Hyppää sisältöön

Monipuolinen Mauritius

Elina Venttola Päivitetty: 08.11.2018
Rantalomalainen voi nauttia Mauritiuksella ihanteellisesta ilmastosta ja luksuksesta.

Valtameren paratiisisaari

Yhdysvaltalainen kirjailija Mark Twain on todennut, että Mauritius tehtiin ennen taivasta, ja taivas kopioitiin Mauritiuksen perusteella. Idyllinen paratiisisaari sijaitsee Madagaskarin itäpuolella Intian valtameressä, ja on erityisesti häämatkailijoiden suosiossa.

Mauritius on erityisen tunnettu pehmeistä hiekkarannoistaan, mutta saarella voi nauttia myös kulttuurista. Mauritiukselta löytyy kaksi Unescon maailmanperintökohdetta: Aapravasi Ghat ja Le Mornen kulttuurimaisema. Mauritiuksen suosituimpia matkakohteita ovat Grand Bay ja maan pääkaupunki Port Louis.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkailu keskittyy erityisesti luksusmatkailuun. Massaturismia maassa ei juuri näe, ja majoituksen painotus on 3–5 tähden hotelleissa. Eristyksissä maailmasta elävä saari on juuri sopiva lomapaikka niille, jotka kaipaavat lomalta rentoutumista, nautiskelua ja hemmottelua.

Mauritius ei ole erityisen suuri saari, sillä se on pinta-alaltaan vain noin 2 040 neliökilometriä. Saari on 46 kilometriä leveä ja 65 kilometriä pitkä. Myös asukasluku on vaatimaton, sillä Mauritiuksella on noin 1,3 miljoonaa asukasta.

Mauritiuksen historia on erittäin mielenkiintoinen, sillä saarivaltio on saanut vaikutteita maailman eri kolkista. Portugalilaiset löysivät saaren 1500-luvulla, minkä jälkeen paikalle saapuivat hollantilaiset. Ranskalaisten haltuun saari siirtyi 1715, jolloin siitä tuli myös yksi Ranskan laivastotukikohtia. Brittiläiset valtasivat saaren 1810, minkä jälkeen se toimi myös Ison-Britannian laivastotukikohtana. Mauritius itsenäistyi vuonna 1968.

Mauritiuksella on vakaa demokratia, ja sen asukkaiden tulotaso on Afrikan korkeimpia.

Port Louis, Mauritius
Port Louis on Mauritiuksen pääkaupunki, joka on ollut merkittävä satama jo siirtomaavalta-aikana.

Mauritiuksen ilmasto

Mauritiuksella vallitsee merellisen trooppinen ilmasto. Vuodenajat ovat saarella päinvastaiset kuin Suomessa: lämpimämpi ja hiukan kosteampi jakso eli kesä ajoittuu Mauritiuksella marraskuun ja huhtikuun välille, kylmempi jakso puolestaan toukokuun ja lokakuun välille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Miellyttävin aika matkustaa Mauritiukselle on huhti-kesäkuu tai syys-joulukuu. Kesällä lämpötila on kuuma ja kostea, ja kuumimmat kuukaudet sijoittuvat joulukuusta helmikuuhun. Helmi-maaliskuussa sataa eniten.

Lämpötilat ja ilmankosteus pysyttelevät Mauritiuksella korkeissa lukemissa vuodenajasta riippumatta. Kesällä lämpötilat liikkuvat 30 asteen tienoilla ja talvella 20 asteessa. Sateita Mauritiuksella saadaan ympäri vuoden, mutta suurimmat sademäärät ajoittuvat kesään eli joulu-maaliskuulle. Kesällä saarta voivat uhata myös trooppiset syklonit.

Merenrannalla on noin viisi astetta lämpimämpää kuin saaren keskiosissa. Pohjois-Mauritius on myös lämpimämpi ja kuivempi kuin itäiset ja eteläiset alueet.

Kesäaika on parasta sukeltamiseen ja syvänmeren kalastukseen. Talviaika puolestaan sopii paremmin surffaukseen.

Hohtavaa hiekkaa ja merta

Mauritiuksen palmut, meri, aurinko ja tasokkaiden hotellien palvelut takaavat rentouttavan rantaloman.

Rannat ovat Mauritiuksella valkoista hiekkaa, joka kutsuu auringon palvontaan. Pehmeällä hiekalla voi nauttia auringosta, lueskella hyvää kirjaa ja välillä käydä kastautumassa lämpimässä meressä. Laguunien kristallinkirkkaassa vedessä uiminen, snorklaus tai sukeltaminen ovat elämyksiä.

Rantojen ohella Mauritiuksella voi nauttia myös kulttuurista. Muutaman metrin päässä Baie aux Tortuesista, kilpikonnien rannasta, voi löytää vanhan Balaclavan rauniot. Baie aux Tortues sai nimensä 1600-luvulla, kun merimiehet ristivät alueen sen runsaan kilpikonnapopulaation mukaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Syvänmerenkalastusta ja vehreitä viheriöitä

Syvänmerenkalastusta harrastaville Mauritius on todellinen paratiisi. Saariston vesillä uiskentelee jos jonkinlaisia eväkkäitä, kuten monentyyppisiä haikaloja, tonnikaloja ja barrakudoja. Mauritiuksella on tilillään monia ennätyksiä ja mestaruuksia kalastuksen saralla, ja saarella järjestetään esimerkiksi monia kalastuskilpailuja.

Välkehtivä Intian valtameri tarjoaa paljon mahdollisuuksia myös muihin vesiurheilulajeihin, kuten sukeltamiseen ja snorklaukseen.

Mauritiukselta löytyy oiva tilaisuus golfaukseen. Monet saarivaltion hotelleista järjestävät vierailleen erilaisia golfkursseja. Mauritiuksella voi siis tarttua golfmailaan, vaikkei olisi koskaan edes tarttunut golfmailaan.

Erilaisia kursseja löytyy myös pelin aktiiviharrastajille. Saarelta löytyy paljon hyviä golfkenttiä, joilla taitoja voi hioa. Golfkenttien ympäristö on usein todella lumoava: takana siintää vihreitä kukkuloita ja kaukana edessä kimmeltää sininen meri.

Ostoksilla Mauritiuksella

Rantaparatiisin lisäksi Mauritus tunnetaan ostosparatiisina, eikä maine ole tuulesta temmattu. Mauritiuksen suurimmissa kaupungeissa sijaitsee paljon kauppoja ja ostoskeskuksia, ja tekstiiliteollisuus on yksi saaren pääelinkeinoista.

Markkinatunnelman ystävien kannattaa suunnata saaren itäosissa sijaitsevan East Flacq -kylän värikkäille ja suosituille markkinoille. Markkinoita pidetään keskiviikkoisin ja sunnuntaisin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hintatasoltaan Mauritius on kohtuullisen edullinen muttei varsinaisesti halpa lomakohde. Suurissa hotelleissa ja turistialueilla hinnat ovat huomattavasti korkeampia kuin muualla saarella.

Monikulttuurinen ja turvallinen saari

Matkustusmaana Mauritius on turvallinen, sillä poliittinen tilanne on vakaa. Tavanomainen varovaisuus vilkkailla kaupunkialueilla riittää, sillä kaupungeissa on riski taskuvarkauksiin.

Lähes puolet mauritiuslaisista on hinduja. Myös roomalaiskatolisia ja muslimeja asuu saarella 15–25 prosenttia kumpaakin, joten Mauritius on monikulttuurinen saari.

Maurituksen virallinen kieli on englanti, mutta sitä puhuu äidinkielenään alle prosentti väestöstä. Enemmistö asukkaista puhuu paikallista creolen kieltä ja muita paikallisia kieliä. Englannin kielellä tulee toimeen, ja osa mauritiuslaisista osaa myös ranskaa.

Hirmumyrskyt ovat mahdollisia marras−toukokuussa. Myös chikungunya- ja dengue-kuumetta saattaa esiintyä loka−toukokuussa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MAURITIUKSELLA

Mauritius
Mauritiuksen hotelleissa on mitä mielikuvituksellisimpia uima-altaita.

Lennot ja matkat Mauritiukselle

Yleisin reitti saapua Mauritiukselle on Port Louisin kansainvälinen lentokenttä.

Air Mauritius operoi Mauritiukselle noin 30 viikoittaista lentoa eurooppalaisista suurkaupungeista, kuten Pariisista. Muita Mauritiukselle lentäviä yhtiöitä ovat Lufthansa, Austrian Airlines, British Airways, Emirates Airlines ja Condor.

Välilaskulliset lennot Helsingistä Mauritiukselle maksavat noin 500–600 euroa. Matkan voi saada 1–2 välilaskulla.

Matkapörssi ja TUI tarjoavat pakettimatkoja Mauritiukselle. Parhaimmillaan parin viikon pakettimatkan hinta voi lentoineen ja hotelleineen olla alle 1 000 euroa.

Hotellit ja majoitus Mauritiuksella

Mauritius tunnetaan luksuslomakohteena ja se näkyy myös hotellitarjonnassa. Saarelta löytyy paljon hyvätasoista majoitusta ja monet Mauritiuksen hotelleista tarjoavat erilaisia hemmottelevia kylpylähoitoja.

Hyvä taso näkyy kuitenkin myös hinnoissa. Hotelliyö Mauritiuksella maksaa keskimäärin noin 100–200 euroa, mutta majoituksen voi halvemmissa hotelleissa saada myös 30–70 eurolla.

Liikkuminen Mauritiuksella

Pidemmillä matkoilla Mauritiuksella kannattaa liikkua etenkin busseilla, jotka tarjoavat koko saaren kattavan reittiverkoston ja edulliset hinnat. Linja-autojen aikataulut ovat kuitenkin erittäin joustavia, eli matkanteko on hidasta ja vähemmän täsmällistä.

Mauritiuksen lomakohteissa voi liikkua myös taksilla. Esimerkiksi lentokentältä lähtiessä taksien hintatason voi tarkistaa kentän verkkosivulta. Hinta kannattaa myös sopia etukäteen.

Mauritiuksen vasemmanpuoleinen liikenne poikkeaa suomalaisesta, joten autoa vuokraavan on hyvä pitää liikenteen erot mielessä.

Mauritiuksen naapurisaarille pääsee lentäen Mauritiuksen sisäisillä lennoilla esimerkiksi Port Louisin ja Sir Seewoosagurin lentokentiltä.

MAURITIUKSEN NÄHTÄVYYDET

Mauritius
Roomalaiskatolinen Punainen kirkko sijaitsee noin kymmenen minuutin päässä matkailijoiden suosimasta Grand Baysta.

Rantaelämää Grand Bayssa

Mauritiuksen pohjoisosassa sijaitseva Grand Bay oli ensimmäinen alue, jonne turistimassat löysivät tiensä, ja lomakohde on säilyttänyt asemansa yhtenä saaren turismikeskuksista. Rantalomakohteessa on hiukan pikkukaupunkimaista tunnelmaa, sillä siellä kulkee kävelykatuja ja rantapromenadeja.

Grand Baysta löytyy rantaelämää, ja esimerkiksi kunnostettu La Cuvette on ehdottomasti vierailun arvoinen ranta. Toinen suosittu ranta on Pereyberen yleinen uimaranta, jonka tuntumasta löytyy paljon sostospaikkoja, ravintoloita ja pubeja. Ostoksille suuntaavan matkailijan kannattaa käydä ainakin Sunset Boulevardissa, Grand Bazarissa ja La Croisettessa.

Sekä paikalliset että turistit suuntaavat Grand Bayhin kun haluavat viettää hauskan illan ulkona. Grand Baysta löytyy ravintoloita, baareja ja diskoja joka sormelle.

Pääkaupunki Port Louis

Ranskan kuninkaan mukaan nimetty Port Louis on Mauritiuksen pääkaupunki ja maan suurin kaupunki. Alle 200 000 asukkaan Port Louisissa sijaitsee yksi Intian valtameren tärkeimmistä satamista, sekä vilkasliikenteinen lentokenttä.

Port Louisissa voi kävellä portugalilaisia, ranskalaisia ja brittiläisiä katuja pitkin ja tutustua saaren monivaiheiseen historiaan. Parhaan näköalan kaupunkiin saa kiipeämällä Adelaiden linnoitukselle, joka sijaitsee korkealla kukkulalla.

Kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat vuorella sijaitseva Port Louisin vanhakaupunki ja luonnontieteellisen museon dodot.

Trioletin kylä

Mauritiuksen pohjoisosassa kannatta vierailla Trioletin kylässä, joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua saaren suurimpaan hindutemppeliin.

Alun perin vuonna 1819 rakennettu Maheswarnathin temppeli on rakennettu lukuisten hindujumalien kunniaksi. Matkustajan on syytä muistaa, että kaikki nahkaiset asusteet kannattaa jättää pois, kun vierailee hindujen pyhissä paikoissa.

Dramaattinen luonto

Mauritiuksen huippunähtävyyksiä on luonto. Saaren suosituimpia nähtävyyksiä on Le Morne Brabant -vuori, jonne muun muassa vaeltajat pääsevät ihastelemaan jylhiä maisemia. Saaren lounaisosissa sijaitseva vuori symboloi vapautta, koska tarinan mukaan orjat hyppäsivät kukkulalta kuolemaansa ennen kuin orjuus kiellettiin vuonna 1834.

Mauritiuksen luonnossa riittää ihailtavaa myös muualla Mauritiuksen eteläosissa. Rochesterin 10-metrinen vesiputous Etelä-Mauritiuksella on ihanteellinen paikka viettää eväsretkeä ja ihastella maisemia. Myös Black River Gorges -kansallispuisto on otollinen paikka vaeltaa ja tutustua saaren upeaan luontoon.

Parhaiten luonnon helmaan pääsee opastetuilla retkillä, joita voi varata matkanjärjestäjiltä.

MAURITIUKSEN PARHAAT

Le Morne Brabant, Mauritius
Le Morne Brabantin vuori on Unescon maailmanperintökohde.

Mauritiuksen parhaat aktiviteetit

  1. Rannalla loikoilu
  2. Golf
  3. Sukellus
  4. Shoppailu
  5. Syvänmerenkalastus

Linkit

Mauritiuksen virallinen matkailusivusto (englanniksi)
Mauritiuksen matkailunedistämiskeskus (englanniksi)

Teksti: Jenna Lehkonen ja Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mauritius

Eksoottinen rantaparatiisi on koettava kerran elämässä – onnistunut loma Mauritiuksella

Malediivit

Seitsemän maailmanluokan rantakohdetta talvilomallesi – joko tunnet nämä kaikki?

Paratiisirannat

Vau, mitä rantaparatiiseja! Näitä kohteita on hankala vastustaa – katso kuvat

Maisema Bora Boralla

Mitä luksusta! Näissä kohteissa voit majoittua veden ylle rakennetussa bungalowissa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja