Hyppää sisältöön

Safari Afrikassa on unohtumaton elämys – viisi parasta paikkaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 07.08.2018
Safarit ovat yhä suositumpi matkailumuoto, joka sopii vaikka koko perheelle.

1. Masai Maran kansallinen luonnonsuojelualue, Kenia

Kenian tunnetuin luontokohde Masai Maran kansallinen luonnonsuojelualue sijaitsee noin 270 kilometrin päässä pääkaupungista Nairobista. Matkan voi taittaa esimerkiksi lentäen tai autolla . Autoillen matka kaupungista luonnon helmaan vie noin viisi tuntia.

Masai Mara sijaitsee Itä-Afrikan hautavajoaman ja Victoriajärven välisellä ylänköalueella Etelä-Keniassa ja puisto on nimetty alueen alkuperäiskansan Masai-heimon mukaan. Paimentolaiskansa on tunnettu värikkäästä kulttuuristaan ja safariin kannattaa ehdottomasti yhdistää vierailu Masai-kylässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiSuositut safarikohteet
Masai Maran kansallispuistossa voi kokea safarielämyksen myös vaikkapa kuumailmapallolennolta käsin.

Masai Mara on yli 1 530 neliökilometrin suuruinen kansallispuisto, joka tunnetaan laajasta eläimistöstään ja erityisesti jokavuotisesta eläinten suuresta vaelluksesta. Masai Maralla ja Serengetin kansallispuistolla on 50 kilometriä yhteistä rajaa ja suuren vaelluksen aikana yli miljoona villieläintä vaeltaa sateiden perässä Tansanian Serengetistä Masai Maran vehreille nurmille. Puistoon vaeltaa esimerkiksi yli miljoonaa gnuta sekä satoja tuhansia seeproja ja thomsoningaselleja.

2. Serengetin kansallispuisto, Tansania

Serengetin kansallispuisto on Tansanian vanhin luonnonpuisto ja kenties myös maailman kuuluisin kansallispuisto, sillä puiston riistakanta on yksi maailman suurimmista ja näyttävimmistä. Puiston ylänköalue on hyvin suuri ja eläimistöltään niin rikas, että nähtävää riittää useammallekin safarille.

Jos haluaa saada kiikariin mahdollisimman paljon erilaisia eläimiä, kannattaa Serengetiin suunnata tammikuun ja kesäkuun välillä. Tällöin puiston eläimistö on runsaimmillaan.

ShutterstockSuositut safarikohteet
Safarilla pääsee näkemään villieläimiä aivan lähietäisyydeltä.

Kun haluaa nauttia aidosta ja oikeasta safaritunnelmasta, kannattaa Serengetiin suunnata jeepillä. Arushasta kulkee pitkä, pölyinen ja kuoppainen tie kohti kansallispuistoa ja keikkuva matkanteko on asenteesta riippuen joko piinaa tai suuri seikkailu. Jos ei isommin välitä pölyisestä matkanteosta, Serengetin kansallispuistoon pääsee myös safarilennolla, joka tuo matkailijan suoraan puistoon.

3. Choben kansallispuisto, Botswana

Botswana tunnetaan Afrikan kenties hienoimpana safarimaana, ja Chobe on Botswanan suurin sekä tunnetuin kansallispuisto. Botswanan koillisosassa sijaitsevaa Choben kansallispuistoa pidetään eläimistöltään yhtenä kokoonsa nähden rikkaimmista puistoista Afrikassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kansallispuisto levittäytyy lähes 12 neliökilometrin alueelle Choben joen varrelle. Siellä sijaitsevat parhaimmat villieläinten bongauspaikat, sillä joki houkuttelee eläimet juomaan ja vilvoittelemaan.

ShutterstockSuositut safarikohteet
Botswanassa sijaitseva Choben kansallispuisto on näkemisen arvoinen kohde.

Chobessa elelee lukuisia eksoottisia eläinlajeja. Joen pinnan alla lymyilee krokotiileja sekä virtahepoja ja juomapaikkojen läheisyydessä näkyy norsu-, kirahvi- ja puhvelilaumoja. Safari Choben jokimaastossa on monen mielestä yksi hienoimmista safarikokemuksista.

4. Krugerin kansallispuisto, Etelä-Afrikka

Krugerin kansallispuisto sijaitsee Mosambikin ja Zimbabwen rajan läheisyydessä Etelä-Afrikassa. Krugerin kansallispuisto on yksi maailman suurimmista ja vanhimmista villieläinpuistoista: yli 20 000 neliökilometrin laajuinen Kruger on Etelä-Afrikan tunnetuin puisto, ja siellä on maan laajin ja vaihtelevin eläimistö.

Kruger perustettiin jo vuonna 1898 eläinmaailman suojelemiseksi, ja nykyään puisto on 147:n nisäkäslajin koti. Kun lähtee liikkeelle juuri ennen aamunkoittoa, on erinomaiset mahdollisuudet nähdä esimerkiksi elefantteja, virtahepoja, leijonia, kirahveja, puhveleita, seeproja, hyeenoja, eksoottisia lintuja sekä monia peura- ja antilooppilajeja.

ShutterstockSuositut safarikohteet
Krugerin kansallispuistossa kannattaa lähteä safarille myös auringonlaskun aikaan.

Krugerpuisto kuuluu tätä nykyä yhdessä Zimbabwessa ja Mosambikissa sijaitsevien laajennusten kanssa Great Limpopo Transfrontier Parkiin, jossa voi vapaasti liikkua rajojen ylitse niin kauan kun pysyttelee puiston alueella.

Noin 650 neliökilometrin laajuinen Sabi Sandin suojelualue on yksi Krugerin kansallispuiston kylkeen perustetuista yksityisistä suojelualueista. Suojelualueiden välillä ei ole raja-aitoja, joten eläimet pääsevät liikkumaan vapaasti. Sabi Sandin suojelualueella elää esimerkiksi kuuluisa big five eli norsu, afrikanpuhveli, sarvikuono, leijona ja leopardi.

5. Selousin riistansuojelualue, Tansania

Vuonna 1922 perustettu Selousin riistansuojelualue kuuluu nykyään Unescon maailmanperintöluetteloon, mikä on hyvä merkki puiston valtavasta elämystarjonnasta. Tansanian Selous on Afrikan suurin luonnonpuisto ja sen alue kattaa huimat 43 600 neliökilometriä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Valtavalle maa-alueelle mahtuu paljon elämää ja Selousissa asuukin monia villieläinlajeja. Riistansuojelualueella voi tiirailla kiikareilla esimerkiksi leijonia, leopardeja, sarvikuonoja ja seeproja.

ShutterstockSuositut safarikohteet
Safarin aikana kannattaa tähyillä myös puihin, missä voi nähdä monenlaisia lintuja.

Selousiin kannattaa matkustaa elo- ja lokakuun välillä, jolloin eläimet kerääntyvät kuivan kauden ajaksi vetisten jokien varsille, mistä niitä on helppo löytää. Tavallisesti safarimatkat vievät vierailijan puiston koillisosaan, Rufijijoen pohjoispuolelle, missä myös majatalot sijaitsevat.

>> Lue myös: Ensikertalaisen opas safarille – huomioi nämä asiat ennen matkaa

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sansibar, Tansania

Kokeile jotain uutta: esittelyssä Afrikan upeimmat rantalomakohteet

Malediivit

Seitsemän maailmanluokan rantakohdetta talvilomallesi – joko tunnet nämä kaikki?

Kap Verde

Tällaisia ovat Kap Verden saaret – mikä sopii sinulle?

Tutustu Sansibarin luontokohteisiin ja historiaan – viisi nähtävyysvinkkiä paratiisirannoista tunnetulle saarelle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja