Koh Samui on Thaimaan rauhallinen rantaparatiisi

Koh Samui sopii leppoisaksi lomakohteeksi auringonpalvojalle

Kohdeopas: Koh Samui

Kuva: iStockphoto
Thaimaan Koh Samui kuuluu talven suosikkikohteisiin.

Koh Samui on valmis haastamaan jopa Phuketin Thaimaan suosituimman rantalomasaaren tittelistä – Siaminlahden ykköskohde on monipuolinen lomapaikka kaikenlaisille matkailijoille. Koh Samui ei ole suuri saari, mutta kokoonsa nähden sinne on onnistuttu mahduttamaan paljon viihdykettä lomailijoille.

Thaimaan toiseksi suurin lomasaari

Koh Samui, toiselta kirjoitusasultaan Ko Samui, sijaitsee Siaminlahdella Thaimaan mantereen itäpuolella ja se on 250 neliökilometrin kokoisena Thaimaan kolmanneksi suurin saari. Koh Samui kuuluu Samuin saaristoon, johon lukeutuu lisäksi noin 60 pienempää saarta.

Koh Samui oli pitkään vain harvojen tuntema trooppinen paratiisi. Matkailijat kuitenkin ihastuivat saaren vehreyteen, rantoihin ja ihmisiin muutama vuosikymmen sitten. Kasvavan turismin myötä Koh Samuille nousi hotelleja, ostoskatuja, ravintoloita ja yökerhoja – sanalla sanoen kaikki matkailijan kaipaamat palvelut.

Koh Samuilla on kuitenkin yhä jäljellä myös koskemattomia kolkkia. Sademetsän siimekseen ja kookospalmujen katveeseen vievät polut ja rannikon pikkukylät tarjoavat kurkistuksen saaren menneisyyteen ja trooppiseen arkipäivään. Saarelta löytyy myös temppeleitä ja muita nähtävyyksiä. Koh Samuin tunnetuin nähtävyys on suuri Buddha-patsas.

Koh Samui on tunnettu erityisesti hiekkarannoistaan ja saaren tunnetuimpia rantoja ovat itärannikolla sijaitsevat Chaweng ja Lamai. Pitkillä hiekkarannoilla on myös paljon vesiurheilumahdollisuuksia.

Kuva: Flickr / Jørn Eriksson Thaimaan Koh Samui houkuttelee matkailijoita rannoillaan.
Koh Samui tunnetaan upeista rannoistaan.

Trooppinen ilmasto hellii lomailijaa

Koh Samuin ilmasto on trooppisen lämmin ja kostea ympäri vuoden. Kuumimmat lämpötilat Koh Samuilla koetaan usein kesällä, mutta elohopea voi kohota 30 asteen tuntumaan ympäri vuoden. Lämpötila pysyttelee keskimääräisesti 25 asteen tienoilla myös talvella.

Lämpötiloja enemmän Koh Samuin parhaisiin matkailuaikoihin vaikuttaa sadekausi. Vähäsateisinta saarella on helmikuusta huhtikuuhun ja runsassateisinta loka-marraskuussa. Loppusyksyä lukuun ottamatta sateet tulevat Koh Samuilla usein lyhyinä iltapäiväkuuroina, jolloin auringosta pääsee nauttimaan suurimman osan päivästä.

Rantaelämää palmujen katveessa

Rannat ovat ehdottomasti yksi Koh Samuin suurimmista valttikorteista. Suosituin saaren rannoista ja lomakohteista on viiden kilometrin mittainen Chaweng. Palmujen kehystämä pehmeähiekkainen ranta on yksi saaren kauneimmista näyistä ja se sijaitsee aivan hotellien ja palveluiden tuntumassa. Chawengilla on myös paljon vesiurheilumahdollisuuksia ja aktiiviset lomailijat voivat harrastaa esimerkiksi snorklausta ja sukellusta.

Etenkin kuumimpana matkailusesonkina Chaweng on usein täynnä matkailijoita. Onneksi Koh Samuin kallioiden katveesta löytyy myös hiljaisia poukamia. Rauhaa rakastavat voivat suunnata esimerkiksi pohjoisrannikon rannoille. Saaren pohjoisosissa sijaitsee muun muassa Bophutin rannan rauhallisempi lomakohde, joka kuitenkin tarjoaa myös lähellä sijaitsevia hotelleja ja ravintoloita.

Chawengin ohella sukellusta voi Koh Samuilla harrastaa myös saaren länsilaidalla Ang Thongin merikansallispuistossa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KOH SAMUILLA

Kuva: Flickr / Lim AshleyKoh Samuilta löytyy yhä suosiosta huolimatta rauhaisia poukamia.
Viehättävä Koh Samui tarjoaa jokaiselle jotain.

Lentäen suosikkisaarelle

Pääasiassa Koh Samuille lennetään Suomesta joko Bangkokin tai Phuketin kautta. Lento Helsingistä Phuketiin tai Bangkokiin kestää noin 10-11 tuntia, minkä jälkeen matka jatkuu tunnin mittaisella lennolla Koh Samuille.

Koh Samuin lentokenttä, Samuin kansainvälinen lentoasema, sijaitsee noin kahden kilometrin päässä Chawengista. Lennot Helsingistä Koh Samuille maksavat noin 600–1200 euroa.

Hotellit ja majoittuminen Koh Samuilla

Turismin valtava lisääntyminen Koh Samuilla on näkynyt esimerkiksi saaren hotellitarjonnassa. Aiemmin lähes koskemattomalta saarelta löytyy nykyisin satoja lomahotelleja, luksushuviloita ja bungaloweja. Koh Samuilla on tarjolla kuitenkin myös budjettiluokan majoitusta pienien majatalojen ja hostellien muodossa. Valtaosa hotelleista sijaitsee saaren suurissa lomakohteissa, mutta hotelleja sijaitsee myös rauhallisemmilla alueilla.

Hotelliyön hinta Koh Samuilla liikkuu halutusta tasosta riippuen keskimäärin sadan euron molemmilla puolilla. Edullisimmillaan saarella majoittuu alle parillakymmenellä eurolla.

Vuokra-auto, taksi vai kimppakuljetus?

Koh Samuilla liikennöi paljon takseja, mutta matkailijan on hyvä varmistaa, että kuski laittaa mittarin päälle. Noin 30 kilometrin taksimatka maksaa Koh Samuilla 10 euron molemmin puolin, riippuen kuskin mittarinkäytöstä ja kyyditettävän tinkimistaidoista.

Edullisempi vaihtoehto Koh Samuilla liikkumiseen ovat ryhmätaksit eli songthaewsit. Tämä paikallisbussin korvike laskuttaa 30 kilometrin matkasta pari euroa.

Autonvuokraus on hyvä vaihtoehto Koh Samuilla. Pienen saaren kiertää autokyydillä tunnissa, mutta vuokra-auton tuoman vapauden avulla voi tehdä useita päiväretkiä eri rannoille ja kohteisiin. Koh Samuin tieverkosto on hyväkuntoinen moniin muihin lomasaariin verrattuna.

KOH SAMUIN NÄHTÄVYYDET

Kuva: Flickr / Mikko KoponenBig Buddha on Koh Samuin tunnetuin nähtävyys.
Kullattu Big Buddha on nimensä veroinen.

Big Buddha-patsas

Koh Samuin tunnetuin nähtävyys sijaitsee saaren pohjoisosassa. Big Buddha on 12 metriä korkea Buddha-patsas, joka istuu kunniapaikalla pitkän portaikon päässä. Kullattu Buddha-patsas on rakennettu vuonna 1972, ja on näkemisen ja ikuistamisen arvoinen. Erityisen upeana Buddha näyttäytyy auringonlaskun hehkussa.

Muista, että Buddhalla vieraillessasi saavut uskonnolliselle alueelle. On siis kohteliasta huomioida paikallinen kulttuuri pukeutumisessa. Vähintään olkapäät ja polvet tulee olla peitettynä, mutta myös nilkkojen vilkkumista tulisi välttää. Näitä pukeutumissääntöjä tulee noudattaa myös muilla temppelialueilla.

Chawengin ranta

Chawengin ranta on parissa vuosikymmenessä kehittynyt Koh Samuin matkailukeskukseksi. Pitkä, pehmeähiekkainen ranta onkin kuin suoraan matkailumainoksesta. Chawengilla voi harrastaa vesiurheilua ja rannan tuntumasta löytyy paljon luksushotelleja ja ravintoloita. Chaweng on myös Koh Samuin iltaelämän keskuksia, ja rannan läheltä löytyy paljon pubeja, baareja ja yökerhoja.

Namtok Hin Latin vesiputous

Namtok Hin Lat on yksi Koh Samuin kauneimmista ja helppopääsyisimmistä vesiputouksista. Vesiputouksen äärelle pääsee autolla ja matkailijan kannattaa varata mukaan myös uimapuku. Vesialtaissa polskiminen on vaihtelua suolaiselle merivedelle. Vesi on viileää, joten putoukset tarjoavat täydellisen virkistyksen paahteiseen päivään.

Ang Thongin merikansallispuisto

Koh Samuin luoteiskulmassa sijaitseva Ang Thongin merikansallispuisto on ehdoton käyntikohde saaren rikkaasta luonnosta kiinnostuneille. Yli 40 pikkusaaresta koostuvassa puistossa voi paitsi osallistua sukellusretkille, myös tutkailla pinnanpäällistä luontoa sademetsineen ja autiorantoineen.

Ang Thongin merikansallispuistoon järjestetään veneretkiä Koh Samuilta. Pääsymaksu puistoon maksaa aikuiselta alle 10 euroa.

KOH SAMUIN PARHAAT

Kaunis Koh Samui on eksoottinen kohde.
Koh Samui hemmottelee auringonpalvojia.

Koh Samuin parhaat aktiviteetit

  1. Auringonpalvonta
  2. Sukellus ja snorklaus
  3. Ang Thongin merikansallispuisto
  4. Retki Big Buddha -patsaalle
  5. Namtok Hin Latin vesiputous

Lisätietoa

Thaimaan virallinen matkailusivusto

Teksti: Jenna Lehkonen, Anna Mäkelä
Kuvat: Flickr / Jørn Eriksson, Lim Ashley, Mikko Koponen, Jørn Eriksson

Päivitetty: 17.8.2016

Thaimaa: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

4 kommenttia

Löytyykö kok samuilta supermarkettia mistä voi ostaa maitoa vauvalle ja bonapurkkeja ja puuroaineksia, muroja, jugurttia yms. tuttua ja mistä sellaisen löytyy?
Entäpä mikä on tilanne koh taolla?

http://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g293918-d1573047-Reviews-100_Degrees_East_Dive_Team-Koh_Samui_Surat_Thani_Province.html

Asiantuntevat suomalaiset oppaat vievat sinut parhaille snorklaus kohteille Koh Taolla ja Ang thon Marine parkissa!

Myos sukelluskurssit, paivaretket ja priva veneet :)

Koh Samui on hyvä nuoremmille pariskunnille ja sinkuille, Samui ei ole perhe ystävällinen eikä turisrialueitaan turvallinen, Chaweng ja Lamai yöelämää kannattaa välttää rikollisuuden ja muiden vaarojen takia, Samuin turvallisin paikka on Naton ja Lipanoi välimaastossa joka sopii myös lapsiperheille sekä rauhaa etsiville. Lisätietoja ja tarkempaa tietoa Samuista ja Etelä Thaimaan mannermaa alueista [email protected]

Niin ja minusta Koh Samuin lentokenttä on sinänsä jo nähtävyys, myös Fisherman villlagen perjantaimarkkinat illalla on kerta kaikkiaan mieletön kokemus. Thai- boxing oli myös todella mieleenpainuvaa. Ihana paikka kerta kaikkiaan.