaa Kosilla, ja yleinen käytäntö on noin 10 % laskun loppusummasta.

Kosin nähtävyydet

Kosin saarella yhdistyvät kauniit maisemat, antiikin historia ja vilkas tunnelma. Täällä voit tutustua antiikin aikaisiin raunioihin, vierailla keskiaikaisessa linnoituksessa ja nauttia lukuisista ulkoilma-aktiviteeteista.

ShutterstockKos, Kreikka
Johannittain linnoitus on Kosin suosituimpia kohteita, ja sieltä avautuu myös hulppea maisema.
 • Askleopion on antiikin aikainen parantola, joka on yksi saaren ikonisimmista nähtävyyksistä. Tämä historiallinen temppelialue tarjoaa mahdollisuuden tutustua antiikin aikaisiin raunioihin ja ihailla upeaa arkkitehtuuria.
 • Johanniittain linnoitus on keskiaikainen linnoitus, joka kohoaa vaikuttavasti Kosin kaupungin yläpuolella. Se tarjoaa upeat merinäkymät ja mahdollisuuden tutustua saaren historiaan.
 • Lido Waterpark -vesipuisto on erinomainen kohde erityisesti lapsiperheille.
 • Plaka Forest on kaunis alue, jossa voi ihailla upeita riikinkukkoja ja nauttia luonnon rauhasta.
 • Nisyros-saarelle suuntautuva päiväretki tarjoaa ikimuistoisen seikkailun. Saari on tuliperäinen, ja siellä pääsee ihastelemaan tulivuoren kraateria.
 • Mount Dikaiosin huipulle patikoiminen on suosittu aktiviteetti urheilullisille matkailijoille. Patikointireitti tarjoaa upeat näkymät saarelle.
 • Paradise Beach on saaren helmi, jonka kristallinkirkas vesi houkuttelee kävijöitä ympäri maailmaa. Muita suosittuja rantoja Kosilla ovat esimerkiksi karkeahiekkainen Lambi ja hienohiekkainen Tigaki. Hyviä auringonpalvontapaikkoja ovat myös Agios Stefanos ja Kamari.
 • Therman kuumat lähteet saaren itäosassa houkuttelevat rentoutumaan. Pulppuavat kuumavesilähteet voivat kohota jopa 50-asteiseksi.

Lomakohteet Kosilla

ShutterstockKos, Kreikka
Kosin lyhyet etäisyydet mahdollistavat, että jo viikon mittaisen loman aikana on helppo tutustua moniin alueisiin.
 • Kosin kaupunki: Viehättävä kaupunki, joka tarjoaa historiallisia nähtävyyksiä, ostosmahdollisuuksia ja lukuisia ravintoloita. Rannoilta löytyy sekä kivisiä että hiekkaisia alueita.
 • Marmari: Rauhallinen lomakohde, joka on suosittu perheiden keskuudessa. Alueella on pitkä hiekkaranta ja lapsiystävällisiä aktiviteetteja, kuten vesipuisto ja minigolf.
 • Psalidi: Keskikokoinen lomakohde, joka sopii erityisesti pariskunnille ja rauhallista lomaa kaipaaville. Alueella on hiekkarantoja, hotelleja, ravintoloita ja baareja.
 • Lambi: Kätevä sijainti lähellä Kosin kaupunkia. Alueella on pitkä hiekkaranta ja monipuolisia majoitusvaihtoehtoja.
 • Kardamena: Eläväinen lomakohde, jossa on pitkä hiekkaranta, vilkas yöelämä ja erilaisia aktiviteetteja, kuten vesiurheilua.
 • Kefalos: Viehättävä kylä, joka sijaitsee saaren lounaisosassa. Alueella on useita rantoja, historiallisia nähtävyyksiä ja perinteistä kreikkalaista tunnelmaa.
 • Tigaki: Suuri hiekkaranta ja monipuoliset aktiviteetit, kuten vesiurheilu ja pyöräily, tekevät Tigakista suositun lomakohteen. Alueella on myös ravintoloita, baareja ja hotelleja.

Ella on freelancer-kirjoittaja, jolle matkailu on intohimo ja elämäntapa.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä on paha silmä?

Tähän salaperäiseen symboliin et voi olla törmäämättä Kreikassa ja Turkissa – mitä “paha silmä” tarkoittaa?

Kreikan miinukset

Kreikan miinukset – vai onko niitä? Kolme asiaa, jotka hiertävät tutussa matkailumaassa

Rodoksen nähtävyydet

Nämä paikat on pakko nähdä Rodoksella – saaren 13 parasta nähtävyyttä

Korfun Timonin ranta kuvattu ylhäältä käsin

Kesän kuumimmat matkatarjoukset Kreikkaan – säästä ja nauti eri budjeteilla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja