Hyppää sisältöön

Antiikkia ja aurinkoa Sidessä

Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 04.03.2020
Sidessä yhdistyvät aurinkoloman kaikki ainekset: rannat, kulttuuri ja tuoksuvat basaarit.

Antiikkinen rantakohde

Kilometrien mittaiset hiekkarannat ovat vasta esimakua, kun matkailija ensimmäisenä lomapäivänä tutustuu Turkin etelärannikolla sijaitsevan Siden tarjontaan. Lämmin ilmasto, antiikinaikaiset kulttuurinähtävyydet ja hintojen edullisuus ovat tuoneen Antalyan ja Alanyan välissä sijaitsevan Siden matkailijoiden maailmankartalle.

Side sijaitsee Välimeren rannalla noin 80 kilometrin päässä Antalyasta. Paikka on suosittu turistikohde, josta löytyy kymmenien kilometrien verran kullankeltaista hiekkarantaa ja paljon harrastusmahdollisuuksia. Kaupungissa on noin 10 000 vakituista asukasta, mutta kesän matkailusesongin aikana väkimäärä kymmenkertaistuu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Side on tyypillinen turkkilainen lomakeidas, jonka palvelut keskittyvät turistien tarpeiden tyydyttämiseen. Keskusta on täynnä ravintoloita ja basaarikatuja. Kauempana ytimestä sijaitsevat resort-tyyppiset hotellit sopivat erityisesti perhelomailuun ja niiden all inclusive -palvelut tekevät lasten kanssa oleskelusta helppoa.

Sidessä on runsaasti antiikin raunioita

Siden ilmasto

Kesät ovat lämpimiä ja aurinkoisia, jopa polttavan kuumia. Kuuminta kohteessa on heinä-elokuussa, jolloin päivän ylimmät lämpötilat hivuttautuvat 30 asteen yläpuolelle. Lämmintä riittää kuitenkin jo toukokuusta alkaen ja pitkä kesä yli 25 asteen lämpötiloineen jatkuu syyskuulle saakka. Keväällä ja syksyllä yöt ovat kuitenkin kohtalaisen viileitä.

Aurinkoisia aktiviteetteja

Side on tunnettu hiekkarannoistaan, joita riittää niemekkeessä sijaitsevan vanhankaupungin molemmille puolille yhteensä kymmenien kilometrien matkalle. Suositumpi puolisko Kumköy sijaitsee niemekkeen länsipuolella.

Kumköyllä on kattavat palvelut ja läntinen rantakaistale sopii hyvin myös lapsiperheiden lomanviettoon, sillä ranta syvenee vain loivasti. Rannalla vuokrataan aurinkotuoleja ja -varjoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Siden rannoilla ei tarvitse kärsiä toimettomuudesta, ellei itse niin halua. Aktiivilomailijoille on Sidessä tarjolla esimerkiksi surffausta, purjehdusta, varjoliitoa sekä sukeltamista. Sukelluskursseja järjestää esimerkiksi Silver Diving Center.

Historiaa ja kulttuuria

Vaikka kaupunki nykyisin tunnetaankin erityisesti kesäisenä rantalomakohteena, ulottuu Siden tarina kauas menneisyyteen. Pitkä historia näkyy kaupungissa yhä: Sidestä löytyy merkkejä niin roomalaisten kuin kreikkalaisten vaikutuksesta ja alueen historiallisia nähtävyyksiä ovat esimerkiksi kehämuuri ja roomalainen teatteri.

Raunioilla kierrellessä voi kohdata myös kameleita, mutta varoituksen sana niistä: kamelien kuvaaminen ei ole ilmaista vaikka siltä saattaa ensin vaikuttaa.

Side on mainio matkakohde rantalomailijoille ja perheille, mutta kaupungissa riittää nähtävää myös kulttuurinjanoiselle matkailijalle. Sidestä on helppoa ja edullista tehdä omatoimisia retkiä lähialueille. Sekä Antalyan että Alanyan kaupungit ovat lähellä.

Herkkuja ja ostoksia

Sidessä kannattaa tutustua ravintoloiden tarjontaan, sillä ulkona syöminen on Suomen hintatasoa edullisempaa. Oma lukunsa ovat turkkilaiset teet ja kahvit, joiden maisteluun voisi käyttää useammankin kahvitauon. Yöelämä on etenkin keskikesäisin vilkasta.

Ostoksia tehdessä ja matkamuistoja hankkiessa kannattaa tutustua Siden vanhankaupungin ja läheisen Manavgatin kaupungin tarjontaan. Vanhassakaupungissa parhaat ostospaikat löytyvät pääkatu Liman Caddesilta ja sen tuntumasta. Tinkiminen kannattaa aina ja taitava shoppaaja saa matkamuistot laukkuunsa hyvinkin edullisesti.

Ostosmatkoja voi tehdä myös noin tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaan Antalyaan ja 60 kilometrin päässä sijaitsevaan Alanyaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SIDESSÄ

Siden rantakatu

Antalyan lentokenttä on lähellä

Suomesta on hyvät lentoyhteydet Turkkiin etenkin kesäisin. Sideä lähin kansainvälinen lentokenttä Antalya Bayindir International Airport löytyy Antalyasta noin 70 kilometrin päästä. Lentomatka Antalyaan kestää noin 3-4 tuntia ja jatkokuljetus Sideen noin tunnin.

Side on suosittu pakettimatkakohde. Myös äkkilähtöjä on säännöllisesti tarjolla ja tarkkaavainen äkkilähdönmetsästäjä saattaa löytää matkan Sideen edullisimmillaan vain noin 200-300 eurolla.

Hotellit ja majoitus

Hotellivalikoima Sidessä on kattava ja tarjolla on niin luksushotelleja kuin edullisia majapaikkojakin. Sidestä löytyy myös kylpylähotelleja ja perhehotelleja. Monet hotelleista sijaitsevat Siden läntisen rannan tuntumassa.

Kaupungin ulkopuolella sijaitsevat suuret hotellikompleksit tarjoavat tyypillisesti all inclusive -paketteja, joiden ansiosta etenkin lasten kanssa lomailu on helppoa.

Liikkuminen Sidessä

Sidessä ja kohteen lähialueilla liikkuminen on helppoa dolmus-minibussilla, taksilla ja perinteisellä bussilla. Kaupunkialueella minibussimatka maksaa alle euron. Taksimatkojen hinnat tyypillisimpiin kohteisiin ilmoitetaan yleensä taksiaseman seinällä olevassa kyltissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paikalliset ottavat maksun mielellään euroina, mutta yhtä hyvin voit maksaa Turkin liiroilla. Ota selvää ajankohtaisesta valuuttakurssista, jotta et tule huijatuksi. Sama pätee taksien ohella myös basaariostoksiin ja ravintolahintoihin.

Pidempiä matkoja Turkissa voi taittaa kätevästi bussilla. Bussimatka Antalyaan maksaa alle 5 euroa.

SIDEN NÄHTÄVYYDET

Sidessä voit kohdata kamelin

Rannat reunustavat vanhaakaupunkia

Siden vanhasta osasta löytyy tunnelmaa, charmia ja pieniä kauppoja. Kojuista voi ostaa esimerkiksi vaatteita, koruja, nahkatuotteita ja pikku naposteltavaa. Vanhassakaupungissa sijaitsee myös kahviloita ja ravintoloita. Vanhakaupunki sijaitsee pienen niemen kärjessä ja sen molemmin puolin aukeavat hienot maisemat Välimerelle.

Ottomaanityyliset talot muodostavat viihtyisiä pikkukujia, joilla seikkailuun saa helposti kulumaan koko päivän. Kaupanteko on täällä hyvin aktiivista ja kauppiaat huutelevat ja jututtavat asiakkaita ahkerasti. Tinkiminen kuuluu kulttuuriin, mutta muista tehdä se aina hymyssä suin!

Roomalainen teatteri vie historiaan

Vanhankaupungin laidalla sijaitseva antiikinaikainen teatteri on Siden tunnetuimpia nähtävyyksiä. Tällä areenalla gladiaattorit ja leijonat ovat aikanaan taistelleet. Teatteri on säilynyt hämmästyttävän hyvin ja paikka on ehdottomasti näkemisen arvoinen.

Kohde on auki päivittäin. Teatteria voi ihailla ulkopuolelta ilmaiseksi, mutta sisällä oleva museo perii muutaman euron pääsymaksun. Jos haluat kierrellä raunioilla enemmänkin, varaa jalkaasi tukevat kengät, sillä maasto on kivikkoista.

Kylpylämuseo 400-luvulta

Side on vanha roomalainen kylpyläkaupunki, jonka suurin kylpylä rakennettiin jo 400-luvulla. Nykyisin museossa esitellään paikkakunnan historiaa ja esimerkiksi upeita vanhoja koruja ja keramiikkaesineitä. Museo sijaitsee aivan vanhankaupungin rantakatujen tuntumassa.

Retkeile Manavgatiin

Manavgat sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä Sidestä. Päiväretki lähikaupunkiin tuo mukavaa vaihtelua etenkin jos viivyt Sidessä pidempään. Manavgatista löytyy hyviä ostosmahdollisuuksia ja ravintoloita. Markkinat pidetään maanantaisin ja torstaisin.

Siden satamasta voi tehdä myös veneretken Manavgatiin. Veneet lähtevät vanhankaupungin pienestä venesatamasta aivan niemen kärjestä.

SIDEN PARHAAT

Siden ravintolatarjonta on laaja

Koe nämä Sidessä

  • Nauti auringosta ja rantahiekasta
  • Perehdy antiikin aarteisiin ja kylpylämuseoon
  • Omatoimiretkeile Manavgatiin, Alanyaan tai Antalyaan

Siden miinukset

  • Sähkökatkot mahdollisia
  • Alueella rakennetaan paljon: melu voi häiritä
  • Keskikesällä yli 40 asteen lämpötila ja suuri ilmankosteus voivat tuntua tukahduttavilta

Teksti: Jenna Lehkonen, Riikka Krenn
Kuvat: Riikka Krenn ja Kim Green