Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Thaimaa

Koh Samui on Thaimaan tasokas palmusaari

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 03.01.2020
Koh Samui on valmis haastamaan jopa Phuketin Thaimaan suosituimman lomasaaren tittelistä.

Thaimaan toiseksi suurin lomasaari

Thaimaan kolmanneksi suurin saari Koh Samui, toiselta kirjoitusasultaan Ko Samui, sijaitsee Siaminlahdella mantereen itäpuolella. Koh Samui kuuluu Samuin saaristoon, johon lukeutuu lisäksi noin 60 pienempää saarta.

Koh Samui oli pitkään vain harvojen tuntema trooppinen paratiisi. Matkailijat kuitenkin ihastuivat saaren vehreyteen ja palmurantoihin muutama vuosikymmen sitten. Kasvavan turismin myötä Koh Samuille nousi hotelleja, ostoskatuja, ravintoloita ja yökerhoja – kaikki matkailijan kaipaamat palvelut.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koh Samuilla on kuitenkin yhä jäljellä myös koskemattomia kolkkia. Sademetsän siimekseen ja kookospalmujen katveeseen vievät polut ja rannikon pikkukylät tarjoavat kurkistuksen saaren menneisyyteen ja trooppiseen arkipäivään. Saarelta löytyy myös temppeleitä ja muita nähtävyyksiä. Koh Samuin tunnetuin nähtävyys on suuri Buddha-patsas.

Koh Samui on tunnettu erityisesti hiekkarannoistaan, joista suosituimpia ovat itärannikon Chaweng ja Lamai. Pitkillä rannoilla on myös paljon vesiurheilumahdollisuuksia.

Trooppinen ilmasto hellii lomailijaa

Koh Samuin ilmasto on trooppisen lämmin ja kostea ympäri vuoden. Kuumimmat lämpötilat Koh Samuilla koetaan usein kesällä, mutta elohopea voi kohota 30 asteen tuntumaan ympäri vuoden. Lämpötila pysyttelee keskimääräisesti 25 asteen tienoilla myös talvella.

Lämpötiloja enemmän Koh Samuin parhaisiin matkailuaikoihin vaikuttaa sadekausi. Kuivinta saarella on helmikuusta huhtikuuhun ja runsassateisinta loka-marraskuussa. Kannattaa siis huomioida, että Samuin sadekausi sijoittuu pidemmälle talveen kuin monilla muilla Thaimaan saarilla.

Loppusyksyä lukuun ottamatta sateet tulevat Koh Samuilla usein lyhyinä iltapäiväkuuroina, jolloin auringosta pääsee nauttimaan suurimman osan päivästä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantaelämää palmujen katveessa

Rannat ovat ehdottomasti yksi Koh Samuin suurimmista valttikorteista. Suosituin saaren rannoista ja lomakohteista on viiden kilometrin mittainen Chaweng. Palmujen kehystämä pehmeähiekkainen ranta on yksi saaren kauneimmista näyistä ja se sijaitsee aivan hotellien ja palveluiden tuntumassa.

Chawengilla on myös paljon vesiurheilumahdollisuuksia: aktiiviset lomailijat voivat harrastaa esimerkiksi snorklausta ja sukellusta. Koh Samuilla pääsee sukeltamaan myös saaren länsilaidalla Ang Thongin merikansallispuistossa.

Etenkin kuumimpana matkailusesonkina Chaweng on usein täynnä matkailijoita. Onneksi Koh Samuin kallioiden katveesta löytyy myös hiljaisia poukamia. Rauhaa rakastavat voivat suunnata esimerkiksi pohjoisrannikon rannoille kuten Bophutiin.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KOH SAMUILLA

ShutterstockMajoitus Koh Samuilla
Koh Samuilla on monia tasokkaita hotelleja.

Lentäen suosikkisaarelle

Koh Samuille lennetään Suomesta joko Bangkokin tai Phuketin kautta. Lento Helsingistä Phuketiin tai Bangkokiin kestää noin 10-11 tuntia, minkä jälkeen matka jatkuu tunnin mittaisella lennolla Koh Samuille.

Koh Samuin lentokenttä sijaitsee noin kahden kilometrin päässä Chawengista ja sitä pidetään yhtenä Thaimaan kauneimmista. Bangkok Airwaysin omistama lentokenttä muodostuu avoseinäisistä rakennuksista, joissa on käytetty materiaalina muun muassa bambua ja olkia.

Kannattaa huomioida, että lennot Koh Samuille ovat keskimäärin kalliimpia kuin muille Thaimaan saarille. Yhdensuuntaiset lennot Bangkokista maksavat helposti yli sata euroa. Perille pääsee myös bussi- ja lauttayhdistelmällä.

Hotellit ja majoittuminen Koh Samuilla

Turismin valtava lisääntyminen Koh Samuilla on näkynyt saaren hotellitarjonnassa. Aiemmin lähes koskemattomalta saarelta löytyy nykyisin satoja lomahotelleja, luksushuviloita ja bungaloweja. Samuilla on poikkeuksellisen hyvä valikoima tasokasta majoitusta, mikä tekee siitä suositun häämatkakohteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koh Samuilla on mahdollista löytää myös budjettiluokan majoitusta pienistä majataloista ja hostelleista. Hotelliyön hinta Koh Samuilla liikkuu halutusta tasosta riippuen keskimäärin sadan euron molemmilla puolilla. Edullisimmillaan saarella majoittuu noin kymmenellä eurolla, mutta ei kannata odottaa kummoisia mukavuuksia.

Vuokra-auto, taksi vai kimppakuljetus?

Koh Samuilla liikennöi paljon takseja, mutta matkailijan on hyvä varmistaa, että kuski laittaa mittarin päälle tai hinnasta on sovittu etukäteen. Edullisempi vaihtoehto liikkumiseen on lavataksi eli songthaew, jonka kyydissä matka taittuu muutamalla eurolla.

Autonvuokraus on hyvä vaihtoehto Koh Samuilla. Pienen saaren kiertää autokyydillä tunnissa, mutta vuokra-auton tuoman vapauden avulla voi tehdä useita päiväretkiä eri rannoille ja kohteisiin. Koh Samuin tieverkosto on hyväkuntoinen moniin muihin lomasaariin verrattuna.

KOH SAMUIN NÄHTÄVYYDET

Flickr / Mikko KoponenBig Buddha on Koh Samuin tunnetuin nähtävyys.
Kullattu Big Buddha on nimensä veroinen.

Big Buddha -patsas

Koh Samuin tunnetuin nähtävyys sijaitsee saaren pohjoisosassa. Big Buddha on 12 metriä korkea patsas, joka istuu kunniapaikalla pitkän portaikon päässä. Kullattu Buddha-patsas on rakennettu vuonna 1972, ja on näkemisen ja ikuistamisen arvoinen. Erityisen upeana Buddha näyttäytyy auringonlaskun hehkussa.

Muista, että Buddhalla vieraillessasi saavut uskonnolliselle alueelle. On siis kohteliasta huomioida paikallinen kulttuuri pukeutumisessa. Vähintään olkapäät ja polvet tulee olla peitettynä, mutta myös nilkkojen vilkkumista tulisi välttää. Näitä pukeutumissääntöjä tulee noudattaa myös muilla temppelialueilla.

Chawengin ranta

Chawengin ranta on parissa vuosikymmenessä kehittynyt Koh Samuin matkailukeskukseksi. Pitkä, pehmeähiekkainen ranta onkin kuin suoraan matkailumainoksesta. Chawengilla voi harrastaa vesiurheilua ja rannan tuntumasta löytyy paljon luksushotelleja ja ravintoloita. Chaweng on myös Koh Samuin iltaelämän keskuksia, ja rannan läheltä löytyy paljon pubeja, baareja ja yökerhoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Namtok Hin Latin vesiputous

Namtok Hin Lat on yksi Koh Samuin kauneimmista ja helppopääsyisimmistä vesiputouksista. Paikan päälle pääsee autolla tai taksilla, ja mukaan kannattaa varata uimapuku. Vesialtaissa polskiminen on vaihtelua suolaiselle merivedelle. Vesi on viileää, joten putoukset tarjoavat täydellisen virkistyksen paahteiseen päivään.

Ang Thongin merikansallispuisto

Koh Samuin luoteiskulmassa sijaitseva Ang Thongin merikansallispuisto on ehdoton käyntikohde Andamaanienmeren rikkaasta luonnosta kiinnostuneille. Yli 40 pikkusaaresta koostuvassa puistossa voi paitsi osallistua sukellusretkille, myös tutkailla ympäröivää luontoa sademetsineen ja autiorantoineen.

Ang Thongin merikansallispuistoon järjestetään veneretkiä Koh Samuilta. Pääsymaksu puistoon maksaa aikuiselta alle 10 euroa.

KOH SAMUIN PARHAAT

IstockphotoVinkit Koh Samuille
Koh Samuilta haetaan yleensä lähinnä rantaelämää. Saarella on myös hyvät sukellusmahdollisuudet.

Koh Samuin parhaat rannat

  1. Chaweng Beach
  2. Lamai Beach
  3. Choeng Mon
  4. Mae Nam
  5. Taling Ngam

Koh Samuin parhaat aktiviteetit

  1. Auringonpalvonta
  2. Sukellus ja snorklaus
  3. Ang Thongin merikansallispuisto
  4. Retki Big Buddha -patsaalle
  5. Namtok Hin Latin vesiputous

Lisätietoa

Thaimaan virallinen matkailusivusto

Teksti: Jenna Lehkonen, Anna Mäkelä, Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Flickr / Mikko Koponen, Istockphoto