Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Australia

Australia
Kohdeoppaat

Australia on monien mahdollisuuksien maa

Australiassa maisemat vaihtelevat trooppisista sademetsistä laajoihin autiomaihin ja suurkaupunkien hulinaan. Australia on maailman kuudenneksi suurin valtio ja ainoa maa, joka kattaa yksin kokonaisen mantereen.
Päivitetty: 20.10.2022
next
prev
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva
matkaoppaan kuva

Pitkistä hiekkarannoista, lämpimästä ilmastosta, rennosta elämänmenosta ja eksoottisista eläimistä tunnettu Australia kiinnostaa suomalaismatkailijoita runsaasti. Maapallon toisella puolella sijaitsevaan kohteeseen matkustetaan yleensä tavallista lomaa pidemmäksi aikaa, ja useimmille vierailu Australiassa on kerran elämässä -kokemus.

Monipuolinen etelän ihmemaa

Saarivaltio ja -manner Australia sijaitsee eteläisellä pallonpuoliskolla, ja sen nimikin tulee latinan sanasta australis, eteläinen. Australiassa asuvat monet eläimet, joista muu maailma on lukenut vain lehdistä tai nähdyt videopätkiä televisiossa. Australian kamaralla voi nähdä kenguruita, koalakarhuja ja monia muita pohjoismaisin silmin katsottuna omituisia otuksia.

Myös mantereen maantiede on erittäin monipuolinen. Laakean Australian itäosassa kohoavat Australian Kordillieerit, joiden rinteillä on mahdollista jopa lasketella. Suurimmaksi osaksi maa on aavikkoa tai savannia, ja vain itärannikolla on trooppisia ja subtrooppisia sademetsiä.

Australian kiinnostavimmat matkailukaupungit sijaitsevat maan kaakkoisrannikolla, mutta myös Etelä- ja Lounais-Australiassa on matkailijoiden suosimia kohteita. Sisämaa ja pohjoisrannikko taas ovat kohteita, missä on huomattavasti etelärannikkoa pienempi väestö.

Matkavinkit Australiaan
Australiassa voi nähdä monia eläimiä, jotka ovat suomalaisille tuttuja vain televisiosta ja kirjoista.

Vuodenajat päinvastoin kuin meillä

Australia on laaja ja monimuotoinen maa, jonka ilmasto-olosuhteet vaihtelevat maan osien mukaan. Maan pohjoisosissa vallitsee kuumaa, keskiosissa lämmin ja eteläosissa lauhkea ilmastovyöhyke.

Australiaan suuntaavan on hyvä muistaa, että päiväntasaajan eteläpuolelle siirryttäessä vuodenajat kääntyvät päälaelleen. Keskikesä ajoittuukin siis suomalaisittain sydäntalveen, tammikuun paikkeille. Useimmat suomalaiset matkustavatkin Australiaan silloin, kun kotimaassa on talvi.

Paras aika matkustaa Australiaan on marraskuusta huhtikuulle, jolloin lämpötila on komeasti 20 asteen yläpuolella lähes kaikkialla. Esimerkiksi Sydneyssä keskilämpötila on vuodenvaihteessa noin 21 astetta.

Kiinnostava luonto vie mukanaan

Australia on ollut historiansa aikana pitkiä kausia eristyksissä muista maanosista, joten Australian luonto on saanut rauhassa kehittyä ainutlaatuiseksi. Australiasta löytyy sellaisia eläin- ja kasvilajeja, joita ei tapaa missään muualla maapallolla.

Tunnetuimpia australialaisista erikoisuuksista ovat eukalyptukset ja mantereen runsas pussieläinten lajisto. Pussieläimiin kuuluu esimerkiksi yli 50 kengurulajia, koala ja vompatti. Maan erikoiseen eläimistöön lukeutuu myös vesinokkaeläin.

Australian monet luonnonpuistot, joissa voi tutustua maan mielenkiintoiseen luontoon sekä tavata ja taputella suloisia koaloja ja kenguruita, kuuluvat maan suosituimpiin matkailuvetonauloihin.

Vieraile kiinnostavissa suurkaupungeissa

Luonnonihmeiden lisäksi Australiassa sijaitsee myös kaupunkeja, joiden vilinä ilmaisee sisäänsä matkaajan kuin matkaajan. Suurin osa maan noin 26 miljoonasta asukkaasta asuu suurissa rannikkokaupungeissa.

Mielenkiintoisten kaupunkien listalla reilun neljän miljoonan asukkaan Sydney on kärjessä. Kaupungin vetovoima perustuu arkkitehtuurisiin mestariteoksiin, rentoon ilmapiiriin ja persoonallisiin kaupunginosiin.

Väkiluvun perusteella Australian kaupungeista toiselle sijalle nousee Melbourne. Australian avoimen tennisturnauksen ja Formula 1 -osakilpailun näyttämönä toimivasta kaupungista löytyy kaupunkikulttuuria vaativampaankin makuun.

Edellä mainittujen metropolien lisäksi maan kolmanneksi suurin kaupunki Brisbane, länsirannikon Perth ja idyllinen Adelaide ovat matkailijoiden keskuudessa suosittuja kohteita.

Australia on melko kallis kohde

Australian hintataso saattaa yllättää suomalaismatkailijan, sillä siinä missä monissa muissa matkakohteissa on lähes poikkeuksetta kotimaata edullisempaa, on Australian hintataso lähes samanlainen kuin Suomessa.

Matkaa varten kannattaakin varautua kunnollisella budjetilla, sillä esimerkiksi hotellien hinta lähtee noin 50 eurosta yötä kohden. Pitkällä matkalla majoitukset vievät lomabudjetista tuntuvan osan, mistä syystä monet lomalaiset päätyvät tekemään töitä majoitusta vastaan tai suosivat hotellien sijaan hostelleja.

Myös syöminen on Australiassa pitkälti samanhintaista kuin Suomessa. Huippuhalvoista ravintolaillallisista tai edullisista baari-illoista ei Australiassa siis kannata haaveilla.

Australialaiskulttuuri on suomalaiselle helppo

Suomalainen ei kohtaa merkittäviä kulttuurieroja Australiassa, sillä paikallinen kulttuuri on mutkatonta, eikä esimerkiksi pukeutumissääntöjä ole. Hyvillä käytöstavoilla, maalaisjärjellä ja toisten huomioimisella pärjää Australiassakin pitkälle.

Englantia osaava pärjää Australiassa mainiosti, sillä maan virallinen kieli on englanti. Paikallinen aksentti ottaa tottumattomalta aikansa ymmärtää, mutta mitä enemmän paikallisia lomamatkan aikana kohtaa, sitä nopeammin Australian englanti alkaa tuntua tutulta. Australiassa puhutaan myös useita alkuperäiskansojen kieliä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN AUSTRALIASSA

QantasMatkavinkit Australiaan
Pitkien välimatkojen vuoksi liikkuminen kaupunkien välillä voi olla viisainta tehdä lentäen.

Pitkä lentomatka perille

Pitkän välimatkan vuoksi Suomesta ei ole tarjolla suoria lentoja Australiaan. Kohteeseen lennetään siis vähintään yhden koneenvaihdon kautta. Esimerkiksi Singapore, Doha ja Hongkong ovat suosittuja vaihtokenttiä matkalla Suomesta Australiaan.

Esimerkiksi Qatar Airways, Cathay Pacific ja Air China tarjoavat lentoyhteyksiä Suomesta Australiaan. Matka maapallon pohjoiskolkasta eteläpäähän kestää reilun vuorokauden. Lentoaika on nopeimmillaan noin 30 tuntia, mutta voi kestää koneenvaihdoista riippuen reilusti pidempäänkin.

Pitkän matka-ajan lisäksi kannattaa varautua suhteellisen hintaviin lentoihin. Halvimmillaan lennot Helsingistä Sydneyyn maksavat noin 700 euroa, mutta tavallisimmin lentojen hinnat liikkuvat lähempänä tuhatta euroa.

Majoitustarjontaa riittää

Australian suurimmat kaupungit – ja samalla suosituimmat matkailukohteet – ovat majoitustarjonnaltaan vähintäänkin riittäviä. Melkeinpä sijainnista riippumatta tarjolla on niin hostelleja, keskitason hotelleja kuin luksussviittejäkin.

Asuminen maan hotelleissa ei kuitenkaan ole täysin ilmaista tai edes halpaa. Matkailijan onkin hyvä varautua pulittamaan asumisesta suunnilleen samoja summia kuin Suomessakin. Esimerkiksi hostelliyö jaetussa huoneessa maksaa noin 15 euroa, hotelliyö vaatimattomassa majapaikassa vähintään 50 euroa.

Perinteisten hotellien ja hostellien lisäksi matkailijat valitsevat entistä useammin majapaikakseen myös kotimajoituksen, mikä on usein perinteisiä majoitusliikkeitä halvempaa.

Liikkumisen monet mahdollisuudet

Australian suurkaupungeissa liikkuminen hoituu järjestäen kätevästi julkisilla kulkuneuvoilla. Esimerkiksi Sydneyssä ja Melbournessa metroyhteydet ovat kattavat.

Vaikka Australia onkin maana valtava, suurin osa sen merkittävimmistä kaupungeista sijoittuu saaren itäpuolelle. Näiden välillä liikkumaan pääsee esimerkiksi junalla. Myös länsirannikolla sijaitsevaan Perthiin on junayhteys, mutta maan sisäisellä lennolla matka taittuu luonnollisesti nopeammin.

AUSTRALIAN MATKAKOHTEET

Tourism Australia / Anson SmartMatkavinkit Australiaan
Maan keskiosassa sijaitseva Uluru on monien Australiassa vierailevien haavelistalla, mutta jää pitkän välimatkan vuoksi näkemättä.

Sykähdyttävä Sydney

Sydneytä kutsutaan usein yhdeksi maailman kauneimmista kaupungeista. Sydneyn panoraama on valkoisten rakennusten, vehreän kasvillisuuden sekä meren ja kirkkaan taivaan yhdistelmänä suloisen suurkaupungin perikuva.

Kaupunki kannattaa katsasta satamaristeilyllä tai lautalla, jolloin voi paraatipaikalta ihailla Sydneyn kuuluisaa oopperataloa ja Harbour Bridge -siltaa. Risteilyjä lähtee Circular Quay -rannasta kaupungin keskustasta. Jos haluaa aloittaa lomansa pari astetta huikeammalla kokemuksella, kannattaa ottaa osaa Bridge Climb -kiipeilyretkelle satamasillalla.

Australia on tunnettu erityisesti rennosta rantakulttuuristaan. Parhaimmillaan australialainen rantaelämä on kuuluisilla Bondin ja Manlyn rannoilla. Kaikkiaan Sydneyssä on yli 30 hiekkarantaa, joiden joukosta löytyy ensiluokkaisia paikkoja myös surffaajille.

Sydney on shoppaajan paratiisi, jonka keskustassa voi tehdä ostoksia Queen Victoria Buildingin ja Pitt Street Mallin kaupoissa tai tavarataloissa. Sydneyn kuuluisan yöelämän keskuksina pidetään Kings Crossin ja Oxford Streetin alueita, joista erityisesti Kings Cross on reppureissaajien suosiossa.

Mukavaa iltaelämää löytyy myös The Rocksin ravintola- ja huvittelualueella, joka on hauska sekoitus uutta ja vanhaa. The Rocksin historialliset rakennukset ja vanhojen puukauppojen vilkas kulttuuritarjonta houkuttelevat paljon turisteja.

Sydneystä on helppo jatkaa matkaa Australian muihin kiehtoviin kohteisiin ja kaupunkeihin. Erityisen hieno tapa matkata pitkin mannerta on hypätä loisteliaan The South Pacific Express -junan kyytiin ja lähteä Brisbaneen tai Cairnsiin, tai Indian Pacific -junalla koko mantereen halki Perthiin.

Melbournen metropoli

Aivan Australian kaakkoisnurkassa sijaitseva Melbourne on Sydneyn jälkeen maan toiseksi suurin kaupunki. Se on todellinen metropoli, jonka liki viisi miljoonaa asukasta pitävät huolen siitä, että suurkaupunki pysyy eläväisenä kellon ympäri.

Suuresta koostaan huolimatta Melbourne on matkailijalle helposti lähestyttävä kaupunki. Melbournen keskusta on alueellisesti tiivis mutta anniltaan rikas: tarjolla on kaikkea taiteesta ja musiikista hyvään ruokaan sekä urheiluun.

Kaupungin suosituin kohtaamispaikka on Federation Square, joka vilkkaudestaan huolimatta on ilmapiiriltään tunnelmallinen ja lämmin. Sieltä on hyvä suunnata kohti Melbournen muita nähtävyyksiä. Vierailla kannattaa ainakin kaupungin eläintarhassa ja museossa, unohtamatta tietenkään Melbournen lukuisia markkinoita ja muita shoppailuhoukutuksia.

Adelaide, Australian pienoismalli

Reilun miljoonan asukkaan Adelaide on Etelä-Australian pääkaupunki, jossa voi kokea koko Australian pienoiskoossa.

Keskustan leveät bulevardit vaihtuvat huomaamattomasti tunnelmallisempiin kaupunginosiin, kun taas kulttuurikohteet löytävät vastapainonsa Adelaiden houkuttelevasta ruoka- ja viinitarjonnasta.

Kaupungin vilkkaudesta voi pitää tauon jossain Adelaiden viihtyisistä puistoista. Vaihtoehtoisesti voi myös suunnata rannalle tai vaikkapa hypätä veneen kyytiin ja päätyä uimaan delfiinien sekaan vain parinkymmenen minuutin päässä kaupungin keskustasta.

AUSTRALIAN PARHAAT

Parhaat kaupunkikohteet

 1. Sydney
 2. Melbourne
 3. Adelaide
 4. Brisbane
 5. Perth

Hienoimmat luonnonihmeet

 1. Iso Valliriutta
 2. Ayer’s Rock
 3. Kangaroo Island
 4. Outback
 5. Tasmania

Viiniä Australiasta

Australia on kasvattanut, ja kasvattaa edelleen, merkittävyyttään viinintuottajana. Maan kunnianhimoisena tavoitteena on nousta maailman suurimmaksi viinintuottajaksi vuoteen 2025 mennessä. Ilkka Sirén syventyy Australian viinimaisemaan Viinisuositus 2.0 -videolla.

Lisätietoa

Australian virallinen matkailusivusto

Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: Istockphoto, Qantas ja Tourism Australia / Anson Smart
Video: Ilkka Sirén

Lue kommentit (13) Jätä kommentti

 1. Vietimme 2 viikkoa Perthissä mieheni kanssa Jouluna 2018.Asuimme tutuilla. Ja saimme käydä aivan upeissa paikoissa. Mm Albany ja suuri Gap aivan mahtava elämys. Denmark vau mitkä rannat. Ihmiset niin avuliaita ja nähtävää olisi riittänyt pitemmäksikin ajaksi.


 2. Lähdin Australiaan heti viime joulun jälkeen niin, että sain kokea Sydneyn kuuluisan uuden vuoden ilotulitukset. Ekat pari viikkoa vietin ystävällä Sydneyssä käyden shoppailemassa, tutustumassa nähtävyyksiin ym ja vain rentoutuen ja ottaen aurinkoa. Sitten tein pari “reppu reissua”: Hunter Valley:hin joka on suuri viinialue Sydneystä sisämaahan päin. Sitten kävin Sinisillä vuorilla joka oli aivan mullistava elämys ja monen vuoden haaveen täyttymys! Yksi reissu oli Sydneystä pohjoiseen Port Stepheniin joka on aivan lumoavan kaunis paikka. Sinne haluan uudelleen mutta pisemmäksi aikaa. Yhden viikonlopun vietin pohjois Queenslandissa. Lensin Sydneystä Townsvilleen ja näin siellä “kaikki” Townsvillen ja Inghamin välillä missä sitten yövyin ystävieni luona. Harmi vain että sattui tulemaan sade-aika ja satoi lähes taukoamatta eikä ollut aikaa olla kauempaa. Mutta siellä oli todella kaunista. Jos mitenkään mahdollista, seuraava matkani onkin sitten sen 3 kk, ei 4,5 viikkoa!


 3. Tänk så underbart det skulle vara att få överraska min bästa vän med en resa till Australien! Lyckan skulle vara total!


 4. Joo, unelmia pitää olla ja Australia on yksi niistä. Euroopan tilanne muutenkin saa perheellisen ajattelemaan, että pitäisi ihan oikeasti nostaa muutakin kuin kytkintä ja painua maahan, jolla on antaa tulevaisuus myös jälkipolville. Suomi venäläistyy ja sitä ei voi näköjään estää. Välillä tuntuu, että päättäjämme toivovatkin sitä.


 5. Australia on hieno maa. Olen käynyt muutamia kertoja ja niillä matkoilla on hieman tutummaksi tulleet Perth, Sydney, Melbourne ja Brisbane suurkaupungeista. Lisäksi Tasmania, Fracierin ja Phillipin saaret ja autoilu Sydney -Brsbane, Sydney – Melbourne sekä Great Ocean Road ovat avartaneet muusta osasta maata. Nähtävää riittää. Aikaa on syytä varata vähintään kuukausi, jotta saisi edes pienen käsityksen maasta. Kun suunnittelette lentoa sinne, erinomainen tapa on pysähtyä Bangkokissa pariksi yöksi. Se on likipitäen puolessa välissä matkaa. Sieltä saa edullisesti matkavaatetukseen sopivia asusteita todella edullisesti ja nähtävää sielläkin piisaa. Jos et halua mennä kaupunkiin, voit ottaa hotellin kentän vieressä olevasta Novotelin hotellista. Kohtuuhintainen mutta upea kokemus.
  Ennen kuin lähdet matkaan, tarkista ettei samalle ajalle satu mitään juhlapyhiä Australiassa. Nimittäin kaikki paikat rannoilla, resorteissa, leirintäalueilla jne. ovat todella ruuhkaisia. Aussit ovat rantakansaa. Toivotan kaikille lähtijöille hyvää matkaa ja yhtä loistavia hetkiä kaukana pallon alapuolella.


  • Hoi … Missä yövyit?
   Suosittele edullista siistiä yöpaikkaa , itäranta kolutaan ylhäältä alas…


 6. Eramaan ihmeitä katsomaan, kengurut ym.


 7. Ha alltid drömt om att få besöka Australien. Det är så olikt alla andra
  värlsdelar.


 8. Serkkuni setä muutti perheineen 50 luvun taitteesa…. kiinnostava maa….


 9. mä keulin kolmipyörä peeveellä ympäri!!!!!


 10. moi mä keulin kolmipyörällä ympäri!!!!!!!!! it´s wery cool! :O


 11. Haaveeni on päästä Australiaan.Sukulaisia asuu Sydneyssä,on asunut noin 37vuotta.Olen toiminut rekkakuskina suomessa 22vuotta haluaisin töihin aavikolle.


 12. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.