Australia on monien mahdollisuuksien maa
Monipuolinen etelän ihmemaa
Saarivaltio ja -manner Australia sijaitsee eteläisellä pallonpuoliskolla, ja sen nimikin tulee latinan sanasta australis, eteläinen. Australiassa asuvat monet eläimet, joista muu maailma on lukenut vain lehdistä tai nähdyt videopätkiä televisiossa. Australian kamaralla voi nähdä kenguruita, koalakarhuja ja monia muita pohjoismaisin silmin katsottuna omituisia otuksia.
Myös mantereen maantiede on erittäin monipuolinen. Laakean Australian itäosassa kohoavat Australian Kordillieerit, joiden rinteillä on mahdollista jopa lasketella. Suurimmaksi osaksi maa on aavikkoa tai savannia, ja vain itärannikolla on trooppisia ja subtrooppisia sademetsiä.
Australian kiinnostavimmat matkailukaupungit sijaitsevat maan kaakkoisrannikolla, mutta myös Etelä- ja Lounais-Australiassa on matkailijoiden suosimia kohteita. Sisämaa ja pohjoisrannikko taas ovat kohteita, missä on huomattavasti etelärannikkoa pienempi väestö.
Vuodenajat päinvastoin kuin meillä
Australia on laaja ja monimuotoinen maa, jonka ilmasto-olosuhteet vaihtelevat maan osien mukaan. Maan pohjoisosissa vallitsee kuumaa, keskiosissa lämmin ja eteläosissa lauhkea ilmastovyöhyke.
Australiaan suuntaavan on hyvä muistaa, että päiväntasaajan eteläpuolelle siirryttäessä vuodenajat kääntyvät päälaelleen. Keskikesä ajoittuukin siis suomalaisittain sydäntalveen, tammikuun paikkeille. Useimmat suomalaiset matkustavatkin Australiaan silloin, kun kotimaassa on talvi.
Paras aika matkustaa Australiaan on marraskuusta huhtikuulle, jolloin lämpötila on komeasti 20 asteen yläpuolella lähes kaikkialla. Esimerkiksi Sydneyssä keskilämpötila on vuodenvaihteessa noin 21 astetta.
Kiinnostava luonto vie mukanaan
Australia on ollut historiansa aikana pitkiä kausia eristyksissä muista maanosista, joten Australian luonto on saanut rauhassa kehittyä ainutlaatuiseksi. Australiasta löytyy sellaisia eläin- ja kasvilajeja, joita ei tapaa missään muualla maapallolla.
Tunnetuimpia australialaisista erikoisuuksista ovat eukalyptukset ja mantereen runsas pussieläinten lajisto. Pussieläimiin kuuluu esimerkiksi yli 50 kengurulajia, koala ja vompatti. Maan erikoiseen eläimistöön lukeutuu myös vesinokkaeläin.
Australian monet luonnonpuistot, joissa voi tutustua maan mielenkiintoiseen luontoon sekä tavata ja taputella suloisia koaloja ja kenguruita, kuuluvat maan suosituimpiin matkailuvetonauloihin.
Vieraile kiinnostavissa suurkaupungeissa
Luonnonihmeiden lisäksi Australiassa sijaitsee myös kaupunkeja, joiden vilinä ilmaisee sisäänsä matkaajan kuin matkaajan. Suurin osa maan noin 26 miljoonasta asukkaasta asuu suurissa rannikkokaupungeissa.
Mielenkiintoisten kaupunkien listalla reilun neljän miljoonan asukkaan Sydney on kärjessä. Kaupungin vetovoima perustuu arkkitehtuurisiin mestariteoksiin, rentoon ilmapiiriin ja persoonallisiin kaupunginosiin.
Väkiluvun perusteella Australian kaupungeista toiselle sijalle nousee Melbourne. Australian avoimen tennisturnauksen ja Formula 1 -osakilpailun näyttämönä toimivasta kaupungista löytyy kaupunkikulttuuria vaativampaankin makuun.
Edellä mainittujen metropolien lisäksi maan kolmanneksi suurin kaupunki Brisbane, länsirannikon Perth ja idyllinen Adelaide ovat matkailijoiden keskuudessa suosittuja kohteita.
Australia on melko kallis kohde
Australian hintataso saattaa yllättää suomalaismatkailijan, sillä siinä missä monissa muissa matkakohteissa on lähes poikkeuksetta kotimaata edullisempaa, on Australian hintataso lähes samanlainen kuin Suomessa.
Matkaa varten kannattaakin varautua kunnollisella budjetilla, sillä esimerkiksi hotellien hinta lähtee noin 50 eurosta yötä kohden. Pitkällä matkalla majoitukset vievät lomabudjetista tuntuvan osan, mistä syystä monet lomalaiset päätyvät tekemään töitä majoitusta vastaan tai suosivat hotellien sijaan hostelleja.
Myös syöminen on Australiassa pitkälti samanhintaista kuin Suomessa. Huippuhalvoista ravintolaillallisista tai edullisista baari-illoista ei Australiassa siis kannata haaveilla.
Australialaiskulttuuri on suomalaiselle helppo
Suomalainen ei kohtaa merkittäviä kulttuurieroja Australiassa, sillä paikallinen kulttuuri on mutkatonta, eikä esimerkiksi pukeutumissääntöjä ole. Hyvillä käytöstavoilla, maalaisjärjellä ja toisten huomioimisella pärjää Australiassakin pitkälle.
Englantia osaava pärjää Australiassa mainiosti, sillä maan virallinen kieli on englanti. Paikallinen aksentti ottaa tottumattomalta aikansa ymmärtää, mutta mitä enemmän paikallisia lomamatkan aikana kohtaa, sitä nopeammin Australian englanti alkaa tuntua tutulta. Australiassa puhutaan myös useita alkuperäiskansojen kieliä.
LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN AUSTRALIASSA
Pitkä lentomatka perille
Pitkän välimatkan vuoksi Suomesta ei ole tarjolla suoria lentoja Australiaan. Kohteeseen lennetään siis vähintään yhden koneenvaihdon kautta. Esimerkiksi Singapore, Doha ja Hongkong ovat suosittuja vaihtokenttiä matkalla Suomesta Australiaan.
Esimerkiksi Qatar Airways, Cathay Pacific ja Air China tarjoavat lentoyhteyksiä Suomesta Australiaan. Matka maapallon pohjoiskolkasta eteläpäähän kestää reilun vuorokauden. Lentoaika on nopeimmillaan noin 30 tuntia, mutta voi kestää koneenvaihdoista riippuen reilusti pidempäänkin.
Pitkän matka-ajan lisäksi kannattaa varautua suhteellisen hintaviin lentoihin. Halvimmillaan lennot Helsingistä Sydneyyn maksavat noin 700 euroa, mutta tavallisimmin lentojen hinnat liikkuvat lähempänä tuhatta euroa.
Majoitustarjontaa riittää
Australian suurimmat kaupungit – ja samalla suosituimmat matkailukohteet – ovat majoitustarjonnaltaan vähintäänkin riittäviä. Melkeinpä sijainnista riippumatta tarjolla on niin hostelleja, keskitason hotelleja kuin luksussviittejäkin.
Asuminen maan hotelleissa ei kuitenkaan ole täysin ilmaista tai edes halpaa. Matkailijan onkin hyvä varautua pulittamaan asumisesta suunnilleen samoja summia kuin Suomessakin. Esimerkiksi hostelliyö jaetussa huoneessa maksaa noin 15 euroa, hotelliyö vaatimattomassa majapaikassa vähintään 50 euroa.
Perinteisten hotellien ja hostellien lisäksi matkailijat valitsevat entistä useammin majapaikakseen myös kotimajoituksen, mikä on usein perinteisiä majoitusliikkeitä halvempaa.
Liikkumisen monet mahdollisuudet
Australian suurkaupungeissa liikkuminen hoituu järjestäen kätevästi julkisilla kulkuneuvoilla. Esimerkiksi Sydneyssä ja Melbournessa metroyhteydet ovat kattavat.
Vaikka Australia onkin maana valtava, suurin osa sen merkittävimmistä kaupungeista sijoittuu saaren itäpuolelle. Näiden välillä liikkumaan pääsee esimerkiksi junalla. Myös länsirannikolla sijaitsevaan Perthiin on junayhteys, mutta maan sisäisellä lennolla matka taittuu luonnollisesti nopeammin.
AUSTRALIAN MATKAKOHTEET
Sykähdyttävä Sydney
Sydneytä kutsutaan usein yhdeksi maailman kauneimmista kaupungeista. Sydneyn panoraama on valkoisten rakennusten, vehreän kasvillisuuden sekä meren ja kirkkaan taivaan yhdistelmänä suloisen suurkaupungin perikuva.
Kaupunki kannattaa katsasta satamaristeilyllä tai lautalla, jolloin voi paraatipaikalta ihailla Sydneyn kuuluisaa oopperataloa ja Harbour Bridge -siltaa. Risteilyjä lähtee Circular Quay -rannasta kaupungin keskustasta. Jos haluaa aloittaa lomansa pari astetta huikeammalla kokemuksella, kannattaa ottaa osaa Bridge Climb -kiipeilyretkelle satamasillalla.
Australia on tunnettu erityisesti rennosta rantakulttuuristaan. Parhaimmillaan australialainen rantaelämä on kuuluisilla Bondin ja Manlyn rannoilla. Kaikkiaan Sydneyssä on yli 30 hiekkarantaa, joiden joukosta löytyy ensiluokkaisia paikkoja myös surffaajille.
Sydney on shoppaajan paratiisi, jonka keskustassa voi tehdä ostoksia Queen Victoria Buildingin ja Pitt Street Mallin kaupoissa tai tavarataloissa. Sydneyn kuuluisan yöelämän keskuksina pidetään Kings Crossin ja Oxford Streetin alueita, joista erityisesti Kings Cross on reppureissaajien suosiossa.
Mukavaa iltaelämää löytyy myös The Rocksin ravintola- ja huvittelualueella, joka on hauska sekoitus uutta ja vanhaa. The Rocksin historialliset rakennukset ja vanhojen puukauppojen vilkas kulttuuritarjonta houkuttelevat paljon turisteja.
Sydneystä on helppo jatkaa matkaa Australian muihin kiehtoviin kohteisiin ja kaupunkeihin. Erityisen hieno tapa matkata pitkin mannerta on hypätä loisteliaan The South Pacific Express -junan kyytiin ja lähteä Brisbaneen tai Cairnsiin, tai Indian Pacific -junalla koko mantereen halki Perthiin.
Melbournen metropoli
Aivan Australian kaakkoisnurkassa sijaitseva Melbourne on Sydneyn jälkeen maan toiseksi suurin kaupunki. Se on todellinen metropoli, jonka liki viisi miljoonaa asukasta pitävät huolen siitä, että suurkaupunki pysyy eläväisenä kellon ympäri.
Suuresta koostaan huolimatta Melbourne on matkailijalle helposti lähestyttävä kaupunki. Melbournen keskusta on alueellisesti tiivis mutta anniltaan rikas: tarjolla on kaikkea taiteesta ja musiikista hyvään ruokaan sekä urheiluun.
Kaupungin suosituin kohtaamispaikka on Federation Square, joka vilkkaudestaan huolimatta on ilmapiiriltään tunnelmallinen ja lämmin. Sieltä on hyvä suunnata kohti Melbournen muita nähtävyyksiä. Vierailla kannattaa ainakin kaupungin eläintarhassa ja museossa, unohtamatta tietenkään Melbournen lukuisia markkinoita ja muita shoppailuhoukutuksia.
Adelaide, Australian pienoismalli
Reilun miljoonan asukkaan Adelaide on Etelä-Australian pääkaupunki, jossa voi kokea koko Australian pienoiskoossa.
Keskustan leveät bulevardit vaihtuvat huomaamattomasti tunnelmallisempiin kaupunginosiin, kun taas kulttuurikohteet löytävät vastapainonsa Adelaiden houkuttelevasta ruoka- ja viinitarjonnasta.
Kaupungin vilkkaudesta voi pitää tauon jossain Adelaiden viihtyisistä puistoista. Vaihtoehtoisesti voi myös suunnata rannalle tai vaikkapa hypätä veneen kyytiin ja päätyä uimaan delfiinien sekaan vain parinkymmenen minuutin päässä kaupungin keskustasta.
AUSTRALIAN PARHAAT
Parhaat kaupunkikohteet
- Sydney
- Melbourne
- Adelaide
- Brisbane
- Perth
Hienoimmat luonnonihmeet
- Iso Valliriutta
- Ayer’s Rock
- Kangaroo Island
- Outback
- Tasmania
Viiniä Australiasta
Australia on kasvattanut, ja kasvattaa edelleen, merkittävyyttään viinintuottajana. Maan kunnianhimoisena tavoitteena on nousta maailman suurimmaksi viinintuottajaksi vuoteen 2025 mennessä. Ilkka Sirén syventyy Australian viinimaisemaan Viinisuositus 2.0 -videolla.
Lisätietoa
Australian virallinen matkailusivusto
Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: Istockphoto, Qantas ja Tourism Australia / Anson Smart
Video: Ilkka Sirén