Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Turkki

Matkaopas: Side

Mia Pennanen Päivitetty: 21.11.2023
Turkin etelärannikolla sijaitseva Side huokuu antiikin ajan historiaa. 

Antiikkinen rantakohde

Noin 15 000 asukkaan Side on tyypillinen turkkilainen lomakeidas kullankeltaisine hiekkarantoineen, hyvine harrastusmahdollisuuksineen sekä kattavine palveluineen. 

Side sijaitsee Välimeren rannalla noin 70 kilometrin päässä Antalyasta. Kaupunki on suosittu turistikohde, ja pienen kaupungin väkimäärä moninkertaistuukin kuumimman matkailusesongin aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupungin historia ulottuu jopa yli 2000 vuoden päähän, ja tästä kaupungissa muistuttavat historialliset rauniot ja portit sekä hyvin säilynyt roomalainen teatteri.

Side on erityisesti oiva matkakohde perheille, pariskunnille ja rauhallisemmasta lomasta haaveileville.

Yöelämän perässä Turkkiin matkustavalle luontevampia matkakohteita voivat olla esimerkiksi Alanya ja Antalya. Vaikka Sidessä onkin ravintola- ja baaritarjontaa, ei kaupunki ole varsinainen bilekohde.

Aktiivilomailijoille Sidessä on tarjolla esimerkiksi surffausta, purjehdusta, varjoliitoa sekä sukeltamista.

ShutterstockSiden matkaopas 2023
Side on monipuolinen matkakohde rakastetulla Antalyan rannikolla.

Siden ilmasto

Sidessä riittää lämpöä ympäri vuoden. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lämpötilat eivät tipu talvellakaan alle 10 asteen, ja 20-30 asteen lämpötiloista nautitaan aikaisesta keväästä aina loppusyksylle. Kesät ovat Sidessä kuivia ja paahtavia, kun mittari kipuaa kuumimpina päivinä helposti yli 40 asteeseen.

Paras aika matkustaa Sideen voikin olla syksyn tullen syys- tai lokakuussa. Tällöin lämpötilat pyörivät edelleen 30 asteen molemmin puolin, mutta turisteja on vähemmän ja majoitusten hinnat edullisempia.

Sideen matkaavan on syytä varautua aurinkorasvan lisäksi päähineellä, joka suojaa kuumimmalta auringon porotukselta. Aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä lämpötilat ilta- ja yöaikaan saattavat tuntua vilpoisilta, joten pitkähihainenkin kannattaa pakata mukaan.

Inka KhanjiSiden matkaopas 2023
Sidessä nautitaan helteistä pitkälle syksyyn.

Hintataso ja raha Sidessä

Turkin yleinen hintataso on Suomea edullisempi, ja myös turistien suosimalla Antalyan rannikolla hinnat ovat pysyneet edullisina. 

Vaikka Turkin valuutta onkin liira, voi Antalyan rannikon turistikohteissa, myös Sidessä, maksaa lähes kaiken euroilla. 

Monesti turistille kerrotaankin hinta suoraan euroissa, mutta maksun voi suorittaa myös niin halutessaan liiroilla. Ajantasaisesta valuuttakurssista kannattaa olla perillä, jotta ei tule huijatuksi maksutapahtuman yhteydessä. 

Turkissa hyvästä palvelusta voi kiittää tippaamalla, mutta pakollista tämä ei ole. Ravintolassa hyvä tippi tarjoilijalle on noin 10 prosenttia laskun loppusummasta. Tippiä voi jättää halutessaan myös hotellisiivoojalle sekä taksikuskille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Korttimaksaminen suomalaisilla pankkikorteilla onnistuu monissa paikoissa ongelmitta. Basaareihin sekä bussi- ja taksimatkoihin kannattaa kuitenkin varata käteistä.

Siden keskusta sopii hyvin shoppailuun ja keskustan kaupoista turisti löytää helposti esimerkiksi erilaiset matkamuistot. Noin tunnin ajomatkan päässä sijaitsevat suuremmat kaupungit Alanya ja Antalya tarjoavat laajemman ostosvalikoiman sitä kaipaaville. Myös viereiseen Manavgatin kaupunkiin voi suunnata ostoksille. 

Mia PennanenSiden matkaopas 2023
Pahuudelta suojaavat siniset silmät ovat perinteinen matkamuisto etelänlomalta.

Tyypillisiä tuliaisia Turkista ovat erilaiset makeiset, mausteet, käsityöt sekä nahkatuotteet. 

Turkkiin matkustava ei voi myöskään välttyä sinisiltä silmäsymboleilta. Sinisten silmien ajatellaan suojaavan kirouksilta ja toimivan näin hyvän onnen talismaaneina. Matkamuistomyymälöissä sinisiä silmiä myydään esimerkiksi koristeina, avaimenperinä sekä koruina. 

Tapakulttuuri ja turvallisuus Sidessä

Side on turvallinen ja rauhallinen matkakohde. Paikalliset ovat hyvin ystävällisiä ja suhtautuvat positiivisesti matkailijoihin. 

Turkissa arvostetaan hyviä käytöstapoja, joten kohteliaisuus on syytä muistaa Siden-matkalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turkin pääuskonto on islam, joka näkyy matkailijalle esimerkiksi kaupungissa kaikuvina rukouskutsuina. Muuten Turkki on melko maallistunut maa.

Paikalliset pukeutuvat konservatiivisemmin, mutta turistien näkee käyttävän lyhyitä sortseja ja pieniä toppeja. Tämä on sallittua, mutta saattaa vaikuttaa joidenkin paikallisten suhtautumiseen. Uskonnollisissa kohteissa vieraillessa on syytä pukeutua peittävämpiin vaatteisiin.

Matkailija pärjää Siden kaltaisissa turistipaikoissa hyvin englannilla, ja joskus asiakaspalvelijan suusta saattaa kuulla jopa suomea.

Turkin valtio tuomitsee seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt voimakkaasti. Oman turvallisuutensa vuoksi LGBTQ+-yhteisöön kuuluvien henkilöiden kannattaa siis pidättäytyä julkisilta hellyydenosoituksilta Turkin-matkalla.

Turkissa esteettömyys on Suomea jäljessä. Esimerkiksi monet julkiset kulkuvälineet ovat korkealattiaisia ja esteettömän wc-tilan löytäminen julkisilta paikoilta voi olla haastavaa. Myös hotelleissa voi olla selkeitä puutteita esteettömyydessä.

Kadut Sidessä ovat kuitenkin pääosin tasaisia, ja jalkakäytävien reunoihin on tehty liuskoja.

Lasten kanssa Sidessä

Side sopii mainiosti matkakohteeksi perheille. Kilometrien pituisilla hiekkarannoilla ja lämpimässä merivedessä jaksaa touhuta vaikka useamman päivän.

Kaupungin ulkopuolella sijaitsevat suuret hotellikompleksit uima-altaineen tarjoavat all inclusive -paketteja, joiden ansiosta lasten kanssa lomailu on helppoa.

Alle tunnin ajomatkan päässä Sidestä sijaitsee Land of Legends -teemapuisto. Valtavan teemapuiston alueelta löytyy sekä vesi- että huvipuisto, joten siellä vierailuun kannattaa varata tarpeeksi aikaa.

ShutterstockSiden matkaopas 2023
Siden lomakeskuksissa viihtyvät niin lapset kuin aikuiset.

Lasten kanssa voi hyvin lähteä myös veneretkelle, joita järjestetään niin Sidestä kuin viereisestä Manavgatin kaupungista käsin. Veneretkiä on tarjolla erihintaisia ja erilaisilla aktiviteeteilla, ja osaan veneretkistä kuuluu myös lounas.

Turkki on lapsiystävällinen maa, ja paikalliset suhtautuvat lapsiin erittäin lämpimästi. Lapset ovat tervetulleita kaikkialle, ja monissa tilanteissa heille annetaan erityishuomiota.

Matkustaminen Sideen

Suomesta on Turkin etelärannikolle hyvät lentoyhteydet etenkin kesäisin.

Siden lähin ja samalla alueen suurin lentokenttä, Antalyan kansainvälinen lentoasema, sijaitsee noin 70 kilometrin päässä Sidestä. Suora lento Helsingistä Antalyaan kestää noin 4 tuntia ja jatkokuljetus Sideen noin tunnin.

Side on erityisesti suosittu pakettimatkakohde. 

Matkatoimistoista esimerkiksi Aurinkomatkat, Mixx Travel, Nazar ja Tui järjestävät valmismatkoja Sideen. Matkoja löytyy jokaiselle matkabudjetille, ja halvimmillaan viikon pakettimatkan Sideen voi saada noin 300 eurolla. Osa matkatoimistoista tarjoaa lähtöjä Sideen vain kesäsesonkina, mutta esimerkiksi Aurinkomatkojen kanssa Sideen pääsee matkustamaan ympäri vuoden.

Mia PennanenSiden matkaopas 2023
Sidessä matkailijaa odottavat aurinko, ranta sekä antiikin ajan nähtävyydet.

Sideen voi matkustaa myös omatoimisesti. 

Turkkilainen tilaus- ja halpalentoyhtiö Pegasus liikennöi kesäaikaan suoria lentoja Helsingistä Antalyaan. Turkish Airlines tarjoaa puolestaan välilaskullisia lentoja Istanbulin kautta Antalyaan joka päivä ympäri vuoden. Välilaskullisten yhdensuuntaisten lentojen hinnat pyörivät tavallisesti noin 200-300 eurossa.

Majoitus Sidessä

Siden majoitustarjonta on monipuolista, ja vaihtoehtoja löytyy jokaiselle matkabudjetille: Pienestä kaupungista löytyy kymmenittäin eritasoisia ja -hintaisia hotelleja. Sidestä löytyy myös kylpylä- ja perhehotelleja. 

Monet hotelleista sijaitsevat Siden läntisen rannan tuntumassa.

Kauempana Siden keskustasta sijaitsevat resort-tyyppiset hotellit sopivat erityisesti perhelomailuun ja niiden all inclusive -palvelut tekevät lasten kanssa matkailusta helppoa.

Liikkuminen Sidessä

Siden keskusta-alue on varsin kompakti, joten liikkuminen on helppoa ja nopeaa kävellen.

Lähialueilla liikkumiseen voi hyödyntää dolmus-minibusseja, takseja ja perinteisiä busseja. Bussilla on kätevää ja edullista taittaa myös pidempiä matkoja.

Kaupunkialueella dolmus-minibussimatka maksaa noin euron, ja matka maksetaan käteisellä. Bussista pääsee ulos varsinaisten bussipysäkkien lisäksi oikeastaan missä tahansa, kunhan vain huikkaa kuskille toiveensa hypätä pois kyydistä.

Taksit ovat edullisempia kuin Suomessa, ja taksimatkojen hinnat tyypillisimpiin kohteisiin ilmoitetaan yleensä taksiaseman seinällä olevassa kyltissä. Jos kohteeseen ei ole kiinteää hintaa, kannattaa aina tarkistaa, että kuski laittaa mittarin päälle. Näin vältyt ikäviltä huijausyrityksiltä, joita toisinaan tapahtuu.

Siden keskusta-alueella turisteja kuljettaa myös turistijuna perävaunuineen pientä maksua vastaan. Juna kulkee keskusta-alueen laitamilta roomalaiselle teatterille aivan kaupungin keskustaan.

Mia PennanenSiden matkaopas 2023
Manavgatin putouksiin pääsee tutustumaan Sidestä esimerkiksi dolmus-minibussilla tai taksilla.

Jos toiveena on tutustua Siden lisäksi myös lähialueisiin ja -kaupunkeihin, voi omatoimimatkailijan olla kätevintä vuokrata auto. Auton vuokraus on huomattavasti halvempaa kuin Suomessa, kuten myös bensan hinta. Pakettimatkailijan on taas helppo osallistua hotellin tai matkanjärjestäjän tarjoamille päiväretkille.

Ravintolat ja ruokakulttuuri Sidessä

Turkkilainen keittiö on yhdistelmä Aasian ja Välimeren makuja. Turkissa syödään paljon lihaa ja kasviksia, ja leipää on tarjolla lähes joka aterialla. Ruoka on siis monipuolista ja täyttävää.

Turkkilaisen ruokakulttuurin kulmakiviä ovat kebabin lisäksi mezet eli erilaiset pienet, jaettavaksi tarkoitetut annokset, joita Turkissa nautitaan usein alkupaloina. Aamiainen on myös tärkeä osa maan ruokakulttuuria eikä runsaana notkuva turkkilainen aamupalapöytä jätä ketään nälkäiseksi.

Inka KhanjiSiden matkaopas 2023
Turkkilaiseen aamiaiseen kuuluu esimerkiksi erilaisia vihanneksia, juustoja sekä leivonnaisia.

Turkissa tee on tärkeä seurustelujuoma ja sitä nautitaankin useita kertoja päivässä, myös esimerkiksi basaarilla ostosten teon lomassa. Vahvaa turkkilaista kahvia juodaan myös paljon, etenkin aterian päätteeksi.

Kasvisruokavaliota noudattava löytää Siden-lomallaan kyllä syötävää, mutta erityisen proteiinipitoista ruokaa ei kannata odottaa, sillä kasvisruoat koostuvat enimmäkseen kasviksista ja hiilihydraateista.

Turkissa alkoholia on saatavilla ravintoloissa, baareissa ja marketeissa. Vahvassa humalassa esiintymistä ei kuitenkaan katsota hyvällä, joten kohtuus on syytä muistaa lomallakin.

Sidessä parhaan ravintolatarjonnan löytää kaupungin historiallisesta keskustasta. Rantabulevardin ravintoloiden hintataso saattaa kuitenkin yllättää matkailijan, sillä rannan ravintoloissa annokset ovat Suomen hintaluokassa.

Siden nähtävyydet

Sidessä perinteiseen rantalomaan saa helposti yhdistettyä niin kulttuuria kuin luontokohteita. 

ShutterstockSiden matkaopas 2023
100-luvulla valmistunut roomalainen teatteri on säilynyt hämmästyttävän hyvin tähän päivään asti.

Siden-lomalla kannattaa kokea:

  • Apollon temppeli. Kaupungin rannalla sijaitseva Apollon temppeli on Siden maamerkki ja kuvatuin nähtävyys. Noin kymmenen metriä korkea pylväsrakennelma on lähes 2000 vuotta vanha.
  • Roomalainen teatteri. Päivittäin auki oleva, valtava roomalainen teatteri on vierailun arvoinen. Sisäänpääsymaksukin on vain muutaman euron.
  • Siden historiallinen keskusta. Siden historiallinen keskusta yllättää ja kiehtoo monipuolisuudellaan. Sieltä löytyy arkeologisten kohteiden lisäksi hyvät ostosmahdollisuudet sekä mielenkiintoisia ruokapaikkoja.
  • Siden rantabulevardi. Siden historiallisen keskusta päättyy rantabulevardille, josta avautuvat upeat maisemat merelle. Maisemista voi nauttia vaikkapa jossain bulevardin ravintoloista.
  • Siden hiekkarannat. Siden historiallisen keskustan molemmilta puolilta löytyy kilometrien matkalta hiekkarantaa. Suositumpi puolisko Kumköy sijaitsee niemekkeen länsipuolella. Rannalla vuokrataan aurinkotuoleja ja -varjoja ja siellä on paljon muitakin palveluita.
  • Veneretki Sidestä tai Manavgatista. Sekä Sidestä että Manavgatista järjestetään päivittäin edullisia veneretkiä. Veneen kyydissä pääsee tutustumaan esimerkiksi läheisen Manavgat-joen ympäristöön.
  • Manavgat. Vain noin viiden kilometrin päässä Sidestä sijaitseva Manavgat sopii hyvin päiväretkikohteeksi. Noin 80 000 asukkaan kaupungista löytyy esimerkiksi hyvät ostosmahdollisuudet.
  • Manavgatin vesiputoukset. Manavgatin vesiputoukset ovat hauska luontokohde niin Sidestä kuin Manavgatista käsin. Vesiputouksien yhteydessä on myös kauppoja, ravintoloita ja piknik-alue.