Esteettömän matkailun ABC – lue vinkit onnistuneeseen matkaan!
Kaikki alkaa suunnittelusta
Selvitä suunnitteluvaiheessa, mitä kohteesta on kirjoitettu ja onko joku pyörätuolilla liikkuva kertonut kokemuksiaan kohteesta.
Lisäksi valokuvista saa hyvän yleiskuvan siitä, sijaitseeko kohde esimerkiksi vuoren rinteellä vai näyttääkö se tasaiselta.
Kun on selvillä, että kohteessa voi liikkua pyörätuolilla, kannattaa selvittää löytyykö kohteesta hotellia jossa on toimiva invahuone ja onko kohteessa invataksia tai esteetöntä joukkoliikennettä.
Omatoimimatkailijalle esivalmistelu tietää usein paljon työtä sekä vaatii englannin kielen taitoa ja useita sähköpostiviestejä esimerkiksi hotelleihin.
Jos asioita ei halua selvittää itse, auttaa siinä esteettömästä matkailusta tietävä matkatoimisto.
Esteettömän matkailun varmat kohteet
Esteettömyys matkailussa riippuu hyvin paljon matkustajan tarpeista esteettömyyden suhteen. Manuaalipyörätuolilla itsenäisesti liikkuvat matkailijat pärjäävät useimmissa kohteissa, ja esimerkiksi hotellihuoneessa on helppo toimia, jos pystyy itse ottamaan muutaman askeleen. Mäkinen maasto tuo hankaluuksia itse kelaavalle tai manuaalipyörätuolia työntävälle avustajalle, kun taas sähköpyörätuoli liikkuu usein helpommin myös jyrkissä mäissä. Heikosti käveleville taas on tärkeää tasainen maasto ja lyhyet etäisyydet.
Yksilölliset tarpeet on siis otettava huomioon matkakohdetta valitessa. Vaihdoehdot kaventuvat entisestään, jos matkustaja tarvitsee erityispalveluja, kuten vaikkapa apuvälineiden vuokrausta kohteessa.
Maailmalla on olemassa kohteita, joissa tärkeimpänä kohderyhmänä ovat liikuntarajoitteiset ja joissa esimerkiksi hotelli on saatettu rakentaa alusta saakka liikuntarajoitteisia ajatellen. Tällaisia paikkoja on muun muassa Teneriffalla, Kreetalla, Kyproksella ja Toscanassa. Esteettömissä lomakohteissa voi viettää huoletonta lomaa, sillä esimerkiksi uima-altaaseen ja retkille pääsee helposti.
Eurooppalaisista kaupungeista esimerkiksi Barcelona, Fuengirola, Nizza, Wien ja Berliini sopivat kohteiksi liikuntarajoitteiselle matkailijalle. Myös useissa Yhdysvaltojen ja Australian osavaltioissa on panostettu esteettömyyteen, toisin kuin useimmissa Itä-Euroopan kohteissa.
Muista tarvittavat apuvälineet
Matkan aikana tarvittavien apuvälineiden määrä riippuu matkailijasta. Kaikkea kotoa löytyviä välineitä ei välttämättä tarvitse ottaa mukaan matkalle.
Pyörätuolilla liikkuvan on syytä pitää mukanaan pumppu renkaiden täyttämistä varten sekä työkalut ruuvien kiristämiseksi.
Matkaluiska on kätevä apuväline, jonka avulla pyörätuolilla pääsee taittamaan esimerkiksi kynnykset ja portaat paikoissa, joissa liikuntarajoitteisia ei ole huomioitu.
Näin keräät tietoa ennen matkaa
Verkosta löytyy loputtomasti tietoa esteettömästä matkailusta. Matkaa suunnitellessa kannattaa lukea läpi kohdekaupungin omat matkailusivut ja etsiä liikuntarajoitteisille suunnattuja vinkkejä tai palveluita.
Matkan suunnitteluvaiheessa kannattaa turvautua myös vertaistukeen. Esimerkiksi Facebookissa toimiva Esteetön matkailu -ryhmä on hyvä paikka kysellä vinkkejä muilta liikuntarajoitteisilta matkailijoilta. Matkakertomuksia ja tietopaketteja matkailusta sähköpyörätuolilla löytyy muun muassa Palmuasema – sähköpyörätuolilla palmun alla -blogista.
Lisäksi ainoa esteettömään matkailuun erikoistunut matkatoimisto Matka-Agentit palvelee ammattiapua kaipaavia.
Lentäen, laivalla vai junalla?
Liikuntarajoitteisen matkailijan lentomatkailua tukee EU-asetus, jonka mukaan EU-maista lähtevillä tai niihin saapuvilla lennoilla on pystyttävä saamaan ilmaista apua lentoasemilla. Lisäksi liikuntarajoitteiset matkustajat voivat kuljettaa maksutta kaksi liikkumiseen käytettävää apuvälinettä.
Matkan varausvaiheessa palveluissa voi olla lentoyhtiökohtaisia eroja ja konetyypistä riippuu esimerkiksi se, montako pyörätuolia yhdelle lennolle voi ottaa mukaan.
Laivoissa on paljon eroja esteettömyyden huomioimisessa. Vaikka kaikissa Suomesta Tallinnaan, Tukholmaan tai Saksaan risteilevissä aluksissa pärjää pyörätuolin kanssa, esimerkiksi invahyttien määrä vaihtelee.
Näin pääset alkuun
Esteettömään matkailuun tottumattomalle matkailijalle reissulle lähtemiseen saattaa olla korkea kynnys, sillä vieraat ympäristöt, kieli ja kulttuuri voivat tuntua haastavilta.
Ensimmäiselle matkalle kannattaakin lähteä liikuntarajoitteisten hyväksi havaitsemaan kohteeseen. Muiden vinkit ja kokemukset auttavat muodostamaan käsityksen kohteen soveltuvuudesta omiin tarpeisiin.
Mukaan kannattaa pyytää esimerkiksi kumppani, ystävä, perheenjäsen tai tuttu avustaja, joka voi auttaa matkalla tarpeen vaatiessa. Suomesta järjestetään myös esteettömiä ryhmämatkoja, joita vetää matkanjohtaja.
Matkailun makuun pääsee esimerkiksi tekemällä junamatkoja Suomen sisällä tai lähtemällä risteilylle Tukholmaan.
Juttua varten vinkkejä antoi Palmuasema-blogia kirjoittava Sanna Kalmari. Lue lisää esteettömän matkailun kokemuksia blogista!
Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää