Hyppää sisältöön

Stopover-matkailijan ABC – näin saat enemmän irti välilaskusta

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 31.01.2019
Erityisesti kaukokohteisiin matkustettaessa reissuun kuuluu usein stopover reitin varrella. Lue miten pikapyrähdyksistä saa eniten irti.

Mikä ihmeen stopover?

Stopover-matkalla tarkoitetaan lentoa, joka pysähtyy yhdessä tai useammassa kohteessa ennen varsinaista päämäärää. Suomesta stopover-lentoja tehdään paljon kaukokohteisiin, joihin ei ole suoria lentoja.

Käytännössä stopover on välilaskullinen lento, jossa pysähdys on hieman pidempi. Innokkaat reissaajat ottavatkin usein välilaskuista kaiken irti: parin tunnin pysähdyksen sijaan valitaan pidempi vaihtoväli, joka mahdollistaa esimerkiksi päivän mittaisen tutustumisen uuteen kaupunkiin. Jotkut lentoyhtiöt tarjovat jopa viikon mittaista stopover-mahdollisuutta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nopea päivän pysähdys antaa reissaajalle tilaisuuden nuuskia kohteita, joihin voi tykästyessään matkustaa takaisin pidemmälle lomalle. Riittääkö Singaporessa tekemistä? Onko Dubaissa liian kallista? Mikä ihmeen paikka on Qatar? Stopover on mainio tilaisuus luoda yleiskuva vieraasta kaupungista.

Pitkillä lennoilla reitin varrella pysähtyminen on vieläpä ekologisempi valinta, sillä valtavaa määrää polttoainetta kuljettava lentokone myös kuluttaa sitä runsaasti enemmän.

Näin löydät stopover-lennot

Stopover-lentoja on helppo etsiä verkosta hakukoneiden avulla. Lukemattomien vaihtoehtojen joukosta löytyy yleensä paljon lentoja erilaisilla pysähdysvaihtoehdoilla – hakutuloksia selaamalla voi säädellä stopoverin pituutta.

Monilla reiteillä on mahdollista löytää stopover, jossa kohteessa pysähdytään yön yli. Lentoaikataulujen perusteella kannattaa miettiä, onko pysähdyksellä aikaa yöpyä kaupungin keskustassa vai onko lentokenttähotellissa majoittuminen järkevämpi vaihtoehto.

Budjettimatkailija tai aamuyöstä matkaansa jatkava reissaaja voi päättää viettää yönsä myös lentokentällä. Isommilla lentoasemilla on yleensä kattava ravintolatarjonta, ympäri vuorokauden palvelevat liikkeet sekä toisinaan myös ilmainen verkkoyhteys. Onnekkaimmat nappaavat sohvan tai mukavan tuolin nokosia varten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Flickr / David JonesLentokentillä voi tarpeen vaatiessa myös yöpyä.
Isommilla lentoasemilla on useimmiten hyvät palvelut ja mahdollisuudet pidempäänkin pysähdykseen.

Hakukoneiden tuloksista löytyy yleensä myös sellaisia lentoja, joissa pysähdytään pidempään vain meno- tai paluumatkalla. Esimerkiksi kotiin palatessa voi valita parin tunnin nopean koneenvaihdon.

Stopover-lentojen varaaminen onnistuu myös ottamalla suoraan yhteyttä lentoyhtiöön tai käyttämällä yhtiön omia verkkosivuja. Monet lentoyhtiöt tarjoavat myös maksullisia stopover-paketteja solmukohtakaupungeissaan, joissa matkustajalle järjestetään sopivan mittainen pysähdys majoituksella ja mahdollisella nähtävyyskierroksella.

Yleisimmät stopover-kohteet

Stopovereita voi löytää helposti lähes kaikkiin suuriin kaupunkeihin, mutta erityisen suosittuja ovat esimerkiksi Aasian metropolit Singapore, Bangkok, Kuala Lumpur ja Hongkong. Yhdysvaltoihin tai Karibialle matkustettaessa lento saattaa sisältää pysähdyksen New Yorkin, Los Angelesin, Chicagon tai Miamin kaltaisissa suurkaupungeissa.

Jenkkeihin suuntaavia kutsuu usein myös Reykjavik, sillä Icelandair tarjoaa Pohjois-Amerikan reiteillään mahdollisuuden jopa viikon maksuttomaan pysähdykseen Islannin pääkaupungissa.

Lähi-idässä Dubai, Abu Dhabi ja Qatarin Doha ovat kaikki solmukohtia arvostetuille lentoyhtiöille, joiden tuomat stopover-matkustajat kasvattavat kaupunkien kävijämääriä mukavasti.

IstockphotoBangkok, Thaimaa
Bangkok on suosittu ja helppo stopover-kohde.

Esimerkiksi viiden tähden lentoyhtiöksi rankatun Qatar Airwaysin stopoverit Dohassa ovat merkittävä sysäys seuraavaksi Dubaiksi haikailevan Qatarin matkailun kehitykselle.

Lähikohteiden pysähdykset

Stopover-reissailua voi harrastaa myös lyhyemmillä reiteillä. Esimerkiksi Helsinki-Vantaalta lähdettäessä kaikkiin Euroopan kohteisiin ei suinkaan ole tarjolla suoria lentoja. Pitkän vaihtovälin valitsemalla matkailija voi viettää päivän toisessa eurooppalaiskaupungissa ennen kuin jatkaa matkaa varsinaiseen kohteeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kannattaa kuitenkin muistaa, että mahdollisuuksien mukaan suoran lennon valitseminen on ekologisin vaihtoehto. Tunnollisimmat matkailijat pitävät hiilijalanjälkensä mahdollisimman pienenä, vaikka se tulisikin hieman kalliimmaksi.

Ota kaikki irti stopover-pyrähdyksestä

Lyhyen pysähdyksen avainsana on huolellinen suunnittelu – ellei sitten halua seikkailla täysin spontaanisti ilman etukäteissuunnitelmaa. Usein asioiden selvittäminen etukäteen vapauttaa kuitenkin kallisarvoista aikaa itse kohteessa.

Ennen matkaa kannattaa selvittää ainakin miten stopover-kohteessa pääsee lentokentältä keskustaan – minuutit raksuttavat turhaan mikäli taksien, junien ja bussien eroja alkaa vertailla vasta paikan päällä. Selvitä myös paikallinen valuutta ja vaihda tarvitsemasi määrä käteistä mahdollisuuksien mukaan jo etukäteen.

Changi Airport GroupChangin lentoasema
Changin lentoasemalla voi viettää aikaa esimerkiksi ilmaisissa elokuvateattereissa.

Pikapyrähdyksen aikana helpointa on osallistua kiertoajelulle esimerkiksi hop on hop off -bussilla, jonka kyydissä näkee tärkeimmät nähtävyydet lyhyessä ajassa. Toki omatoiminen matkailija voi laatia myös itse itselleen sopivan itsenäisen kierroksen.

Monissa stopover-matkailijoihin tottuneissa kaupungeissa pikavierailut on otettu hyvin huomioon. Esimerkiksi Singaporen lentokenttä Changi ja Singapore Airlines tarjoavat yhteistyössä ilmaisia turistikierroksia vaihtomatkailijoille, joilla on vähintään viisi tuntia aikaa käytettävänään kohteessa.

Menovinkkejä päivän pysähdykselle löytyy myös monien lentoyhtiöiden verkkosivuilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Stopover -matkailijan muistilista

  1. Tarkista lentoyhtiön säädökset. Selvitä, oikeuttaako lipputyyppisi sinut poistumaan lentokentältä.
  2. Ota huomioon viisumiasiat. Jos poistut lentokentältä, saatat tarvita viisumia stopover -kohteessasi. Tarkista, saatko sen suoraan lentokentältä vai onko se hankittava etukäteen.
  3. Jos valitset stopoverin ainoastaan säästösyistä, mieti kaksi kertaa. Vuorokauden odotus lentokentällä voi tarkoittaa melkoista rahanmenoa.
  4. Varaa mahdollinen majoitus etukäteen tai ota selvää lentokentän palveluista. Monipuolinen ravintolatarjonta, miellyttävät puitteet ja ilmainen wi-fi tekevät kentälläkin odottelusta siedettävää.
  5. Älä kahmi liikaa ohjelmaa lyhyelle stopoverille. Muutaman tunnin pyrähdyksellä aikaa on varattava tarpeeksi myös takaisin lentokentälle matkustamiseen.

>> Lue myös: Stopover Lontoossa: näin koet parhaat nähtävyydet muutamassa tunnissa!

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Istockphoto, Flickr / David Jones ja Changi Airport Group

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Powerpark

Esittelyssä kaikki Suomen huvipuistot – mikä sopii sinulle?

Tee näin jos lentosi peruuntui

Peruuntuiko lentosi? Toimi näin!

Icelandairin stopover Mainos

Tiesitkö, että voit yhdistää Islannin-vierailun Pohjois-Amerikan matkaan? Stopoverilla voit viipyä jopa viikon

Esteetön matkailu

Esteettömän matkailun ABC – lue vinkit onnistuneeseen matkaan!

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja