Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Jordania

Punaisenmeren eksotiikkaa Aqabassa

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 05.02.2015
Punaisenmeren aina aurinkoinen Aqaba on tehnyt paluun suomalaisten rantakohdevalikoimaan.

Aqaban kaupunki Jordaniassa sopii matkakohteeksi helppoa eksotiikkaa ja aurinkoisia rantapäiviä etsivälle.

Kameleita, koralleja ja kauniita auringonlaskuja

Värikkäät koralliriutat reunustavat Aqaban rannikkoa Punaisenmeren pohjukassa. Illan hämärtyessä vastarannalla loistavat Eilatin valot naapurimaasta Israelista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aqaba, suomalaisittain Akaba, tarjoaa suomalaismatkailijalle helppoa eksotiikkaa. Paikalle pääsee suoralla lennolla vain viidessä tunnissa. Siirtymä lentokentältä hotellialueille on lyhyt, eikä kelloakaan tarvise Jordaniaan matkustaessa siirtää lainkaan. Jopa valuutan laskeminen on Jordaniassa vaivatonta: dinaarin kurssi poikkeaa vain hitusen eurosta.

Matkan helppoudesta huolimatta vastassa on silti täysin kotimaasta poikkeava ympäristö. Auringossa välkkyvän meren kulisseina ovat karuina kohti taivasta nousevat vuoret Akabanlahden molemmin puolin. Kameleita saattaa tulla vastaan jopa keskustan kaduilla ja rukouskutsut kaikuvat kaupungissa säännöllisesti. Soukeissa käydään kauppaa käsitöistä, mausteista ja toki myös turistitavarasta.

Kamelit Wadi Rumin erämaassa

Kiehtova kohde kaikenlaisille rantalomailijoille

Noin sadantuhannen asukkaan kaupunki sopii yhtä lailla rentoa rantaelämää kaipaavalle kuin aktiivisempaa lomaa etsivälle. Pitkät rannat ja kauniit korallit tarjoavat mahdollisuuksia monenlaisiin vesiaktiviteetteihin. Erityisesti sukeltajille Punaisenmeren kirkkaat vedet ovat mieluisia.

Lomaan kannattaa mahduttaa myös hieman kulttuuria: Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Petran kalliokaupunki sijaitsee vain noin sadan kilometrin päässä. Petraan järjestetään säännöllisesti retkiä Aqabasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jordania ei ole öljymaa

Jordania on arabimaa, mutta se ei automaattisesti tarkoita öljyä. Brittiläisen siirtomaahallinnon vallasta vuonna 1946 itsenäistyneessä Jordaniassa matkailu on vahvasti kasvava elinkeino ja erityisesti Aqaban alueella panostetaan matkailuinfrastuktuurin kehitykseen.

Turistien suosima Punaisenmeren rannikko on erikoistalousalue, jolle on suotu erioikeuksista muuhun maahan nähden.

Jordaniassa eletään kuohuviin naapurimaihinsa verrattuna yhteiskunnallisesti varsin tasapainoista elämää. Jordanian kuningashuone nauttii kansan kunnioitusta ja kuningas Abdullah II on määrätietoisesti pyrkinyt modernisoimaan maataan.

Kuuma ja aurinkoinen ilmasto

Aqaban ilmasto on lämmin lähes ympäri vuoden. Parasta matkustusaikaa ovat Suomen talvikuukaudet. Aurinko paahtaa kesäkuukausina erittäin kuumana.

Heinä- ja elokuussa päivän keskilämpötila on jopa 40 astetta. Viileintä on tammikuussa, jolloin keskilämpötila putoaa noin 21 asteen paikkeille ja veden lämpötila 19 asteeseen.

Kunnioita paikallista kulttuuria

Kulttuurierot eri osissa Jordaniaa ovat suuret. Siinä, missä pääkaupunki Amman ja matkailijoiden suosima Aqaba ovat sallivampia pukeutumisen suhteen, osissa maata ilmapiiri on tiukka. Turistikohteissakaan hotellialueiden ulkopuolella ei ole soveliasta liikkua uima-asussa. Paidan tulisi peittää vähintään olkapäät. Myös kaikkein lyhimmät minihameet voi jättää kotiin.

Osa paikallisista naisista käyttää huivia tai huntua, mutta pakollista se ei Jordaniassa ole.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alkoholi ei kuulu paikalliseen kulttuuriin, mutta sitä on kyllä saatavilla hotelleissa ja myös suurimmassa osassa ravintoloita. On kuitenkin myös paikkoja, joissa alkoholia ei tarjoilla lainkaan. Yöelämä keskittyy hotellialueille.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN AQABASSA

Palmuja Aqabassa

Lomalennolla suoraan Helsingistä

Kuningas Husseinin kansainvälinen lentoasema sijaitsee aivan kaupungin lähellä. Aqaba ja sen naapuri Tala Bay kuuluvat toistaiseksi ainoana suomalaisena matkanjärjestäjänä Apollomatkojen pakettimatkavalikoimaan.

Paikalle lennetään Finnairin suoralla lomalennolla ja matka kestää noin viisi tuntia. Myös äkkilähtöjä Aqabaan on ajoittain tarjolla.

Omatoimisesti rannikolle voi matkustaa lentämällä pääkaupunkiin Ammaniin ja jatkamalla sieltä matkaa esimerkiksi taksilla. Taksilla voi kulkea Jordaniassa pitkiäkin matkoja ja se on turistille helppo ja edullinen liikkumismuoto. Israelin puolella Eilatissa on myös lentokenttä.

Laadukas hotellitarjonta

Aqaban hotellitarjonta kasvaa jatkuvasti ja valittavana onkin monentyyppistä majoitusta. Parhaat hotellit sijaitsevat aivan rannan tuntumassa ja niiden laajat allasalueet ovat miellyttävän siistejä. Monet luksusketjut ovat jo rantautuneet kaupunkiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saatavilla on kuitenkin myös edullisempia majoitusvaihtoehtoja, mikäli olet valmis tinkimään rannan läheisyydestä.

Hotellitarjonta tulee laajenemaan lähivuosina merkittävästi. Alueella on käynnissä useita suuria hotelliprojekteja ja matkailupalveluja kehitetään vahvasti.

Liikkuminen ja autonvuokraus

Aqaban keskusta-alue on pieni ja liikkuminen kaupungissa helppoa. Jalkaisin pääsee lähes minne tahansa. Sinne, minne ei jaksa tai tahdo kävellä, on kätevintä hurauttaa taksilla. Taksilla liikkuminen on edullista. Vaikka takseissa on mittarit käytössä, kannattaa hinta varmistaa aina etukäteen.

Myös autonvuokraus on mahdollista, mutta harkitse vaihtoehtoa vuokrata taksi ja kuljettaja käyttöösi itse ajamisen sijaan. Se on matkailijalle sujuvampi ratkaisu.

Jos kuitenkin päädyt kuljettajan paikalle, pidä huolta että tankissa on riittävästi polttoainetta ennen kaupungin ulkopuolelle pidemmille matkoille lähtemistä. Harvaanasutuilla seuduilla ei välttämättä ole tankkausmahdollisuutta.

AQABAN NÄHTÄVYYDET

Petran kalliokaupunki

Sukellus ja snorklaus

Akabanlahden vedenalainen maailma tarjoaa upeat puitteet sukellukselle ja snorklaukselle. Rannikkoa reunustavat koralliriutat alkavat monin paikoin aivan rannan tuntumasta.

Pienten, värikkäiden “nemo-kalojen” ohella muun muassa valashait ja rauskut kuuluvat täällä eläviin lajeihin ja myös hylkyjen tutkiminen on mahdollista.

Sukelluskohteita on yhteensä noin 30 ja niiden vaativuustaso vaihtelee. Noin 25 kilometrin mittainen koralliriutta on vielä hyvässä kunnossa, ja tärkeää onkin, että sukeltajat ja snorklaajat malttavat pitää kätensä kurissa.

Retki Petraan on koettava

Sekä Unescon maailmanperintökohteisiin että uuden ajan seitsemään ihmeeseen lukeutuva Petran rauniokaupunki on Aqabassa lomailevan ehdoton retkikohde. Aikaa Petraa varten on varattava koko päivä, mutta kokemus on sen arvoinen.

Vuosisadat piilossa pysynyt Petra oli nabatealaisten suurkaupunki 2 000 vuotta sitten. Loiston hiivuttua kaupunki vaipui täysin unohduksiin vuosisatojen ajaksi.

Valtavan alueen temppelit ja hautaluolat vaikuttavat mittakaavallaan: kuinka tällaista on voitu rakentaa vain ihmisvoimin? Punertava hiekkakivi luo maisemaan aivan omanlaisensa tunnelman, joka muuttuu varjojen eläessä auringon liikkeiden mukaan.

Matka parkkialueelta sisään Petraan kulkee pitkän kalliosolan läpi. Halutessaan perille voi kulkea hevos- tai kamelikyydillä, mutta suurin osa kävelee.

Retkelle kannattaa varustautua vesipullolla, hyvillä kengillä ja pitkähihaisella vaatetuksella. Alueella leijuu erittäin paljon hienoa hiekkapölyä ja beduiinien tapaan kasvoille tarvittaessa kietaistava huivi voi olla myös tarpeen. Herkkäsilmäisten ja -nenäisten on fiksua napata allergiatabletti ennen retkeä.

Wadi Rumin erämaa

Wadi Rumin erämaassa kamelien kohtaaminen on enemmän sääntö kuin poikkeus. Wadi Rumiin voi tutustua muutaman tunnin jeeppisafarilla tai siellä voi halutessaan myös yöpyä erämaan telttahotellissa. Beduiini-illallinen erämaan pimeydessä on paitsi herkullinen, myös kokemuksena huikea ja kuuluu osana useisiin Wadi Rumin retkiin.

Ostoksia soukissa tai naapurin puolella Eilatissa

Ostosmahdollisuudet ovat keskittyneet keskusta-alueelle. Tarjolla on mausteita, paikallisia käsitöitä ja tavallista turistitavaraa. Kenkä- ja vaateliikkeitä on jonkin verran ja niiden hintataso suomalaisittain kohtuullinen. Varsinaiseksi ostoskohteeksi Aqabaa ei kuitenkaan voi kutsua.

Monet suuntaavat Aqabasta shoppailemaan naapurimaan Israelin puolelle. Eilatin ostosvalikoima on erinomainen myös merkkiliikkeiden osalta. Rajanylitys Israeliin onnistuu suomalaisella passilla vaivatta, mutta prosessiin on hyvä varata reilusti aikaa ja lähteä liikkeelle aikaisin aamulla. Varmista rajan sulkeutumisaika paluumatkaa varten etukäteen, jotta et törmää illalla yllätyksiin.

AQABAN PARHAAT

Herkkupöytä Jordaniassa

Aqaban parhaat sukelluspaikat

 1. Cedar Pride Wreck – uponnut rahtilaiva, sopii myös yösukellukseen
 2. Japanese Garden – kaunista katseltavaa myös snorklaajille
 3. Paradise – punainen riutta, jolle voi sukeltaa vain nousuveden aikaan
 4. Eel Garden – nimensä mukaisesti ankeriaiden asuttama
 5. Ras al Yamanya – koralliton hiekkapohja sopii aloittelijan harjoitteluun

Koe nämä Aqabassa

 1. Rantapäivä auringosta nauttien
 2. Retki Petran kalliokaupunkiin
 3. Sukellus tai snorklaus koralliriutalla
 4. Beduiini-illallinen Wadi Rumissa
 5. Kamelikyyti ratsastaen tai kärryissä

Varo näitä Aqabassa

 • Juo vain pullotettua vettä. Hanavedellä voi kuitenkin huoletta peseytyä ja harjata hampaat.
 • Sovi taksin hinta etukäteen.
 • Aurinko voi paahtaa erittäin kuumasti. Suojakerroin 30-50 on vaalealle suomalaiselle paikallaan.

Lisätietoa

Aqaban kaupungin matkailusivusto
Matkoja Aqabaan järjestää Apollomatkat

Teksti ja kuvat: Riikka Krenn