Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Intia

Rantaeksotiikkaa mausteisella Goalla

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 05.02.2015
Goan rentoutumiskeidas on hyvä paikka aloittaa tutkimusmatka Intiaan.

Eksotiikkaa ensikertalaiselle

Ensimmäistä kertaa Goaan matkaava herää heti lentokentällä täysin erilaiseen todellisuuteen. Kuuman kosteaan ilmaan törmää kuin seinään, ja erilaisia palveluita tyrkyttävät paikalliset häärivät ympärillä.

Intian ihmemaahan kotiutuu kuitenkin nopeasti. Jatkuva auringonpaiste yhdistettynä lämpimään meriveteen ja loputtomat hiekkarannat helpottavat sopeutumista. Myös mausteinen ruoka hurmaa viimeistään muutaman päivän kuluttua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Markkinoiden väenpaljoudessa ostosten tekeminen saattaa tuntua silkalta mahdottomuudelta, mutta rytmiin päästyään huokeahintaiset löydöt seuraavat toisiaan. Tinkiminen kuuluu tapoihin käytännössä aina.

Sekavan liikennekäyttäytymisen ja polttavan paahteen yhdistelmä saattavat antaa Goasta alkuun hektisen kuvan. Kun tämän pinnan alle pääsee alkujärkytyksen jälkeen kurkistamaan, kuoriutuu Goasta rentoudessaan ja kiireettömyydessään ainutlaatuinen matkakohde.

Goa-Flick-dms_303-2

Pitkien rantojen lumoa

Goassa auringonpalvojaa odottaa valinnavaikeus. Rantojen paljoudesta omanlaisensa löytäminen saattaa viedä hetken, mutta tutkimusretki on vaivan arvoinen. Lähestulkoon kaikkia rantoja kehystävät palmut, turkoosi vesi sekä monet rantabaarit ja -kahvilat.

Erilaisia lomakohteita Goassa on lukuisia ja jokaisen välittömästä läheisyydestä löytyy rantaa. Kokeakseen mieleenpainuvimmat rantaparatiisit, kannatta kuitenkin vierailla hieman kaukasimmillakin hiekkadyyneillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi Etelä-Goan unohtumattomista rannoista on rauhallisessa poukamassa sijaitseva Palolem. Pohjoisemmassa Anjunan ranta vastaa Palolemia kauneudessaan. Täydenkuun juhlista kulttimaineeseen nousseella rannalla viihtyvät nykyään hippien lisäksi muutkin matkailijat. Sinne kannattaa suunnata erityisesti markkinapäivinä.

Calanguten ranta on yksi alueensa suosituimmista ja siksi usein ruuhkainen. Läheltä löytyy kuitenkin rauhallisempi Baga, joka on käytännössä suoraa jatkoa Calangutelle. Vilkkaan yöelämän ja viihtyisien ruokailupaikkojen lisäksi aikaa Bagalla kannattaa käyttää myös monien vesiurheilulajien kokeiluun.

Mausteisia makuelämyksiä

Intialaisen keittiön antimet poikkeavat melkoisen paljon suomalaisista ruokalajeista. Tyypillistä on varsin runsas mausteiden käyttö. Goan alueella kokeilemisen arvoisia ovat erityisesti lukemattomat kielen mukanaan vievät kasvisruoat.

Ravintolatarjonta Goan matkakohteissa on laaja ja tasoltaan vaihteleva. Vinkkejä kannattaa kysyä paikallisilta. Makuelämysten metsästäjän on puolestaan syytä ruokaillessa olla ennakkoluuloton ja kokeilla käytännössä kaikkea.

Hellettä ympäri vuoden

Goassa päästään hellelukemiin ympäri vuoden. Matkailijalle otollisin ajankohta Intian-vierailuun on silti marraskuun ja maaliskuun välinen aika, jolloin sadetta ei juuri tavata. Kesäkuukausina lämpötila kohoaa ja kostea ilma tekee olosta helposti tukalan.

Vilkkaimmillaan Goan matkailusesonki on joulun ja uudenvuoden tienoilla, jolloin juhlitaan toden teolla. Juhla-aikaan Goa pakkautuu täyteen ja majapaikan löytäminen saattaa olla hankalaa.

Ruuhkia välttelevän kannattaa suosia sesongin alkua ja loppua. Lokakuun puolella Goassa on vielä hiljaista ja huhtikuussa hiljenee uudelleen. Rauhallisempaa ja rentouttavampaa lomaa kaipaaville nämä ajankohdat soveltuvat hyvin. Toisaalta hiljaisempina aikoina osa yöpymispaikoista, ravintoloista ja kaupoista on kiinni.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turvallisuus ja malariatilanne

Goa on jo pitkään ollut suosittu matkailukohde, eikä länsimaisen matkaajan tarvitse sen suuremmin turvallisuutensa puolesta pelätä. Maalaisjärjen käyttö on kuitenkin suotavaa ja matkatavaroista on syytä pitää hyvin huolta.

Pohjois-Goan rantakohteisiin matkustavalle suositellaan estolääkitystä malariaa varten. Lääkitys on syytä ottaa myös muualle Goaan matkatessa, mikäli matkan kesto ylittää kaksi viikkoa ja tarkoituksena on tehdä retkiä maaseudulle.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN GOASSA

Goa-Flick-berliner_pommeranze

Matka kestää vuorokauden

Matka Goaan on varsin pitkä, eikä suoralla lennolla perille pääse. Halvimpia mahdollisia lentoja etsivän kannattaa varauta pariinkin välilaskuun ja noin vuorokauden mittaiseen matka-aikaan. Huokeimmillaan edestakaiset lentoliput maksavat noin 600 euroa.

Goan-matkaa suunnitellessa on hyvä ottaa huomioon joulun ja uudenvuoden ruuhkapiikki, jonka aikana lennoista joutuu pulittamaan järjestäen tuplahinnan normaaliin verrattuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Majoitus edullista

Yöpyminen Goassa on huomattavasti halvempaa kuin esimerkiksi Euroopan kaupunkikohteissa. Keskitasoisen hotellihuoneen saa kahdelle hengelle poikkeuksetta noin 20 eurolla.

Goan nauttima suosio reippureissaajien pyhiinvaelluskohteena takaa myös huokeampien vaihtoehtojen suuren määrän. Guesthouse-tyylisiä asumuksia löytyy satoja. Tasoltaan ne ovat vaihtelevia, mutta parhaimmillaan kohtalainen huone yhdistyy merinäköalaan ja yltiöystävälliseen palveluun.

Liikkuminen ja taksit

Taksit ovat ylivoimaisesti helpoin tapa liikkua Goassa. Halutessaan taksikuskista saa oppaan ja menopelin voi ottaa käyttöönsä vaikka koko päiväksi. Hinnat ovat suomailisiin taksitaksoihin verrattuna hyvin kohtuullisia.

Kätevästi ja halvalla pääsee liikkumaan myös vuokraamalla skootterin. Tällöin on kuitenkin oltava erityisen varovainen Intian vasemmanpuolisen liikenteen ja isomman oikeuden johdosta.

GOAN NÄHTÄVYYDET


Goa-Flick-dms_303

Palolemissa rannan rauhaa

Rauhaa ja rentoutumista kaipaavan kannattaa suunnata Etelä-Goaan, jossa matkailijaa odottaa Palolemin rantaparatiisi. Vajaat kaksi kilometriä valkoista hiekkaa yhdistettynä rannan hyvään palvelutarjontaan takaa mielenrauhan.

Rauhallisessa poukamassa sijaitseva Palolem on Pohjois-Goan suosittuja rantoja rauhallisempi, eikä ruuhkaista väenpaljoutta tarvitse pelätä. Yöelämäkään ei rentoutujaa häiritse, sillä Palolemissa musiikkia ei saa enää iltakymmenen jälkeen soittaa.

Merivesi on lämmintä ympäri vuoden. Kirkkaassa vedessä pulahtaminen piristää ja pienen uintiretken jälkeen loikoilu palmujen katveessa maistuu jälleen. Noin kymmenen minuutin venematkan päässä pääsee hyvällä tuurilla ihailemaan luonnonvaraisia delfiinejä.

Varsinaista luksusta kaipaavalle Palolem ei ehkä ole otollisin kohde. Aivan rannan tuntumaan lomakaudeksi nousevat guest houset ja bungalowit ovat kokemuksena todennäköisesti kuitenkin viiden tähden loistohotelleja antoisampia.

Vanha Goa

Rentoutumisen lisäksi Goassa voi nauttia myös menneen ajan arkkitehtuurisista ja kulttuurillisista saavutuksista. Satoja vuosia sitten Goaa hallinneet portugalilaiset rakensivat Pohjois-Goaan satamakaupungin.

Portugalilaisen Goan pääkaupunkina toiminut asutuskeskus autioitui kuitenkin ruton iskettyä ja siitä lähtien on Vanha Goa pysynyt asuttamattomana.

Nykyisin Vanha Goa on yksi Intian hienoimmista kulttuurinähtävyyksistä, joka on noteerattu myös Unescon maailmanperintökohteiden listalla.

Anjunassa on elämää

Palolemin tapaan myös Anjunassa on kaunis ranta. Yhtä idyllinen se ei kuitenkaan ole, ja ihmismäärät ovat aivan eri luokkaa. Myöskään rannalla uimista ei voimakkaiden pohjavirtausten vuoksi suositella.

Anjunaan matkailijoita houkuttelevatkin erityyliset aktiviteetit. Keskiviikkoisin järjestettävä massiivinen kirpputori on yksi Anjunan vetonauloista ja hyvä paikka huokeille ostoksille – kunhan muistaa tinkiä.

Vilkkaasta yöelämästä pitävälle Anjuna on loistava valinta. Erityisesti täysikuun aikaan juhlitaan pitkään ja hartaasti. Muulloinkin Anjunan rannalla järjestetään maailmankuuluja trance-bileitä.

GOAN PARHAAT

Goa-Flick-Kumaravel

Goan parhaat rannat

  1. Palolem
  2. Baga
  3. Anjuna
  4. Candolim
  5. Arambola

Lisätietoa

Goa-Tourism, Goan virallinen matkailusivusto
Incredible India, Intian virallinen matkailusivusto

Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: Flickr / NJ.., dms_303, berliner_pommeranze, Kumaravel

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Intian Taj Mahal

Intian Taj Mahal on maailman kaunein rakkaudentunnustus

Intia

Kolme kiehtovaa kohdetta Intiassa: koe Agra, Dharamsala ja Kerala

Eristäytynyt Lakkadiivit on trooppinen paratiisi, jonne matkailija tarvitsee erikoisluvan – näin sinne pääsee

Goa, Intia

Hiekkarantoja ja hippimarkkinoita – värikäs Goa on Intian suosikkikohde

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja