Hyppää sisältöön

Matkaopas: Seychellit

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 10.05.2024
Seychellit on 115 saaresta koostuva valtio, jonne matkustetaan erityisesti ihanien rantojen ja vesiurheilulajien perässä.

Seychellit on rantaparatiisi

Intian valtameressä kelluva Seychellien saariryhmä koostuu 115 saaresta, joista vain reilut 30 on asuttuja. Väkiluvultaan vajaan 100 000 asukkaan Seychellit on Afrikan pienin valtio, ja yli 80 prosenttia väestöstä asuu suurimmalla saarella Mahélla.

Seychellien kolme pääsaarta ovat Mahé, Praslin ja La Digue, joiden joukosta matkailijatkin usein löytävät tukikohtansa. Myös pienemmillä saarilla on hotelleja. Matkasta saa eniten irti sisällyttämällä lomaan kaksi tai kolme eri saarta.

Seychelleille matkustetaan ensisijaisesti rantalomalle. Perillä odottavat postikorttimaisemat: turkoosi vesi, valkoinen hiekka ja graniittikivimuodostelmat ovat monille tuttuja somekuvista. Kokeile esimerkiksi Beau Vallonin, Anse Lazion tai Anse Source d’Argentin rantoja.

Seychellien saaret ovat suurilta osin luonnontilaisia ja suojeltuja, ja niiltä löytyy kymmeniä kotoperäisiä eläin- ja kasvilajeja, joita ei tavata missään muualla. Lisäksi saaristoa ympäröivissä vesissä ui yli tuhat eri kalalajia.

Luonnosta ja eläimistä pidetään Seychelleillä erityisen hyvää huolta, ja myös matkailijan tulee kunnioittaa ympäristöä maassa lomaillessaan.

ShutterstockSeychellien jättikilpikonnat
Moni matkailija haluaa nähdä Seychellien jättikilpikonnat omin silmin.

Seychellit on myös sukeltajien suosiossa. Kirkkaat vedet, koralliriutat, värikkäät kalat sekä merikilpikonnat houkuttelevat pinnan alle kaikilla saarilla. Seychelleillä voi myös surffata, kalastaa ja purjehtia.

Saarilla on runsaasti vaellusreittejä ja luontopolkuja sekä kaksi golfkenttää. Seychelleillä sijaitsee myös kaksi Unescon maailmanperintökohdetta: Aldabran atolli ja luonnonsuojelualue Valleé de Mai.

>> Lue myös: Seychellien parhaat aktiviteetit

Seychellien ilmasto

Seychelleillä vallitsee trooppinen ilmasto. Sää on ympäri vuoden kuuma ja kostea, ja lämpötila liikkuu noin 26–32 asteen välillä.

Ilmaston puolesta Seychelleille voi matkustaa koska tahansa, mutta talvella joulukuusta maaliskuuhun saarille saapuu sateita luoteismonsuunin mukana. Sadekuurot voivat olla rajuja, mutta yleensä lyhyitä. Kuiva kausi kestää toukokuusta lokakuulle. Silloin pasaatituulet tuovat saarille viilennystä.

ShutterstockHäämatka Seychellit
Seychelleille lähdetään usein viettämään häämatkaa tai juhlistamaan merkkipäivää.

Jos suunnittelet sukelluslomaa Seychelleillä, parhaimmat olosuhteet vesiaktiviteetteihin on maalis–toukokuussa sekä syys–marraskuussa, jolloin vesi on lämmintä ja näkyvyys hyvä.

Seychelleillä ei esiinny hirmumyrskyjä kuten hurrikaaneja. Saarivaltion asutut saaret eivät sijaitse syklonivyöhykkeellä.

Hintataso ja raha Seychelleillä

Seychellien oma valuutta on Seychellien rupia. Parhaat ostosmahdollisuudet löytyvät pääkaupunki Victoriasta, jossa voi käydä markkinoilla ja paikallisissa myymälöissä. Pienimmillä saarilla ei juuri voi shoppailla hotellien omia putiikkeja lukuun ottamatta.

Tyypillisiä tuliaisia Seychelleiltä ovat esimerkiksi mausteet, korut, käsityöt, taide, erilaiset tekstiilit sekä paikallinen Takamaka-rommi. Coco de Mer -hajuvesi on paikallinen patentoitu tuote.

Lomakohteen hintataso ei ole suomalaismatkailijan näkökulmasta erityisen edullinen, varsinkaan korkeatasoisissa hotelleissa ja resorteissa. All inclusive -paketin varaamalla kuluista ei tarvitse huolehtia perällä kohteessa.

ShutterstockVictorian markkinat Seychelleillä
Hotellikuplasta kannattaa poistua esimerkiksi Victorian markkinoille Mahén saarella.

Suomesta Seychelleille matkustettaessa kuluja tuovat pitkät lennot sekä majoituksen korkea taso. Useimmat matkailijat pitävät kuitenkin Seychellejä rahan arvoisena kohteena ja paikallisia palveluja laadukkaina.

Seychelleillä on mahdollista lomailla myös edullisemmin majoittumalla paikallisten pyörittämissä majataloissa tai vuokrahuoneissa, joita voi etsiä esimerkiksi Airbnb:n kautta. Näin majoituksen voi löytää alle sadalla eurolla yötä kohden.

Tapakulttuuri ja turvallisuus Seychelleillä

Seychelleillä matkailija ei yleensä kohtaa suuria kulttuurishokkeja. Paikalliset ovat tottuneita turisteihin ja usein varsin kielitaitoisia. Seychelleillä puhutaan englantia, ranskaa ja kreolia.

Seychelleillä valtaosa paikallisista on roomalaiskatolisia, ja pääsiäisen ja joulun kaltaiset juhlapyhät ovat tärkeitä. Paikallinen kulttuuri on Suomeen verrattuna konservatiivisempi, mutta matkailija pärjää hyvin tavallista harkintakykyä ja käytöstapoja noudattamalla.

Matkailijan näkökulmasta Seychellit on turvallinen lomakohde. Vilkkaissa, turistien suosimissa paikoissa voi esiintyä jonkin verran taskuvarkauksia, mutta väkivaltaisia rikoksia ei saarilla juuri tapahdu. Seychelleillä ei myöskään esiinny malariaa.

Matkailijoiden on syytä suhtautua vakavasti rannoilla oleviin varoituskyltteihin. Uimareiden, sukeltajien ja snorklaajien tulee varoa mahdollisia merivirtauksia.

ShutterstockSukellus Seychellit
Seychelleillä on värikäs vedenalainen maailma.

Suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin on Seychelleillä suhteellisen avarakatseista moniin naapureihinsa verrattuna. Avioliitot samaa sukupuolta olevien henkilöiden välillä eivät ole maassa laillisia, mutta saarilla on totuttu näkemään myös samaa sukupuolta edustavia pareja.

Lasten kanssa Seychelleillä

Seychelleille matkustetaan eniten romanttisille lomille kahden kesken, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö saarivaltioon voisi suunnata lapsiperheenä.

Seychellit on turvallinen matkakohde, ja rauhallisilla saarilla ei tarvitse huolehtia liikenteestä tai levottomuuksista. Lomaa lasten kanssa helpottaa myös se, että aikaero Suomen ja Seychellien välillä on vain yksi tunti. Seychelleillä ollaan tunnin Suomen aikaa edellä.

ShutterstockSeychellit lasten kanssa
Seychelleillä voi viettää myös perhelomaa.

Seychelleillä on myös hotelleja, joissa on varta vasten perheille suunnattuja palveluja kuten puuhakerhoja ja lastenvahtipalveluja. Vieraanvaraiset paikalliset suhtautuvat lapsiin lämpimästi ja osaavat ottaa perheen pienimmät luontevasti huomioon. Pienten lasten kanssa uima-allas ja rantaleikit riittävät ohjelmanumeroksi.

Kannattaa huomioida, että monet hotellit sijaitsevat pienillä saarilla, joilla ei ole isoja supermarketteja. Vauvojen kanssa matkustettaessa vaippojen ja äidinmaidonkorvikkeen kaltaisia varusteita kannattaa ottaa mukaan jo kotimaasta.

Lennot ja matkat Seychelleille

Seychellien saarilta löytyy useampikin pieni lentokenttä, mutta kansainvälinen päälentoasema sijaitsee Mahélla noin 11 kilometrin päässä Victorian kaupungista.

Suomesta ei ole suoria lentoja Seychelleille. Kohteeseen voi lentää yhdellä välilaskulla esimerkiksi Qatarin Dohan kautta. Lennot maksavat yleisimmin noin 1000–1300 euroa.

Seychelleille tehdään jonkin verran pakettimatkoja. Suomessa Helin Matkat on profiloitunut Seychellien-spesialistiksi, joka voi räätälöidä loman asiakkaan omien toiveiden mukaan.

Seychelleille ei tarvita viisumia, mutta matkailijoiden tulee täyttää maahantulolomake verkossa ennen matkaa.

Majoitus Seychelleillä

Seychellien saarilta löytyy runsaasti hyvätasoisia hotelleja, joista osa toimii all inclusive -periaatteella. Monissa hotelleissa majoitus on erillisissä lomamökeissä tai huviloissa, jotka takaavat täydellisen rauhan ja yksityisyyden.

Seychelleillä on mahdollista majoittua myös saarilla, joilla toimii vain yksi hotelli. Jos olet aina halunnut kokea oman yksityissaaren, on Seychellit siihen erinomainen vaihtoehto.

Saarilta löytyy jonkin verran edullista majoitusta budjettimatkailijoille, pääasiassa Mahélta. Majatalojen lisäksi huoneita voi vuokrata suoraan paikallisilta. Tällöin yökohtaisten hintojen voi odottaa alkavan noin 50 eurosta ylöspäin.

Liikkuminen Seychelleillä

Seychellien pikkusaarilla ei juuri ole julkista liikennettä. Ainoastaan pääsaari Mahélta ja Praslinilta löytyy varsinainen bussiverkosto. Takseja on saatavilla Mahén, Praslinin ja La Diguen saarilla, ja niiden hintataso on melko korkea.

Pienillä saarilla voi liikkua helposti kävellen tai polkupyörällä. Monet hotellit tarjoavat vierailleen pyöriä käyttöön tai niitä voi vuokrata pyörävuokraamoista. Isommilla saarilla on mahdollista vuokrata myös auto.

ShutterstockLiikkuminen Seychelleillä
Liikenneruuhkat saa unohtaa Seychelleillä.

Saarten välillä liikutaan Seychelleillä pienkoneilla lentäen tai vesiteitse. Mahén, Praslinin ja La Diguen välillä on lauttayhteydet. Air Seychelles on maan oma kansallinen lentoyhtiö. Jos majoitut jollakin pienemmistä saarista, järjestetään kuljetus yleensä hotellin kautta.

Seychelleillä voi lomailla esteettömästi valitsemalla huolellisesti sopivan majoituksen ja kuljetuksen. Helpointa esteetöntä lomaa on suunnitella yhdessä matkatoimiston kanssa. Esimerkiksi Helin Matkat tarjoaa matkoja Seychelleille.

Ravintolat ja ruoka Seychelleillä

Seychelleillä paikallinen ruokakulttuuri on sekoitus afrikkalaisia, intialaisia, ranskalaisia ja kiinalaisia vaikutteita.

Maailmankuulujen kalastusvesien ympäröimillä saarilla syödään paljon tuoretta kalaa ja mereneläviä. Annokset tarjoillaan yleensä riisin ja vihannesten kera. Matkailijoille suunnatuissa hotelleissa ja resorteissa ruokalistat ovat yleensä varsin kansainvälisiä.

ShutterstockSeychellien ruoka
Seychelleillä voi syödä tasokkaissa ravintoloissa tai testata paikallisia herkkuja yksinkertaisemmissa keittiöissä.

Paikallisten pyörittämiin tavallisiin ravintoloihin pääsee tutustumaan esimerkiksi poikkeamalla pääkaupunki Victoriassa. Seychellien erikoisimpiin paikallisherkkuihin kuuluu hedelmälepakon liha sekä leipäpuun hedelmästä tehty jälkiruoka ladobe.

Ravintolassa syödessä kannattaa huomioida, että laskuihin lisätään usein 5–10 prosentin palvelumaksu. Tällöin erillistä tippiä ei odoteta, ellet sitten koe saaneesi erityisen hyvää palvelua ja halua jättää isomman juomarahan.

Yöelämä ei Seychelleillä ole erityisen vilkasta, mutta saarten viehätys perustuukin juuri rauhallisuuteen. Muutamat yökerhot ja kasinot ovat keskittyneet Mahén, Praslinin ja La Diguen saarille.

Seychellien tärkeimmät nähtävyydet

Rannat

Seychellien suosituimmat nähtävyydet ovat valkohiekkaiset rannat, joita reunustaa toisella laidalla rivi palmuja ja toisella turkoosi meri. Pelkästään pääsaari Mahélla on useita kymmeniä rantoja. Saarivaltion kuvauksellisin ranta löytyy La Diguen saarelta: Anse Source d’Argent on tunnettu jykevistä graniittikivimuodostelmistaan. Praslinin kauneimpana rantana pidetään Anse Laziota.

>> Lue lisää Seychellien rannoista

Aldabran atolli

Aldabran atolli koostuu neljästä korallisaaren muodostamasta kapeasta laguunista. Saariryhmää ympäröivä suuri koralliriutta on kuin suojamuuri, joten atolli on säilynyt varsin koskemattomana. Atollilla asustaa maailman suurin populaatio jättiläiskilpikonnia.

ShutterstockVallée de Main luonnonsuojelualue
Vallée de Main luonnonsuojelualue on toinen Seychellien Unesco-kohteista.

Vallée de Main luonnonsuojelualue

Toinen kiinnostava luontokohde, Vallée de Main luonnonsuojelualue, sijaitsee Praslin-saaren keskiosassa. Alueella voi ihailla esimerkiksi alkuperäisen palmumetsän jäännöksiä. Vallée de Mai on ainoa paikka, jossa kasvaa Coco de Mer -palmuja.

Pääkaupunki Victoria

Pääsaari Mahélla sijaitseva pääkaupunki Victoria on pieni ja viehättävä kaupunki, jossa voi vierailla esimerkiksi paikallisilla markkinoilla tai Seychellien kansallismuseossa. Victoriasta löytyy myös jonkin verran ravintoloita ja yökerhoja.

Lue lisää Seychellien nähtävyyksistä

Lisätietoa

Seychellien matkailusivusto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Seychellien hotellit Mainos

Seychellien ihanat hotellit – 3 vinkkiä unelmien lomasaarille

Sukellus Seychelleillä

Seychellien parhaat aktiviteetit – lomaparatiisi on muutakin kuin rantoja

Malediivit

Seitsemän maailmanluokan rantakohdetta talvilomallesi – joko tunnet nämä kaikki?

Paratiisirannat

Vau, mitä rantaparatiiseja! Näitä kohteita on hankala vastustaa – katso kuvat

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja